Състав на боеприпасите

Амуницията е комплектът, който зарежда огнестрелното оръжие. Той съдържа най-малко горивен заряд и един или повече снаряди. В етимологичен смисъл означава вещта, с която човек е екипиран. Той е неотделим от оръжието. Без него оръжието не би било нищо повече от безобиден предмет. Именно боеприпасът съставлява самата същност на огнестрелното оръжие. Съставът на боеприпасите е доста специфичен. Ето защо в тази статия ще намерите отговори на въпроса какво представляват боеприпасите и най-важното, което трябва да знаете по темата. След като стигнете до края на четенето, знайте, че боеприпасите и това, което ги заобикаля, вече няма да пазят никакви тайни за вас.

Вижте нашия онлайн магазин Military Surplus, за да направите своята покупка на бижута и военни аксесоари.

sticker-military

Какво съставлява огнестрелното оръжие

Амунициите се състоят от пет основни компонента. Без едно от тези неща боеприпасът няма да бъде функционален. Боеприпасите се състоят от :

 • Черупка
 • Капсула за капсулиране
 • Капсула за прахосмукачка
 • Прах
 • Снаряд

 Преди всичко, не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин за военни излишъци, за да направите своята покупка на бижута и военни украшения

Обковът

Наричан още калъф, основната роля на тази част от боеприпаса е да обедини всички компоненти заедно. Той представлява своеобразен контейнер, в който се съхраняват прахът, капсулата за зареждане и праховият заряд. В края на яката на гилзата (накрайника ѝ), между адаптираните ѝ устни от сплав, се намират снарядите. Тази част на гилзата често е намазана с грес. Целта на това е да се гарантира, че патронът не е изложен на влага.

 Тъй като се предполага, че той трябва да се деформира, без да поддава, той се изработва от подходяща за тази цел сплав. Ето защо втулката често се изработва от месинг или алуминий. Когато е изработена от месинг, тя може да се деформира, без да поддава. Този материал улеснява възстановяването на боеприпаса при следващото му зареждане. В
допълнение към тези два материала, гилзата може да бъде изработена от стомана с медно покритие, мед или никел.

Тип на гилзата

Има в 5 различни типа гилзи за две категории огнестрелни оръжия. Тези два вида оръжия са : пистолети и раменни оръжия. Въпреки че гилзите за патрони могат да бъдат многообразни, т.е. под формата на съединител, цилиндър или друго, те все пак имат видове, които остават идентични.

 • Графа за патрони с усилена основа: този тип гилзи се използват най-често за пушки с патрони, в които може да се съхранява много прах.
 • Грубинен патрон: този модел патронник се използва главно за автоматични или полуавтоматични оръжия. Това е
  така, защото при изстрелване на оръжието екстракторът ще захване гилзата и ще я издърпа назад, като по този начин ще задейства механизма.
 • Гнездо с намалени зърна: тази категория е същата като гнездото с жлебове. Тя трябва да се използва при автомати или полуавтомати.
 • Половинчата бисерна гилза: Този тип гилза най-често се използва за револвери. За да се подобри газонепроницаемостта и заключващата система, топчето на втулката ще се удря в цевта на пистолета. Тази реакция ще има за резултат предотвратяване на движението на оръжието напред в момента на изстрел.
 • Втулка с перличка: този последен тип втулка има същата функция като втулката с половин перличка. Нейното предназначение е да
  стабилизира оръжието при изстрел.

Запалваща капсула

Тази капсула е тази, която ще съдържа първичното взривно вещество (съединение, получено от живачен фулминат, открито през 1805 г.), което ще се използва за запалване на праха. Това първично взривно вещество, което гори със скорост 1000 m/s, е много чувствително към удари и триене. Ето защо е необходима капсула, която да го съдържа. Основната функция на капсулата за първично взривяване е да сведе до минимум рисковете, тъй като ако първичният експлозив някога бъде разклатен дори малко, механизмът веднага ще се задейства. Капсулата гарантира по-голяма безопасност и надеждност на боеприпасите. За информация, съществуват два вида капсули за заряда :

 • Капсула за заряда тип „Бердан“: този модел е специфичен за малокалибрени боеприпаси.
 • Капсула за прайминг тип „Боксер“: това е капсулата, използвана за калибри над или идентични на 9 мм. Патроните от тази категория също така се зареждат по-лесно.

В тази капсула е възможно да се видят канали, наречени “ вент „, свързани със заряда във вътрешността на гилзата. Ролята на тези канали е да осъществяват връзката между първичния експлозив, след като се възпламени, и горивния заряд. За информация, при капсулите тип Berdan има два или три канала. От друга страна, за моделите от типа „Боксер“ има само 1 канал.

Капсулен прахосмукател

Съществуват две категории прахосмукатели :

 • Централен ударник: режимът на работа на този тип прахосмукател е много по-автономен. Капсулата на грунда се запалва в резултат на компресията между ударника и наковалнята. Тези две устройства са разположени в долната част на корпуса, върху който ще се разбие капсулата.
 • Кръгъл ударно-възпламенителен патрон: при този тип патрон няма капсула за запалване. Процесът започва, когато пръстеновидният ударник се удари в основата на патронника. Вследствие на това действие първичното взривно вещество, разпределено в топчето на гилзата, ще се възпламени. Този тип боеприпаси в наши дни се срещат все по-рядко.

Прах

В днешно време основната функция на праха като компонент на боеприпасите е да отделя газ, който ще изтласка снаряда от гилзата. При полуавтоматичните или автоматичните оръжия освен за задвижване зарядът на снаряда ще служи и за презареждане на ударната система. Пушекът не е еднороден. Всъщност формата му се променя в зависимост от начина на производство. Той може да бъде под формата на люспи, цилиндри, гранули, пръчки или дори кухини.

За сведение, известен още като пропелентен заряд, пушекът е открит през XIIIти век. По онова време той е бил известен като черен прах – смес от 75% калий, 15% дървени въглища и 10% сяра. При изгарянето на този прах се отделя силен черен дим и малко налягане. Поради тези няколко негативни критики е разработен модерен прах. Той се нарича бездимен прах. Основният компонент на този съвременен прах е нитроцелулозата.

Какво е нитроцелулоза ?

Този компонент, открит през 1845 г. от Алфред Шьонбейн, е полимер, образуван от мономери на глюкозата. Това обаче не е обикновена глюкоза, а нитрирана глюкоза. Последната е необходима за горенето.

Нитроцелулозата е позната на нитроглицерин който е основен елемент при производството на динамит. За първи път е представен от Алфред Нобел през 1860 г. От тези два горивни агента се получават много добри прахове.

Строй

Етимологично, стрела е тяло, изстреляно към цел с оръжие или с ръка. Що се отнася до боеприпасите, в началото снарядите са представлявали меки оловни сфери с тегло между 31 и 37 грама и среден диаметър 18 мм. Средната им скорост е била 23Om/s.

Най-рано през 50-те години на XIX век се появяват първите снаряди с формата на конектори. Това дало възможност да се увеличи скоростта до около 310 м/сек за пистолети и 610 м/сек за дълги оръжия.

В днешно време съществуват няколко форми на снаряди и различни видове или дори състав на облицовката. Въпреки това е възможно снарядите да се класифицират в две групи :

 • Хомогенни снаряди: тази категория се отнася до снаряди, изработени от един материал. Например има снаряди, изработени изцяло от голо олово.
 • Снаряди с покритие: тази втора категория обхваща снаряди, изработени с няколко материала. Такъв е например случаят със снаряд с последваща вложка и оловна сърцевина.

Вложка

Има два общи вида вложки, включващи : TMJ или (Totally Metal Jacketed), и FMJ Full metal jacketed. Съществува обаче една специална вложка, която трябва да привлече вниманието. Това е
специалната обвивка за военни боеприпаси.

 • TMJ : Този тип обвивка често се използва за боеприпаси, лишени от олово или тежки метали в праймера. Причината за това е, че предотвратява изпаряването на оловната сърцевина на снаряда по време на изстрел.
 • FMJ: тази конструкция на обвивката покрива изцяло снаряда, с изключение на основата, която е в контакт с горивния заряд.
 • Специална обвивка за военни боеприпаси: някои военни боеприпаси са снабдени със снаряд с гола оловна сърцевина или със смес от олово и стомана с пълно покритие TMJ от стомана или томбак (мед + 5 до 20 % цинк). Този вид облицовка предотвратява разкъсването или „гъбообразуването“ на снаряда в тялото. Хагската конвенция от 1899 г., която забранява разширяващите се снаряди за военна употреба, установява тази специална категория облицовки.

Повърхността на някои хомогенни или облицовани снаряди понякога е покрита с малък метален слой. Тази техника, осъществявана чрез галванизиране на мед, никел или цинк, предотвратява отлагането на олово във вътрешността на цевта. Причината за това е, че снарядът е с по-голям диаметър от цевта. Тази защитна обвивка може да има специални сплави.

Напук на това стрелите, използвани за лов, най-често са с кухо острие (HP) или с меко острие (JSP). В контекста на лова тези снаряди са предназначени да нанесат възможно най-големи щети на тялото, което са поразили, но преди всичко така, че да няма съпътстващи щети (снарядът не трябва да напуска целта си). След като куршумът влезе в контакт с целта, той губи своята перфорация и нанася незабавни и значителни щети вътре в целта, просто като увеличава челната си площ (разпръсквайки куршума).

Накрая, някои модели снаряди, известни като трасиращи или светещи снаряди, съдържат пиротехнически заряд, обикновено на фосфорна или магнезиева основа, който при запалване произвежда ярка светлина. Тези боеприпаси могат да излъчват червена, жълта или зелена светлина (руски и китайски с добавяне на барий в пиротехническия заряд).

Съответни термини за боеприпаси

Често се случва, че говоренето за боеприпаси предполага говорене за калибър и патрон. За да познавате и разбирате до съвършенство темата, свързана с боеприпасите, е необходимо да познавате тези две понятия малко по-отблизо. Но също така е необходимо да се въведат и други свързани понятия, които могат да бъдат от особена важност. Такъв е случаят например с ловния патрон и специалните снаряди.

Калибър

На първо място, калибърът е външният диаметър на снаряда. Трябва обаче да се прави разлика между действителен калибър и номинален калибър.

Действителен калибър се използва, когато се говори за диаметъра на снаряда, а номинален калибър – когато се говори за наименованието на боеприпаса. Понякога действителният калибър не съответства точно на действителния диаметър на снаряда. Като пример можем да вземем 7,65 Browning, чийто действителен калибър варира от 7,70 мм до 7,95 мм.

По отношение на номиналния калибър на боеприпасите за огнестрелно оръжие той може да бъде изразен :

 • В милиметри (пример за 9 mm Parabellum или 7,65 mm Browning),
 • В сантиметри от инча (например .45ACP с размер 1 инч = 25,4 мм)
 • Даже в хилядни от инча (например .357 Magnums).

Един и същ боеприпас може да има различни наименования в зависимост от това дали се намирате в Европа или в САЩ (например 9mm Parabellum в Европа се нарича 9mm Luger в САЩ, докато .32 ACP се нарича 7,65 Браунинг в Европа).

За един и същ действителен калибър боеприпасите могат да имат различно наименование в зависимост от количеството наличен прах. Например
за термините „Браунинг“, „Парабелум“ и „Магнум“ последният съдържа повече прах от 9 мм „Парабелум“, който съдържа повече прах от 9 мм „Браунинг“.

 

composition-d-a-munition

Патрон

Патронът е цилиндрична гилза, изработена от метал или картон, която съдържа както снаряда, така и заряда на огнестрелното оръжие. Съществуват
няколко вида патрони, сред които :

 • Подправени патрони. Те са известни още като маркиращи патрони не съдържат никакъв прах. Краят на гилзата се отваря под въздействието на газа и веднага предизвиква експлозия.
 • Инхибиторни патрони.Те са използвани за първи път по време на Първата световна война и са съставени основно от фосфор. Компонентите на някои съвременни запалителни снаряди са взривни и запалителни вещества. Те включват HEI (High-explosive-incendiary) боеприпаси с калибър 20, 25 или 30 mm, използвани главно в армията срещу танкове, бронирани машини, бункери, военни кораби и т.н. Тези патрони действат по същия начин като запалителните бомби или фугаси, използвани по време на Втората световна война. Взривният заряд запалва запалителния материал, съдържащ се в патрона. Този механизъм води до повсеместно запалване във въздуха, което може да унищожи малки цели (къща, превозно средство, бункер) или да създаде огромни запалителни разрушения (пример за американския кораб „Алабама“, ударен от фосфорна бомба през 1921 г., или използването на запалителни фугаси по време на войните в Корея и Виетнам).
 • Пробивни патрони.Това се отнася за боеприпаси с твърди ядра. Техните ядра могат да бъдат изработени от стомана, тефлон или дори керамика.
 • Взривни патрони. Те съдържат около 1 грам нитроцелулоза или тетрил, обвити в прахосмукачка, поставена в главата на снаряда или в средата му. Производството на тези боеприпаси е наистина скъпо и изисква специално съхранение и много стриктно боравене с тях, за да се предотврати ненадейното им взривяване.

Два еднакви патрона могат да имат различни имена (например .32ACP и 7,65 Браунинг) и два различни патрона могат да бъдат съвместими за едно и също оръжие (например американската Агенция за борба с наркотиците (DEA) използва .40S&W и .357SIG за своя пистолет SIG PRO 2340).

Ловни патрони

Тъй като преди това оръжията за лов бяха забранени и забранени от Хагската конвенция от 1989 г., важно е да се разгледат патроните, подходящи за лов.

Вечето ловни патрони имат къса или дълга основа, изработена от месинг или желязо. Останалата част от гилзата обаче не е непременно метална и може да бъде пластмасова или картонена.

 

Тези патрони съдържат:

 • Запалваща капсула
 • Еднобазов или двубазов горивен заряд
 • Една или повече вати/вати
 • Газоуплътняващо устройство
 • Един изстрел или снаряди (оловни)

Някои ловни боеприпаси съдържат смес от оловни сачми, известни още като сачми, с полимерни частици, обикновено полипропилен или полиетилен. Целта е да се предотврати агломерирането и деформирането на сачмите при изстрел.

Патронът е затворен в края си или чрез пресоване на краищата във формата на звезда, или чрез шайба. Имайки действието да фиксира и да осигурява равномерна тяга на снаряда, ватата представлява буфер, поставен между праха и снаряда. Съставът ѝ обикновено е смес от картон, корк и филц, които могат да бъдат смазани. В този случай тя се нарича мазна вата. Скрита вата“ е специален случай, при който изстрелът се съдържа в съд, наречен чашка. Предимството на този вид вата е, че намалява триенето на оловните сачми в цевта (като по този начин предотвратява напълването на цевта) и стяга струята на сачмите (по-малко разсейване).

Повечето ловни патрони се обозначават с калибров номер между 4 и 36. Този номер не съответства на действителния калибър, както при нарезните боеприпаси, а обозначава броя на сферите със същия диаметър като вътрешността на цевта, които могат да бъдат направени с един фунт олово (453,6 g). В случая с пушките 12-и калибър това означава, че трябва да се изработят 12 оловни сфери с общо тегло един килограм. Така че колкото по-малък е калибърът, толкова по-голям е вътрешният диаметър на цевта.

Когато говорим за ловни боеприпаси с оловни сачми, може да става дума за сачми (диаметър на сачмите по-голям или равен на 5 mm) или сачми (диаметър на сачмите по-малък от 5 mm). От друга страна,
куршумите могат да бъдат съставени от 100 % олово (меко олово), закалено олово (5 % антимон), желязо или олово, покрито със слой мед и/или никел чрез галванизиране.

В зависимост от диаметъра си оловните сферички се обозначават с номер и/или една или повече букви в зависимост от различните страни производителки. Например в Съединените американски щати патроните за сачми са номерирани от 12 до BBB (диаметър на сачмите от 1,27 до 5,50 mm), а патроните за бакшиши – от BK4 до BK 000 (диаметър на сачмите от 5,6 до 9,14 mm).

Един-единствен снаряд

В някои патрони оловните сачми са заменени с един-единствен снаряд.

Те включват следните снаряди:

 • Снаряди Brenneke. Те се произвеждат от едноименната германска фирма. Ватата на тези снаряди остава частично или изцяло прикрепена към снаряда. Тяхното предимство е, че предлагат по-добра стабилизация.
 • Слаг снарядите се произвеждат в Съединените щати. Името им идва от факта, че дулната им скорост е около 400 м/сек. На английски език slug означава куршум.
 • стреличките Blondeaux и Sauvestre са снаряди, разработени изключително във Франция.

Тези уникални снаряди (с изключение на стреличките Sauvestre) имат много добра точност на стрелба и по-добър обсег на действие благодарение на наличието на жлебове върху цевта. Всъщност,
тъй като цевта е гладка, именно снарядът, благодарение на своите жлебове, ще осигури жироскопична стабилност около надлъжната си ос.

История на боеприпасите

Първите огнестрелни оръжия са задвижвали само камъчета или железни сачми, възстановени от ковачниците, преди това да бъде забранено. Сферичните куршуми, отлети от олово, а след това от олово, легирано с антимон и арсен за втвърдяване, са скорошно изобретение. Прахът се е зареждал преди всичко отделно през дулото на пушката или пистолета или през цевта. Едва през XIX в. се налага куршумите да се запушват, т.е. да се увиват в парче намазнен памук, плат или хартия, известно днес като „патрон“, за да се предотврати изстрелването им.nbsp;“, за да се осигури възможно най-добра ефективност на стрелбата чрез по-добро прилягане на снаряда към сърцевината на цевта, като се намалят междините или дори ветрилата, през които газовете излизат, вместо да изтласкват куршума, и за да се увеличи скорострелността.

С появата на бездимни прахове без остатъци и препарати на основата на восъчен нитрат, който не е чувствителен към вода и влага, и благодарение на капсулите, които се запалват при удар на името на праховете, боеприпасите станаха по-лесни за употреба и по-надеждни. Гилзата представлява съд с капсула, която в основата си е напълнена с първично взривно вещество (живачен фулминат) и запълнена със заряд, а в другия край е монтиран куршумът, който е придобил различна форма на острието. Сглобката, известна като патрон, е водонепроницаема и предлага лесно зареждане, което проправя пътя за цяла серия от автоматични системи за зареждане на оръжието, подобрявайки неговата огнева мощ.

Съвременните патрони са с все по-малък калибър и с по-леки куршуми, но и много по-бързи.

През Първата световна война производството на боеприпаси става промишлено и за няколко месеца се увеличава десетократно, мобилизирайки голяма част от финансовите, индустриалните и минните ресурси на воюващите страни. За
четири години са произведени повече от един милиард снаряда и десетки милиарди куршуми за пистолети, пушки и картечници, торпеда и други гранати.

Към края на войната една трета от снарядите, слизащи от производствените линии, са химически боеприпаси, малка част от които са използвани.

Около една четвърт от снарядите, произведени на производствените линии, не успяват да се взривят при удар, което допринася за последиците от войната. По време на Втората световна война 10 от всеки сто снаряда не успяват да се взривят при удара, а около 50% от тях са запалителни боеприпаси. Много от тях все още се намират в земята, където бавно се разлагат, освобождавайки съдържанието си (включително нитрати, живак и други токсични съединения).

Еволюция на термина боеприпаси

Според Dictionnaire de l’Académie française de la 4e edition, в XVIIIe 
век терминът “ боеприпаси “ обозначава “ осигуряването на неща, необходими в една армия или на мястото на войната . Опростено казано, терминът „боеприпаси“ не се е ограничавал до простия факт на оръжията, а е имал много по-широко значение. В онези дни храната на войниците вече представлявала боеприпаси. Едва в шестотоe издание на речника на Академията към определението са добавени следните термини : “ Fusil de munition, Fusil de gros calibre, qui est l’arme ordinaire des soldats d’infanterie, et auquel s’adapte une baïonnette „. След това, преди торпедата и ракетите да бъдат считани за боеприпаси, под наименованието амуниции се е разбирало “ прахове и снаряди за пушка и оръдие „.

Самоходните боеприпаси се появяват през 21ти век. Примери за това са ракетата и снарядът. Тези самоходни боеприпаси се управляват от разстояние и могат да се насочват сами според определени параметри. Например самоходният боеприпас може автоматично да се ориентира към горещ източник.

Този вид снаряди, които са едновременно кухи и пълни с взривно вещество, могат да бъдат снабдени с пиротехническо изстрелващо устройство. Последното изстрелва шрапнели и куршуми след натискане на детонатора. След развитието на технологиите това пиротехническо устройство може да изпраща дори шрапнели от суббоеприпаси.

Как работят боеприпасите

Най-важната характеристика на огнестрелното оръжие е намирането на подходящите боеприпаси за него. Той определя калибъра на оръжието. Масата на куршума (в грамове) и количеството прах (в зърна или грамове) определят мощността на боеприпаса и отката на оръжието.

Качеството на праха и неговият състав дават възможност да се разграничи бавният прах, използван специално за морските пушки, голям калибър, за да се избегнат повредите при отката, от бързия прах.

При употреба в артилерията, например във френския 155auF1, боеприпасът се разделя на две части: снаряд и гаргара, съдържаща горивен заряд под формата на торбичка с гориво. Зарядът на гаргата дава възможност за промяна и адаптиране на далекобойността. При изстрел сглобката изгаря напълно при запалване и възпламеняване.

Откат

Откатът на оръжието е напрежение, противоположно на това на куршума според принципа действие-реакция. Тя е функция на величината на движението p, развито от куршума, т.е.

Още m е масата на куршума, а v е неговата скорост. Скоростта не оказва по-голямо влияние върху отката, развиван от куршума, отколкото масата. Обърнете внимание, че количеството движение, което се усеща, когато топчето напуска целта, е равностойно, а дори и по-голямо, ако вземем предвид триенето, което забавя топчето по траекторията му, на това, което се предава на целта. Накратко, само във филмите изстрел от пушка запраща целта си три метра назад. Оръжие, чиито боеприпаси развиват такова количество движение, би направило същото и за стрелеца.

За количеството движение на куршума, което напуска в една посока, има идентично количество движение в обратна посока за оръжието, от което е произведен изстрелът. Оттук следва следната формула : m1 v1 = m2 v2.От която :  m1 и v1 са масата и скоростта на куршума, а m2 v2 тези на оръжието.

 Оръжието, което е много по-тежко от куршума, придобива много по-малка, но значителна скорост: това съответства на отката. За дадено оръжие по-тежкият куршум ще генерира по-голям откат; обратно, за същите боеприпаси по-тежкото оръжие ще има по-малък откат. Оттук и значението на доброто рамо (или опора) на оръжието, което добавя теглото на стрелеца (или опора) към това на оръжието и по този начин намалява отката, докато лошото рамо на оръжието може да набере достатъчно скорост, за да нарани стрелеца (например риск от счупване на ключица) в допълнение към загубата на точност.

Енергия

Енергията на движещия се снаряд съответства на кинетичната енергия и увеличава неговия обсег и ефективност. Формулата на класическата механика е: където m е масата на куршума, v е скоростта му. Тежък, бърз куршум ще има повече енергия от бавен, лек куршум.

Енергията, отдадена в момента на изстрелването, зависи от заряда на горивото и триенето в цевта (следователно от нейната дължина), но не и от масата на снаряда; така при даден заряд на горивото по-тежък снаряд ще се движи по-бавно от по-лек, но и двата ще имат еднаква кинетична енергия.

За въртящите се куршуми съществува и така наречената ротационна кинетична енергия. Въртящ се куршум има повече енергия от невъртящ се куршум със същата маса, при същата скорост. Нарезните цеви или формата на някои куршуми ги карат да се въртят. Някои 20-милиметрови противовъздушни снаряди се въртят с повече от 80 000 оборота в минута, когато напускат тръбата, като тази скорост позволява да се задейства взривателят, който, по очевидни причини за безопасност, се държи инертен преди изстрела с помощта на вътрешен механизъм.

Траектория

Земната гравитация тегли снаряда към земята и траекторията на снаряда има формата на низходяща крива. Стрелбата на дълги разстояния изисква компенсиране на това падане чрез прицелване над целта. Колкото по-голяма скорост има куршумът, толкова по-плоска ще изглежда траекторията му за дадено разстояние. Вятърът трябва да се компенсира по същия начин чрез преместване на линията на прицелване встрани. При стрелба на големи разстояния трябва да се вземат предвид и ефектът на Магнус и силата на Кориолис.

Повечето огнестрелни оръжия имат цев с вътрешно нарязване, предназначено да придаде ротация на снаряда, за да подобри стабилността на траекторията му.

Дулната скорост на куршума варира значително в зависимост от боеприпасите и дължината на цевта на огнестрелното оръжие. Боеприпасите за ръчни оръжия са сравнително бавни, като скоростта им едва надвишава тази на звука – около 340 m/s. Боеприпасите за дългоцевно оръжие са много по-бързи. Боеприпасите за дългоцевно оръжие са много по-бързи – между 400 и 1000 m/s. Стрелбата на големи разстояния включва и забавяне във времето между изстрела и пристигането на снаряда, което може да се наложи да бъде компенсирано.

Снарядите (куршуми, снаряди и др.), които влизат в контакт с обекти (камък, дърво, стена, воден басейн), вероятно ще рикошират и ще претърпят значителни промени в траекторията. Това е
основен източник на произшествия.

Повреда и травма, причинени от боеприпаси, намиращи се в огнестрелните оръжия

Когато разглеждаме ме темата, свързана с боеприпасите, трябва да споменем и щетите, които те могат да причинят.

Проблемите, свързани с щетите, причинявани от боеприпасите, варират в зависимост от контекста на употреба. В гражданска среда (полиция, самозащита) сблъсъците обикновено се провеждат на много близко разстояние и спирачната сила е от основно значение. Боеприпасите трябва незабавно да обезвредят целта, за да й попречат да отвърне на удара. Във военен контекст проблемът е различен, критериите са много по-многобройни (един войник трябва например да може да носи голям брой боеприпаси) и ранените на противника представляват много интересно логистично затруднение.

Представените рани са основно перфорации на кожата и подлежащите тъкани.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *