Как се отдава чест в армията?

В армията военният поздрав е знак за братство и добро приятелство. Това е тържествен жест, който демонстрира взаимно и реципрочно уважение. Всеки войник трябва да владее този жест; това е въпрос на военен статус. Важно е да се знае, че поздравът в армията не се прави просто така. Въоръжените сили имат специфичен начин на поведение. Предстои ви да станете войник? Или просто искате да знаете как да поздравявате като мъжете и жените от въоръжените сили? Тази статия е идеалното ръководство.

За подарък или за да се поглезите сами, на нашия уебсайт можете да намерите различни военни аксесоари (military-keychain, военен пръстен,…)

comment-saluer-dans-l-armée

Военният поздрав: как се прави?

Военният поздрав е задължителна практика за изразяване на уважение един към друг. Въпреки че има военен поздрав, има толкова поздрави, колкото са въоръжените сили в света. От френските до американските военни има няколко начина за това.

Френският военен поздрав

Искате ли да знаете как поздравяват френските военни? Трябва да знаете, че в книгата за пехотата на френската армия е обяснен точно протоколът за това как трябва да се действа.

 • Жестът на френския военен поздрав: Според тази книга, за да поздравите като войник от френските въоръжени сили, трябва да:“Държите дясната ръка отворена до шапката, дланта върху продължението на предмишницата, пръстите са изпънати и съединени, палецът е съединен с другите пръсти или леко изпънат. Дланта е обърната напред, ръката е хоризонтална и в една линия с раменете…“. 
  • Поздравът към офицер с по-висок ранг: в пехотната книга на френската армия се посочва също, че всеки войник, който минава покрай войник с по-висок ранг, го поздравява, когато се намира на шест крачки от него. И остава в тази поздравителна поза, докато началникът не го отмине.
   • Поздравът за войник на оръжие: винаги според книгата има протокол, който трябва да се спазва и когато войникът е на оръжие. Салирайте, като представите оръжието с глава, обърната нагоре.

   Военният поздрав на места, различни от Франция

   В допълнение към френския военен поздрав, в Европа или другаде има и други военни поздрави. Въпреки че приличат на френския поздрав, те не са идентични. Например има
   разлика между британския военен поздрав, полския поздрав или дори американския военен поздрав.

    • Британският военен поздрав: поздравът на офицерите от британската армия има два варианта в зависимост от въоръжения корпус. В Кралските военновъздушни сили и британската армия например поздравът е подобен на този във френската армия. Както и във Франция, британските военни (военновъздушни сили или армия) отдават чест с длан, обърната напред, като ръката почти докосва шапката. С тази разлика, че британските военнослужещи също пляскат с лявата си ръка по бедрото. Що се отнася до на Британските кралски военноморски сили, той поздравява с длан, обърната надолу под ъгъл от 90 градуса.
    • Полският военен поздрав: полската армия има свой собствен протокол за военен поздрав.
     Това е оригинален поздрав, подобен на знака на парапета. Това се прави с два пръста, главно средния и показалеца. Поздравът на офицер от полската армия се прави с изпънати и съединени среден и показалец, а останалите пръсти са свити.
      • Американският военен поздрав: въоръжените сили на САЩ или дори на Канада имат идентичен поздрав. Поздрав, който, между другото, има сходство с този във Франция. Американските войници също отдават чест с дясната си ръка, бицепсът е успореден на земята, а ръката е на нивото на черепа. Разликата е, че дланта им е обърната хоризонтално надолу, както при британската армия.
      comment-saluer-dans-l-armée

      Подробности за правилен и подходящ военен поздрав

      Военният поздрав е практика с важно символично значение; той е символ на уважение и братство. За да бъде изпълнен още по-правилно и правилно, жестът трябва да бъде овладян. Но също така трябва да познавате подходящите лица и/или церемонии за такъв жест.

      Овладяване на жеста

      За правилно изпълнен военен поздрав трябва да обърнете внимание на това как е разположена едната ръка.
      И как да го направите от другата страна.
      За
      целта
      е необходимо:

      • Стой изправен: стойката е изключително важна при военния поздрав.
       Стой изправен, т.е. не се прегърбвай и не свивай рамене. Ръцете ви трябва да са изправени, с пръсти към земята.
     • Поставете лицето си високо: независимо дали отдавате чест на националния флаг или на член на въоръжените сили, поставете лицето си високо. Когато общувате с човек, е по-учтиво да поддържате контакт с очите. Подобно на това за знамето би било неуважително да обърнете главата си настрани.

     Подходящи лица и/или церемонии за военен поздрав

     Безполезно би било да направите този жест към неподходящ човек и още повече в неподходящо време. Имайте предвид, че има хора, на които офицерът трябва да отдаде чест. А има и церемонии, при които военният поздрав е задължителен.

     Задължителни поздрави&nbsp
     ;

     При военният поздрав не се представя на всеки. Например, военният не дължи поздрав на цивилен. Въпреки това има хора, за които това е задължение. Лица като: президента на републиката, офицери или сержанти, почетни медалисти, независимо от техния ранг, лица с по-висок ранг и т.н. ….. Важно е да се помни, че инициативата за жеста винаги е на най-нископоставения офицер.
     Например, лейтенант започва отдаването на чест на полковник.

     Обичаи, при които отдаването на чест е задължително 

     Няколко церемонии изискват от военния офицер да отдаде чест в знак на уважение, разбира се. Като примери, салютът е задължителен при церемония по издигане на националния флаг, при връчване на военни медали или отличия.или при военна погребална церемония, церемония по смяна на командването или дори церемония по пенсиониранеи др….

     Кои са хората, облечени да изпълняват военния поздрав?

     Във Франция определен брой органи имат право на тази практика. Вън тези хора това е жест, който не е много подходящ. Въпросните лица са:

      • Стандармеристи, сержанти, офицери, както и генерали, които са членове на една от трите армии на Френската република (армията, военновъздушните сили, националния флот, но също и Чуждестранния легион)
      • Жендармеристи, сержанти, офицери, както и генерали, които са членове на една от трите армии на Френската република (армията, военновъздушните сили, националния флот, но също и Чуждестранния легион)
      • Жендармеристи, сержанти, офицери, както и генерали, които са членове на една от трите армии на Френската република (армията, военновъздушните сили, националния флот, но също и Чуждестранния легион)
      • Жендармерия
      • Пожарникари
      • Ветерани
      comment-saluer-dans-l-armée

      Допълнителни императиви, които трябва да се
      знаят за милицията и салюта

      Има някои императиви, които всеки войник също трябва да знае. Тези императиви се отнасят за офицерите, които не носят шапки, и за тези, които са облечени в цивилни дрехи.

      • За офицерите под пагон: важно е да запомните, че за войник, въоръжен с пушка, не е необходимо да отдаде чест, като вдигне дясната си ръка към челото. Защо? Защото това би било в разрез със смисъла, който се придава на този жест, който е израз на мир. Ето защо се ограничава до представяне на оръжието с глава, обърната нагоре

     .

     • За офицери без каски: Под шапка се разбира шапка, каска, барета или друго украшение за глава. Те също така не са длъжни да вдигат дясната си ръка.
        .

       • За офицерите в цивилно облекло: доколкото не са облечени в униформата си, те не са длъжни да отдават чест, още по-малко да застават нащрек. В този случай това не е необходимост.

       За повече информация за армията

       Интересува ли ви светът на въоръжените сили? Независимо дали сте любопитни или търсите информация, преди да се присъедините към армията, посетете военния уебсайт Surplus. Ще намерите много информация за армията. Ще намерите и голям брой военни статии. За да задоволите любопитството си или да подготвите бъдещия си войник, посетете Surplus militaire.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *