Кои са военните пристанища на Франция?

Всички въоръжени сили имат, в допълнение към бойните съоръжения, поделения, които служат за тяхна база и където се организират голяма част от операциите им. Точно такъв е случаят с военноморските сили. Всички военноморски сили в света имат военни пристанища, известни още като военноморски бази.
Френските военноморски сили разполагат с голям брой военни пристанища, разпръснати из френските градове. Доколкото те са многобройни, понякога се случва съгражданите на Франция да не познават всички от тях. Такъв ли е вашият случай? Тук ще го поправим, като ви разкажем кои са френските военни пристанища?

Insignes militaires

Главните военни пристанища на Франция

Франция е една от европейските страни, в които присъствието на въоръжени сили е традиция, вкоренена в историята. Това е така, доколкото тя разполага с голяма територия, която трябва да защитава, независимо дали по суша, въздух или море, откъдето идва и разнообразието ѝ по отношение на принадлежащите тактически жилетки. Защитата на морската територия се осигурява от френските военноморски сили, които разполагат с редица военни пристанища за тази цел. Тези пристанища всъщност са едно от най-големите военни наследства на страната, ето защо винаги е добре да се запознаете с тях. Съществуват 7 от основните морски пристанища, които се използват като военни бази от френските военноморски сили. Те включват:

  • Grand port maritime de La Réunion
  • Port militaire de Toulon
  • Port de Bayonne
  • Arsenal de Brest
  • Port militaire de Cherbourg
  • Ole Longue (Finistère)
  • Fort Saint-Louis
  • L’Arsenal de Lorient

Какво трябва да се знае за всяко от военните морски пристанища?

Френските военни пристанища са разпръснати в различни стратегически точки. Въпреки че всички те са морски пристанища, служещи като военноморски бази за военноморските сили, не всички са идентични инфраструктури. Ето
защо винаги е интересно да се знае по малко за всяко от тях.

Гранд порт де ла Реюнион

Гранд порт де ла Реюнион, известно още като Порт Реюнион или Порт де ла Пойнт де Гале, е главното пристанище на френския остров Реюнион. То е единственото пристанище във Франция, което съчетава петте функции на фериботен терминал, търговско пристанище, военноморска база, яхтено пристанище и рибарско пристанище. То е и единственото пристанище в северозападния регион на острова. Това пристанище предлага възможност за разполагане на кораби във всички световни води и изпълнява специфични мисии. Всичко това в тези територии, като например борбата срещу трафика на наркотици или издирването на златотърсачи съвместно с армията.

Кои са френските военни пристанища?

Военно пристанище Тулон

Военното пристанище Тулон е френска военноморска база, състояща се от комплекс от сухопътна и морска инфраструктура. Както и по-голямата част от рейд Тулон, в Тулон, столица на департамента Вар. Това представлява основната френска военноморска база, изпреварваща Брест и Шербур. В началото на XXI век тя обединява по-голямата част от военноморските сили за действие, включително самолетоносача „Шарл дьо Гол“, амфибийните хеликоптероносачи от клас „Мистрал“ (BPC). Но също така има и Tonnerre и Dixmude, както и шестте атомни ударни подводници клас Rubis. Общо над 60 % от тонажа на френските военноморски сили е закотвен в пристанището на Тулон. Тулон е най-голямата отбранителна база на Франция от 1 януари 2011 г.. И се поддържа от създадената на същата дата Група за подкрепа на отбранителната база Тулон.

Порт Байон

Порт Байон е френско търговско пристанище, отворено към Атлантическия океан.
То обслужва общините Байон, Анже и Буко в Пирене Атлантик и Тарнос в Ланд.

Това е 9-то място сред френските търговски пристанища. В него е разположена и военноморска база с няколко леки патрулни катера. Тази база е ликвидирана през 2015 г.

Арсеналът на Брест

Арсеналът на Брест или военното пристанище на Брест е военноморска база на френските военноморски сили, състояща се от набор от военни и военноморски съоръжения, разположени на река Пенфелд. Последната се намира в Брест, Финистер (Франция). Това е втората по големина френска военноморска база, след Тулон и преди Шербург. На народния език на работниците в Брест бресткият арсенал се нарича още „арсуил“.

Военно пристанище Шербур

Военното пристанище Шербур или арсеналът Шербур е военноморска база на френските военноморски сили. Тя е състояща се от съвкупност от военни и военноморски съоръжения, разположени на рейда Шербур, в департамента Манш, в област Нормандия.

Ол Лонг (Финистер)

Ол Лонг, на бретонски Енез Хир, е бретонски полуостров, разположен на рейда Брест. Тази инфраструктура служи като база за подводници за атомните подводници с балистични ракети на френските военноморски сили (SNLE).

Форт Сен-Луи

Форт Сен-Луи е френски военен форт от типа Вобан, разположен във Форт-де-Франс, Мартиника. Служи като военноморска база на френските военноморски сили в Западна Индия. Неговата основна мисия е да поддържа разпределените там кораби и техните екипажи (техническа поддръжка, комунални услуги, казарми и т.н.). Но самата база е оперативна единица. Тя осигурява или допринася пряко за изпълнението на мисиите на въоръжените сили във Френските Западни Индии. Мисии като подпомагане на населението в случай на природни бедствия, борба със замърсяването на морската среда, патрулиране по крайбрежието и т.н. Там е базиран щабът, състоящ се от шестима офицери, командвани от капитан, както и западноиндийският клон на Централната служба за борба с незаконния трафик на наркотици (OCRTIS).

Л’Арсенал де Лориен

Също разположен в Бретан, но с по-скромни размери, Л’Арсенал де Лориен осигурява място за акостиране на няколко кораба. Въпреки че понастоящем градът е посветен предимно на търговията и риболова, пристанището отдавна се използва като основна военна база. За това свидетелстват базата за подводници, историческите кораби в пристанището и подводницата „Флор“, която сега е превърната в музей.  Подобно на военноморската база в Брест, Лориен е разположен в близост до военновъздушна база: Lann Bihoué. Освен това в
Лориен се намират и военноморските командоси.

Кои са френските военни пристанища?

Защо пристанището в Тулон е най-важното във Франция?

От началото на XVII в. Тулон се превръща в Най-голямото военно пристанище на ФранцияИзключително желано, то е издържало вековете, устоявайки на обсади и големи конфликти. Дом на 2/3 от тонажа на френския флот, пристанището е съставено през цялата си история от най-съвременна отбранителна система, оборудвана с 50 масивни форта. Това са известните тулунски фортове. Прочуто с военния си гений, пристанището е известно и с операцията „Лила“, когато 90% от корабите му са скалъпени, за да не попаднат в ръцете на фюрера. Редовно атакувана, но винаги способна да се издигне от пепелта, базата в Тулон сега е по-активна от всякога. И тя почита миналото си, като гледа към бъдещето с изграждането на най-съвременни укрепления и кораби.  

Къде можете да научите повече за този свят?

Изключително любопитни ли сте за света на военните? Тогава не се колебайте да посетите блога на онлайн магазина Surplus militaire.Ще намерите голям брой статии за военната вселена, всяка от които е по-интересна от предишната. Независимо дали става въпрос за военноморския флот, армията, военновъздушните сили или дори за жандармерията. Със сигурност ще се намери нещо, което да задоволи любопитството ви. Нещо повече, сайтът предлага и цяла селекция от аксесоари и предмети в същата тематика. Няма да останете разочаровани от тези висококачествени предмети.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *