Коя е най-великата морска битка?

Някои от най-важните войни в историята са водени от световните военноморски сили. Всъщност войната може да се води на сушата, във въздуха, както и в морето. Доколкото през цялата история силите са се стремели да завладяват все повече и повече територии. Или просто са се стремели да се противопоставят на враговете си. Морските пехотинци на борда на военните си кораби са се сражавали, за да спечелят за своята страна. Историята е видяла много морски битки, но една от тях е оставила особен отпечатък върху военноморската история. Не знаете коя е тази морска битка? Захвърлете, става дума за най-великата военноморска битка в историята.

Влезте в нашия магазин, за да си купите военни продукти (армейски колан, соларно зарядно устройство за оцеляване, музика за армията …) и се възползвайте от нашите промоционални оферти!

braracelet-military

Най-голямата морска битка

От зората на цивилизацията до началото на XII век се водят различни морски битки. Всяка от тях по свой начин е оставила следа в света. А една от тях по-специално е оставила своя отпечатък в историята. Но преди да разберем коя е била морската война, е интересно да видим защо някои войни са се водили по море.

Някои военни стоки се продават и в нашия онлайн магазин. Заповядайте и се убедете в това!

Морска битка: знак за надмощие

Още от времето преди Първата световна война съществува надпреварата и стремежът да се превърнеш в най-великата империя в света.
Независимо дали става дума за превръщането в търговска или военна империя, силите дори са воювали помежду си. Крилатата война се очертава като важен напредък както в тактическо, така и в технологично отношение. А победата над вражеския флот се превърнала във велика форма на надмощие. Нещо повече, победата във военноморска битка укрепвала статута на могъщата по онова време държава.  Именно това накарало държавите да превърнат флотите си в едно от най-добрите оръжия, с които разполагали.

Великото морско сражение при Ютланд

Мащабите на някои от морските сражения и последвалата победа са забележителни. Всъщност този мащаб доведе до това, че някои от тях се смятат за най-великите ескадрени битки. Битката при Ютланд е най-голямото морско сражение през Първата световна война и несъмнено едно от най-сложните в историята. Това е сблъсък, продължил цели два дни. Проведена е
в Северно море, на 200 км северозападно от датския полуостров Ютланд, през май-юни 1916 г.

Двамата главни герои на битката при Ютланд

Всяка битка винаги изправя един или повече противници един срещу друг.
Това важи и за морската война, която изправя един срещу друг два или повече вражески военни флота. В битката при Ютланд двамата главни действащи лица са Британският кралски флот и неговата флота и Kaiserliche Marine (Имперски германски флот). В началото на века Кралският флот се изправя срещу новия си противник – германския флот. По онова време германският флот е бил разтърсен от поражението си при Догербанк и заповедите му са били по-скоро изчаквателни. В резултат на това темповете на изграждане на германския флот, насърчавани от империалистическата политика на кайзера, бяха много стабилни. И този германски напредък от началото на века застрашава британското господство в моретата. Въпреки това Кралските военноморски сили поддържат ясна числена преднина.

 • Британският флот:Британските военноморски сили са притежавали многобройни флотилии през годините. Но в момента този, който е бил на въоръжение, е „Големият флот“ или на френски „la Grande flotte“.  Създаден през август 1914 г. от елементи на първи и втори флот, а самият той от Home Fleet. Той е съставен от 35 до 40 капитални бойни кораба под командването на адмирал сър Джон Джелико. А след това през 1916 г. преминава под командването на сър Дейвид Бийти.
 • Германският военноморски флот:имперските военноморски сили на Германия по онова време имат за свой основен флот,“ Хохсеефлот“ или на френски „la flotte de la haute mer“. Той е разположен във Вилхелмсхафен в залива Яде и се състои от 18 бойни кораба. Различните адмирали, които я командват, са:Фридрих фон Ингенол (1913-1915 г.), Хуго фон Пол (1915-1916 г.), Райнхард Шеер (1916-1918 г.) и Франц фон Хипер (1918 г.). Той представлява сериозна заплаха за господството на Кралския флот в морето около Великобритания. Дотолкова, че британският Голям флот трябва да остане съсредоточен в Северно море за времето на войната.

Как се разиграва битката при Ютланд?

 Германската стратегия

Според Щир,германската военноморска стратегия трябва да цели преди всичко нанасянето на максимални щети на британския флот. На първо място чрез офанзивни набези срещу военноморските сили, отговорни за охраната и блокирането на залива Хелиголанд. Второ, чрез поставяне на минни полета по британското крайбрежие и чрез възможно най-чести атаки на подводници. Целта е да се постигне числен баланс между германския и британския флот. След като този баланс бъде постигнат, да се направи опит за решаваща битка при възможно най-неблагоприятни за противника обстоятелства.

 • През 1916 г.: Хохсефлот разполагаше само с 18 линейни кораба, за да се противопостави на 33-те кораба на Големия флот. При тези обстоятелства не беше мислимо да се рискува пряка конфронтация. Чрез набези в Северно море германците се надяваха да хванат в капан малките британски ескадрили, които след това да бъдат нападнати и свалени, без възможност за спасение. На 26 март те не успяват да хванат в капан ескадрата линкори на вицеадмирал Дейвид Бийти. Въпреки това Бийти предотвратява рискована битка при лошо време. На 21 април при бомбардировката на Ярмут се случва и това, че „Сейдлиц“ попада на мина.
 • В края на май: германското адмиралтейство планира нова мащабна операция, за да прогони ескадрата на Бейти от базите ѝ. Целта е била да се устроят засади на голям брой подводници (около десет) край британските военноморски бази. След това трябваше да се извърши бомбардировка по крайбрежието на Съндърланд. Това със сигурност щеше да предизвика британска реакция. Британските кораби първо щели да бъдат атакувани от подводници. По-късно непокътнатите кораби щяха да бъдат изтеглени към дредноутите на Хипър и унищожени.

Британската контраатака

На 28 май британците прихващат и дешифрират германско съобщение. Съобщението нарежда на всички кораби да бъдат готови за тръгване на 30-ти. Прехванати са и други съобщения и макар да не са дешифрирани, става ясно, че се подготвя голяма операция.Големият флот, състоящ се от 24 дредноута и три бойни крайцера, напуска Скапа Флоу на 30 май,под командването на Джелико. Ескадрата на Бийти, състояща се от 4 дредноута и 6 бойни крайцера, напусна устието на Нефритената река. Тя напусна устието на Черната река в същия ден. Джелико и Бийти трябваше да се срещнат на 145 км западно от Скагерак. Скагерак е проход на северозапад от Ютланд. Те възнамерявали да изчакат там германците.

Какъв обрат претърпя битката?

Поради реакцията на Кралския флот на германския план нещата взеха съвсем различен обрат. Към следобеда на 31 май битката е на път да започне. Това стана веднага след като ескадрата на Бийти забеляза германски кораби на югоизток. Бийти искаше да отреже германските кораби от техните бази. Скоро започнаха първите артилерийски размени в битката. Развитието на войната може да се проследи в рамките на няколко часа. По-конкретно между 18:00 ч. следобед и 4:00 ч. сутринта на следващия ден.

 • Между 18:00 и 19:00 ч.:сражението започва сериозно, като британският флот ефективно успява да блокира Т до ескадрата на Шеер. Флагманският кораб на Джеликоу „HMS Iron Duke“, нанася серия от удари по германския дредноут „SMS König“.В продължение на около десет минути британците са в силна позиция. Много германски кораби са поразени и свалени. Осъзнавайки, че е влязъл в капан, Шер нарежда изтегляне около 18,30 ч. Германските кораби успяват да се измъкнат от мелето, като се възползват от дима. Но това било трудно, тъй като не било достатъчно тъмно.
 • Между 21:00 и 22:30 ч.Съзнавайки неуспехите на тези кораби при падането на нощта, Джелико реши да възобнови двубоя на разсъмване. Въпреки това той постави крайцери и разрушители зад бойния си флот за ариергард. Именно тогава Шеер се опитва да направи маневра, за да пробие рота във флота на Кралския флот.Маневрата включваше преминаване през окопа му и британските разузнавачи не успяха да го спрат.
 • Между 2 и 4 ч.Около 2.10 ч. флотилията от разрушители изпраща торпедни атаки срещу големите германски кораби. Това се превърна в такова меле, че дори пет разрушителя бяха потопени от британска страна. Известно време по-късно военноморските служби в Лондон прихващат съобщение. В съобщението били посочени точните координати на „Хохсефлот“, но те не успели да го изпратят навреме. Битката приключва около 4:15 ч. сутринта, докато Йелико научава позицията на Шеер, Въпреки това битката при Ютланд не е поражение за Кралския флот.
  quelle-est-la-grande-bataille-navale

  Какъв е резултатът от битката?

  В крайна сметка всички признаци сочат, че победата е за Кралския флот. Тази победа обаче е свързана със сложни моменти. Въпреки че с наближаването на разсъмването немският флот беше този, който се оттегли, последният сякаш не прие, че това е кралският флот. Последният изглежда не признаваше поражението си. Германците, поради несъразмерните загуби, дори претендират за победа. 

  Ефективно британците губят общо четиринадесет кораба, докато германците извеждат от строя само единадесет кораба. Други цифри също показват разликата в загубите между двете държави. Общо, 6094 британски моряци срещу 2551 германски, по отношение на тонажа: 111 срещу 62 хил. тона.

  Какъв е резултатът от британската победа?

  Само по себе си изглежда, че германският флот е загубил от британците, на които принадлежи победата. Тази победа обаче беше най-спорната. Тя не само не беше съвършена и пълна победа. Но тази полупобеда демонстрира многобройните недостатъци на военноморските сили.

  Несъвършена победа за Кралския флот

  Матросите от Кралския флот очакваха с нетърпение този сблъсък с противниците си от Хохсеефлот в продължение на две години. Заключението беше по-скоро горчива победа за последните. Въпреки че флотът на Шеер на два пъти бе бягал пред оръдията на Големия флот. И въпреки че в нито един момент не изглеждаше в състояние да се мери с цялостното британско превъзходство.Точно когато беше притиснат в ъгъла, германският флот успяваше да се измъкне. Всъщност той остава да продължи да представлява заплаха за Кралския флот. Следователно в тактическо отношение британците извоюваха скъпоструваща и несъвършена победа.

  Британските недостатъци, демонстрирани от битката

  Всъщност тази битка често е определяна като свидетелство за британците, но не само в победен смисъл.
  Йутланд свидетелства за технологичната и оперативна изостаналост на Кралския флот в сравнение с Имперския германски флот.Както по-късно посочва в своите трудове Джелико, обстоятелствата, които допринасят за британските загуби, са технически. Те произтичат преди всичко от недостатъчната броня на бойните крайцери. По-конкретно, на кулите и мостовете. На второ място, те зависели от добрата видимост, за разлика от германския флот. Немската нощна организация беше по-добра, а системата им за сигнализация – отлична. Прожекторите им превъзхождаха нашите и те бяха напълно опитни в използването им. И накрая, техните техники за нощна стрелба даваха много по-добри резултати. Подходът на британците оставяше нещо желано.  

  Тази битка също така подчерта и другите два недостатъка на британския флот:

  • Пребиващата сила на британските снаряди беше недостатъчна: 203-милиметровата броня устоя на директния огън на 381-милиметрови снаряди. Снарядите дори се чупели по бронята. Освен това били без забавящи взриватели, което позволявало детонация само след пробиване на бронята
   ;
  • Комуникацията между главнокомандващия и корабите му била катастрофална: дори когато корабите поддържали връзка с противника, Джеликоу на практика нямал представа къде се намира
   врагът.

  Има ли други велики морски битки след Ютланд?

  Битката при Ютланд, въпреки че е най-записаната в историята, не е единствената велика морска битка. Всъщност има
  още две, които също са оставили голяма следа в историята.  Това са морската битка при Филипините и битката при залива Лейте.

  Морската битка при Филипините

  Битката при Филипинско море се провежда по време на Втората световна война. Тази двудневна морска битка се провежда от 19 до 20 юни 1944 г. Тя се проведе между флотите на японския и американския флот.Това сражение противопостави девет японски самолетоносача срещу петнадесет самолетоносача на американския флот от оперативна група 58. Тя е предизвикана от американското нахлуване в Сайпан, японска база на Марианските острови, на 15 юни 1944 г. В резултат на това японските военноморски сили на адмирал Соему Тойода предприемат ответни действия. То изпраща самолети, за да се изправи срещу американските бойни кораби, командвани от адмирал Реймънд Спрайнс. Намерението е било да се блокира напредването на американските военни кораби в Тихия океан и да се осигури Сайпан, за да могат японците да разположат там войските си. Въпреки това Съединените щати предприеха мащабни атаки срещу корабите от японската снабдителна верига. По време на битката японците губят три самолетоносача, два танкера и 600 самолета, а САЩ – 120 самолета. Със значително унищожените си въздушни изтребители адмирал Тойода нарежда на военноморския си флот да се изтегли през нощта. Тези загуби са основна причина за липсата на способност на японския императорски флот да провежда мащабни операции срещу съюзническите сили.

  Битката при залива Лейте  

  Битката за залива Лейте е въздушна и военноморска. Тя започва на 23 октомври 1944 г. на остров Лейте, във Филипините. Началото му е поставено от вицеадмирал Такео Курита от Японския императорски флот, който повежда флота си към остров Лейте във Филипините, за да се бие с американските войски. Японският военноморски флот възнамеряваше да запази господството си над Филипините.

  По време на четиридневните интензивни боеве американските войски, водени от генерал Дъглас Макартър, опустошиха японския флот. Той направи това с помощта на своите подводници.По време на тази битка Мусаши, най-мощният боен кораб японски, е потопен от американски военни самолети на 24 октомври 1944 г.. На 26 октомври това, което е останало от флота на японските военноморски сили, се изтегля.

  Оставяйки САЩ и техните съюзници да контролират Тихия океан, битката при залива Лейте приключва.
  В тази битка генерал Макартър изпълнява обещанието си от 1942 г. да се върне на Филипините. Смята се за най-голямата битка в историята на военноморските действия след великата морска битка при Ютланд.  .

  За любопитните, насочете се към Military Surplus

  Имате ли голям интерес към всичко военно? Съветваме ви да посетите уебсайта на магазин „Surplus militaire“ за още военни облекла, аксесоари и предмети. Независимо дали става въпрос за морската пехота, армията или военновъздушните сили и великите битки, които са водили. Този сайт може да задоволи вашето любопитство. Surplus militaire предлага и широка гама от артикули на военна тематика. За да задоволите любопитството си, посетете Surplus-Militaires . 

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *