Какво представлява бойният кораб?

Баталните кораби са големи, тежко въоръжени плавателни съдове, които участват и в двете световни войни, въпреки че през Втората световна война не са участвали в много действия. Бойният кораб е един от най-важните елементи на всяка военна сила. Всъщност бойният кораб е наричан „кралят на флота“. Бойният кораб е мощен и универсален плавателен съд, който може да маневрира във водата и да стреля по вражески кораби. Освен това е способен да носи голям брой оръдия, което му позволява да бомбардира вражеското крайбрежие или други райони с ракети или торпеда. Тази статия разглежда характеристиките на бойния кораб и начина му на действие в битка. Може би сте чували някои хора да наричат бойния кораб хеви метъл група. Това не е съвсем точно. Бойният кораб е вид кораб, използван за битки и навигация.

Първият боен кораб е построен през 1860 г. от британския флот и се нарича HMS Victory. Днес повече от 150 различни държави притежават и експлоатират над 1400 кораба, класифицирани като бойни кораби и ракетни крайцери. Ето някои интересни факти за тези специални кораби. Точно така, хора, бойният кораб е кораб, предназначен за водене на бойни действия и носещ голям брой тежки оръдия. Терминът „боен кораб“ се отнася за всеки голям, много мощен кораб, способен да се бие с други кораби. Въпреки че бойните кораби имат някои прилики със съвременните кораби, те са и много различни. Това е едно от най-модерните технологични постижения на своето време. В тази статия ще опишем накратко историята и развитието на бойния кораб и ще направим някои сравнения с други кораби по отношение на дизайна и функциите им. Намерете разнообразие от военни дрехи на нашия сайт.

Béret-militaire

Table of Contents

Завръщането на бойните кораби

Бойните кораби някога са били оръжието на войната par excellence, представляващи бойните кораби на света.
представляват най-мощните нападателни оръжия, които са на разположение в морето, както и непреодолима защита срещу вражески кораби и самолети. Днес военните кораби са малко старомодни. Те са символ, но не всеки иска да бъде смел в своите връзки с обществеността. Но все още има много неща, които не знаете за тях: какво представляват, защо са важни и защо са отбягвани. В тази статия ще разгледаме различни видове бойни кораби и ще видим защо те отново станаха популярни.

Бойните кораби днес

Бойният кораб ще се завърне. Големите корпуси, построени по време на Втората световна война, са били остарели още преди да бъдат построени. Но какво би станало, ако една нова технология можеше да промени представата ни за морската война – какво би станало, ако можехте да построите цяла армада от тези нови беемвета с по-добра броня, по-добри оръдия и по-мощни двигатели? Бойният кораб, символ на американската мощ в продължение на 200 години, се появява отново, за да се изправи пред нови предизвикателства.

 • Съвременният боен кораб е вид голям военен кораб, обикновено военен и предназначен изключително за водене на военноморска война. Появата на параходите заинтересува военноморските сили от построяването на по-големи и по-бързи кораби от станалите популярни в рамките на две десетилетия.
 • Тези параходи можеха да използват бункерите си за въглища, за да захранват парните машини, които осигуряваха източниците им на енергия. Парните войни всъщност не са Битвата за Атлантика, но със сигурност са началото на тези дългосрочни усилия на Великобритания да получи контрол над европейските води, както и да контролира или да откаже достъп до или от тях.
 • Другият тип кораб е крайцерът. Основната цел на бойния кораб е отбраната, а на крайцера – атаката (на теория). Бойните кораби са дълги, тежки и с голяма огнева мощ. Основната им функция е да защитават важно пристанище или брегова линия от нападение или да служат като символ на нацията, която го е включила.
 
c-is-the-battleship

Интересът на военноморските сили

Често срещано погрешно схващане е, че бойните кораби са оказали влияние върху Втората световна война. Или не. Всъщност
бойният кораб играе само незначителна роля в конфликта поради технологичния напредък в областта на противовъздушната война.

 • Основната причина за това погрешно схващане е, че в интерес на военноморските сили е било да използват самолетоносачите като платформи за противовъздушна отбрана по време на активни бойни действия. Освен това за предимствата на самолетоносачите, които не саспособни да водят пряк бой с други бойни кораби или дори да се защитават от въздушни нападения в морето и да провеждат настъпателни операции срещу вражески обекти в чужбина, като летища или петролни полета.
 • По тези причини бойните кораби са изведени на второстепенна, а не на първостепенна роля по време на военни операции. Ако въздушната артилерия беше усъвършенствана по-рано, нямаше да има нужда успешните бойни кораби на далечни патрули да предупреждават американските военноморски сили опериращи край бреговете им, които тогава щяха да могат да разпознаят собствените си самолети преди или по време на всяка враждебна самолетна атака от другата страна на Тихия океан по това време.

Батлените кораби са били най-големите и най-мощните бойни кораби на своето време
.

Батлените кораби са били най-големите и най-мощните бойни кораби на своето време. Първият боен кораб е френският параход Gloire, спуснат на вода през 1859 г. През този период са разработени бойните кораби, както и нов тип кули, които позволяват по-голяма огнева мощ и по-добра защита на екипажа на борда. От края на XIX в. до Първата световна война доминиращият тип боен кораб е този на Кралския флот, като с течение на времето са направени само незначителни промени за подобряване на експлоатационните характеристики (например по-добра бронирана защита). Бойният кораб е вид морски плавателен съд, който често се свързва с армията на САЩ. Първият функционален военен кораб е построен едва през 1833 г. Първият истински железен кораб – „Пери“ – е завършен от САЩ през юли 1855 г. Терминът „ironclad“ се използва и за обозначаване на всеки морски кораб от „фронтовата линия“, оборудван с батарея от тежки оръдия (т.е. оръдия, стрелящи с големи снаряди при висока скорост).

Първият
железен клад е френският параход „Глоар“, спуснат на вода през
1859 г.

Първият железен клад е френският параход „Глоар“, спуснат на вода през 1859 г. Думата „ironclad“ е използвана за първи път за описание на военен кораб от този тип.

  • Първият кораб, който е наречен „coracle“.
   Терминът се е прилагал за много различни видове кораби в историята, включително железни и дървени бойни кораби, както и за параходи, като тези, построени от Великобритания по време на Първата световна война (1914-1918 г.).
  • Германският флот има свои собствени класификации преди Първата световна война, но те не са широко възприети извън самата Германия; въпреки това един австро-унгарски крайцер служещ по време на този конфликт е кръстен „боен кораб № 10“.

  Предновогодишният кораб е доминиращият тип боен кораб в края на 19-ти и началото на 20-ти век

  Внимателни хора, предстои да ви съобщим някои пикантни подробности. Още по-добре е да сте почитател на този боен кораб

  • Предният драконоут едоминиращият тип боен кораб в края на XIX и началото на XX век. Те са построени между 1890 и 1910 г., когато са заменени от по-съвършени кораби, като например дредноутите.
  • Предноутите имат дебели бронирани корпуси, предназначени да издържат на силен огън от вражески кораби на близко разстояние; въоръжението им се състои главно от големи оръдия, монтирани на кули, които могат да изстрелват експлозивни снаряди на голямо разстояние (до 14 мили). Това ги прави много ефективни срещу леко бронирани дървени бойни кораби, като крайцери или катери, но по-малко ефективни срещу стоманени бойни кораби, въоръжени с голямокалибрени оръдия, като съвременните разрушители и самолетоносачи.
  c-est-quoi-le-cuirassé

  HMS Dreadnought, голям боен кораб,
  спуснат на вода през 1906 г., революционизира военноморската война.

  HMS Dreadnought е голям боен кораб, спуснат на вода през 1906 г.. Той прави революция във военноморските действия и полага основите на бъдещите военни кораби.

  • Корабът е
   проектиран от адмирал Джон Фишър, който е назначен за министър-председател по въпросите на морето на мястото на Уинстън Чърчил, след като последният подава оставка заради несъгласието си с плана на Халдейн за създаване на „напълно въоръжен“ флот.
  • Тяхната конструкция използва парни турбини вместо бутални двигатели, които са по-ефективни, но по-малко мощни от буталните двигатели по онова време (те все още не са разработени). Това им позволява да произвеждат много по-висока мощност от всеки друг предишен боен кораб; в резултат на това, въпреки че носи само шест 12-инчови оръдия в сравнение с петнадесетте 9,2-инчови оръдия на други бойни кораби, той се нуждае от по-малко членове на екипажа като цяло, тъй като машините му могат да свършат повече работа на човек!

  Различните бойни кораби в света

  Първите бойни кораби са построени в началото на 20-ти век, но размерите и теглото им все още са малки в сравнение с днешните кораби. Те са известни като „all-gun“ кораби, защото на палубите им има много оръдия. Първият британски боен кораб HMS Valiant е спуснат на вода през 1906 г. и е последен от много други кораби по време на Първата световна война.

 • Британските бойни кораби на Кралския флот (известни като „дредноути“) са подобни в много отношения на американските кораби, но се различават по това, че са построени от котелна, а не от желязна плоча. Те също така са по-големи и по-тежки от американските си аналози; например британският „Дреднаут“ е почти два пъти по-дълъг от американския си аналог, без да се увеличава водоизместимостта или мощността на оръдията.
 • Например британският „Дреднаут“ е почти два пъти по-дълъг от американския си аналог, без да се увеличава водоизместимостта или мощността на оръдията.
 • Японските военноморски сили приемат подобни стандарти за класификация на бойните си кораби след Първата световна война; те обаче леко променят номенклатурата и наричат корабите си „бойни кръстосвачи“, а не „бойни кораби“.

Ролята на бойния кораб

Бойният кораб е вид кораб с много дебел корпус, който е проектиран да издържа на тежки външни повреди. Функцията на бойния кораб е да жертва скоростта за защита и се използва най-вече за защита от торпеда и други атаки, способни да пробият външната му обвивка. Бойният кораб е вид военен кораб. Обикновено е по-голям от крайцер и по-малък от боен кораб и обикновено е въоръжен с няколко оръдия и тежка броня. Бойният кораб е въоръжен с тежки оръдия, което го прави ефективен боец във военноморската война.

Как работи бойният кораб

 • Бойният кораб е едно от най-мощните оръжия в арсенала на една държава. Това е голям, тежко въоръжен военен кораб, способен да унищожава цели с огромните си оръдия. Бойните кораби се използват за първи път през 19-ти век, но се превръщат в доминираща форма на боен кораб едва през по-голямата част от 20-ти век.
 • В морската война бойните кораби обикновено се строят като много големи и силни, с високопрофилен корпус, който затруднява унищожаването им от по-малките кораби.
 • Първите бойни кораби са проектирани по време на Наполеоновите войни и се състоят от тежки железни корпуси, покрити с дебели палуби от дъб или желязна ламарина. Кулите на ранните кораби също така имаха много дебела броня, което означаваше, че те могат да издържат много
  неприятелски артилерийски изстрели, без да претърпят никакви щети.
 • По време на Първата световна война бойните кораби стават еднакво по-големи, което съответства на няколко оръдия, монтирани по страничните им палуби. Въпреки това те са имали и малко бронирана защита от по-старите кораби, тъй като екипажите им са се нуждаели от повече място за маневриране в тесните им корпуси.
c-est-quoi-le-cuirassé

Вашингтонският договор за военноморските сили

Вашингтонският договор за военноморските сили е подписан през 1922 г. и ограничава броя на бойните кораби, които всяка държава може да притежава. Договорът имаше за цел да предотврати скъпоструваща и разрушителна състезание във въоръжаването. Той ограничаваше броя на бойните кораби, които всяка страна можеше да построи през следващите пет години, но им позволяваше да запазят съществуващите си кораби, ако имаха такива по това време. Съединените щати, Великобритания, Япония и Франция се съгласиха не само с тази цифра, но и с други разпоредби, свързани със самолетоносачите (които не бяха обхванати от този договор).

Основното оръжие на бойния кораб е основната му батарея тежки оръдия, монтирани в кули или канонерки

Основното оръжие на бойния кораб е основната му батарея тежки оръдия, монтирани в кули или канонерки.

 • Главната батерия е най-важното оръжие на кораба. Била е
  известна и като „вторична батарея“.
 • Вторичната батарея е била по-малка от своите аналози и е била предназначена за бой на близки разстояния, но при необходимост е можела да бъде използвана и на по-голямо разстояние, като стреля на разстояние, по-голямо от 200 метра (220 ярда) от целите си[1].

Второстепенното въоръжение е предназначено за защита срещу разрушители и торпедни
катери

Например второстепенното въоръжение е предназначено за защита срещу разрушители и торпедни катери. Вторичното въоръжение се използва и за защита срещу въздушни и подводни атаки. Основното предназначение на този тип оръдия е да увеличат разстоянието, на което можете да ударите врага си от разстояние, като увеличат скоростта на кораба ви.

 • Поръжието на бойния кораб е с
  дебелина до 21 инча (530 мм), което осигурява защита срещу фрагменти от снаряди и малокалибрени оръдия. Дебелината на бронята на линкора достига до 21 инча (530 мм) и осигурява защита срещу фрагменти от снаряди и малокалибрени оръдия. Бронята се състояла от стоманени плочи, заварени, занитени или отлети от едно парче.
 • Военните кораби се задвижвали от котли на въглища до края на Първата световна война, когато се наложил петролът.

Корабът работи с въглища

По принцип нефтът е по-ефективен от въглищата. Например британските военноморски сили са изгаряли въглища на своите военни кораби, докато петролът не е станал норма след Първата световна война.Това означава, че когато корабът изгаря въглища, той е по-ефективен от петрола. Това означава, че при изгарянето на един барел петрол вместо един барел въглища (което отнема 16 дни) се отделят малко въглероден диоксид и други замърсители, отколкото при изгарянето на една осма от въглищата. Освен това, тъй като на борда вече няма опасност от пожар (тъй като вече няма запалим газ), можете да използвате кораба си по-дълго време, без да се притеснявате за екологични щети или рискове за безопасността от експлодиращи котли или други инциденти, причинени от лошо поддържани машини. Нефтът има много предимства пред въглищата: гори по-чисто и е по-малко опасен за здравето; не произвежда пепел; не оцветява повърхностите като пепелта; а повечето съвременни кораби се нуждаят само от един вид гориво – тежко гориво (HFO) или средно гориво (MFO).

  • Корабите като цяло са построени в съществуващи корабостроителници; частните корабостроителници продължават да ги строят през цялото време на съществуването им
  • Батните кораби са построени в съществуващи корабостроителници.
   Частните корабостроителници продължават да ги строят през цялото им съществуване.
  • Корабостроителниците са
   разположени в Обединеното кралство, Съединените щати и Япония.

  Батлените кораби се класифицират по
  тегло

  Батлените кораби се класифицират по тегло. Тези линкори са използвани главно в Атлантическия океан по време на Първата световна война. Те бяха защитени с по-дебел брониран пояс от повечето други видове морска броня. Освен това имали здрав корпус с дебели палуби, които затруднявали проникването на вражески огън от всяка посока.

  • Първият клас, dreadnoughts, били най-тежките и можели да носят 18-инчово основно въоръжение. Основната батарея се състояла от тежки оръдия, монтирани в кули или канонерки.
  • Второстепенното въоръжение било предназначено за защита от разрушители и торпедни катери.
   Корабите от втора класа имат основно въоръжение от 16 инча, а корабите от трета класа – 12.

  Батълшип на 21 век

  Батълшип е бойна машина par excellence. Те са създадени не само за унищожаване на вражески кораби, но и за защита на враговете си. Броненосецът е огромен кораб, проектиран да бъде мощно военно оръжие. Основното му предназначение е да носи големи оръдия, които могат да таранират вражески кораби и да ги потопят. Освен това разполага със система за противовъздушна отбрана и система за защита от подводници, за да предотврати атаките на вражески кораби. И накрая, той разполага с системи за защита и брониране, които го предпазват от всякакъв вид атаки.

  c-is-what-the-cruiser

  Различните бойни кораби

  Бойните кораби са огромни, тежко въоръжени военни кораби, предназначени за морски битки. Те са най-големият вид бойни кораби и са били основна опора на военноморските флоти до края на Втората световна война.

   • Артилерия, което означава, че те могат да изстрелват експлозивни снаряди, които пробиват вражеските кораби и нанасят големи щети. Бойният кораб има и противовъздушна отбрана и система за противолодъчна защита, която държи вражеските подводници на разстояние. И накрая, той има защита срещу торпеда и други атаки под ватерлинията, което му позволява да се задържи на повърхността, дори ако получи тежки повреди отгоре.
   • Противосамолетната отбрана е тип военен кораб, той е един от най-големите и мощни съществуващи бойни кораби.
    Бойният кораб е използван за първи път през 1859 г. от военноморските сили на САЩ срещу Конфедеративните американски щати по време на Гражданската война. Това е много голям и тежко въоръжен военен кораб, който може да се движи с голяма скорост и да изстрелва тежки снаряди от оръдията си.
   • Антиподводната отбрана се състои в предоставяне на огнева мощ за атакуване на вражески кораби чрез сваляне на вражески самолети, повреждане или потъване на вражески кораби с торпеда или бомбардиране на градове или други цели с тежки снаряди, изстреляни от оръдията.
   • Второстепенната им роля е да оказват подкрепа на други части, като осигуряват радарно насочен зенитно-ракетен огън и възможности за борба с подводници, които могат да помогнат за защитата на съюзническите сили от въздушни нападения.
   • Защитните и бронираните средства са използвани по време на Първата световна война, но се превръщат в основна част от Корпуса на морската пехота едва след Втората световна война, когато са разработени като алтернатива….разработен като алтернатива на самолетоносачите и подводниците

   Батълшип има три основни функции

    Артилерия, противовъздушна отбрана и защита от подводници.
   Артилерията се използва за унищожаване на кораби и други военни плавателни съдове; тя е достатъчно мощна, за да унищожи голям район с един изстрел.

   • Въздушна отбрана защитава корабите от вражески самолети и самолетоносачи; използва радар, за да открива идващите заплахи и да сваля самолети, които се приближат твърде близо.
   • Антиподводната отбрана защитава корабите от торпеда и подводници; използва сонарна технология за откриване на подводни заплахи, преди те да достигнат целите си.

   За да си спомним

   За да си спомним: бойните кораби са големи, тежко въоръжени кораби, които служат и в двете световни войни, макар че не са участвали в много действия през Втората световна война. Първият боен кораб е френският параход Gloire, построен през 1859 г. като част от програмата за разширяване на военноморския флот на Франция по време на Третата република. Gloire е въоръжен с две оръдия и има екипаж от 300 души. Оборудван е и с парни машини, които му позволяват да развива скорост до 14 възела (23 км/ч). Освен за целите на морското обучение в близост до Тулон френските пристанища в Средиземно море понякога се използват като бази, където френските военни кораби могат да се снабдяват с въглища или провизии, преди да се върнат в международни води. По-късно и други държави ще последват подобна практика, когато ще започнат да строят свои собствени флоти по това време. Надяваме се, че ви е харесало да научите повече за света на военните кораби. Препоръчваме ви да разгледате и други наши статии по тази тема.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *