Кой носи зелената барета във френската армия?

Ще разгледаме зелената барета, по-точно кой носи зелената барета във френската армия.Кои войници носят цветната шапка?  Това ще разберем в тази статия. И не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин Surplus militaires, за да си купите военни аксесоари, като например montre tactique militaire.  

Béret-militaire

 

Какво е барета?

Не знаем от точен източник къде за първи път е носена баретата или кога точно. Във всеки случай във Франция този аксесоар по-късно се превръща в знак за разпознаване на овчарите? Това е гъвкаво и плоско покривало за глава, носено от армията. Обикновено е изработена от вълна и има кръгла форма. Във вътрешността на баретата се намира кожена корона, която гарантира, че шапката остава на главата – предимство, което не е имала „галетата“ на алпийските ловци, която е по-висока и по-широка (около 30 см). 

Военно оборудване, което може да бъде полезно в ежедневието (камуфлажна мрежа,маска, ръкавица, …) също се предлагат в Surplus-Militaire. Елате и открийте!

Военен символ 

През годините, постепенно, с появата на различни цветове, баретата се превръща в най-разпространеното военно украшение за глава в целия свят. Тя е изработена така, че да има по-скоро кръгла форма. По време на военни церемонии и паради всеки армейски корпус се отличава преди всичко по облеклото си, по-специално по уникалния цвят на кепетата или баретите си (черен, червен, син, алпийски). Всеки командос носи своята значка отдясно на баретата си, значка, която варира в зависимост от пехотния корпус. 

Различните видове барети

Във въоръжените сили има общо9 вида барети, а именно: 1:

 • Беарненската барета: В Беарн повечето баски носят барета, чието име е натурализирано като „баск„.
 • Берета-каскет: Широко използвана във Франция между 1950 и 1960 г., този вид барета запазва всички характеристики на класическата барета с козирка, като излишък. там, където традиционната барета се носи напред, беретата-каскет има неизменно тази форма.
 • Болонската барета: Изработена от черно кадифе, тази барета се носи след периода на Ренесанса, от художниците и студентите в Болонския университет.
 • Студентската барета (faluche):
 • Анжуйската барета (birette): това е шапка в Анжу с четири рога.
 • Шотландската барета (Tal o’shanter): Повече или по-малко подобна на моряшката барета, шотландската барета е увенчана с помпон в центъра си. Плоска форма, тя се предлага в няколко разнообразни цвята   (цветът може да бъде обикновен или с тартанови шарки)
 • Матроската барета (bâchi): вариант на шотландската барета.

Зелената барета 

Има три зелени барети, всяка от които представлява различен полк в армията. Ето защо често,зелената барета може да предизвика объркване. Разликата се състои в цвета:

 • Английската зелена барета на морските командоси: по-тъмна и по-бледа.
 • Зелената барета на Чуждестранния легион: слага се от батальоните на муонгите по време на войната в Индокитай.
 • Зелената борова барета на Chantiers de jeunesse: За 7-ми полк африкански шасита

Боровозелената барета на младежките трудови лагери

Младежките трудови лагери са място за наблюдение и обучение на френски младежи. Това е френска паравоенна институция, действаща от 1940 до 1944 г. Действала е под ценностите на националната революция и е имала девиз „През нас Франция ще се възроди„. Сантиерите на младежта реформират 7-и полк африкански шасита (или 7-и РКА). Създаден през 1914 г. и разформирован през 1916 г., той е кавалерийски полк, зависим от френската армия и принадлежащ към Африканската армия.Шасовете от 7-ми РКА носят зелена барета с цвят на бор и са източник на вдъхновение за известния „шанс на африканците“ (версия от 1943 г.).

Английската зелена барета на морския командос

Морският командос е наричан още „зелена барета“ във връзка с вида на английската зелена барета, която слага на главата си. Той действа по искане на националната армия и в интерес на Командването за специални операции (КОС). Командосите от морската пехота се считат за международен пример за подразделения за борба с тероризма и специални сили. Те се състоят от 7 оперативни единици, съставени от около 90 души:

 • Командос дьо Монфор
 • Командос Жаубер
 • Командос Трепел
 • Командос Юбер : наречени в чест на Augustin Hubert,
 •  убит в бой при Уйстрем, 16 юни 1944 г.

Ролята на „Зелените барети“ е свързана със специални операции на сушата и в морето. В тези операции са включени разузнаване в дълбочина на вражеските линии, евакуация на граждани, освобождаване на заложници и завземане на цели с висока стратегическа стойност. Така че има и операции на военноморските сили (разузнаване в морето, щурм, дистанционна поддръжка и унищожаване, действия срещу незаконната имиграция и трафик и т.н.), операции на въздушно-морските сили (контрол на ембаргото, подсилване на гостуващи екипи, амфибийна операция и т.н.). „Обединени, ние побеждаваме“ е девизът на морските командоси.

qui-porte-le-béret-vert-dans-l-armée-française

Зелената барета на легионерите

Когато говорим за Зелената барета, по подразбиране говорим за легиона. Зелената барета се носи от войниците на Чуждестранния легион. Преди да се превърне в официалната украса за глава на всички чуждестранни парашутни полкове, тя за първи път официално принадлежи през 1949 г. на 1-ви, 2-ри и 3-ти чуждестранни парашутни батальони (BEP), които са създадени през 1948 г. Най-накрая през 1959 г. зелената барета се превръща в начелник за почивка и учения на всички части на Чуждестранния легион, принадлежащи на френската армия.

От 1987 г. до наши дни значките са придружени от номера на подразделението и инициали, които обикновено се припомнят в центъра на бомбето, което се намира в основата на пламъка. Вдъхновени от старата значка на 1-ви кавалерийски полк, значките на зелените барети са следните:

 • Командване на Чуждестранния легион: плътно бомбе без номер
 • Група за набиране на войници на Чуждестранния легион:
 • Значка
  с позлатено бомбе с надпис GRLE на два реда
 • Отряд на Чуждестранния легион Майот: плътно бомбе без надпис
 • 1-ви РЕ:
 • 1-ви РЕК: сребърна
  значка с празна бомба с цифрата 1
 • 1-ви РЕГ:
  позлатена значка с плътна бомба с цифрата
  1
 • 2-ри РЕГ: златна пълна бомбена значка с цифра 2
 • 2-ри РЕИ: златна празна бомбена значка с цифра 2
 • 2-ри РЕП :декстрохер сребърна крилата
 • 3eme REI : златна празна бомбена значка с цифрата 3
 • 4eme RE: златна празна бомбена значка с цифрата 4
 • 13eme demi-brigade de légion étrangère : златна празна бомбена значка с цифрата 13

Закупете перфектната зелена барета

Пасва ли ви френският военен стил (боен, отбранителен, ежедневен вид и др.) ? Искате да сте в обувките на командос, парашутист, шаси или друг военен корпус като BFA, докато носите стилен и удобен аксесоар? Изберете от нашата колекция от военни шапки и барети, където ще имате богат избор на цвят и вид.

В допълнение към баретите, нашият онлайн магазин предлага и редица други военни аксесоари (екипи, дрехи, чанти, обувки и др.) Искате ли да изглеждате като истински войник от Чуждестранния легион? ПосететеSurplus-Militaires, за да поръчате перфектната зелена вълнена барета, с възможност за доставка.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *