С какви ресурси разполага френският флот?

Френските военноморски сили са едни от най-мощните военноморски сили в Европа и разполагат с постоянни сили. Той се състои от повече от 60 000 мъже и жени, които служат на различни длъжности. Въпреки че официалната им мисия е да защитават интересите на страната си по света, те изпълняват и мисии за хуманитарна помощ и участват в регионални мироопазващи операции. Френските военноморски сили са едни от най-мощните военноморски сили в света, с дълга история. През цялата си история той е бил мощен фактор в много важни и разнообразни морски битки. С течение на времето френският флот се е специализирал в различни области като амфибийната война, миночистенето и борбата с подводници.

През 2022 г.Френският флот разполага с общо 116 кораба с тегло над 150 тона, като около половината от тях тежат над 1000 тона. Тези кораби се разделят на две основни категории: бойни кораби, включващи подводници, самолетоносачи, фрегати, патрулни катери, миночистачи и десантни кораби, с общо 79 единици, и кораби за поддръжка, включващи 37 единици. Списъкът на надводните кораби с товароподемност над 150 тона, с изключение на пристанищните единици и чартърните кораби, е почти идентичен с този на Военноморските сили за действие.

И се възползвайте от промоционалните ни предложения за военно облекло и аксесоари (военна мъжка тениска в цвят каки, военна балаклава, сгъваема лопата, камуфлажен хамак … ). Те са налични в нашия онлайн магазин.

military-shoes

Какви са мисиите на френските военноморски сили ?

Френските военноморски сили са постоянно активни, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, в световните морета, независимо дали в териториални води или в международни
морски зони. Той изпълнява мисии в областта на отбраната и сигурността, насочени към защита на морските пътища и националните интереси, като по този начин гарантира безопасността на френските граждани. Като
основен участник в ядреното възпиране, той се намесва възможно най-близо до заплахите и в кризисни зони. Възпиране, защита, познаване и предвиждане, намеса, предотвратяване: това е смисълът на съществуването на ВМС. От мисии за охрана на риболова до дълбоководни удари – флотът разполага с ресурсите и уменията да действа в целия спектър и да посреща предизвикателствата на днешния и утрешния свят. Френските военноморски сили отговарят за няколко мисии. 

Мисиите на френските военноморски сили:

 • Защита:

Френските военноморски сили действат постоянно на крайбрежието, в морето, под водата и във въздуха, за да наблюдават и защитават морските подстъпи, чрез постоянната морска защитна позиция (PPSM), която обединява всички техни мисии в рамките на морската защита на територията (DMT) и държавните действия в морето (AEM).

 • Възпиране:

Надеждността на функцията за възпиране изисква много високо ниво на изисквания, както по отношение на проектирането, така и на изпълнението.
Тя се основава на съществуването на два
допълнителни компонента: океански компонент и въздушен компонент.

 • Интервенция:

Морето предлага привилегирован достъп до кризисните зони и позволява освобождаване оттериториални идипломатически ограничения.Всъщност Военноморските сили са призовани да се разгърнат надалеч, за да защитават интересите на Франция и нейните граждани по целия свят. Със своите средства за проекция, мощ и сила той се намесва възможно най-близо до заплахите. Той е ангажиран с дългосрочни действия и е готов да се намеси незабавно в случай на влошаване на ситуацията в морето или на сушата. Въпреки че има възможност да действа самостоятелно, тя най-често предприема действия като част от коалиции или многостранно сътрудничество.

quels-sont-les-moyens-de-la-Marine-nationale

 • Предотвратяване, познание и предвиждане:

Благодарение на различните ресурси, които разполага по света, ВМС разполагат с множество сензори, позволяващи им да поддържат знанията си за потенциалните кризисни зони ида откриват възможно най-рано появата на ново напрежение. Всяко разгърнато подразделение участва, независимо дали в електромагнитното, акустичното или „образното“ поле, или дори в човешкото. В районите, отслабени от пиратство или незаконен риболов, в допълнение към своите интервенции, Военноморските сили извършват превенция на кризи и допринасят за морската сигурност, като организират обучение и образование за местните военноморски сили.

С какво оборудване или ресурси разполагат френските военноморски сили?

За изпълнение на всички мисии, с които са натоварени, от ядреното възпиране до проекцията на сили за разрешаване на криза. По линия на морското спасяване френските ВМС разполагат с многобройни ресурси, плавателни съдове и оборудване, разпределени в силите им.

Оборудване на френските военноморски сили:

 • Повърхностни сили:

Военноморските сили за действие (FAN) обединяват надводните кораби, трите групи за водолазно разминиране, амфибийната флотилия, четирите експертни центъра, военноморските бази в чужбина и зад граница, ядрените военновъздушни сили и въздушно-морските сили за бързо реагиране.

В надводните сили се намират:

 • самолетоносачът „Шарл дьо Гол“: Военноморската авиационна група, сформирана около самолетоносача „Шарл дьо Гол“ , заема флагманска позиция в рамките на флота. Тя играе централна роля в мисиите на Военноморските сили за проекция, мощ и господство във въздушното пространство. Освен това допринася за дейностите по събиране на разузнавателна информация и ядрено възпиране благодарение на способността си да носи на борда на Rafale Marine ракета ASMP-A (подобрена ракета въздух-земя със среден обсег).
 • Амфибийни хеликоптероносачи: Франция разполага с три кораба от клас Mistral, които са амфибийни хеликоптероносачи. Те превозват отряди от амфибийната флотилия, както и елементи от френската армия, военновъздушните и космическите сили. На борда им се намират бойни хеликоптери, превозни средства, оборудване и войски.

 • Фрегати за противовъздушна отбрана: Франция разполага с две фрегати за противовъздушна отбрана от клас Horizon на своя територия. Това са специализирани плавателни съдове, които отговарят за ръководенето на противовъздушната война и провеждането на въздушни операции от морето, както и за противовъздушната отбрана на морските части със слаба или никаква защита.

 • Многоцелеви фрегати: В морския флот има осем многоцелеви фрегати, които заемат централно и стратегическо място. Те могат да действат като ескортиращи кораби, да наблюдават и защитават въздушно-морските зони или дори да командват национални или комбинирани сили. Фрегатата FREMM е страшен противник, способен да поразява цели в морето или на сушата. Тя съчетава изключителна издръжливост, висока автономност и високо ниво на автоматизация.
  quels-sont-les-moyens-de-la-Marine-nationale
  • Фрегати с многостранно предназначение с възможности за въоръжена противовъздушна отбрана: те имат същите възможности за борба с подводници като FREMM. Към тях са добавенипротивовъздушни, способности за защита на района и контрол на въздушните операции, благодарение на модернизацията на бойната им система, оптимизираната мачта „оса талия“ и увеличения обхват на радарното откриване. В областта на противовъздушната отбрана оръжейната система на FREMM-DA се основава по-специално на радара Herakles и ракетата Aster 30, които отговарят на необходимостта от защита на военноморските сили.
  • Тип La Fayette(FLF):Създава многоцелеви бойни кораби, предназначени предимно за запазване и налагане на националните интереси в отвъдморските морски пространства и за участие в разрешаването на кризи извън Европа.
  • Противоподводни фрегати:предназначени за проследяване на подводници, фрегатите F70 действат самостоятелно или като част от национални или многонационални сили. Основната им задача е да защитават стратегическите океански сили (FOST) и военновъздушните и амфибийни групи от заплахата, която представлява подводницата.
  • Наблюдателни фрегати:Предназначението на шестте наблюдателни фрегати (FS) е да наблюдават океанските райони, да се борят с незаконния трафик и пиратството, да контролират изключителните икономически зони, да охраняват корабоплаването и да наблюдават риболова. Разнообразните им мисии позволяват на Франция да защитава интересите си в обширното си отвъдморско пространство.
  • Океански патрулни кораби: са многоцелеви бойни единици, които допринасят за всички мисии за наблюдение и защита на морската територия, както и за охрана на риболова. Те имат широк спектър от приложения, включително борба с подводници в крайбрежни води, мисии по ембарго, поддръжка на подводници, защита и обучение. Истински морски страж, той може да изпълнява мисии за наблюдение, например в Гвинейския залив, мисии за подкрепа и мисии за възпиране.
  • Патрулни катери тип 400:Суверенни резиденции, базирани в чужбина, на
  • П400 патрулни катери там извършватнаблюдение изащита на изключителната икономическа зона, охрана на риболова и инициативи за регионално сътрудничество в подкрепа на дипломацията. Способни да отплават в кратък срок за кратки периоди, те могат да изпълняват и по-дълги мисии за морско наблюдение.
  • Патрулни катери „Антили Гвиана“:Патрулните катери „Антили Гвиана“ (PAG) са суверенни кораби, предварително разположени в чужбина, и изпълняват мисии по наблюдение и защита на икономическите зониексклузивни мисии, по-специално чрез риболовен контрол и борба с незаконния трафик. Те дават възможност на Франция да утвърждава своя суверенитет в райони, по-големи от Европа.
  • Патрулни катери Le Malin (P701): Хондураска бивша лодка „Паланг“, конфискувана при акция за незаконен риболов визключителната икономическа зона Терес АвстралииФренска АнтарктикаНа 25 юни 2004 г. патрулният корабLe Malin е придобит от френските военноморски сили на 7 септември 2005 г. Частично замества кораба за бойно осигуряване на плувци A 722Poseidon, който е изведен от експлоатация през януари 2006 г.
   quels-sont-les-moyens-de-la-Marine-nationale
   • Полярни патрулни кораби „L’Astrolabe“ (P 800):е ледоразбивач, разработен като част от партньорството между, от една страна, Френската асоциация на южните и антарктическите земи (TAAF), както и Френския полярен институт Paul-Émile Victor (IPEV), и,
   • от друга страна, френските военноморски сили. Партньорството се формира чрез създаването на обединение от обществен интерес (ОИО) между страните.
   • Патрули на обществената служба (PSP):
   • Кораб за командване и снабдяване:Основната роля на кораба за командване и снабдяване (BCR) е да оказва логистична подкрепа на корабите в морето, като ги снабдява с гориво (мазут, дизел, реактивно гориво), дестилирана вода, храна, боеприпаси, лекарства и резервно оборудване. Тази маневра определя автономността на военноморските сили, когато те са разположени далеч от своите бази. Тя може да се извърши както като маневра „side-by-side“, така и като маневра „boomstick“, като се използва модерно оборудване.
   • Кораб за подкрепа и съдействие в чужбина: От военна гледна точка тези многофункционални кораби изпълняват мисии по морско наблюдение и правоприлагане, хуманитарна или спешна помощ, борба със замърсяването и наркотиците в Нова Каледония, Френска Полинезия, Реюнион
   • и Френските Западни Индии. Предназначен е да приема на борда си голям брой пътници в случай на евакуация на граждани и да превозва големи количества течни товари или оборудване. Те могат да бъдат проектирани в рамките на театъра, в подкрепа на полицейските и жандармерийските сили.
   • Кораб за поддръжка и подпомагане на метрополията:това е многофункционална единица, предназначена за изпълнение на няколко вида мисии :подкрепа на силитеохрана на хораисобственостподдръжка на морските активи (теглене на съоръжения, работа по закотвяне и поддръжка, спасяване на сейфове или потънали кораби, подкрепа за гмуркане на хора) и участва в полицейски мисии (проекции и еднократни намеси на специални сили, охрана на риболова, мисии за суверенитет. Четири кораба от този тип са на въоръжение във военноморските сили, два в Брест и два в Тулон.
   • Трипартидни миночистачи:те са оборудвани с мисия, която има за цел да открива, идентифицира и неутрализира подводни мини, за да се гарантира свободен достъп до военните пристанища и основните френски граждански пристанища. Тези специализирани части се разполагат и като предшественик на амфибийни или военновъздушни операции. Тяхната магнитна дискретност, маневреност и специално оборудване им позволяват да действат в минирани райони на голяма дълбочина. Те редовно участват в мисии, свързани с действията на държавата по море, при които се търси техният експертен опит (търсене на потънали кораби, отломки, неутрализиране на исторически взривни устройства).
    quels-sont-les-moyens-de-la-Marine-nationale
    • Хидроокеанографски сгради : Непрекъснатите промени на морското дъно и разширяването на морския трафик карат Хидрографската и океанографска служба на френските военноморски сили (SHOM) да използва BH и BHO за провеждане на редовни кампании за изследване на морското дъно в райони, определени от международна конвенция. Това дава на Франция самостоятелен капацитет за опознаване на морското дъно. По този начин BH и BHO допринасят за изпълнението на мисии за обществена услуга. Те изпълняват и оперативни мисии за събиране на данни за морската среда, необходими за разполагането на военноморските сили и използването на техните оръжейни системи. Те предоставят съществена подкрепа на Стратегическите океански сили за ядрено възпиране.
    • Кораби за поддръжка на крайбрежната зона (OSSS): Програмата „Кораби за поддръжка на крайбрежната зона“ (OSSS) е насочена към обновяване на ресурсите, необходими на френските военноморски сили за гарантиране на тези мисии.
    • Група водолази за прочистване: Разположени на трите морски фасади на метрополията Франция, групите водолази за разминиране (GPD) действат на дълбочина до 80 метра както на национална територия, така и на чужда служба за мисии, включващи неутрализиране на взривни устройства, минохвъргачки и обезопасяване на морските подстъпи.
    • Училищни сгради: те обещават практическо въведение в навигацията и маневрирането за офицерски кадети и моряци в специалностите за морско ръководство. Посветени предимно на изучаването на крайбрежната навигация, учебните кораби провеждат тези периоди на практическо обучение в Северния Атлантик, Ламанша и Балтийско море. Редовното им присъствие в морето им позволява да участват в морската отбрана на нашата територия и в наблюдението на подходите към нея. Те разполагат и с капацитет за реагиране при замърсяване.
    • EDA-R (Engin de Débarquement Amphibie Rapide):Това са различните плавателни съдове на надводните сили на френските ВМС.

     • Подводниците:

     Подводните сили и стратегическите океански сили се състоят от около4 000 моряци, военни и цивилни, които експлоатират 4 подводници с балистични ракети с ядрен двигател (ПБР), 6 атомни ударни подводници (АП) и подразделения, залагащи на тяхното въоръжение и поддръжка. Те се формират от:

     Подводниците с балистични ракети с ядрена мощност (SNLE):Le Triomphant,

     • основан на Лонг Айлънд, допринася за океанския компонент на възпирането. Те са четири на брой: Le Triomphant, Le Téméraire, Le Vigilant и Le Terrible.
     • Ядрени атакуващи подводници (SNA): Франция разполага с шест ядрени атакуващи подводници, базирани в Тулон: Rubis, Casabianca, Emeraude, Améthyste, Perle и Suffren. Страховити ловци на подводници, СНА са от съществено значение за безопасността и поддръжката на FOST, както и за защитата на военновъздушните сили в морето (напр. операции Trident или Héraclès). Те участват и в „конвенционалното възпиране“.
     • Аеростатите:

     Националните военноморски сили. Морският опит, натрупан от нейния личен състав, и адаптирането на оборудването ѝ към морската среда превръщат военноморската авиация в оперативен инструмент, който е неотделим от надводните кораби и подводниците на френските ВМС. Във Франция 200-те самолета на военноморската авиация са разпределени в 15 флотилии и 3 ескадрили, разположени в 4 бази на военноморската авиация (три в Бретан: Лан-Бихуе, Ланвеок, Ландивизио…). Открийте самолетите на Франция

     • Marine Download
     • E2C-Hawkeye
     • Antlantique2 или ATL2
     • Фалкон тип 50
     • Фалкон тип 200-Gardian
     • Caïman Marine
     • Eurocopter Alouette III
     • Eurocopter Dauphin
     • Panther
     • Falcon 10
     •  Xingu

     Ето списък на френските военни кораби.

     quels-sont-les-moyens-de-la-Marine-nationale

     Виждаме тук, че по отношение на военните средства френските военноморски сили разполагат седин от най-добрите кораби в света. Тези и други военни кораби се използват за защита на Франция от всякакви заплахи. Така че за повече военни стоки и аксесоари се доверете на Surplus-Militaires.

    Leave a Reply

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *