Коя палатка да избера за моя поход?

Знаете ли, че историята на палатката датира от много отдавна? Палатките съществуват от зората на времето и днес са основен елемент за къмпингуващите, туристите и любителите на природата, както и в райони с проливни дъждове. Историята разказва, че първата палатка, смятана за най-старата, е открита в Молдова 40 000 г. пр.н.е.. Тя е имала кръгла форма с платнище, изработено от животински кожи, а използването на кожена тъкан я е направило по-устойчива. Апсида все още липсвала, тъй като тя била предимно тясна.

През праисторическите времена населението, известно като ловци-събирачи, си правело подслони от костни материали, животински кожи или клони.Тези номади използвали палатки, за да следят добитъка си.

Те си
помагали един на друг при издигането на палатката, така че тя да осигурява минимален комфорт.

Историята му винаги се е развивала, а също така е имала своя час на слава и е заемала важно място във военната област, за което римляните първи ще открият. През Средновековието палатката служи като място за настаняване при много военни кампании.

Днес палатките са полезни за армиите, хората, които къмпингуват или ходят на походи, също така топлят планинарите. Това е истинско оборудване за оцеляване.

Поради това той се определякато преносим подслон, изработен от гъвкав, опънат, водоустойчив материал, поддържан от подпори.

Коя палатка да вземете на поход?

Каква палатка да си вземем за поход ?

За да изберете правилната палатка за поход, трябва да си зададете правилните въпроси. Колко често ще къмпингувате и на какъв тип терен сте свикнали да се впускате ?  С колко души ще ходите ? Предпочитате ли удобство или по-лека палатка, когато стигнете до мястото? Купете или изберете локация военна палатка? Това са най-често задаваните въпроси, когато правите своя избор.

Избор на палатка според периода на използване :

 • Двусезонна палатка : ако планирате да правите походи основно презлятото и през няколко хубави пролетни или есенни уикенда. За тези по-високи температури ще изберете вътрешна част на палатката с мрежа против комари и тънки материи. Терминът „два сезона“ означава, че палатката е лека.
 • Трисезонна : е създадена за туризъм от пролетта до есента. Тя издържа на бури и вятър, но не и на снежни виелици. Хидроизолацията е по-уверена около 3000 мм/5000 мм, защото не пропуска вода. При този модел тъканта и земният лист ще бъдат по-дебели. Температурите могат да бъдат ниски в зависимост от времето. Устойчивостта на палатката на дъжд варира в зависимост от използваните материи и качеството на компонентите, в зависимост от цената. Можете да изберете палатка hubba  nx, която е еталон в света на ултралеките трисезонни палатки.
 • Четирисезонна палатка : Ако сте решили да се разхождате по средата на зимата или дори по сняг. Тази така наречена “ 4-сезонна  палатка е покрита с водоустойчива дъждобранна мушама и подложка, която е устойчива на влагата от снега. Тя е с дебелина между 5000 мм и 10000 мм. Тя е проектирана така, че да увеличава изолацията си при ниски температури с непрозрачна материя. За да се стоплите, вземете със себе си спален чувал, тъй като е изработен от студоустойчиви материи.
 • Експедиционна палатка : това е това, което наричаме петсезонна палатка. Сред категориите палатки това е много издръжлива палатка, устойчива на атмосферни влияния и износване. Както може би се досещате, тези палатки са по-тежки и по-скъпи от останалите, но на практика са неразрушими. 
Коя палатка да си вземете за туризъм?

Изберете според продължителността на престоя си

Продължителността на похода може да повлияе на покупката на палатката. Наистина, спането за една нощ в сравнение с няколко не е същото, въпрос на комфорт.

 • За една нощ : 

Като ще къмпингувате за една нощ, можете да си позволите да вземете по-тежка и в същото време по-удобна палатка. Тунелният модел е най-търсеният, като за всеки случай си носете чаршаф, за да се изолирате в случай на дъжд.Тунелната форма предлага по-малко вътрешно пространство, но е подходяща за нощувка.

 • За престой от няколко дни :

При проект с продължителност няколко дни, средно три дни, по време на пътуването обикновено се препоръчва свободностояща палатка за трекинг.
 Самоносеща означава, че не е необходимо да забивате колове в земята, което улеснява разпъването ѝ и разполага с просторна площ. Времето е променливо, поради което една устойчива на атмосферни влияния палатка би била идеална за многодневни престои в планината, например.

Коя палатка да си вземете за туризъм?

Избор на палатка въз основа на нейните характеристики

Има няколко вида в зависимост от броя на хората, които ще спят в тях. Съществуват различни модели в зависимост от местоположението.

Теглото, важен елемент, който трябва да вземете предвид.

След като отговорите на въпросите за местоположението и колко дълго планирате да останете, можете да проверите теглото, ако то ви устройва.  Като цяло палатка с тегло 453 г е изключително лека, докато 2,5 кг е сред тежките модели.

Има две неща, които трябва да вземете предвид, когато правите избора си. Първото е, че тъй като ще я носите на гърба си, леката палатка ще бъде най-доброто решение, за да избегнете болките в гърба и болките от големите тежести. От друга страна, ако сте свикнали с определено ниво на комфорт, тогава носенето на допълнителни килограми си заслужава съня през нощта. Изберете палатката Hubba, ако искате да се чувствате леко. При този тип подслон тъканта е ултратънка, но с добро качество, поради което цената зависи от материалите, от които са изработени.

Капацитет, критерий, който не бива да се пренебрегва.

За капацитет говорим, когато имаме предвид броя на хората, които ще бъдат подслонени. Тези критерии могат да ви помогнат да направите правилния избор. Разбира се, този избор ще бъде в ущърб на теглото, както вече видяхме по-рано.

 • Дължината, както и
  ширината й, вътре в камерата, в нормален размер, стандартен туристически матрак е широк около 51 см.Палатката иглу е палатка, подходяща за двама души, ако планирате да отидете като двойка.
 • Височина : проверете дали сте седнали или не, това ще ви помогне да разберете дали е добреудобна или не.
 • Формата особено във вътрешното пространство, за да проверите дали е по-просторна. Помещението държи това по време важно място, за да направите избора при покупка.
 • Поддържането, последното ви позволява да съхранявате оборудването си, може би не цялото, но част от него. Апсидата е полезна в случай на лошо време, като се има предвид, че нейната защита от вода.
 • Брой врати, трябва да се отбележи, че колкото повече врати, толкова повече циркулация на въздуха в помещението.
Коя палатка да вземем за туризъм?

Как е устроена една палатка ?

За да разберете по-добре как работи една палатка, има смисъл да видите как е организирана.

Различните елементи, които изграждат една палатка, са следните.

 • Спалнята, наричана ощевътрешно пространство, това е мястото, където в крайна сметка ще спите. 

Като такава, тя ще трябва да бъде достатъчно голяма, за да се чувствате удобно. Винаги осигурявайте спален чувал, когато бивакувате, за да се чувствате комфортно.

 • Покривът,той може да бъде двоен или единичен, често наричан платнище.

 Това е слоят, който служи за защита на спалнята, той е изработен от полиестерни или найлонови тъкани.
Всъщност повечето палатки са оборудвани с двоен покрив, за да се предпазят от дъжд, сняг или вятър или капеща вода.Поради това тези с единичен покрив са запазени за туристи, които искат да носят лека екипировка. Платното гарантира, че палатката е водоустойчива по време на къмпинг.

 • Апсидата е пространство пред или отстрани на палатката. 
 •  Нейната роля е да предпазва чантите и част от вашето оборудване. Например,
  можете да направите кухнята в случай на лошо време.

  • Полюсите : това е рамката, която държи палатката изправена и й придава структура. Следователно те се демонтират лесно.
  • Старните са колчета, които закрепват палатката към земята. Това е елемент, изработен от метал, позволяващ закрепването на мушамата.
  • Стардините са въжета, чиято роля е да опъват палатката с оглед оптимизиране на съпротивлението на вятъра.
  • Чантата за съхранение е от съществено значение за съхранението на всичко, след като разглобите палатката, в тази чанта ще се съхранят всички елементи. По този начин не рискувате да загубите каквото и да е оборудване.
  • В допълнение, тъканите, от които е съставена палатката, заемат важно място, така че да са устойчиви при изчисляване на тежестите.
  Коя палатка да вземете за поход?

  Палатката се разпростира в различни форми 

  Знаете ли, че има различни модели палатки ? палатката би била различна във всяка дестинация и място, което сте избрали за свой лагер. По-долу представяме различните видове, за да можете да изберете това, което ви подхожда най-добре.

  Палатката с купол има формата на купол, откъдето идва и нейното име. Нарича се още “ иглу „, отсамостоятелен характер, те се изправят сами. При това те се издигат лесно, което се обяснява с факта, че прътите се пресичат един през друг и се срещат в ъглите на палатката. Това предлага повишена стабилност и устойчивост на вятър. 

  Тунелите на палатката, могат да бъдат намерени в модел запалката. За разлика от купола, той не е самоносещ,има малко вертикално пространство и през повечето време е по-нисък на нивото на краката. Във връзка със сглобяването, това са полукръгли обръчи, които образуват тунела. Предимството на последния е, че е просторен и има големи апсиди за оборудване. Вашият лагер ще бъде много добре оборудван благодарение на апсидата. Един от
  най-старите модели е военният тип, чиято форма, размер, тегло и материя зависят от вашите очаквания.Hubba също е еталонна палатка, която е известна с качеството на използваните материи.

  Геодезична палатка и палатка с раница, това са така наречените неразрушими палатки. Защо неразрушими? Те са устойчиви на атмосферни условия като вятър, дъжд, сняг, идеални за туризъм. За разлика от куполната, те се поддържат от колове и затова са по-стабилни.Сардите я поддържат на терена на лагера. Геодезичната форма е по-лека за разлика от тази с форма на раница. Можете да я носите лесно на гърба си, защото не тежи.

  Защо да изберете палатка от suplus-militaire.fr ?

  Маме много добра новина за вас, нашата военна палатка е предназначена за вас, независимо дали сте индивидуален или професионален, дете или възрастен. Познати като hubba, amazon, военните палатки също не остават по-малко.  Те са подходящи за всякакъв вид дейност, като например туризъм или къмпинг, разполагаме с набор от семейни и скаутски палатки за вашите деца. Не търсете повече, изберете палатки с добро качество, за лесно и бързо сглобяване, структурирани от алуминий. Подбрали сме най-добрите продукти на ниски цени, но всички те са качествени. Цените на най-продаваните продукти варират от 99 до 412 GBP, но можете да откриете някои дори на цена от 60 GBP. Всичко, което трябва да направите, е да изберете мечтаната палатка за трекинг според бюджета и очакванията си. Някои хора ще изберат по-евтината, която може да се използва за кратко време, докато други ще изберат леки модели палатки. Независимо дали става въпрос за обемиста палатка, по-солидна, лека палатка или най-устойчивата, нашата колекция от оборудване ще ви помогне да направите този избор. Не се паникьосвайте, ако нямате никакъв опит в разпъването на палатки, всички наши продукти се предлагат с лесни за четене инструкции как да ги използвате, а освен това ще получите и безплатна доставка. Вsurplus-militaire.fr се съобразяваме с Вашето мнение, поради което екип ще бъде на Ваше разположение, за да Ви даде съвети и препоръки относно качеството и цената.Изживейте най-доброто приключение в живота си, защитете бойния си лагер с военно оборудване.

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *