Кой е най-добрият бомбардировач?

Бомбардировачът е военен самолет, предназначен за унищожаване на наземни цели, първоначално с бомби, а днес и с крилати ракети. Те се появяват за първи път непосредствено преди Първата световна война. Първоначално бомбите просто са били хвърляни от екипажа зад борда, с непременно много ограничена точност. В края на войната започват „масирани“ бомбардировки със самолети с гигантски размери, но със „скромен“ товар, но те така и не се прилагат реално. Сега ракетите и бомбите се хвърлят с милиметрова точност. Но въпросът е кой е най-добрият военен самолет-бомбардировач в света? Тази статия е тук, за да ви разкаже всичко.

Използвайте се от промоционалните ни предложения за военни дрехи и аксесоари като най-добрата запалка за оцеляване. Те са налични в нашия онлайн магазин.

casquette-armée-de-l'air

Най-добрият бомбардировач в света

 • Без да се съмняваме, руският самолет Туполев Ту-160 е най-добрият бомбардировач в света. Едно чудовище от Студената война се завръща, по-мощно от всякога. В свое изявление производителят на самолети Туполев разкри, че успешно е извършил полет на новия си свръхзвуков тежък бомбардировач, способен да носи ядрено оръжие: Ту-160М. Той е модернизирана версия на модел, произведен от СССР през 1987 г. Този самолет може да развие скорост от 2000 км/ч и да носи 40 тона бомби и ракети. Той има голям обсег на действие и може да измине повече от 12 000 километра. При необходимост носи ядрени ракети КХ-55 с обсег между 600 и 3000 километра.
 • С дължината си от 54 метра и излетното си тегло от 275 тона Ту-160М е най-големият и най-тежкият свръхзвуков бомбардировач в историята. Първият му полет продължи 34 минути на височина 1500 метра. Според руските власти в крайна сметка самолетът ще бъде оборудван с по-широка гама оръжия и нови двигатели. Военните твърдят, че самолетът трябва да има и стелт способности за разсейване на радарните вълни, подобно на американския B-21 Raider. Самолетът също така провежда операции за електронна война, като излъчва вълни, които нарушават работата на вражеските самолети.

Носете военни раници за ежедневните си военни мисии или стилове!

Характеристики на бомбардировача

Очакваните характеристики на бомбардировача са:

 • а висока далекобойност, за да може да поразява далечни цели.
 • а добра товароносимост, за да има достатъчна ударна сила.
 • адобра система за насочване (навигация/бомбардировка), за да се гарантира унищожаването на целта
 • добри системи за самозащита, за да може да достигне целта и да се върне обратно.

Различни видове самолети-бомбардировачи:

Стратегически бомбардировач

Стратегическите бомбардировачи са предназначени за далечни атаки срещу стратегически цели (градове, промишлени обекти, пристанища и др.), или с голямо количество бомби, или с използване на атомна бомба или крилата ракета.

Торпеден бомбардировач

Торпедният бомбардировач е самолет, изобретен за изстрелване на торпеда, срещу кораби или подводници.

Потопяем бомбардировач

Потопяемите бомбардировачи могат да се смятат за предшественици на наземните щурмови самолети. Те използват специална техника, за да поразяват целта си с голяма точност.

Американски изтребител-бомбардировач F-4 Phantom II.

За самолетите за наземно нападение може да се мисли като залеки бомбардировачи, предназначени да атакуват по-мобилни цели, като например танкове или концентрации на войски.

Изтребител-бомбардировач

Изтребителите-бомбардировачи са многоцелеви самолети, способни, наред с другото, да атакуват наземни цели с бомби или ракети въздух-земя, в допълнение към своите възможности за въздушен бой, близки до тези на изтребител.

Най-добрите бомбардировъчни самолети днес

Най-добрият френски бомбардировач: Mirage IV

 • Френският самолет: Mirage IV е особено известен френски самолет. Той е изпълнявал две роли. Той е бил едновременносвръхзвуков стратегически бомбардировач и разузнавателен самолет. Влиза на въоръжение във френските военновъздушни сили през 1964 г. По онова време този самолет е бил малко технологично бижу. Той е от съществено значение за Франция като френска сила за ядрено възпиране.
 • Самолет, който се прочу в международен план: През 60-те години на миналия век е имало планове за експортни продажби на този модел самолет-бомбардировач. Всъщност Dassault сключва партньорство с British Aircraft Corporation за съвместно производство на нов вариант на Mirage 4 за Обединеното кралство. В крайна сметка този проект се проваля и самолетът никога не е приет от друг оператор. През 1996 г. самолетът е изваден от ролята на ядрен удар, а през 2005 г. е изцяло изваден от френска експлоатация.
quel-est-le-meilleurs-bombardier

За самолета:

 • Роля: свръхзвуков стратегически
  бомбардировач
 • Производител: Dassault Aviation
 • Първи полет: 17 юни 1959 г.
 • Въведен в експлоатация
  : октомври 1964 г.
 • Изтеглен самолет-бомбардировач:2005
 • Брой произведени самолети: 66

Най-добрият китайски бомбардировач : J-20

 • Китайският суперстелт самолет: Ченгду J-20 е високопроизводителен китайски самолет-бомбардировач. Този самолет, който е известен и като Могъщият дракон, изпълнява няколко роли. Той е едноместен изтребител, стелт самолет и двумоторен самолет. Това е самолет, разработен за китайската армия от компанията Chengdu Aerospace Company. Смята се, че е третият оперативен стелт изтребител от пето поколение заедно с F-35 и F-22.
 • Един от най-добрите съвременни военни самолети: Този самолет беше официално представен на Китайското международно изложение за авиация и космонавтика през 2016 г., 5 години след първия му полет. Първото подразделение J-20 е сформирано през февруари 2018 г.. Този многоцелеви самолет е изтребител за превъзходство във въздуха с възможност за нанасяне на прецизни удари.

За самолета:

 • Роля:Стелт изтребител за превъзходство във въздуха
 • Производител: Chengdu Aerospace Corporation
 • Първи полет: 11 януари 2011 г.
 • Въведен в експлоатация
  :
  10 март 2017 г.
 • Произведен брой: 50

Най-добрият британски бомбардировач : The Vulcan

 • Последният национален бомбардировач: Обединеното кралство е доста трудна страна тук, като се има предвид, че вече не произвежда много бомбардировачи. Всъщност страната купува модели, но вече не произвежда. Въпреки това има един височинен стратегически бомбардировач, който е бил доста интересен по време на Студената война.
 • Военен самолет с изключителен дизайн: Avro Vulcan е превъзходен безпилотен бомбардировач с реактивен двигател, който е бил експлоатиран от Кралските военновъздушни сили. От трите бомбардировача по онова време той е далеч най-добрият модел по отношение на технологичния напредък. Преди този самолет Avro е построила няколко самолета, за да тества делтакрилата, които стават крила на Vulcan. Съществуват няколко версии на Vulcan. Първият е доставен през 1956 г., а вторият – през 1960 г. V2 е с по-мощни двигатели, по-големи крила и подобрена електрическа система. Този самолет е от основно значение за Обединеното кралство по отношение на въздушното ядрено възпиране. Той позволи на Обединеното кралство да разполага със същите възможности като много други държави с ядрено възпиране. Освен това той беше преди всичко самолет, който можеше да извършва и конвенционални бомбардировки.

About the aircraft:

 • Role: Strategic
  bomber
 • Manufacturer: Avro
 • First flight: 30 август 1952 г.
 • Съставен на
  въоръжение: септември 1956 г.
 • Извеждане от експлоатация на самолети-бомбардировачи: Март 1984
 • Произведен брой: 136

Най-добрият американски бомбардировач : B-2 SPIRIT

Уникален неоткриваем бомбардировач: Сега ще поговорим за един легендарен американски бомбардировач с уникална конструкция. Northrop B-2 Spirit е незабележим тежък стратегически бомбардировач. Всъщност той разполага с стелт технология, която го прави почти неоткриваем. Създаден е по време на Студената война с конкретна цел. Този самолет-бомбардировач е истинско летящо крило с екипаж от двама души. По отношение на въоръжението този самолет може да разполага с конвенционален арсенал, но преди всичко с термоядрени оръжия. Той може да носи до 80 230-килограмови бомби, управлявани от система за позициониране, или до 16 1100-килограмови ядрени бомби B83.

“ Струва ли си цената?“: Американците са най-добрите в това отношение, защото ето още един самолет, който ще е струвал много пари. Общата стойност на един самолет, включваща всички разходи, е около 2,1 милиарда долара (1997 г.)! Заради цената си този самолет е бил горещо обсъждана тема чак в Конгреса на САЩ. В края на 80-те и 90-те години на ХХ век Конгресът намали плановете за закупуване на 132 бомбардировача до 21. От
2018 г. на въоръжение във Военновъздушните сили на САЩ са 20 броя B-2, които планират да ги експлоатират до 2032 г., когато трябва да бъдат заменени от Northrop Grumman B-21 Raider.

quel-est-le-meilleur-bombardier

За въздухоплавателното средство:

 • Производител: Northrop Grumman
 • Първи полет: 17 юли 1989 г.
 • Влиза в
  експлоатация: 1 януари 1997 г.
 • Брой произведени самолети: 21

Най-добрият руски бомбардировач : ТУПОЛЕВ 160

Най-големият изтребител в света: Туполев Ту-160 е руски свръхзвуков тежък стратегически бомбардировач. Той има променлив обсег на действие в зависимост от модела и мисиите си. Създаден е през 70-те години на 20 век и е особено известен самолет, тъй като е един от най-големите бойни самолети, които имат максимална скорост над Мах 2. В категорията Mach2+ той е най-тежкият, най-дългият и най-големият модел, създаван някога. Чувствайте
се свободни да прочетете повече за това в нашата статия за най-тежките самолети в историята.

Подновяване за този руски самолет: Ту-160 е последният бомбардировач, който е бил въображаем от Съветския съюз.
През 2016 г. все още имаше 16 модела на въоръжение, въпреки възрастта на бойния самолет. Въпреки това този самолет не е приключил със заглавията, тъй като от 2014 г. насам се появява нова версия. Ту-160М. Тази нова версия потвърждава факта, че това е бомбардировач, който е доста необичаен. Ето защо този самолет е обявен за най-добрия бомбардировач в света.

За самолета:

 • Роля: Тежък бомбардировач стратегически свръхзвуков
 • Производител: „БМФ“, „БМФ“, „БМФ“, „БМФ“
  :
  Туполев
 • Първи полет: 18 декември 1981 г.
 • Въведен в експлоатация
  :април 1987 г.
 • Брой произведени екземпляри: 36

Бившите най-добри бомбардировачи

Най-добрият френски бомбардировач : LEO 45

 • Малко известен френски бомбардировач: Тук ще говорим за самолет, който не е имал никакво влияние, защото се е появил твърде късно. Въпреки че далеч не е най-добрият бомбардировач на Втората световна война, той поне е най-добрият за Франция. Това Lioré-et-Olivier LeO 45 е среден бомбардировач. Въпреки това е използван по време на Втората световна война, но най-вече след това. Вярно е, че френските самолети не са се ползвали с голяма известност по това време. Военните полети са били особено ограничени и не е имало френска противовъздушна отбрана, тъй като именно германските самолети са контролирали Франция.
 • Образец на самолет: Създаден е от френските военновъздушни сили като модерен за времето си среден бомбардировач, който е способен да изпълнява самостоятелни стратегически мисии. LeO 45 е бил нискокрил метален моноплан. Той е имал два двигателя Gnome-Rhône 14N с мощност 1060 к.с. и е бил признат за много способен бомбардировач. Основният проблем е, че въвеждането му във френската армия е много късно (1938 г.), така че има много малко екземпляри. Поради това той е имал слабо влияние, въпреки че е бил адекватен за времето си.

Най-добрият американски бомбардировач: B-29 SUPERFORTRESS

 • Усъвършенстване на един вече успешен бомбардировач: B-29 Superfortress е американски четиримоторен, витлов стратегически тежък бомбардировач, който е използван широко по време на Втората световна война, но също и по време на Корейската война. Той е истинско подобрение на B-17 Flying Fortress (който вече е бил бомбардировач, отличен в своята област).
 • Авторът на хвърлянето на атомната бомба: Това е военен самолет, който е създаден за извършване на стратегически бомбардировки на голяма височина, както и за хвърляне на морски мини срещу Япония и нощни запалителни бомбардировки на малка височина. И накрая, именно B-29 хвърля известните атомни бомби на Хирошима и Нагасаки. Нещо повече, поради това той е единственият бомбардировач, който е използвал ядрен арсенал в бойни действия.
which-is-the-best-bomber

Ако се интересувате и искате да постъпите в армията и да станете бомбардировач, или търсите тези военни аксесоари, просто защото сте фен, посетете military-surplus. Ще намерите военни артикули, от които се нуждаете.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *