Къде мога да се обучавам за жандармерист?

Националната жандармерия изпълнява три вида мисии: съдебна полиция, която е отговорност на съдебните органи (прокурори, съдии-следователи), административна полиция, която е отговорност на административните органи, и военни мисии. Първите две задачи се споделят от полицията и жандармерията, а последната задача е специфична за жандармерията. Всяка от тези три мисии включва събиране и използване на разузнавателна информация, която съществуваше в епохата на полицията и беше потвърдена при създаването на националната жандармерия. Въпреки че не е пълноправен член на френската разузнавателна общност, жандармерията все още е разположена там.

Използвайте се от промоционалните ни предложения за нашите военни аксесоари (военна балаклава, сгъваема лопата, висулка за военен мъж … ). Те са налични в нашия онлайн магазин.

bonnet-militaire

Как се става жандармерист

Куриерът за жандармерист не изисква непременно диплома за висше образование. С baccalauréat е възможно да се участва в конкурси за жандармеристи. Важно е да се отбележи, че висшето образование може да даде пряк достъп до високи звания, отколкото притежателите на baccalauréat.

Условия за постъпване на служба в жандармерията

За да станете кандидат и да постъпите на служба в жандармерията, трябва да отговаряте на определени условия :

 • Трябва да имате френско нгражданствое, по-специално,
 • Съществуват граждански права или да сте на възраст между 18 и 35 години.
 • След
  като преминат concours de gendarmerie, курсистите постъпват в училището за жандармерия за 12 месеца. Важно е да се отбележи, че само 10 % от състезателите преминават успешно конкурса, който изисква специфични знания и физическа подготовка.
 • Подготвя се конкурсен изпит за кандидатстване в жандармерията. Това, че сте резервист, също е предимство. Училище за жандармерия във Франция
 • Младите новобранци преминават военно и физическо обучение, което включва практически ситуации, редуващи се с полеви стажове.

Училище за доброволни помощници на жандармерията

Бъдещите доброволни сержанти на жандармерията преминават 13-седмично обучение в училищата на жандармерията в Фонтенбло, Шатолен, Шомон, Монлюсон или Рошфор.

Училище за сержанти

Сержантските офицери преминават обучение в училищата на жандармерията в Châteaulin, Chaumont, Montluçon или Thule. Обучението продължава 1 година и води до издаване на свидетелство за военнополицейска квалификация.

Студентите избират длъжностите си в зависимост от ранга си и свободните места във ведомствена бригада, мобилен жандармерийски ескадрон…

Подчиненията в звената за техническа и административна поддръжка (функции по логистично и финансово управление, механика, кетъринг и т.н.) се обучават в Школата по отбрана.
) се обучават в училището за жандармерия в Рошфор.

Училище за офицери жандармеристи

Офицерите се обучават в EOGN (Училище за офицери от Националната жандармерия)в Мелун. Курсът е с продължителност 2 години. Той е военен, професионален и академичен (води до придобиване на магистърска степен по право и стратегия за сигурност в университета Panthéon-Assas). Курсистите се подготвят да изпълняват командни функции в сектор по техен избор: обществена сигурност, пътна безопасност, съдебна полиция, защита на реда и законността.

Назначението в края на обучението в жандармерията зависи от техния ранг и местата, предлагани от жандармерията. Доброволните сержанти от военната полиция получават статут на заместник-маршали; сержантите са служители на съдебната полиция; служителите, обучавани в рамките на водещата „съдебна полиция“, придобиват качества на съдебни полицаи по време на обучението си.

où-se-former-pour-faire-gendarme

Каква диплома ви е необходима, за да станете жандармерист?

За работа в жандармерията по сигурността е достатъчна бакалавърска степен. Набирането на служители в жандармерията става чрез конкурсен изпит, за който се изисква това ниво на изследване. С baccalauréat е възможно да се получи званието сержант. Както при всички полкове, тези, които имат по-висока степен от тази, могат да преминат директно към по-висок ранг.

Какви качества и умения трябва да притежава един жандармерист?

Качествата и уменията на жандармерията са следните :

 • Познава законите, които се отнасят до нея.
 • Упражняването на професията изисква добра физическа кондиция
 • Бъдете справедливи и обективни qкаквото и да се случи.
 • Зачитайтеранговата система, уважавайте дисциплината на офицерите, сержантите и майорите и уважавайте вътрешната работа на подразделението.
 • Приспособимостта е абсолютно необходима.
 • Уменията за слушане и общуване са ключови за много задачи.
 • Подобно на полицията, професията на жандармеристите се упражнява като част от екип. Ще трябва да умеете да работите заедно и да изслушвате колегите си.

Какви са предимствата на професията на жандармерията?

 • Жандармерията предлага големи перспективи за кариерно развитие.
 • За
  постъпване в жандармерията не се изисква високо ниво на образование.
 • Подобно на полицаите, работещите в жандармерията също са граждански служители.
 • В
  зависимост от жандармерията, званието и мисиите,се предлагат много бонуси.
 • Това е обогатяваща кариера и наистина се чувстваш полезен.
 • Това е
  професионална
  кариера и наистина се чувстваш полезен.
  Жандармеристът се възползва от настаняване

Какви са недостатъците на това да бъдеш жандармерист?

 • Периодът на обучение в училището на жандармерията продължава няколко месеца и може да се проведе далеч от дома.
 • Подобно на полицията, жандармерията има потенциално опасна работа, тъй като се занимава с опасни ситуации.
 • Жандармеристите не получават бонуси и заплатите им са сравнително ниски, като се имат предвид рисковете, които поемат при изпълнение на задълженията си.

Колко печели един жандармерист?

Средната заплата във френската жандармерия варира от 1 900 до 2 100 евро на месец. Това се равнява на нетна заплата от 1480 до 1650 евро на месец. Доходът на държавния служител, известен като заплата, се разпределя в зависимост от ранга. Във Франция жандармерията се счита за държавен служител. Поради това заплатата им съответства на скалата за заплатите, публикувана от агенцията. Това е известно като une grille indiciaire, тъй като по индекса, свързан с длъжността, може да се познава получаваната заплата. По принцип става въпрос за ранг и стаж. Във Франция кариерата в жандармерията може да възлиза на сума между 1 600 и 3 000 евро на месец. Важно е да се отбележи, че към фиксираното възнаграждение могат да се добавят променливи части. Това включва бонуси за работа извън офиса. Пътуванията във Франция или в чужбина се остойностяват ефективно.

В зависимост от броя на децата може да се начислят и допълнителни семейни надбавки. Надбавки за пребиваване се изплащат и на специалисти, които не разполагат с фирмено жилище. Към тези различни бонуси могат да се добавят бонуси за техническа квалификация. Както сте разбрали, за да получите по-привлекателна заплата, повишението в йерархията е абсолютно задължително. Всяка година експоненциалната скала на заплатите се увеличава с между 1 и 2 %. Освен това при традиционните договори резервистите получават различно заплащане от военната полиция. Сумата, която се предлага на резервистите, обикновено е по-ниска и зависи от действително отработените часове.

Служителите получават заплащане за периода на своето обучение :студент-сержант 1 575 евро нето на месец; стажанти 1 755 евро нето на месец за първата година и 2 026 евро нето на месец за втората година.

Какви са тестовете в конкурсните изпити?

Програмата включва два вида тестове.
Едните имат за цел да оценят академичното ниво на кандидатите : обща култура, изразяване на френски език и способност за обобщаване, чужди езици…. Кандидатите за офицери полагат устни тестове и тестове по избор по въпроси на отбраната и сигурността (право, публични финанси, икономически мениджмънт, историческа география, математика). С други тестове се проверяват способностите на кандидата за изпълнение на целевата професия : спортни тестове, психотехнически тестове и интервюта за оценка на психическото състояние на лицето.

За повече подробности относно тестовете посетете уебсайта на националната жандармерия.

Жандармерията ще наеме повече от 2 200 сержанти през 2018 г., в сравнение с 1 284 през 2017 г.

où-se-former-pour-faire-gendarme

Как да се подготвя за конкурса за офицери?

Промоцията CPIGN, универсален подготвителен клас за националната военна полиция, подготвя учениците за конкурсните изпити за офицери. В сътрудничество с Université Panthéon-Assas и EOGN (École d’officiers de la gendarmerie nationale), в него могат да се обучават студенти до 26-годишна възраст на ниво Master 2 (bac + 5). Студентите се набират като доброволни полицейски сержанти и специални офицери. Селективен достъп.

Институтът за подготовка на обща администрация (IPAG) , който е към университета, и Центърът за подготовка на обща администрация (CPAG), който е към Института за политически изследвания (Institut de Recherches politiques), организират подготовка за конкурсни изпити, по-специално за Националната полиция и Националната жандармерия. Свързаният с университета Институт по правосъдие подготвя студентите от LLM 2 за участие в конкурса за офицер от националната жандармерия.

Какво да правя след жандармерията?

В повечето случаи кариерата на жандармеристите се развива с напредването им в редиците и брандебургите. След това те могат да се стремят към званието прапоршчик, главен прапоршчик, майор или офицер. Жандармеристите могат да изберат и специализация в областта на вътрешната сигурност, криминалните бригади или други клонове на жандармерията.

Не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин за военни излишъци, за да направите своята покупка на военни аксесоари, като например тактическа бойна ръкавица, или просто да получите съвети и напътствия за изживяване на най-добрите си приключения.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *