Къде по света действат военните?

Светът днес е опасно място. Военните трябва да са подготвени за всеки сценарий, който може да възникне. С какви проблеми се сблъскват по време на война? С колко държави работят военните? Това са все въпроси, които трябва да бъдат зададени. Светът е голям, с голямо разнообразие от различни страни и култури. Това затруднява разбирането на мястото на армията в света. Ето защо е написана тази статия, за да се събере цялата информация по този въпрос на едно място. Армията е международна организация, но къде действа тя?

И преди всичко не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин Military Surplus , за да пазарувате военни аксесоари като .военно легло комплект 2 лица или просто да получите съвети и трикове, за да изживеете най-добрите си приключения и да ви съпътстват по най-добрия начин по време на всичките ви мисии.Тактическа жилетка

Операции на армията

Армията е
активна в страни по целия свят.
Не напразно тя често се нарича „най-добрата защита„: където и да е разположена единицата, тя ще може да изпълнява функциите си. В по-общ план армиите могат да бъдат призовани в борбата с горските пожари (мисията „Хефест“) или в случай на природно бедствие или специална ситуация (например откриване на невзривени боеприпаси). Повече от 80% от операциите са в Африка и Азия, на които се падат по около 42% от външните интервенции.
Разпределението на личния състав също е балансирано – по 5400 военнослужещи във всяка от тези две области.

Държавите имат право да поискат помощ от друга държава. Точно това са направили няколко държави, като Мали и Обединените арабски емирства – две места, където са разположени френски войници. Мали помоли Франция за помощ в борбата с терористите, тъй като френската армия разполага с повече оборудване и опит. На място френските войници се опитват да победят противниците си, но също така са там, за да научат малийските войници да се справят сами. Намесата в друга държава има своите предимства. Изпращането на войници в чужбина е скъпо. Франция прави това, когато е в неин интерес. Така тя участва в операция срещу Ислямската държава в Ирак и Сирия, защото знае, че тази терористична организация заплашва Франция. Една от причините, поради които се съгласи да има база в Обединените арабски емирства, е, че това ѝ позволява да продава военно оборудване на Обединените арабски емирства и по този начин да печели пари. Светът е разделен на региони според доктрината на ООН и всеки регион има име. От
създаването си армията се е намесила в повече от 60 държави.

В нашия онлайн магазин можете да намерите някои военни дрехи за продажба. Елате и открийте!

Страните, в които френският военен персонал е изложен по света.

               Около 17 000 френски военни работят извън метрополията на Франция. Някои от тях се намират на хиляди километри от Париж, но все още са във Франция: те са в отвъдморските територии: в Западна Индия, във Френска Гвиана, в Реюнион. Те се наричат сили на суверенитета. Тези, които са в чужбина, са предимно в Африка и Близкия изток.

Франция е третата страна с най-много разположени войници в света, след САЩ и Русия. Оперативното разгръщане на френските въоръжени сили се разделя на четири отделни категории:

 • Операции в чужбина (OPEX) : двете основни OPEX са Операция Бархан, която действа в пет африкански държави, включително Мали, и операция Чамал в Ирак и Сирия. Чамал се сражава срещу терористичната организация „Ислямска държава“, известна още като Даех.
  • Външни операции: 5 500 ВОЕННИ Операцията, при която са загинали френски войници в хеликоптер, се нарича външна операция. Тук войниците се борят с противниците, основно с тероризма.
 • Многостранни операции: 1 230 ВОЕННИ. Това са операции, организирани от основните международни организации: Организацията на обединените нации (ООН), Европейския съюз (ЕС) и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Те
  приличат повече на мироопазващи операции: френските войници са наблюдатели, които участват в разоръжаването на различните участници.
 • Присъстващи сили: 3700 ВОЕННИ. В някои държави Франция има постоянни бази, т.е. военни обекти, които са там постоянно. Армията не си тръгва в края на операцията. Фактът, че се намираме в сърцето на Африка [или Близкия изток], ни позволява да се намесим много по-бързо, ако има проблеми на място.

Намесата на френската армия по света.

Днес основната роля на армията е да защитава френската територия. Освен това тя защитава интересите на Франция и нейните съюзници по света и се намесва за поддържане на мира. Франция е ангажирана с Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на Европейския съюз. В този контекст тя участва в борбата срещу пиратството в Индийския океан и в спасяването на мигранти в Средиземно море. Класифицирани като външни операции (OPEX), тези специфични военни операции следват войните за деколонизация. Те приемат
различни форми от гледна точка на целта, рамката на ангажимента или командването, продължителността или използваните средства.

Франция има и много специален статут, който ѝ възлага задължения. Тя е постоянен член на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН), който отговаря за опазването на мира в света. Само пет държави са постоянни членове. Това означава, че те имат повече правомощия от останалите да вземат определени решения. Следователно
Франция смята, че има право на глас по отношение на световния ред.

Подходът на термина OPEX, който започна да се използва през 2000 г., идва от израза „Théâtre d’opérations extérieures“ (театър на външните операции), използван за обозначаване на френското военно присъствие между войните в Африка, Полша, Близкия изток и Мароко.

Извън метрополията Франция има приблизително 7 150 френски военнослужещи в силите за суверенитет в отвъдморските департаменти, както и 3 750 френски военнослужещи, разпределени в силите за присъствие в 4 африкански държави и в Обединените арабски емирства. Освен това 5700 войници участват в големи военни интервенции в Леванта (операция „Чамал“ в Сирия и Ирак, 600 войници), в Сахел в Субсахарската зона (операция „Бархан“, 5100 войници)1. И накрая, приблизително 1300 военнослужещи са разположени в международни сили, 740 военнослужещи под мандата на ООН, 400 в НАТО и 150 в Европейския съюз1. Ако към OPEX и вътрешните сили добавим така наречените сили за „присъствие“ и „суверенитет“, разположени в чужбина, ще получим общо над 30 000 войници, разположени по целия свят.1

къде-войската-работи-в-света

Мисиите на армията в момента.

Служителите на армията имат мисията да защитят Франция, френския народ и националните интереси в условията на утрешните конфликти.

Като армия, тя разполага с части в метрополията на Франция; сили за суверенитет, разположени в чужбина; и сили за присъствие, създадени в Африка и Близкия изток по силата на двустранни споразумения със съответните държави.

  • На националната територия.

  Френската армия допринася за защитата на френските граждани чрез различни видове операции. операция „Сентинел“, която се бори срещу терористичната заплаха. Hephaestus, който се провежда всяко лято в Южна Франция за борба с горските пожари. Харпи, задържан от 2008 г. във Френска Гвиана за борба с незаконното пране на злато. Resilience, стартирала на 25 март 2020 г. в подкрепа на гражданските власти в борбата срещу разпространението на Covid-19. Военните участват и в операции в подкрепа на населението по време на природни бедствия, наводнения… Те оказват помощ на цивилното население по всякакъв възможен начин.

   • Разширяване

   Френската армия се намесва в рамките на стабилизация на опасни зони, за да подпомага цивилното население и да съпровожда законните правителства в осигуряването на сигурността на техните територии. Освен това
   този военен персонал е мобилизиран и за евакуация на френски граждани в чужбина в случай на нужда.

    

   donde-intervienen-los-militares-en-el-mundo

   В заключение, военнослужещ е член на въоръжените сили, т.е. институция за защита на стратегическите интереси на държавата. Терминът „войник“ се използва и за обозначаване на боец, като терминът „наемник“ е запазен за нередовни бойци, наети без специален статут за времето на даден конфликт или дори операция.

   Военните сили се състоят от личен състав по конкордат, доброволци, които са избрали да се запишат за определен период от време, личен състав от кариерата или личен състав, зачислен от държавата за изпълнение на граждански дълг по силата на наборна военна служба. Една от характеристиките на войника е подчинението на военната дисциплина и на получените заповеди, особено по време на война или при обстоятелства, при които личните права са силно ограничени. Отказът от подчинение или дезертьорството се наказват сурово. Армията действа по целия свят, тъй като войниците са изпратени в четирите краища на света.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *