Кои са 10-те най-мощни армии в света?

Светът е опасно място. Не можеш да отидеш никъде, без да се сблъскаш с война или терористична атака, и дори да не си пряко засегнат от някое от тези събития, то засяга всички около теб. Ето защо реших да разгледам най-мощните армии в историята: какво ги прави толкова мощни ?

Вижте нашия онлайн магазин Military Surplus, за да направите своята покупка на военни бижута като автоматични военни часовници.

Мрежи и брезенти-камуфлаж

Намаляване на класацията на страните с мощна армия.

Списък на държавите с мощна военна сила.
 

 • №10: Япония

Японската армия е десета по големина в света и се състои от Сили за сухопътна самоотбрана, Сили за морска самоотбрана и Сили за въздушна самоотбрана. Бюджетът за на JSDF за финансовата 2019 г. възлиза на 42 млрд. долара; това представлява 31% увеличение спрямо 2018 г.. Това представлява и около 0,6% от БВП на Япония – това е по-малко от армиите на много други държави, но все пак е впечатляващо, когато се има предвид, че Япония има един от най-ниските доходи на глава от населението сред развитите страни около 38 000 долара.

 • № 9: Германия

Немската армия е Бундесверът. Военният му бюджет възлиза на 50 млрд. долара и е един от най-големите в Европа с 180 000 активни войници и 160 000 резервисти. Това е повече от достатъчно, за да ви защити от всяка заплаха

 • 8: Турция

Турските въоръжени сили (TSK) са основният клон на турските въоръжени сили, отговарящ за сухопътните операции. Те са третите по големина в НАТО, след САЩ и Турция. ТСК са и една от малкото държави с официална политика за използване на ядрени оръжия в случай на война. В
резултат на това тя разполага с един от най-модерните конвенционални военни капацитети в Европа.

 • 7: Франция

Франция е седмата по мощ армия в света. Тя разполага с численост от около 200 000 души, включително резервите. Френската армия се счита за четвъртата по големина в света след Китай, САЩ и Индия.

 • 6: Южна Корея

Южна Корея е държава с около 50 милиона жители и икономика на стойност 1,5 трилиона долара. ROKAF е шестата най-мощна армия в света, като под нейно командване служат около 700 000 войници и моряци.

Корейските военновъздушни сили разполагат с около 1500 самолета за мисии, включващи въздушна отбрана и разузнавателни операции, както и удари по вражески цели на сушата, в морето или във въздуха . Военноморските сили се състоят от 70 кораба, включително подводници, патрулни лодки и фрегати, които са способни да изпълняват мисии за водене на надводна война, като например борба с подводници или десантни набези срещу вражески брегове, като същевременно защитават собствените си брегове от нахлуване на чужди сили.

 • 5: Обединено кралство

Обединеното кралство е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, а също така е ядрена сила. Тя е член на НАТО от 1955 г. и е участвала във всички войни, в които е била въвлечена, включително Първата световна война, Втората световна война и войната в Ирак (2003-2009 г.). Армията на Обединеното кралство се състои от три служби: Кралски военноморски флот, Кралски военновъздушни сили и Британска армия. Всяка служба действа самостоятелно, но под ръководството на Министерството на отбраната (МО). основната роля на МО е да осигурява отбраната на Великобритания, като използва сухопътни сили, както и способност за проектиране на военноморски сили за защита на интересите й в чужбина.

 • 4: Индия

Индийската армия е четвъртата по мощ в света. Общата ѝ численост възлиза на 1 420 000 души, включително около 800 000 души на активна служба и 500 000 души от паравоенните сили. Индийската армия е четвъртата по големина въоръжена сила в Азия и една от само двете големи постоянни армии, които остават предимно наборни, а не професионални. Според The Military Balance около 2010 г. Индия е имала повече от един милион войници под свое командване; тази цифра обаче се оспорва от някои източници, които посочват, че тези данни може да не включват резервните компоненти, като например паравоенните сили или паравоенните формирования.[2]Само през 2014-2015 г. е имало около 17 войни между държави, чиито армии са използвали ресурсите си една срещу друга през този период.

 • 3: Китай

Китай е третата по големина държава в света с население от 1,4 милиарда души.
Тя разполага с една от най-големите армии в света и се счита за една от най-мощните държави в Азия.

Военният бюджет на Китай за 2019 г. е 175 млрд. долара, което е на второ място след Саудитска Арабия сред всички държави в този списък (САЩ харчат около 700 млрд. долара). Китайската армия също така може да се похвали с над 2 млн. души активен персонал – най-голямата постоянна армия в историята – и с впечатляващ флот, който включва подводници с ядрени двигатели, способни да извършват атаки през океаните със скорост, по-висока от тази на всеки военен кораб преди тях!

 • 2: Русия

Руските сухопътни сили са втората по големина армия в света.
Те имат общо 1 200 000 активни членове и около 2 милиона резервисти, които са готови да бъдат призовани по всяко време.

Руската армия включва сухопътни войски, въздушно-космически войски (8-а въздушнодесантна дивизия), морска пехотна бригада, командване на специалните операции, стратегически ракетни войски или стратегически ракетни войски

 • Най-вече
  Съединените щати

Американската армия е най-големият клон на американската армия и се състои от няколко елемента:  сухопътен боен елемент (СБЕ) на американската армия. Този клон отговаря за обучението и оборудването на сухопътните войски за действие в различни условия по света, включително в градски райони и други видове терени, като например пустинни или арктически райони, където сухопътните превозни средства може да не са в състояние да действат ефективно поради липсата на пътища или самолетни писти, достъпни за използване от артилерийските подразделения по време на бойни операции срещу вражески сили от двете страни на конфликта; те включват и специализирано оборудване, като например хеликоптери, използвани за транспортни цели, но разполагат и със собствени танкове, които при необходимост могат да бъдат използвани за офанзива срещу противниковите армии. Този отрасъл се фокусира предимно върху операции на кораби, а не на сухопътни или въздушни операции, тъй като повечето кораби пътуват по-скоро по океаните, отколкото по моретата, и поради това не са обект на много чести нападения.

what-are-the-10-most-powerful-armies-in-the-world

           Светът се е променил и начинът, по който живеем, работим и се забавляваме, се е развил драматично. Но едно нещо си остава същото: желанието да се предпазим от злото и порочността все още е движеща сила в човешката природа. Ето защо навън винаги има зли хора, които искат да навредят. И докато имаме на разположение оръжия като тези 10 най-мощни армии в света, никой няма да може да ни повали лесно.

Не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин за военни излишъци, за да направите своята покупка на accessoire militaire или просто да получите съвети и трикове, за да изживеете най-добрите си приключения.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *