Кой е най-мощният боен кораб в света?

Втората световна война предизвиква строителството на бойни кораби, които изместват въоръжените плавателни съдове с твърде крехки корпуси. Годините, които бележат началото и кулминацията на войната, са период на надпревара във военноморските оръжия, по време на която определена държава успява да завърши строителството на най-мощния боен кораб.

В тази статия ще ви разкажем за най-мощния боен кораб в света, който е на въоръжение по това време.
За целта ще се спрем на подробности за неговата конструкция, история и особености, за да развием по-добре темата за бойния кораб.

Не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин Military Surplus, за да направите своята покупка на военни аксесоари и tenue militaire homme

Bonnet-militaire

Какво е боен кораб?

Той е проектиран да изпълнява няколко роли, включително на океански лайнер, кораб за брегова отбрана и широкомащабен крайцер. Бързото развитие на техниките за военно корабостроене в края на XIX в. довежда до появата отначало на кораби с дървени корпуси, а по-късно и на кораби с желязна броня, които все още имат платна, в допълнение към парната си машина, въоръжена с оръдия, поставени в батарея.

Бойният кораб най-накрая вижда бял свят с изцяло метален корпус, капацитетиран от стомана, задвижван само от двигателя си и снабден с кули. В основата на това бързо развитие, предизвикано от американския, британския, германския и дори японския флот, бойните кораби демонстрират своята мощ по време на Втората световна война. Той се движи с парни машини и има по-мощна артилерия от дървения си предшественик. Първите линкори са били следните:

 • HMS Warrior (1960 г.)
 • La Gloire (1859 г.)
 • CSS Virginia (Ex-Merrymack)
 • USS Monitor

Заповядайте в нашия магазин, за да закупите военни продукти (армейски колан, chargeur solaire survie,….) и се възползвайте от нашите специални оферти!  

Боен кораб, способен да устои на открито море

Да вземем за пример известния френски боен кораб „La Gloire„, този “ боен кораб „, поставен в процес на конструиране от инженера Дюпюи дьо Лом. Това е първият боен кораб, способен да удържи открито море. Голям и мощен, той бил 77-метров боен кораб, способен да развива скорост от 13 възела, защитен с броня от плочи от ковано желязо с дебелина 12 см и достигаща до 2 м под ватерлинията.

Бърз и добре въоръжен боен кораб

Артилерията и скоростта на бойния кораб били значителни. Това важи с особена сила за HMS Warrior, британски въоръжен кораб, по-голям от La Gloire (дълъг около 127 м). Неговата парна машина произвежда 5200 к.с., захранва се от десет котела и е в състояние да задвижи военния кораб със скорост 17 възела (30 км/ч).

Той има обсег на действие от 4000 км и издържа на всички снаряди от онова време, въпреки че е истински потъващ във въглища. Днес
HMS Warrior, възстановен през 1984 г., е корабен музей, една от най-големите атракции на Военноморския музей в Портсмут.

Революция в
морската война

Корабът USS Monitor на Военноморските сили на САЩ е добър пример за революционен кораб. Следните му характеристики доказват защо:

 • Пласкава палуба, на едно ниво с водата, увенчана с централни цилиндрични кули, носещи две огромни оръдия с калибър 305 милиметра
 • Корабът, дълъг 52 метра, е изграден от две части: корпус и бронирана палуба, която излиза доста извън корпуса. И
  двете части са изработени от дъбова рамка, която поддържа железни плочи, чиято дебелина на места достига 23 см.
 • Откачаща се цилиндрична кула, изработена от бронирани плочи, занитени към желязна рамка. Тя е с диаметър 6 м и височина 2,75 м. Двете оръдия стрелят по избор с чугунени сачми или взривни снаряди.

Най-мощният боен кораб 

Не британският, германският или дори американският флот притежаваха най-мощния боен кораб в света. По онова време това беше флотът на Страната на изгряващото слънце, който притежаваше най-мощния боен кораб в света. Името му е Yamato, сестрински кораб на друг боен кораб от същия клас – Musashi.

what-is-the-mostpowerful-battleship-in-the-world

„Ямато“, символ на японския императорски флот

Наречен на името на провинция Ямато, „Ямато“ е предназначен да се противопоставя на по-многобройните линкори на американския флот, основния съперник на Япония в Тихия океан.

Килът му е положен през 1937 г., а е въведен в експлоатация в края на 1941 г., седмица след нападението над Пърл Харбър. През 1942 г. служи като флагмански кораб на Обединения флот, а през юни 1942 г. адмирал Исороку Ямамото ръководи флота от неговия мостик по време на битката при Мидуей, която, уви, е катастрофално поражение за империята Нипон. 

Features

Това е не само най-мощният боен кораб. Той беше и най-големият, дори срещу американския флот. Аспектите на кораба свидетелстват за този факт, включително техническите спецификации:

 • Дължина: 263 метра обща дължина, 256 метра по ватерлинията
 • Главна греда: 38.90 m overall, 36.91 m at waterline
 • Draft: 10.86 m in combat order
 • Displacement: 65 027 т (без товар, включително 21 266 т броня); 71 110 т в боен ред
 • Тежкотоварен: 72 809 т
 • Мощност: 150 000 к.с. (110 MW); 167 310 к.с. по време на изпитанията през 1942 г.; 45 000 к.с. в обратна посока
 • Задвижване: 12 котела Канпон, 4 парни турбини
 • Скорост: 27 възела

Не забравяме и военните характеристики:
  

 • Въоръжение (1941 г.): 9 х 460 мм оръдия (монтирани в три тройни кули); 12 х 155 мм оръдия (монтирани в четири тройни кули); 12 х 127 мм зенитни оръдия (6 двойни кули); 24 х 25 мм зенитни оръдия; 8 х 13 мм зенитни картечници.
 • Армировка: 650 мм в кулите, 409 мм в поясите, 198 мм на палубата
 • Въоръжение (самолети): 7 самолета
 • Дистанция на действие: 11 500 км при скорост 16 възела (30 км/ч)

Военен кораб-паметник

На борда на „Ямато“ загиват над 1000 души, когато на 24 октомври 1944 г. той е бомбардиран от американския флот.
  Отломките му са забелязани от робот на борда на „Октопод“ – яхтата на Пол Алън, посветена на проучването и научните изследвания. Той лежи на километър дълбочина в море Сибуян, в сърцето на Филипинския архипелаг, сцена на една от най-големите морски битки в Тихоокеанската война през 1944 г.

Много години са минали, но разцветът, както и упадъкът на „Ямато“ остават запечатани в историята и особено в тази на Нихон, които никога няма да бъдат забравени, дори и сега, когато той е само останка от кораб.
Нека тези 1023 загинали моряци, които са били на борда, почиват в мир.

Проектиране и строителство

След оттеглянето на Вашингтонския морски договор, ограничаващ размера и мощността на въоръжените кораби, японският императорски флот започва проектирането на новия клас тежки бойни кораби „Ямато“. 70 000-тонните кораби от клас „Ямато“, са проектирани да атакуват и унищожават няколко вражески бойни кораба едновременно. Килът на кораба е заложен във военноморския арсенал Куре в префектура Хирошима на 4 ноември 1937 г. в корабостроителница, която е пригодена да побере огромния му корпус.

Кейът е задълбочен с един метър и са монтирани портални кранове, които могат да вдигат до 350 тона. Корабът е въоръжен на 8 август, като командир е капитан Миязато Шутоку (по-късно става вицеадмирал).

Предупреждение

Предупреждението на бордовете на Ямато е наклонено с 20° навътре и става вътрешно в долната си част, където се свързва с контракорпуса. Поясът е изработен от плочи с дебелина 410 мм в горната част, които обаче намаляват до 200 мм по-ниско и накрая до 80 мм при долните плочи.

В секцията на бункерите за боеприпаси бронята достига 250 мм за долната част и вместо да се спуска към дъното, се извива хоризонтално, като по този начин защитава и дъното на бункерите, със 76 мм в централната част и 51 мм за свързващите ръбове.

Бункерите имат 650 мм броня, което ги прави квази неуязвими за огън на нормално разстояние. Що се отнася до моста, той има, извън редукцията, 35 до 50 мм плочи. В редукцията защитната палуба достига 200 мм в центъра и 230 мм в двете наклонени странични секции.

quel-est-le-puissant-cirassé-du-monde

Въоръжение 

Основната батарея на японския кораб се състои от девет оръдия тип 94 с калибър 46 см. Това е най-големият калибър на морска артилерия, монтиран някога на военен кораб, въпреки че снарядите му не са толкова тежки, колкото тези, изстрелвани от британските 18-инчови (en) оръдия Mk1 на PGM. Ето и характеристиките на оръдията:

 • Дължина: 21,13 метра дължина
 • Тегло: 147,3 т
 • Потенциал за стрелба: Изстрелва експлозивни или перфориращи автобуси на разстояние 42 км.

Когато бъде въведена в експлоатация, вторичната батарея се състои от:

 • 12 155-милиметрови оръдия, монтирани в четири тройни кули (една на носа, една на кърмата, две в средата на кораба).
 • дванадесет 127-милиметрови оръдия, монтирани в шест двойни кули (по три на всеки борд в средата на кораба).
 • 24 25-милиметрови зенитни оръдия, в осем тройни кули, монтирани основно в средата на кораба.

Когато е преоборудван, за военноморски мисии, през 1944 г. и 1945 г., в южната част на Тихия океан,  конфигурацията на вторичната батарея е променена. Двете централни 155-милиметрови тройни кули са премахнати и заменени от всяка страна с три 127-милиметрови двойни установки. Така конфигурацията става следната:

 • 6 155-милиметрови оръдия в две тройни кули (на носа и на кърмата)
 • 24 127-милиметрови оръдия в дванадесет двойни 127-милиметрови/40 установки тип 89
 • 25-милиметрови противовъздушни оръдия, увеличени до 152 в петдесет тройни кули плюс две единични кули
 • ./li>

Въвеждане в експлоатация

Октомври или ноември 1941 г. бойният кораб преминава през морски изпитания, за да достигне максималната си скорост от 27,4 възела (50,7 км/ч). На 16 декември 1941 г. той е официално въведен в експлоатация в Куре. На същия ден под командването на капитан (по-късно вицеадмирал) Гихачи Такаянаги, той се присъединява към бойните кораби Нагато и Муцу в състава на Първа дивизия бойни кораби.

На 12 февруари 1942 г. става флагмански кораб на Комбинирания флот на Исороку Ямамото. Ямамото, ветеран от съкрушителната победа на Япония над Русия в битката при Цушима по време на руско-японския конфликт през 1904-1905 г., победител в атаката на Пърл Харбър, планира решително сражение с американския флот при остров Мидуей.

След като участва в военни симулации в морето, Ямато напуска залива Хирошима на 27 май 1942 г., за да се присъедини към основната група бойни кораби.

Битките на „Ямато“

Съставен е на въоръжение след Битката при Мидуей

Съдбата решава друго, когато японците най-накрая вярват, че могат да използват несравнимата огнева мощ на Ямато. Така при Мидуей адмирал Ямамото иска да хвърли линейните си кораби, включително „Ямато“, в битката за нощно сражение. Но победоносният американски флот, който вече беше потопил 4 японски самолетоносача, предпазливо се оттегли.

По време на тази битка, Ямато не изиграва голяма роля, като в крайна сметка се връща в базата си в Куре, за да попълни бункерите си с боеприпаси и гориво. Япония е загубила 3 самолетоносача и над 450 самолета с опитните им пилоти.

Битката при залива Лейте

Когато Ямато е включена заедно със сестринския си кораб Мусаши в ескадрата на адмирал Курита при Лейте, за да атакува американския флот за нахлуване, планът, да се изненада врага, се проваля. Военноморските сили на
САЩ са тези, които поемат инициативата със своите самолети, бомбардират японския флот и потопяват „Мусаши“. След размяна на огън и значителни загуби бойният кораб се оттегля, в резултат на страха на командващия адмирал да не пожертва <стронг>последната голяма част от императорския флот за нищо.

Операция Десет-Го

Това е последната голяма японска военноморска операция по време на Втората световна война, която подписва края на най-големия боен кораб на земното кълбо. През април 1945 г., придружен от ескорт от девет други кораба, „Ямато“ напуска Япония на самоубийствена мисия срещу съюзническите сили, нахлуващи в Окинава.

Японският флот е прехванат от американските военновъздушни сили и почти напълно унищожен, преди да достигне целта си. „Ямато“ и пет други японски кораба са потопени. В
момента на потъването си бойният кораб е поел не по-малко от 11 торпеда и 6 бомби.

Военни излишъци: симулирайте войната, докато я изживявате

Интересувате ли се, заинтригувани ли сте, запалени ли сте по военното дело? Отидете на нашия уебсайт https://surplus-militaires.fr/, за да прочетете нашия блог. Там можете да намерите всички наши съвети и трикове, за да изживеете най-добрите си приключения и да ви съпътстват по най-добрия начин по време на всичките ви „военни“ мисии!

Искате ли добро преживяване при симулация на военна битка а ла Ямато, или просто да се облечете стилно? Surplus Militaire разполага с военното оборудване, от което се нуждаете. Нашият магазин задоволява желанията ви само с няколко клика !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *