Кой управлява френската армия?

Френската армия е не само една от най-старите, но и една от най-мощните в света. Тази сила се дължи на рутината на човека или хората, които я управляват, благодарение на мерките, взети както по отношение на оборудването, като например ranger militaire така и по отношение на бюджета. За да се стигне дотук, човекът или органите начело на тази организация със сигурност са много силни. Прочитайки тази статия, ще разберете кой командва френската армия, както и всичко около тази тема по примера на военното оборудване.

Кой управлява френската армия?

Лицата, които управляват френската армия

Френската армия не се управлява от ръцете  на един-единствен човек. Това е напълно логично предвид нейния размер. Такава голяма организация не може да бъде управлявана от един човек, в противен случай има голяма вероятност от лошо управление.

Президентът на републиката

Съгласно правилата, наложени от френската конституция,президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Той е гарант за териториалната цялост, спазването на договорите и националната независимост. С други думи, той взема решения относно използването на въоръжените сили. Той е този, който решава дали да изпрати армията на война или не. Той председателства Съвета за национална отбрана и сигурност. Той отговаря основно за всички въпроси, свързани с отбраната на френската територия.

Премиерът

След президента, като ръководител на правителството, той егарантът на действията на правителството в цялата област на териториалната отбрана, както и на националната сигурност. Той отговаря за изпълнението на всички решения, взети от Съвета по отбрана и национална сигурност, съвместно с президента и другите компетентни членове на правителството.

Парламентът

Съгласно чл. 35 от Конституцията този орган се занимава преди всичко с вътрешната сигурност на страната.Външните военни операции подлежат на процедура по информиране и ако продължават повече от четири месеца, се изисква разрешение от парламента.

Министърът на въоръжените сили

Министърът на въоръжените сили е този, който изготвя и прилага отбранителната политика, за която отговаря, в сътрудничество с министър-председателя, като пледира пред парламента. Той е и лицето, което оглавява Министерството на въоръжените сили.

В рамките на правомощията, които упражнява върху въоръжените сили и съставящите ги дирекции и служби, той изпълнява няколко ключови функции:

 • Той определя организацията на въоръжените сили, както и дирекциите и службите в рамките на министерството.
 • Той определя програмата за личния състав, оборудването и инфраструктурата
 • Той контролира изпълнението на програмата
 • Той определя стратегията за човешките ресурси и осигурява спазването на правата и задълженията на военните
 • ./li>

 • Той планира помощта за персонала и оборудването и определя насоките за управление на собствеността
 • Той установява условията за интегриране на медицинската служба на въоръжените сили в обществената здравна политика.
 • Той определя отговорностите, възложени на специализираните жандармерийски формирования под негова юрисдикция.
 • Той упражнява правомощията си по отношение на военния персонал на жандармерията, участващ във военни мисии на територията на страната и извън нея.

Още повече, в контекста на готовността за работа и сигурността на въоръжените сили, министърът на въоръжените сили все още изпълнява някои ключови роли, включително:

 • Той отговаря за сигурността на военните отбранителни средства и готовността на въоръжените сили.
 • Той води международни преговори, свързани с отбраната.
 • Той изготвя стратегията и мерките, които трябва да се прилагат по отношение на индустриалната политика и научните изследвания в областите, свързани с отбраната.
 • Той разглежда въпросите за ветераните и жертвите на войната, за отношенията между въоръжените сили и нацията, за военния резерв и въпросите, свързани с репатриантите, определя стратегията и действията, които трябва да се извършват по отношение на индустриалната политика и научните изследвания в областите, свързани с отбраната.
 • Той изготвя стратегията и мерките, които трябва да се прилагат по отношение на индустриалната политика и научните изследвания в областите, свързани с отбраната.
 • Той разглежда въпросите за ветераните и жертвите на войната, за отношенията между въоръжените сили и нацията, за военния резерв и въпросите, свързани с репатриантите, определя стратегията и действията, които трябва да се извършват по отношение на индустриалната политика и научните изследвания в областите, свързани с отбраната.
 • Той разглежда въпроси, свързани с ветераните и жертвите на войната, с връзката между въоръжените сили и нацията, с военния резерв и въпроси, свързани с репатриантите.
Кой управлява френската армия?

Организация на Министерството на въоръжените сили

Началникът на Щаба на отбраната (CEMA)е органът, който отговаря за използването на силите и за командването на военните операции. Той има капацитета да организира и да подготвя разпределението на работните места в трите основни армии. В резултат на това той има правомощия върху :

 • Началниците на щабовете на трите служби – сухопътна, въздушна и морска;
 • Висшите командири в чужбина,
 • Висшите
  командири в чужбина,
 • Водачите на френските войски в чужбина и техните съвместни щабове;
 • Командирите на отбраната и зоните за сигурност.

При изпълнение на задълженията си началникът на Щаба на въоръжените сили има на разположение следните органи, които осигуряват координацията му:

 • Генералният щаб на въоръжените сили, под командването на генерал, генерал-майор от въоръжените сили, който подпомага и замества началника на Щаба на отбраната при изпълнение на неговите задължения;
 • Дирекция „Военно разузнаване“;
 • Компетентни национални агенции, съвместни служби за поддръжка и съвместни организации (OIA).

В рамките на Генералния щаб на въоръжените сили заместник-началникът на щаба (SCEM)по „операции“ отговаря за постоянното стратегическо наблюдение, приноса към стратегическото предвиждане, предварителното вземане на решения и оперативното планиране. Той също така отговаря за провеждането на операции под командването на ЕСС. Той разполага с център за планиране и контрол на операциите (CPCO). Той отговаря за планирането и провеждането на външни и вътрешни операции, съвместно оперативно командване, съвместно космическо командване, отдел „Използване на силите“ и отдел „Атомни сили“. СЦЕМ „план“ участва в определянето и прилагането на модела на армията и свързаните с него отбранителни способности, като
контролира разработването и актуализирането на военното планиране и програмиране. Скем „изпълнение“ гарантира съгласуваността и ефективността на общата организация и функционирането на армиите, дирекциите, службите и АИО, подчинени на СЕМ.

В допълнение, генералният офицер за международни военни отношения и генералният офицер, командващ киберзащитата, също са подчинени на генерал-майора на армиите.

Двойна командна верига : оперативна и органична

В трите армии подготовката на войските е отговорност на органичното командване, докато използването им е отговорност на оперативното командване. Началникът на щаба на всяка армия отговаря за органичното командване, чиято задача е да подготви войските за действие. Оперативното командване е отговорност на началниците на щабовете на армиите и командването.

Кой ръководи френската армия?

За френската армия

Военните части на Франция, известни още като френска армия, представляватотбранителната сила на Френската република, със задача да защитават населението, територията и националните интереси. Те се състоят основно от три дивизии (Armées de terre, Marine, Armées de l’air и Космическите сили) : Националната жандармерия, службите за поддръжка и съвместните организации, включително Генералния щаб.

След като президентът Жак Ширак преустанови държавната служба за всички френски граждани, родени след 28 февруари 1979 г.
Френската армия се е превърнала в професионална армия, съставена от професионални активни военнослужещи, резервисти (бивши активни военнослужещи или доброволци от гражданския сектор) и цивилни лица, наброяващи общо около 270 000 военнослужещи и цивилни лица.

Франция, Обединеното кралство и Германия са трите държави от Западна Европа с най-големи военни бюджети в абсолютно изражение.
След бърз спад през 90-те години на ХХ век и постепенно намаляване след 2000 г., сега военните им разходи се увеличават – от 2017 г. в Германия и от 2018 г. във Франция. От началото на 2010 г. военните разходи на Русия са по-високи от техните. Франция, Обединеното кралство и Русия са единствените три държави в Европа с ядрено възпиране. Френската армия е на второ място в Европа след Русия през 2017 г. и на пето в света. Според американски проучвания Франция ще остане водещата военна сила в Европа, с изключение на Русия, и сред първите 5 в света до 2030 г.

Къде да намеря подобни статии?

Ако търсите артикули, свързани с военното дело и света на армиите, разгледайте блога на магазина„Военни излишъци“.
Военни излишъци“. В него ще намерите актуални, лесни за четене и провокиращи размисъл статии.Този магазин е специализиран в производството на всякакви военни аксесоари и ви гарантира пълни с информация статии. Независимо дали сте военен ентусиаст или обикновен потребител, ще намерите статии, които със сигурност ще ви заговорят.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *