Как се глади военна риза?

Човек, който служи във въоръжените сили, трябва винаги да изглежда представително по различни поводи. За тази цел той трябва да носи мъжка тактическа риза добре изгладена. Трудно е да се намери услуга за пране или химическо чистене за този тип операции и на достъпна цена. Ето едно малко ръководство, което може да ви помогне да изгладите ризата си лесно, без да харчите нищо. 

Стъпки за гладене на военна риза 

Военните са дисциплинирани хора. Това се отнася до носенето на униформата. Както и всяко друго мъжки военни дрехи, ризата трябва да пасва добре, за да изглежда добре.

Стъпка 1 

.

Подгответе ризата си. Проверете внимателно дали няма дупка, скъсване или разхлабени нишки. Поставете дъската за гладене на височината на кръста. Уверете се, че имате връзка за почивка на желязото. Използвайте парна ютия на средно висока температура. Ако не разполагате с такава, използвайте бутилка с вода, която ви е под ръка.

Стъпка 2

Напръскайте ризата с нишесте, след което напръскайте яката и маншета. След това го поставете в сушилнята на ниска степен за 10 минути. Ако не разполагате със сушилня, окачете ризата за 20 минути. Разкопчайте маншетите. Изгладете яките и маншетите леко и равномерно. Внимавайте да не оставяте ютията прекалено дълго върху някоя област, защото може да се изгорите.

Стъпка 3

Притиснете от двете страни на всеки ръкав, като започнете да гладите от горната част на яката, след което се спуснете към маншета, като го издърпате надолу, за да не се образуват гънки. За да създадете гънка на ръкава, прегънете централната линия между предната и задната част на ризата. Поръсете отново нишесте, този път върху гънките преди гладене. Издърпайте маншета и след това нанесете външния ръб на ютията по протежение на гънката, започвайки от рамото надолу.

Стъпка 4

За предната част изгладете джобовете и лентите с имената. Преди гладене трябва да проверите дали ризата е разкопчана. За последната стъпка изгладете гърба, като създадете военни плисета, които можете да видите по-долу. 

 Военна риза

Как да направим плисета на военна риза?

Изработването на плисета навоенна риза е доста лесно, когато познавате техниката. Въпреки това не е необходимо да го правите по същия начин, както при обикновена риза.

Поставете ризата върху дъската за гладене

Поставете я върху дъската за
гладене. В стандартната форма на военната риза има пет гънки – две отпред и три отзад. Първата е в центъра на гърба, а другите две са на еднакво разстояние от центъра до пролуките. В предната част плисетата се спускат по предната част на ризата по протежение на копчетата на джобовете, от раменния шев до подгъва. Ръкавите трябва да бъдат изгладени.

Приготвяне на ютията

За следващата стъпка вземете вашата парна ютия и поставете вода в нея. След това регулирайте температурата в зависимост от материята на ризата. Тъканите от 100% памук трябва да се гладят при висока температура; синтетичните тъкани трябва да се гладят при ниска температура. Пригответе си кутия с нишесте за пръскане и парче обикновен памучен плат (напр. парче стар чаршаф) наблизо. Ако ризата е с яка, трябва да изгладите яката на ризата, преди да започнете с гънките.

Ако ризата е с яка, трябва да изгладите яката преди всичко останало. Ако не е така, можете да пропуснете тази стъпка. Поставете
едновременно нишестето и ютията върху яката, за да може тя да стои изправена до приключване на гладенето.

гладене на гънките

За първата гънка вземете ризата откъм гърба и намерете центъра на гърба. За целта сгънете така, че страничните шевове да са подравнени. Това трябва да е абсолютно вертикално. Затова трябва да сте внимателни. Гладете и поръсвайте с нишесте, гладете с пара и със суха ютия. Ако ризата е ярко бяла, можете да я защитите с памучен плат по време на гладене, за да избегнете оцветяването, причинено от топлината. За втората плисета разделете разстоянието между централната плисета и ръкавите. Ако ви е трудно да го откриете, хванете ризата за опашката и за яката, като подравните страничния шев с централния шев. Натиснете така, че гънката да е успоредна на централната гънка. След това направете същото и от другата страна на гърба на ризата. Задната гънка е завършена. Първата предна гънка се прави на предната част на ризата от раменния шев до подгъва и през дупката на джоба. Уверете се, че е вертикална. Гладете с нишесте и пара и се уверете, че джобът е добре изгладен и няма вдлъбнатини. За втората
предна
гънка
трябва да повторите същия процес. 

Завършете гладенето

Вие вече сте завършили изработването на всички гънки, остава само да изгладите копчетата, дупките за копчета и ръкавите. Изгладете предната част и натиснете силно в областта на копчетата, след което натиснете между копчетата до ръба на ризата. За ръкава натиснете силно гънката в горната част, като изгладите всичко. Ако забележите незадоволителни участъци, можете да шлайфате. 

Носене на шпагат с военна риза

Шпагатът е военен стил, но е много разпространен и сред цивилните. Така че всеки може да носи панталон за умора.

Кой модел мъжки панталони за умора да носите?

За да изберете правилния модел мъжки панталони за умора, трябва да изберете стила, който ви подхожда най-добре. Това обаче зависи не само от стила, но и от материала, от който са изработени панталоните. Лошото качество на мрежата придава небрежен вид. Шевовете трябва да са здрави, а джобовете да са с цип или капак. Ако през лятото искате да запазите „военния“ вид на мъжкия панталон за умора, можете да изберете шорти тип „Бермуда“, за да сте стилни на слънце.

Кой цвят да изберете

След камуфлажната щампа има няколко цвята на мъжкия панталон за умора. Независимо дали са бежови, кафяви, сини или сиви, всички те са популярни. Най-популярните цветове за мъжете са каки и камуфлажна щампа. Цветът зависи и от типа на тялото на потребителя. За мускулестия мъж е идеален по-тъмен цвят, който изтънява фигурата. За по-слабите мъже идеално подхождат панталони с камуфлажна щампа или светло оцветени униформи. 

Как да изгладим военна риза

Изглеждайте идейно с
мрежести панталони

Мрежестите панталони подхождат на всякакви стилове. Ако заложите на по-спортен стил, можете да носите чифт чорапогащи с риза от деним и бели маратонки. Можете също така да носите перфектното черно, за да подчертаете тоалета. За този стил изберете чифт черни панталони, изработени от качествена материя. Ако искате да заложите на стила streetwear, изберете гащеризон в цвят каки със свободна бяла риза, блейзър, дантелени маратонки и черна шапка. Ще имате оригинален външен вид, който няма да остави никого безразличен. За да изберете небрежна мода с тренч, трябва да сте креативни. Носете кафяви панталони с дълго палто и високи ботуши с дантела. Сива тениска с дълъг ръкав ще бъде идеална за горната част!
Модерна визия, която ще бъде идеална за вас и независимо дали сте цивилен или военен, търсите комфорта на оригинално облекло.  

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *