Каква е разликата между автомат и картечница?

Кулетометът

Както се вижда накратко, кулетометът произлиза от автомата или по-скоро е негова производна, често по-преносима, по-лека и по-малко обемиста. Автоматът е автоматично оръжие, предназначено за боеприпаси с калибър по-малък от 20 милиметра, като подобни оръжия с по-голям калибър обикновено се наричат автомати.

автоматът е автомат.

Тъй като огневата му мощ може да бъде увеличена максимално чрез възможност за устойчив залпов огън, появата му се счита за един от основните елементи, бележещи навлизането в индустриалната епоха. Освен това автоматът предлага практически обсег, по-голям от този на личното оръжие.

Военното облекло (военна тениска в цвят каки, военно яке, панталон с решетка,…)  се продават в нашия онлайн магазин. Елате и я открийте!

gilet-tactical

Различни видове картечници

В разгара на индустриалната революция това първоначално фиксирано автоматично оръжие се е предлагало в няколко вида, включително :

  • Тежките
  • Съвременните многофункционални
  • Леките

  Тежките.
  Военно оборудване, което може да бъде полезно в ежедневието ви (камуфлажна мрежа, маска, ръкавица, ..), се предлага в Surplus-Militaire. Елате и разберете.

  Ето някои от най-емблематичните, които са били в разцвета си в междувоенните години:
   

  • Патрон за гатер
  • Крайна
   картечница

.Тежката картечница

Пехотните оръжия вече изстрелват много мощни боеприпаси. Въпреки това е създаден вид оръжие с още по-мощни снаряди. Това е тежкият модел. Тъй като се нарича „тежък“, той се използва като ефективна техническа помощ за оборудване на различни превозни средства и по-специално на самолети. След края на Голямата война е създаден M2противосамолетно оръжие на Джон Браунинг, проектирано да побира боеприпаси с калибър 12,7 x 99 м, достатъчно мощни, за да унищожат тогавашната броня.

М2, който е в експлоатация и до днес, по онова време има
феноменален успех и се превръща в архетипния тежък модел. По време на Втората световна война съюзниците се насочват към голямо производство на M2. И те са имали право да го направят, тъй като тези тежки картечници са били предимство пред германците, които погрешно са предпочитали по-висок калибър, например 20 мм, заради леката си броня. Последните са не по-малко ефективни, но са много по-малко рентабилни. Това струва скъпо на германците.

Прогресът не спира и всяка нация създава еквивалентни модели, включително :

  • Моделът Hotchkiss 1929 13,2 мм е проектиран във Франция
  • Моделът
   Hotchkiss е
   проектиран във Франция.
   Дегтиаревът на руснаците, оборудван с 14,5 x 114 мм и 12,7 x 108 мм
  • Дегтиаревът.Чехословашка Британска 15 x 104 мм Besa

  Съвременната универсална картечница

  В пехотата в разгара на Втората световна война съжителстват и се използват два типа картечници:

   • Средното на статив: за защита на придобитите позиции
   • Лекото на
    двуног: за последващи атаки

   Средният на триножник предоставя продължителен огън въпреки слабата си подвижност, а лекият на двуножник е енергичен, но системата му за снабдяване и нагряването на цевта го правят нестабилен в движение. Имайки предвид тези технически подробности, германската армия осъзнава ползата от използването на универсално оръжие. Така се ражда революционното оръжие MG34.

   Благодарение на MG34 вече няма проблеми с нагряването на тежките картечници благодарение на устройство, което позволява бърза смяна на цевта. Нито лека, нито тежка, този тип картечница може да бъде разположена на триножник или двуножник. Въпреки че MG34 е малко по-обемист от картечница, използването на това оръжие се съчетава много добре с Модерната картечница MG42 с усъвършенствана скорострелност и значителна лекота.

   Модерната картечница MG34 е с усъвършенствана скорострелност и значителна лекота.

   Модерната картечница MG42 е с усъвършенствана скорострелност и значителна лекота.

   Всестранната съвременна картечница е по-оптимизирана версия на традиционната щурмова пушка, с по-дълга цев, за да се увеличи обсегът, и по-тежка, за да се забави загряването. Примерите включват:

   • Съветският Калашников RPK (производен от АКМ-59)
   • Съветският
    Калашников RPK (производен от АКМ-59)
   • .Британският LSW L86A1 (производен на SA80)
   • Например
    Калашников RPK (производен на AKM-59).

   Лек картечен пистолет

   Лек картечен пистолет възниква от необходимостта войниците да бъдат придружавани от преносими оръжия в движение, възможно най-малко натрапчиви оръжия. Лека и по-бърза, тя е адаптация на автоматичните оръжия като :

    • Пушката Хуот (канадска)
    • Автоматичната пушка Браунинг (BAR)
    • Автоматичната пушка Браунинг (BAR)<
    • Британският Lewis Mark 1
    • Немският Maxim
    • Френският Chauchat.

    Батерийно задвижване на двунога и въздушно охлаждане, фактът, че не се захранва с патронни ленти ограничава способността му за непрекъсната стрелба, но го олекотява значително! Именно след конфликта този тип оръжие става много популярен във всички страни, не на последно място поради ниската си цена, въпреки че често е заменян от многоцелевата картечница, която се отличава с липсата на система за бърза смяна на цевта.

    Каква е разликата между един и друг пистолет?

    Еволюция на картечницата

    Отбранително оръжие, което може да изстрелва леки снаряди с висока честота: това се опитват да създадат много учени още от началото на XIV век.
    Защитата от близко разстояние срещу пехотата се осигурявала от артилерийски оръдия, които изстрелвали множество снаряди, известни като гроздови черупки или бискайени, чието въздействие върху живите организми било ужасно.

    Поради тази ограничена мобилност на артилерията страдал и тактическият интерес, въпреки че французите в този исторически момент били много смели, тъй като я използвали във войните за империя и революция.
    Точността и обсегът на картечницата остават много желани, а нуждата от висока мобилна противопехотна огнева мощ е задоволена само частично. Два вида картечници представят добре еволюцията и съвършенството на това оръжие през революционната епоха: максима, картечница Рефие, и картечница Гатлинг.

    Кухнята „Гатлинг“

    Създадена през 1861 г. от американския изобретател Ричард Джордан и вдъхновена от сеялка за пшеница, това оръжие само по себе си съчетава: стрелкова мощ, надеждност и лесно подаване. По отношение на тази ефективност той е първият по рода си. То е с малки размери, а кутията му за боеприпаси е претърпяла няколко версии, което се е отразило на надеждността му.

    Тактически ефектът му е ограничен до този на оръдие, изстрелващо шрапнели. Действително, разглеждан като артилерийска установка, той се разполага далеч от движението на пехотата. Операцията се основава на следните елементи: 

     • Във всеки изстрел операциите са от съществено значение (зареждане, заключване, удар, изваждане и накрая изхвърляне на гилзата)
     • Всеки комплект се състои от ….механизъм за изстрелване и камера
     • Дръжка с манивела придава въртеливо движение на десет сглобки, монтирани около централна ос, така че всяка сглобка изстрелва последователно чрез система от кулачки, която отваря и затваря камерата.
     • Процентът на стрелба в минута беше около 1200 патрона, въпреки че един годен изстрел беше всъщност над 400.
     • Калибърът, обслужван от четирима оператори, варирал между 7,8 и 25,5 мм.
     • Зареждането ставало
      по гравитачен път
      , като боеприпасите падали от магазина, поставен в горната част на оръжието.

     Кулетометачна машина Maxim

     Създадена от изобретателя Хирам. в Англия това е първият самоходен модел, а в края на XIV в. изиграва решаваща роля в британската колониална експанзия в Африка. За изхвърлянето на всеки изразходван патрон и последващото поставяне на следващия той разчита на механизъм, който използва енергията на отката за тази цел.

     Така че, поне от
     механична гледна точка, тя е била по-ефективна от картечници като Gardner, чиято конструкция е следвала напълно различен модел, използвайки манивела и многолентово презареждане. Съществуват няколко варианта, включително тези, използвани по време на Голямата война:

      • Руският PM1910
      • Британският Vickers
      • Известният немски Maschinengewehr 08
      quelle-est-la-différence-entre-mitraillette-et-mitrailleuse

      С 600 изстрела в минута, или еквивалент на огневата мощ на около 30 съвременни автомати, това очевидно е много мощно оръжие. Модерните картечници обаче бяха по-леки от тях. Охлаждащата система на оръжието е трябвало непрекъснато да подава вода, за да произвежда непрекъснат огън, така че въпреки че е можело да бъде обслужвано от един човек, то е било обслужвано и придвижвано от екип от няколко войници.

       

      Моделът Reffye

      Този модел, наричан още Bullet Gun.
      bullet gun“ по името на неговия изобретател, дължи създаването си на генерал Вершер дьо Рефие. Въз основа на принципа на Монтиньо, той е широко използван по време на Френско-пруската война от 1870 г.. Отличава се с разработването на своите 85-милиметрови оръдия Reffye, стрелящи с гаубици, чийто подвижен затвор е снабден с бронзов затвор.в ранните модели; да не забравяме 75-милиметровия, 95-милиметровия Lahitolle и най-вече 90-милиметровия Bange, който ги измести всички.

      Ето какви
      са характеристиките на една съвременна картечница, пример за която е Uirapuru Mekanika (Бразилия) :

      • Дължина : с приклад, 1300 мм; цев, 600 мм
      • Тегло: с приклад и двунога, 13 кг
      • Размер: 7,62 мм
      • Инициална скорост: 850 м/с.
      • Коефициент на стрелба: 650 до 700 изстрела в минута.
      • Запас: ленти от 50 патрона.

      Пушката автомат

      Тогава идва пистолетът автомат. Нарича се още pistole-mitrailleur, това е самозарядно лично огнестрелно оръжие, което използва пистолетен патрон. Машинните пистолети съществуват в зависимост от морфологията си: дълъг пистолет, къс пистолет (със или без сгъваем приклад, за да се адаптират към всякакви употреби). Механизмът обикновено се задейства с откат и обикновено работи с отворена камера, за да се разсейва по-добре топлината. Ето списък на някои картечници:

      • Витяз-СН – руски пистолет, базиран на АКС-74У.
      • Heckler & Koch UMP45 с допълнителна ръкохватка.
      • Ingram MAC 10 със заглушител, без пълнител. Създаден в САЩ.
      • Heckler & Koch MP5SD3, модификацията на MP5 със заглушител.
      • SA 23 Чехословашки.
     • MP5A3, ранен модел.
     • Австрийски MPi69 Steyr.
     • Френски MAT-49
     • Берета M12
     каква е разликата между картечница и картечен пистолет

     Оръжие, родено през Първата световна война

     Като картечниците станаха твърде тежки, за да могат да се справят с пехотните войски, които се придвижват в прикритие, се появи нуждата от ново, по-леко оръжие. Така, произведени от Теодор Бергман, Машината Maschinenpistole 18 е една от първите картечници. С обсег на действие около 100 метра, Maschinenpistole 18 може да се използва за поддържащ огън на 20 метра.

     Със
     своя пирогов магазин, станал известен от американските екшън филми, Thompson принадлежи към първите създадени модели. С големите си размери на дългата цев той е лек от картечница, но все още е тежък.

     Оръжие с
     голямо търсене по време на Втората световна война

     Мащабите на Втората световна война означават, че армиите по света разполагат с голям брой селски, преносими оръжия, като се стремят към бързо и евтино производство. С оглед на това пистолетите-самоуправители бяха внедрени в допълнение към затворените и полуавтоматичните пушки, които въпреки големия си обсег имаха недостатъчна скорострелност в сравнение с пистолета-самоуправител.

     Коефициентът на стрелба на повечето картечници е около 500 изстрела в минута. Благодарение на тази конфигурация те имаха добър практически обхват, който никога не беше по-малък от 50 метра и никога по-голям от 100 метра.

     Различни видове автомат

     Революционен по отношение на маневреността, лекотата, простотата и скоростта, автоматът има много приложения, които могат да бъдат намерени в няколко от тези версии. Има автоматични пистолети и оръжия за лична защита (PDW).

     Автоматични пистолети

     При оръжията, които са били предназначени за раменна ложа, в търсене на още по-голяма компактност се оформя идеята за автоматичен пистолет, известен като „рафал“. Тези пистолети са леки, идеални за автоматична стрелба, така че употребата им е запазена за стрелба от много близко разстояние от обучени стрелци. Автоматичните пистолети с единична или двойна ръкохватка се появяват на равни интервали от време:

      • Берета 93R
      • ЧЗ75 Automatic
      • ЧЗ75
       Automatic
      • ЧЗ75 Automatic
      • Маузер M712 Schnellfeuer 
      • Глок 18, без раменна подложка
      • ХК VP70.

      Оръжия за лична защита (ОЛЗ)

      С появата на Оръжия за лична защита („Оръжия за лична защита.“), чиито главни представители в момента са MP7 и FN P90, картечниците се завръщат с голяма сила в изключително военната област. PDW са ефективни на разстояние до 200 метра и са предназначени за специфични клиенти, като например оръжейни екипи и служители на превозни средства, за да могат да се защитават ефективно срещу агресори, без да носят твърде тежка щурмова пушка.

      what-is-the-difference-between-guns-and-weapons

      С леки, но високоскоростни боеприпаси, PDW са по-популярни сред специалните части, отколкото сред традиционните и конвенционалните военни сили:

      • На FN P90(Fabrique Nationale Project 90): Благодарение на малките си размери и много високата скорост на стрелба дизайнът на белгийския FN P90, произвеждан от FN Herstal, е иновативен.
       Използва се от полицейските сили и армиите в повече от 40 държави, включително Бразилия, Канада, Франция, Малайзия, Австрия, САЩ, Индия, Полша и Гърция,
      • The MP7: MP7 е лек и изстрелва снаряди с висока начална скорост. Така най-новата версия на MP7 изстрелва 4,6-милиметрови стоманени снаряди с маса 2 грама от цевта със скорост 720 метра в секунда, способни да пробият каска или бронежилетка на разстояние най-малко 200 метра.

      Grosso modo, с всички тези различни картечници и автомати на показ, може просто да се заключи, че първото е оптимизиран вариант на второто, за да се предпочете маневреността пред силата.

      Подобрявате ли този вид теми, които са свързани с оръжия, армии, военни корпуси и военни аксесоари? Можете да задоволите любопитството си, като посетите нашия онлайн сайт https://military-bg.com/. Не само че имаме блог, който обхваща много разнообразни военни теми, като тази, но предлагаме и дрехи, чанти, аксесоари, обувки и/или военни униформи.

      Нашият магазин разполага с широко разнообразие от продукти, които ще ви харесат и които можете да закупите само с няколко кликвания. Качествена военна техника на разумна цена, а също и с възможност за доставка!

      Качествена военна техника.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *