Кой е най-добрият снайперист в света?

Снайперистът е военен стрелец, специализиран в самостоятелна операция или обикновено по двойки (с наблюдател) на вражеска територия. Неговата задача е да информира командването за важна информация или да неутрализира цел. Въпреки общата бойна жилетка, снайперистът се различава от стрелеца основно по доктрината си на работа, която е напълно различна. Снайперистите се извикват от командирите поради тяхната специализация за мисии с продължителност от няколко часа до няколко дни в напълно изолирана среда, докато снайперистът принадлежи към пехотна фракция. Често те не използват същия калибър или същия вид оръжие, да не говорим за същите военни значки. Думата често се използва за обозначаване на самотен снайперист, действащ сам, в контекста на войната в градски условия (бунтовнически или терористични групи). Такива са случаите, възникнали по време на конфликтите в Ирак, Сирия или Чечения. Но кой е най-добрият снайперист на всички времена? Нека да разгледаме всичко това в тази статия.

military-collars

Най-добрият снайперист в света

  • Симо Хяйхя, роден на 17 декември 1905 г. в Раутярви и починал на 1 април 2002 г. в Хаминаа, е войник от Финландия, признат за най-добрия снайперист на всички времена. На служба по време на Зимната война (1939-1940 г.) между Финландия и Съветския съюз, Häyhä е наречен от Червената армия „Бялата смърт“. Последната използва значителни ресурси в опит да го свали, като Häyhä причинява между 500 и 700 смъртни случая в редиците ѝ.
  • Симо Хяйхя се сражава като снайперист по време на Зимната война (1939-1940 г.). На него се приписва смъртта на 505 съветски войници, убити с пушка. Неофициалната цифра от бойното поле на Колаа е 542 убити от снайперистки огън, като още 200 са убити с картечен пистолет Суоми КП31.
  • Всички тези смъртни случаи се отчитат в рамките на стоте дни преди огнестрелното му нараняване. Преди това нараняване съветските войски експериментират с различни стратегии, като например използване на други снайперисти и артилерийски обстрел, за да го неутрализират. Въпреки това най-добрият резултат е само разкъсването на якето на Хяйхя от фрагменти от снаряди, което го оставя невредим.
  • Симо Хяйхя използвал пушка М28 „Пистикорва“, финландски вариант на съветската пушка Мосин-Нагант, тъй като това оръжие било добре пригодено за малкия му ръст от 1,52 м. Предпочита да не използва оптически прицел, за да намали площта на силуета си. Защото стрелецът трябва да вдигне главата си, когато използва оптичен прицел – за да избегне всякакви проблеми с отразяването на слънцето (което би могло да разкрие позицията му) и рисковете за видимостта (замъгляване на оптичния прицел). Поради това той използва метален мерник.
  • Друга тактика на Хяйхя е била да натрупа сняг пред себе си, така че изстрелът да не раздвижи снега, което би могло да издаде позицията му. Той също слагаше сняг в устата си, за да не го издаде парата от дишането му. Бил способен да остане неподвижен в продължение на часове, леко заровен в снега, при температури между -20°C и -40°C и облечен в изцяло бял камуфлажен костюм.
Кой е най-добрият снайперист в света?

Материалите, които използват снайперистите :

Оръжия

Снайперистът предпочита ръчни снайперски пушки от среден до голям калибър (познати като „болтови“ или „болтови“), защото изстрелват сравнително малко патрони, но на голямо разстояние. Можем да видим например Barrett M82, известна и широко разпространена снайперска пушка, но тя няма да е подходяща за снайперисти, за разлика от CheyTac M200 Intervention, която ще е идеална за стрелба на много големи разстояния. В последствие терминът „снайперист“ се отнася и за оръжието на снайпериста: прецизната пушка, както е представено в някои вестници или списания, специализирани в тази област.

Оптика

  • Почти всички съвременни снайперисти използват оптични прицели за стрелба с оптично увеличение или дори специфични прицели: инфрачервени, за нощно виждане, термовизионни и др. Тези устройства дават възможност да се идентифицира целта на по-големи разстояния от металните мерници и да се стреля с голяма точност. Благодарение на съвременните винтовки всъщност на разстояние, по-голямо от 500 м, човешката мишена изглежда толкова малка, колкото и самият мерник, което прави невъзможно воденето на точен огън, когато обсегът на оръжието може да достигне над 1000 м.

 

  • В миналото обаче някои снайперисти са се справяли и без тези съвременни технологии. Например първите снайперисти са имали пушки с много по-малък обсег от днешния стандарт, което е направило ненужно използването на скъпоструващото по онова време устройство. С по-стратегическа цел (избягване на отражението на слънцето върху стъклото на оптическия прицел) финландският снайперист Симо Хяйха е използвал метален мерник. Това не му попречило да постигне резултат от петстотин до седемстотин убити съветски войници по време на Финландско-съветската зимна война (1939-1940 г.).

Кой е най-добрият снайперист в света?

Камуфлаж

Побщо казано, Снайперист действа под прикритие, прониквайки в различни среди. За да се слее с фона, и в зависимост от нуждите си, той може да прибегне до определена екипировка: на гилдия. Тази екипировка е съставена от набор от тъкани и различни материали, които дават възможност да се възпроизведе триизмерният вид на определен тип среда: местност, храст, скали и т.н.

Тези екипировки се подчиняват на основни критерии, пряко свързани с известните географски обекти на съвременния свят. Освен това, за да завърши камуфлажа и да се слее перфектно с избраната местност, снайперистът може да адаптира към екипировката си елементи, които вече се намират на земята, като листа, клони или скали.

Както цяло, ако искате да се присъедините към армията или ако просто търсите военни продукти, просто защото сте фен, насочете се към нашия магазин. Там ще откриете артикулите по ваш избор. Няма да останете разочаровани!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *