Колко тежък е един танк?

От първата си поява през 1916 г. в битката при Сома военните танкове променят хода на много войни и конфликти. Не е необичайно да видим изображения на тях, които се движат като част от военния парад на дадена страна. Но си струва да се има предвид, че танковете не биха могли да дефилират в който и да е град, защото тяхната маса би разрушила улиците.

В историята танковете са тежали между 20 и 70 тона. Съществува широк спектър от подходи за проектиране и оборудване на танк. Съвременните конструкции правят всичко възможно да балансират маневреността, скоростта и обхвата с нападателната огнева мощ и отбранителната сила. Нито една от тези необходими характеристики не може да бъде постигната без тежки компоненти. Затова възниква въпросът: колко тежък е един танк?“

Използвайте се от промоционалните ни предложения за военно облекло и аксесоари (военна балаклава, сгъваема лопата, vestes treillis militaire … ). Те са налични в нашия онлайн магазин.

военна каска

Колко тежък е един танк?

Танковете са огромни машини, съставени от четири основни компонента. Тези компоненти включват тялото, известно още като „корпус“, кулата, в която са разположени оръжията му, гъсениците, които му позволяват да се движи и маневрира ефективно, и голямото оръдие, което е прикрепено към кулата. Танковете са проектирани така, че да могат да преминават с лекота през всички видове пресечен терен и да произвеждат голяма огнева мощ. Тези масивни бойни машини са проектирани и така, че да гарантират едновременно безопасността на своите пътници и екипаж.

Първите танкове, които пристигат на бойното поле през 1916 г., тежат 26 т. Те са били съвсем елементарни машини и са изглеждали много по-различно от това, което виждате днес. Това важи с особена сила за танковете от Втората световна война. По време на Втората световна война през 40-те години на ХХ век във Франция, САЩ, Германия, Обединеното кралство, Русия и други държави, участвали в конфликта, се появяват още по-мощни и по-бързи модели. Някои от най-забележителните модели включват Панцери, Тигри, Шермани и съветски Т-34.

Сред най-добрите танкове в арсеналите на световните армии най-лекият тежи 44 т. Най-тежкият преобръща везните на 67,5 т. Но в момента един от най-тежките танкове на въоръжение е американският танк М1 с тегло 62 t. M1A2 пък тежи 65 т.

Военното оборудване, което може да ви бъде полезно в ежедневието (маскировъчна мрежа, маска, ръкавица, …), се предлага в Surplus-Militaire. Елате и открийте!

Каква е разликата между танк и чар?

Танкът на английски се нарича tank. Така че,двата термина по принцип означават едно и също нещо. И все пак танк означава танк на този език. Но защо тогава англичаните наричат бойния танк „танк“?

Природата датира от 1ere GM, когато Англия започва да проектира гъсенични въоръжени и бронирани превозни средства. За да запази секретността, полковник Суинтън избира кодовото име „tank“ за обозначаване на тези машини. По този начин вражеското разузнаване смятало, че Великобритания създава невинни танкове, а не опасно оръжие. И оттогава името се е наложило.

Кой е най-тежкият танк в света?

От появата си на бойните полета по време на Първата световна война танковете играят важна роля в сухопътните сили на съвременната война. Различните държави са се занимавали с необходимостта от балансиране на маневреността с нападателната и отбранителната мощ. Великобритания използва здрави композитни материали, за да олекоти масата на лек танк до 24 t.

За сравнение, най-тежкият танк, проектиран някога, е германският Panzer VIII „Maus“, който е трябвало да влезе в производство, когато съветските сили пленяват прототипите в края на войната. Този танкер е щял да тежи около 188 t. Но „Маус“ така и не вижда реално бойно поле. Можем да преброим 10 танка, които се отличаваха с масата си и действително видяха бойна служба:

Тип 10

Тип 10, известен още като TK-X, е нов лек основен боен танк, който от 2012 г. е на въоръжение в японските сухопътни сили за самоотбрана. Той тежи 44 т, което улеснява транспортирането му с търговско ремарке или придвижването му по море. Проектиран е да играе роля в асиметричната война, като дебелата броня е заменена със защита срещу противотанкови ракети. Задвижва се от дизелов двигател с мощност 1200 к.с., който достига скорост от 70 км/ч и пробег от около 500 км. Управлява се от трима военни техници.

Т-90МС Тагил

Т-90МС Тагил е основният боен танк на руската армия, откакто е разкрит през 2011 г. Той тежи 48 т и използва за защита както композитна броня, така и взривно-реактивна броня. Задвижва се от дизелов двигател с мощност 1130 к.с., развива скорост от 72 км/ч и има обсег от 550 км. Той се обслужва от екипаж от 3 души.

VT4

ВТ4 е на въоръжение в китайската армия от 2016 г. насам. Той е модернизирана версия на Type 99G, който е настоящият работен кон на Народноосвободителната армия. Той тежи 52 т и се произвежда както за продажба, така и за експлоатация. Защитен е с композитна броня и допълнителни блокове с експлозивно-реактивна броня. Задвижва се от дизелов двигател с мощност 1300 к.с. и може да измине 500 км и да развие максимална скорост от 67 км/ч. Управлява се от екипаж от 3 души.

Leclerc

Leclerc е разработен за френските бронирани дивизии между 1978 и 1989 г. и влиза в експлоатация през 1992 г. Той тежи 54,6 т и е защитен от усъвършенствана модулна бронирана система, използваща комбинация от стомана, керамика и кевлар. Разполага с дизелов двигател с мощност 1500 к.с., развиващ 71 км/ч, и с обсег на действие 550 км.

Т-14 Армата

Армата, известна още като Т-14, е съвсем нов танк в арсенала на руската армия. Той тежи 55 т и разполага с основна броня, която съчетава стомана, керамика и композитни материали. В допълнение към основната броня Т-14 използва допълнителна експлозивно-реактивна броня за допълнителна защита. Оборудван е с дизелов двигател с мощност 1200 к.с., благодарение на който развива скорост между 75 и 80 км/ч и има обсег от 500 км. Той може да се управлява от екипаж от 3 души.

K2 Black Panther

Програмата K2 Black Panther е стартирана от Южна Корея през 1995 г., а резултатите от нея са на въоръжение от 2016 г. Той тежи 55 т, оборудван е с експлозивно-реактивна броня и използва модулен композитен брониран костюм, който е защитена от правителството тайна. Задвижва се от дизелов двигател с мощност 1500 к.с. и развива максимална скорост от 70 км/ч, а обсегът му е над 400 км. Може да се управлява от екипаж от 3 души.

quel-est-le-poids-d-un-tank

M1A2 Abrams

На M1A2 Abrams е на въоръжение в армията на САЩ от 1992 г. Той тежи 62,5 т и използва комбинация от композитна броня „Чобъм“ и мрежа от обеднен уран, за да формира своята върхова бронирана система. Задвижва се от газотурбинен двигател с мощност 1500 к.с., който му осигурява максимална скорост от 67 км/ч и обсег от 425 км. Управлява се от екипаж от 4 души.

Challenger 2

Challenger 2 е на въоръжение, откакто през 1994 г. замени MBT Chieftain на британската армия. Той тежи62,5 т и се счита за един от най-добре защитените танкове в света благодарение на композитната броня от второ поколение Chobham. Задвижва се от дизелов двигател с мощност 1200 к.с., който му осигурява пробег от 500 км и максимална скорост от 56 км/ч. Оборудван е с екипаж от 4 души.

Меркава Mk.4

Меркава Mk.4 е на въоръжение в Израелските сили за отбрана от 2004 г. насам. Тя тежи 65 т и е по-голяма и по-добре защитена от своя предшественик Mk.3. Мобилността му се осигурява от дизелов двигател с мощност 1500 к.с., който му осигурява максимална скорост от почти 60 км/ч и обсег от 500 км. Управлява се от екипаж от 4 души.

Leopard 2A7

Leopard 2A7 е на въоръжение в Бундесвера или германската армия от 2014 г. насам. Той тежи 67,5 тона и използва нанокерамика, титанови и стоманени сплави в своята високотехнологична пасивна бронирана система. Използва дизелов двигател с мощност 1500 к.с., за да развива скорост до 72 км/ч, и има пробег от 450 км. За управлението на този танк е необходим екипаж от четирима души.

Кой е най-големият френски танк?

Френският Char 2C е свръхтежък френски танк, потенциално най-големият танк, създаван някога. Подобно на британските тежки танкове от Първата световна война, Char 2C е бил проектиран да преминава през вражески окопи, да троши бодлива тел и да издържа на вражеско стрелково оръжие и артилерия. В много отношения той е бил забележителен. Имал е много тежко за времето си оръдие и дебел корпус. Но страдаше от изключително ниска мощност. Никога не е виждал бойни действия.

Бронировката, съчетана с големия общ размер, е придала на танка зашеметяващата маса от 69 тона, която превъзхождала всички останали европейски танкове. Макар и изключително бавен, танкът иначе имал добра подвижност, което му позволявало да преодолява сравнително високи препятствия. Той също така се възползвал от широките гъсенични колела, които не позволявали на тежкия звяр да затъне.

Колко струва един танк?

Танковете са най-мощните военни превозни средства, предназначени да избухнат на бойното поле. Те са мощни машини, които не са точно евтини и струват около 50 000 до 100 000 евро. Те са съществен елемент от военната мощ на една държава и обикновено стоят пред пехотните части, понасяйки основната тежест на вражеските снаряди.

Защо танковете са толкова скъпи?

Както при всяко военно оръжие, най-големите световни сили водят надпревара във въоръжаването, включваща производството на танкове, от Първата световна война насам. През
следващите десетилетия разработчиците на танкове разширяват границите на технологиите, за да постигнат най-високи оценки по трите най-важни характеристики на танковете: мобилност, защита и огнева мощ.

Най-добре защитените, най-бързите и най-силните танкове струват значителна сума пари. Защитата на танковете е претърпяла радикални промени през годините, преминавайки от стоманени плочи към композитни материали, изработени от стомана, пластмаса, керамика и други класифицирани материали. Двигателите са усъвършенствани по отношение на мощността и надеждността.Съвременните бойни танкове са по-скъпи от традиционните танкове, защото имат най-висока оценка по отношение на мобилността, защитата и огневата мощ.

Освен това, те получават по-мощен, по-добре защитен и по-бърз танк, който струва много пари. Тези танкове не са изработени от обикновена стомана, която се среща в домакинските уреди или крилата на автомобилите. Използват се метални сплави като молибден, никел, ванадий, волфрам, кобалт и др. за смесване с висококачествена стомана, допълнително смесена с манган и бор. Легираните метали, използвани в конструкцията на резервоарите, са скъпи. В резултат на това резервоарите обикновено се състоят от 80 % стомана и се смесват с 20 % или повече сплави. Всички тези конструктивни компоненти увеличават значително цената на бронираното превозно средство.

what-is-the-weight-of-a-tank

Наградите за десетте най-добри танка

Следните танкове се считат за най-добри, тъй като предлагат висока мобилност, защита и огнева мощ :

 • M4 Sherman: Танкът „Шърман“ струва около 250 000 евро. Той прилича на танка от Втората световна война, който помага на Франция и нейните съюзници да спечелят войната Между 1942 и 1945 г. са произведени повече от 50 000 танка Шърман. Те са били използвани в множество битки във Великобритания, Китай и дори в Съветския съюз. М4 Шърман се оказва надежден, сравнително евтин за производство и наличен в големи количества.
 • Меркава IV: Военният танк Меркава 4 е по-голям немски танк, който струва 5 млн. евро. Той има усъвършенствани функции като изкуствен интелект, актуализирани сензори и възможности за виртуална реалност. Разполага и с нова каска Iron View, която позволява на войниците да виждат извън бойния
  танк, а интелигентен компютър за мисии на борда на танка ще управлява техните дейности. Merkava 4 има мощен дизелов двигател V12 с мощност 1500 конски сили. Двигателният отсек и резервоарът за гориво се намират в предната част на машината, а два резервоара за гориво са в задната част. Новият двигател на Merkava 4 представлява 25% увеличение на мощността в сравнение с танка Merkava 3.
 • Centurion AVRE: През 1944 г. Centurion AVRE е проектиран предимно за използване от кралските инженери. Той е тежал 52 тона и е превозвал екипаж от петима души. Струва около 40 000 евро и е произведен във Великобритания. Този брониран автомобил е оборудван с булдозер и оръдие. То е специално предназначено за разрушаване на сгради и укрепления. Оцеляването на танка на бойното поле е значително подобрено и чрез преместване на допълнителните боеприпаси в предната част на каросерията. Използван е като основа за широка гама от специализирано оборудване, включително варианти за бойна техника със 165-милиметрово оръдие за разрушаване за бронираната машина на кралските инженери (AVRE). Това е един от най-старите модели на всички времена.
 • K2 Black Panther: разработен и произведен в Южна Корея от южнокорейската компания Hyundai Rotem, струва 8,6 млн. евро. Снабдена е с германски пистолет Rheinmetall 120mm/L55 с гладък отвор, произвежда се по лиценз в Южна Корея. Конструкцията на K2 Black Panther е конвенционална и съдържа отделение за водача в предната част. В центъра му има бойно отделение, а отзад – двигател и трансмисия. Бронята на „Черната пантера“ се състои от неизвестен тип композитна броня и система за активна защита, използваща блокове с взривно-реактивна броня.
 • Leopard 2A6: Leopard 2A6 се произвежда в Германия и струва около 6 млн. евро. Той е най-старият танк, произведен през 1979 г. и е на въоръжение в Канада, Франция, Германия, Гърция, Норвегия, Полша, Португалия, Сингапур, Швейцария, Швеция, Испания и Турция. LEOPARD 2 също се произвежда в международен мащаб.
 • AMX-56 Leclerc: Това е основният боен танк, който е произведен през 1992 г. от френската компания Nexter. Струва около 27 милиарда евро и може да развива максимална скорост от 72 километра в час. Разполага със 120-милиметрово 52-калиброво гладкоцевно оръдие, снабдено с термична мантия и система за насочване на дулото. AMX Leclerc разполага с уникална автоматична система за зареждане, специално разработена за тази цел, и тя позволява екипажът да бъде намален до трима души, като се сведе до минимум броят на човека, който зарежда. Кулата на Leclerc е проектирана около автоматичната система за зареждане, за да се избегнат проблемите, характерни за други самозареждащи се танкове.
 • M1A2 SEP: M1A2 SEP е един от най-благоприятните танкове в света. Цената му е около 8 милиона евро. Най-новата версия на танка M1A2 беше публично разкрита през 2015 г. и сега тя е най-модерната версия на танка Abrams. Той разполага с невероятна технология и броня. Тази усъвършенствана версия на танковете „Сеп“ е малко по-тежка от базовия M1A2. Танкът M1A2 тежи повече от 69 тона, а усъвършенстваната му броня е изработена от композитни материали, съдържащи обеднен уран и графит. Въоръжен е със 120-милиметрово оръдие, което може да стреля с висока степен на точност, използвайки усъвършенствана електроника и оптика.
 • FV4034 Challenger II: Challenger 2 е британски основен танк, произвеждан от британската компания Vickers Defense System. Той е едно от най-силно бронираните превозни средства с отлична фронтална защита срещу почти всяка заплаха. Струва 7 млн. евро и може да оцелее при 14 попадения от гранатомет. Може да развие скорост от 559 километра в час.
 • Kfz. 251: SD.Kfz. 251, известен също като Sonderkraftfahrzeug 251, е широко използван брониран автомобил, който е произведен в над 15 000 екземпляра. Струва 3 млн. евро и може да бъде оборудван с противотанкови оръдия за поддръжка на пехотата. Стоманената защита на SdKfz 251 предпазва от огън с леко стрелково оръжие, особено на голямо разстояние. Тя има предна плоча с дебелина 14,5 мм и наклонени страни на спалното помещение.
 • C1 Ariete: C1 Ariete е основният танк с произход от Италия. Струва 7 млн. евро и има капацитет да носи 2500 мм боеприпаси с калибър 7,62. Издигането на кулата и оръдието се контролира с ръчен резервен механизъм. Оръдието е монтирано коаксиално с основното оръдие и 7,62-мм зенитна картечница, монтирана на покрива на кулата, която се управлява от командира на танка.
quel-est-le-poids-d-un-tank

Искате ли да преживеете приключения, достойни за военни мисии? Или просто сте ентусиаст? Тогава елате и открийте suplus-militaires.fr за автентични, качествени продукти. Независимо дали става въпрос за екипировка, аксесоари, оборудване или материали, в нашия магазин ще останете доволни. И това
без да разчитате на нашето висококачествено обслужване на клиентите.

 Не чакайте повече! Елате и се възползвайте от нашите ограничени промоции!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *