Къде можете да спите на палатка във Франция?

Къмпингуването е много забавно и ви позволява да се наслаждавате на въздуха и красивата ни природа. Това е идеална възможност да се отпуснете и да се откъснете от напрегнатото ежедневие. И така, къде можете да къмпингувате във Франция? В наши дни е лесно да намерите място за къмпинг, след като се сдобиете с подходящото оборудване, като например военни спални чували, палатка или дори брикет survie. Има къмпинги през цялата година и палатки в Алпите, за да наблюдавате Северното сияние. Но моля, изберете правилното място: не се опитвайте да спите под колата си в Париж, не се получава много добре. Изберете въоръжена латентност. Франция е пълна с невероятно красиви и естествени места, където да прекарате нощта на палатка. Освен това, тъй като повечето от тях са на официални места, можете да вечеряте и да си вземете душ едновременно.

tente-militaire

Идеалните места за спане на палатка 

Франция не страда от липса на забележителни природни среди. Тези изключителни места обикновено се състоят от национални и регионални паркове. Използването на тези територии често се подчинява на строги правила, предназначени да опазват флората и фауната на тези територии.

Във Франция има10 национални природни парка, 7 от които са във Франция, и 52 регионални природни парка, 50 от които са във Франция. В
повечето от тях дивото къмпингуване е забранено, но бивакуването е разрешено.

Националните и регионалните паркове 

 • Национален парк Екрин (Изер и Високи Алпи) Създаден през 1973 г., той е най-големият и най-високият във Франция. Този парк обединява повече от 150 върха, достигащи височина над 3000 м, и 740 км маркирани пътеки. Насладете се на стръмните долини, високопланинските села, езерата и водопадите. Правилник на парка: забрана за къмпингуване. Бивакуването е разрешено от 19:00 до 9:00 ч. на повече от час пеша, от пътните достъпи и границите.
 • Национален парк Меркантур (Алпи-Маритим и Алпи дьо От-Прованс). Създаден през 1979 г., на границата между Франция и Италия, в крайния югоизток на страната, той обхваща 1762 km². Той се отличава с голямо разнообразие на флората на национално ниво, с 2000 растителни вида, включително 200 редки вида и 30 ендемични вида. В парка се срещат 58 вида бозайници, включително 7-те диви копитни животни, срещащи се във Франция, и вълкът, както и 153 вида птици. Паркът се намира в близост до парка. Naturelle Alpi Maritime в Италия. Правилник на парка: къмпингуването е забранено. Биваците са разрешени на разстояние най-малко един час пеша от границите на парка или от достъпния път.
 • Национален парк Пиренеи (Hautes-Pyrénées и Pyrénées-Atlantiques). Разположен между Атлантическия океан и Средиземно море, на кръстопътя на две много различни климатични влияния, той предлага забележително разнообразие от пейзажи: варовиковият масив на Гаварни, гранитната планина Каутерец, вулканичният силует на Пик дю Миди д’Осау или гористите долини на долината Аспе. Наблизо се намира националният парк Ордеса и Мон Перду в Испания. Правилник на парка: къмпингуването е забранено. Бивакуването е разрешено от 19:00 ч. до 9:00 ч. на повече от час пеша от достъпните пътища и границите.
 • Национален парк Севен (Лозер, Гар, Ардеш). Създаден през 1970 г., той е единственият във Франция, който е разположен в среднопланински райони, и единственият в континентална Франция, чиято основна територия е населена и се използва от постоянни жители. През 1985 г. е обявен за биосферен резерват, а през 2011 г. културните и земеделско-стопанските ландшафти на Каузите и Севените са включени в Списъка на световното наследство. Правилник на парка: забрана за къмпингуване. Биваците са разрешени само за туристи с немоторизиран транспорт. По маркираните пътеки за дълги разстояния, на не повече от 50 метра от двете страни на пътеката, не се разрешава стоене. Без или в лека палатка е разрешено само за една поредна нощ, между 19:00 ч. и 9:00 ч. на следващата сутрин.
 • Парк Naturel régional d’Armorique (Finistère). Създаден през 1969 г., той е вторият най-стар във Франция, след регионалния природен парк Скарп-Еско, и първият в Бретан. Паркът An Arvorig обхваща 125 000 хектара, от Monts d’Arrée до островите на море Iroise, през полуостров Crozon и устието на Aulne. Мочурища, торфени блата, дюни, скали и гори съставляват тази многолика територия. Правила на парка: моля, имайте предвид, че къмпингуването и бивакуването не са разрешени в голяма част от парка, поради разпоредбите, които се отнасят до обекти, включени в списъка или класифицирани обекти, особено на полуостров Crozon и в Monts d’Arrée. Извън тези регламентирани места е ваша отговорност, преди да къмпингувате, да получите съгласието на собственика на земята, на която сте отседнали, тъй като няма земя без собственик.
 • Регионален природен парк Веркор (Дром и Изер). Създаден през 1970 г., той обхваща 186 000 хектара, между долината на Изер на север и Дьош на юг. Разположен е на надморска височина между 1000 и 2300 м и се отличава с разнообразна природна среда, включваща букови и елови гори, гори от кучи бор, ливади и планински пасища, езера, торфени блата и, разбира се, гигантски варовиков масив. Националният
  природен резерват Hauts Plateaux du Vercors обхваща 10 % от територията на парка и е под закрила от 1985 г. насам, което го прави най-големият сухоземен резерват в континентална Франция. Правилник на парка: къмпингуването е забранено. Бивакуването е разрешено от 17:00 до 9:00 ч.
 • Регионален природен парк Лоар-Анжу-Турен (Индре-ет-Лоар и Мейн-ет-Лоар). Създаден през 1996 г., той обхваща 253 000 хектара. През него преминава Лоара, единствената река, която все още се определя като дива във Франция, и се отличава с много богато архитектурно наследство, разбира се, със замъците на Лоара (Сомюр, Усе, Монтсоро, Шинон, Азай-ле-Ридо, Ланже, Виландри). Паркови разпоредби: в публичната речна собственост бивакуването (на палатка, само за една нощ, от залез до изгрев слънце) е разрешено само на плажове или брегове, достъпни по суша, които не попадат в защитени зони за биотопи, и в определените за тази цел зони. Бивакуването е забранено в класифицирани обекти.
 • Парк Naturel régional des volcans d’Auvergne (Cantal и Puy-de-Dôme). С площ от 395 068 хектара той е най-големият от регионалните природни паркове в континентална Франция. Създаден е през 1977 г. Територията му е съставена от пет природни региона, четири от които са вулканични масиви: Монс дю Кантал, Сезалие, Монс Дьом, Монс Доре и Артенс – гранитно плато. Повече от осемдесет купола и кратери осейват този уникален за Франция пейзаж, чийто връх е Puy de Dôme (1465 м). Правилник на парка: къмпингуването е забранено. Бивакуването като част от обиколка е допустимо със съгласието на частния или обществения собственик на земята. Повечето от районите, в които ще правите преходи, са частна собственост. Императиви: разпънете палатката по залез слънце и я махнете на следващата сутрин при изгрев слънце, не палете огън и не бивакувайте по склоновете или върховете на вулканите.

  Къде можете да спите на палатка във Франция?

  Законни ли са къмпингуването и бивакуването?“

  Поход от няколко дни и, без да имате избор, трябва да лагерувате в дивата природа. Подобна нощ изисква подготовка и е важно да се информирате за законодателството. Бивакът се характеризира с лагеруване под звездите или в лека палатка за една нощ. Дивото къмпингуване, от друга страна, включва пътуване с моторно превозно средство и престой на едно място в продължение на няколко дни. Тези практики са регламентирани във Франция.

  Бивуаците са места, където къмпингуващите могат да разпънат палатките си, но които не са запазени за тази цел. Зоните за диво къмпингуване се състоят в това да разпънете палатката си или другото си къмпинг оборудване на място, което не е запазено за тази цел, например на обществен плаж или в национална гора.  

  Бивакувайки, рискувате да нарушите забраните за бивакуване и законодателството за защита на земята. Това не е само въпрос на лично мнение, а проблем на обществените отношения. Властите не се интересуват от туристите, които имат положително отношение към дестинацията си. Когато пътувате във Франция, уверете се, че мястото ви за настаняване е разрешено. Бивакуването и дивото къмпингуване са разрешени навсякъде, където няма забрана.

  Какво предвижда законът 

  • Дивото къмпингуване може да се практикува свободно. В член R111-32, от Указ № 2015- 1783 от 28 декември 2015 г., е предвидена правна рамка за дългосрочно бивакуване и къмпингуване, които са свободна практика. Ако те не нарушават обществените пътища и магистрали, при спазване на условията, посочени в настоящия подраздел, със съгласието на лицето, което ползва земята, при спазване на резервация. Последното има право да възрази срещу всяко неразрешено къмпингуване. С други думи, бивакуването е разрешено на повечето места. То обаче е забранено на брега на морето и в места, които са включени в списъка или са в процес на включване в него. Бивакуването е забранено и в периметъра на включените в списъка обекти с изключителна културна стойност и в близост до исторически паметници, както и в радиус от 200 метра от водоизточници, използвани за питейни нужди. Местна градоустройствена схема може също така да забрани неразрешеното къмпингуване в дадена община. В този случай обаче тези забрани са приложими само ако са били доведени до знанието на обществеността чрез обявяването им в кметството и поставянето на табели на обичайните места за достъп до зоните, обхванати от забраните.
   • Биваците и дивото къмпингуване са разрешени почти навсякъде във Франция. В някои райони обаче този вид дейност е забранен. Затова разберете какво трябва да знаете, преди да къмпингувате и да разпънете палатката си. Законът забранява къмпингуването в следните райони: Горите, горските масиви и парковете, които са класифицирани като „гористи местности, които трябва да бъдат запазени“. Пътища и пътеки. Морски брегове. На по-малко от 200 м от водохващане за питейна вода. Места, класифицирани като „зони за опазване на наследството, природата и обектите“. На разстояние по-малко от 500 m от паметник, включен в списъка. Частна собственост без разрешение.
   • Национални или регионални природни паркове, в които дивото къмпингуване и бивакуването са строго забранени:
    Parc national des Calanques, Parc régional de la forêt d’Orient; Parc régional des Vosges du Nord; Parc régional des Marais du Cotentin et du Bessin; Parc régional du Vexin Français; Parc régional du Verdon; Parc régional des Monts d’Ardèche.
   • Националните паркове и природните регионални паркове имат свои собствени разпоредби относно бивакуването. В
    някои от тях се забранява паленето на огън през определен период, като например в Parc naturel régional d’Armorique. Други пък забраняват всякакво диво къмпингуване и бивакуване с палатки, какъвто е случаят с регионалния природен парк Marais du Cotentin et du Bessin.
   • За да се насладите на спокойно и законно къмпингуване, направете справка с картата на разпоредбите за националните и регионалните паркове, в които искате да отидете. Лоранс Жегузо, адвокат, специализиран в областта на туристическото право, ни напомни на France Info  че се налагат глоби от първа до пета категория: в общия случай това струва 1500 евро. Не се колебайте да попитате за информация в кметството, където сте спрели.
   • Разликата между диво къмпингуване или бивак. Френското законодателство не прави разлика между диво къмпингуване и бивак. Националните и регионалните паркове обаче правят това почти систематично. В повечето случаи във всички национални и регионални паркове на Франция са разрешени само биваците. За разлика от къмпингуването в дивата природа, бивакуването се практикува под звездите или в лека палатка, с груб лагер и само за една нощ, от залез до изгрев слънце.

       

   Къде може да се спи на палатка във Франция?

    Ако искате да прекарате време сред природата и на открито по време на пътуването си, къмпингуването е огромно занимание. Трябва да си купите спален чувал, в който да спите, и можете да спите навсякъде, стига мястото, на което къмпингувате, да е официално. В цяла Франция има къмпинги през цялата година, като високо в Алпите има палатки за наблюдение на Северното сияние. За екипировка и аксесоари ще намерите необходимото на нашия уебсайт https://surplus-militaires.fr

   Leave a Reply

   Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *