Коя е най-мощната ядрена ракета на Франция?

Трудно е да се повярва, че има повече от един начин да се захрани ядрена ракета. Ядреното оръжие не е нищо повече от бомба, която използва делене, за да задейства огромна верижна реакция, след което предизвиква експлозия, като превръща земята в изключително богата на неутрони среда, с енергията на стотици или хиляди килотона тротил (въз основа на тази уебстраница). За отделния човек е доста поразително как такова огромно количество енергия може да се освободи от нещо толкова малко, което съдържа по-малко от половин милионна <стронг>от общата маса на нашата планета. Затова се питате: коя е най-мощната френска ядрена ракета? Отлична новина, в тази статия ще отговорим на въпроса ви. Това ръководство ще ви помогне да разберете по-добре ядрената система и да получите някои пикантни подробности по темата.

Използвайте се от промоционалните ни предложения за нашите военни облекла и аксесоари (uniforme pilote de chasse, сгъваема лопата, хамак …). Те са налични в нашия онлайн магазин.

 

каска-войнска

Ракетата М51 е най-мощната ядрена ракета на Франция

Ракетата М51 е най-мощната френска ядрена ракета.
Тя може да бъде изстреляна от самолет на голяма височина, като например F-16 или Mirage 2000. Самата ракета се извежда в космоса от ракета Пегас, която след това се сваля на по-голяма височина от самия самолет. Обхватът на бойната глава е около 2 000 км и може да носи или единична бойна глава с тегло от 3 до 4 тона, или няколко бойни глави с тегло от 1,5 до 2 тона всяка. Ракетата M51 е най-мощната ядрена ракета на Франция. Тя е изпитана за първи път през 1961 г. и вече е използвана в редица военни операции. М51 е балистична ракета с твърдо гориво с голям обсег, която може да носи конвенционални или ядрени бойни глави. Ракетата е оборудвана с инерциална система за насочване, която ѝ позволява да лети към целта си, без да разчита на спътници или други външни ориентири.

Конструкцията на М51 е базирана на френския изтребител Mirage IV, разработен в началото на 60-те години на миналия век от Sud Aviation (сега Airbus). Първоначално е използван като прототип за тестови цели, но едва по-късно е широко използван на френските самолетоносачи и военни кораби през последните години. Въпреки това се разразиха спорове дали ракетата трябва да бъде изведена от експлоатация поради потенциалното ѝ въздействие върху околната среда, ако някога бъде изстреляна в космоса (или ако някога бъде използвана повторно).

Някои аксесоари за военни като военни ръкавици, балаклави се предлагат в нашия онлайн магазин Surplus Militaires.
 

Какво е ядрена ракета?“

 • Ядрена ракета е оръжие, което използва голямо количество експлозивна сила, за да освободи енергия, която може да се използва за унищожаване на други цели. Тя е едно от най-мощните оръжия в света и може да унищожава градове и други цели на големи разстояния. Този вид оръжие често се нарича „мръсна бомба“, тъй като не съдържа радиоактивни материали.
 • Френските ядрени ракети са за пръв път разработени през 50-те години на ХХ век от френската военна оръжейна програма. Ракетите М51 са проектирани да носят ядрени бойни глави и са използвани в много конфликти по света. Въпреки че има много различни видове ядрени оръжия, този тип се счита за изключително опасен поради способността си да причинява опустошителни щети, когато се използва правилно.

История на М51

Френската ракета М51 е междуконтинентална балистична ракета, разработена от Франция. За
първи път е разгърната през 1962 г. и е първата ядрена ракета, разположена в Европа.

 • М51 е разработена от два отделни екипа: Първият екип е оглавен от Пиер Гийомат и е ръководен от инженерите Жан-Луп Кретиен, Андре Фуко и Франсоа Леотар.
    Вторият екип е ръководен от Жорж Шарпак и включва инженерите Жан Понселе, Шарл Пирот, Роже Фовел дьо Сен-Сорлен и Жак Масене.
 • Френската ракета М51 е ракета въздух-въздух, която е на въоръжение от 50-те години на миналия век. Разработена е от френското правителство и производителя на самолети Breguet Aviation, преди да бъде продадена на много други държави, включително Либия и самата Франция.
 • Първоначално е проектирана за противодействие на съветски самолети в Европа, но по-късно е използвана във Виетнам и на други места по света.
  М51 има обсег на действие между 5 и 15 км и може да носи до три различни вида бойни глави в зависимост от вида на целта, към която е насочен. Той има ниска скорост на летене, което улеснява пилотите при управлението му; поради това е идеален за пилоти, които трябва да тренират маневрирането на самолета си, без да се страхуват, че ще се изгубят или ще се блъснат в нещо неочаквано (например друг самолет).
 • М51 е оборудван и със системи за радиолокационно насочване, които позволяват на потребителите да се насочат към цел, след което да се насочат чрез автопилота до момента на удара. Тази технология позволява на пилотите да поразяват целите си, без да се притесняват, че ще ударят нещо друго наблизо или ще загубят контрол над самолета си във въздуха!
 • М51 е оръжие с жично насочване, което използва радиосигнал, за да се насочи към целта си. Ракетата може да бъде изстреляна на разстояние до 13 км, но на това разстояние се движи само с около 100 м/сек. Тя може да поразява цели, малки като автомобил или големи като танк. Следователно тя е полезна за елиминиране на превозни средства, които са твърде далеч, за да бъдат унищожени с други методи, но не са достатъчно близо, за да можете да използвате собствените си оръжия срещу тях (като например ракети).
 • М51 е ракета на НАТО и е разработена първо като оръжие „повърхност-повърхност“. Съществуват две различни версии: M51.1 и M51.2, всяка със своите силни и слаби страни.
 • Версията M51.1 на ракетата е проектирана да има обсег до 12 мили и може да се движи със скорост до Мах 5. Версията M51.2 има по-голям обсег (до 20 мили), но може да се движи само със скорост от 3 или по-малко Мах.
quel-est-le-missile-nucléaire-français-le-puissant

Характеристики на М51

 • Тристепенна ракета с твърдо гориво с обсег на действие около 30 км. Тя има система за насочване с ловен прах и е с диаметър 2 метра. Максималният брой на бойните глави е между 6 и 10, в зависимост от вида на използваната бойна глава.
 • Система за търсене на прах, М51 е относително просто оръжие със само две движещи се части: носовия конус и бойната глава. Бойната глава е прикрепена към стабилизираща перка и втора стабилизираща перка в задната част на ракетата.
 • Оригиналът на М51 е проектиран през 1953 г., но едва през 1956 г. влиза на въоръжение във френската армия. Произведени оттогава насам, само във Франция са над 3400 броя!
 • Първата степен на ракетата е твърдогоривна ракета-носител, която създава висока скорост на тягата. Втората степен се състои от поддържащ двигател, който използва химическата енергия, произведена от първата степен, за да изгори резервно гориво. Третата степен е аерокосмически двигател, който произвежда допълнителна тяга и позволява по-дълго време на полета.
 • М51 има обсег на действие от около 25 мили и може да носи до 10 бойни глави в носовия си конус; той обаче може да бъде оборудван и с комплект за удължаване на обсега на действие за повишаване на точността на по-големи разстояния (до 70 мили).

Списък на изпитателните стрелби

Френската ракета М51 е ракета въздух-въздух с голям обсег на действие, с активен радар за самонасочване, предназначена за използване в първото поколение тактически изтребители със среден обсег на действие отOTAN (MRAAM). Ракетата е изпробвана в три отделни случая, с различни видове цели.

 • 9 ноември 2006 г.: срещу безпилотен самолет, изстрелът е бил ясен. М51 е твърдогоривна ракета, която може да носи ядрени или конвенционални бойни глави. Тя има обсег на действие 1400 мили и може да лети със скорост до 2,5 Мах.
 • 5 май 2013 г.: френската ракета М51 успешно порази цел на височина 5000 метра по време на изпитателна стрелба.
 • 28 април 2021 г.: срещу безпилотен летателен апарат с цел „въздух-въздух“ и безпилотен летателен апарат с цел „въздух-земя“. Френската ракета М51 успешно порази цел на височина 10 000 метра по време на изпитателна стрелба

Френската ядрена предавателна система

Франция разработва ядрена ракета, която ще бъде най-мощната в света, когато бъде напълно разгърната. Франция разполага с обширна мрежа от високоволтови далекопроводи, покриващи страната от север на юг. Системата е проектирана да пренася електроенергия от ядрените реактори в Северна Франция до голяма част от Южна Франция, както и да пренася електроенергия от юг до Северна Франция.

 • Мрежите на преносната инфраструктура на службите, разгърнати от 2014 г., са във версията им RAMSÈS IV. Първата атомна електроцентрала е построена в началото на 70-те години на миналия век и се нарича RAMSÈS IV. Тя е с мощност от 2700 MW. Вторият реактор е добавен през 1972 г. и се нарича TRANSOUM. Той е с мощност 1 400 MW. Третият се нарича L’TRanssaero или LINE D’ETAT, което означава „държавен реактор“. Този също има мощност от 1400 MW. През 2015 г. SYDEREC влезе в експлоатация с три реактора и обща мощност от 4200 MW.
 • Океанската компонентна преносна система, TRANSOUM, се модернизира поетапно, между 2016 и 2020 г.53. След поредица от инциденти в средата на 90-те години на миналия век, които доведоха до стотици смъртни случаи, френското правителство реши да предприеме действия и да направи промени. Резултатът е RAMSÈS IV, нов тип ядрена електроцентрала способна да издържи на земетресение, като използва собствената си сеизмична активност като механизъм за безопасност. След RAMSES IV се появява TRANSOUM (Système d’exploitation et de gestion du transport d’électricité), която се използва за контрол на потока на електроенергия от една част на Франция до друга. Тя се използва и за управление на резервни генератори в случай на авария.
 • Системата за пренос на въздушни компоненти, TRANSAERO, която наблюдава всички видове съоръжения, включително кули и реактори, за да се увери, че те работят правилно.
 • Предавателната система от последна инстанция SYDEREC, съставена от привързани балони, носещи антени на голяма височина, която ще се използва, ако другите системи не са достъпни. Този център отговаря за изследването на нови технологии като дронове и киберсигурност, за да могат те да бъдат използвани ефективно при необходимост.
what-is-the-french-most-powerful-nuclear-missile

Ядрената индустрия във Франция

Франция разполага с ядрена индустрия, която няма равна на себе си.

Не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин Military Surplus, за да направите своята покупка на аксесоари и военно оборудване просто да получите съвети и трикове, за да изживеете най-добрите си приключения.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *