Кога се намесва армията?

 В епохата на глобализацията понятията за сигурност и конфликт се развиват. Това изисква стратегическо преориентиране в използването на отбранителните средства в страната и чужбина. Кога обаче военните могат да се намесят и кои са областите и обстоятелствата, които карат една държава да използва военните си сили? Ще обсъдим това в тази статия.

Използвайте се от
промоционалните ни оферти за военно облекло и аксесоари (военна балаклава, сгъваема лопата, военно колие за значка….
).
Те са
налични в нашия онлайн магазин.

short-military

Table of Contents

Представяне на армия 

Армията е структурирана организация, която е организирана по начин, който не е военна организация.
Армията е структурирана организация от въоръжени мъже и жени, чиято цел е да завладее или защити територия, да унищожи или защити други военни или граждански елементи. Тя е продължение на институцията, с която разполага държавата, и нейните цели са подчинени на политическите цели на тази държава. За да бъде ефективна и надеждна, политиката в областта на отбраната трябва също така да създава и поддържа национална ангажираност и участие. Защитата е колективно и постоянно действие.

Някои военни дрехи се продават в нашия онлайн магазин. Елате и разберете.

Каква е ролята на армията

Армията е известна с традиционната си роля да защитава целостта на националната територия от външна агресия ида гарантира мира в нейните граници. След Втората световна война се добавят нови дейности:

Поддържане на международния мир

Ролята на армиите е да осигурят защита на територията, населението и неговите интереси. Тя осигурява и други мисии в разширяване на международните споразумения и договори с НАТО или ООН и регионалните такива с МО Европа.

Подпомагане при бедствия

Освен тези мисии армиите участват и в мисии за обществена услуга.Човешките и материалните им ресурси подпомагат или допълват действията на други министерства в ежедневието или в случай на извънредна ситуация на територията на страната и в чужбина, като например в случай на катастрофи и помощ при природни бедствия.

При какви обстоятелства армията трябва да се намеси

Днес политиката в областта на отбраната и националната сигурност се характеризира с пет основни стратегически функции: разузнаване и предвиждане, възпиране, защита и намеса. Поради това областите на намеса на военните операции в стратегията за отбрана на националната сигурност могат да бъдат разнообразни и обширни:

 • Въоръжените сили постоянно гарантират сигурността на нашата територия, въздушното ни пространство и морските ни брегове. Те могат да участват в операции за управление на кризи, например след терористични нападения или природни или технологични бедствия.
 • Ядрено възпиране.Той предпазва Франция от всякаква държавна агресия срещу нейните жизнени интереси, независимо от това откъде идва и под каква форма се проявява. Тя премахва всяка заплаха от изнудване, която би могла да парализира нейната свобода на решения и действия. Военновъздушните и военноморските сили гарантират, че възпиращата позиция се поддържа по всяко време.
 • Операциите в чужбинана нашите сили имат тройна цел: да гарантираме сигурността на нашите граждани в чужбина, да защитаваме стратегическите си интереси и тези на нашите партньори и съюзници, както и да изпълняваме международните си отговорности.

Интервенции на национална територия

.Увеличаването на насилието може да накара правителството да прибегне до армията, за да възстанови реда, тъй като защитата на националната територия и населението е основен приоритет.
Най-общо казано, мисиите на армията на територията на страната се състоят от:

  • .Като се вземе предвид характерът на местността, град, село, море, планина, небе, както и степента на необходимост от изпращане на специализиран военен персонал за намеса в конкретни действия за предоставяне на обществени услуги
  • ./span>
  • Както при всички органи, поставени под властта на държавата, военните сили са призовани да се намесят в подкрепа, заедно или като допълнение към специализираните граждански сили и механизми
  • .
   li>


  • За осигуряване на този вид мисия човешките и материалните ресурси на въоръжените сили са потенциално призвани да защитават населението, важни държавни структури и чувствителни граждански организации, оборудване или ресурси.

  Военнослужещи в служба на
  общественото здраве

  .В допълнение към приоритетните си задачи за Министерството на въоръжените сили Армейската здравна служба изпълнява задачи в полза на общественото здраве.

  • Подкрепа и здравни мисии с пожарникари, морски пехотинци и военни части за гражданска сигурност в служба на Министерството на вътрешните работи
 • ./span>
 • Военни медици в здравната служба на моряците за Министерството на транспорта.
  /span>
 • В допълнение, основната цел на болниците за обучение на армията е да подкрепят въоръжените сили.
  Те допринасят и за обществените болнични услуги.
 • По разпореждане на Генералния щаб на въоръжените сили военните болници участват в правителствените планове за извънредни ситуации, въведени за справяне с масов приток на пострадали, като например плановете за горещи вълни и грипна пандемия
 • ./span>

Участие в системата за предупреждение

Министерството на въоръжените сили се подготвя оперативно да ангажира силите си в райони по заявка.
/span>

 • Идентифициране на рисковите области: промишлени рискове, геоложки рискове..
  .
 • .

 • В допълнение, Министерството на въоръжените сили предоставя своите ресурси и за осигуряване на безопасността на лицата, които са пряко ангажирани в системата за предупреждение за отвличане на деца или в плана за предупреждение за отвличане.
 • Преодоляване на трафика на наркотици и незаконни стоки

  Въоръжените сили могат да осигурят подсилване на въоръжените сили в борбата срещу трафика на наркотици
  и незаконни стоки.
  Въоръжените сили могат да предоставят пряко подкрепление на силите за сигурност, ангажирани с борбата с незаконния трафик:

   • Намеса на въоръжените
    сили в борбата срещу незаконната имиграция и прането на злато

    <./li>

   • Националните военноморски сили играят много важна роля в системата за постоянно наблюдение и намеса, особено
    в
   • .
    Тероризъм
   • Тероризъм./span>Трафик на наркотици
   • .span>Нелегалната
    имиграция
   • А също така в контекста на морската сигурност и действията на държавата по море срещу пиратството.
   quand-l-armée-intervient

   Чуждестранни
   военни
   операции

   Чуждестранни военни
   операции

   Чуждестранните военни операции са мисии на Организацията на обединените нации.
   Чуждестранните военни операции са мисии на въоръжените сили, които се състоят в интервенция извън националната територия.

   Защо военните трябва да действат извън пределите на своята държава

   От 1995 г. насам френските въоръжени сили са участвали в около 106 операции извън националните граници. Става дума за операции като тези, извършени в: Израел (от май 1948 г.), Ливан (1978 г.), Синай (1982 г.), Гвинейски залив (1990 г.) и Западна Сахара (1991 г.). Оперативните инструкции и административната и логистична директива се изготвят от персонала на въоръжените сили. Директивата определя географския обхват на сектора на операциите и условията за подпомагане, включително разпределянето на финансовата подкрепа от разходите към оперативните бюджети на програмите OPEX и изплащането на компенсации за чужда служба, наред с други.

   Тези мисии са разпоредени следзаповед на Министерството на армията .в която
   се посочват географските райони и продължителността на операциите

   Делокации в чужбина в служба на глобални организации.

   Обединените нации:Ливан (операция „Даман“ в рамките на ЮНИФИЛ), Кот д’Ивоар (UNOCI), Западна Сахара (MINURSO), Либерия (UNAMSIL), Демократична република Конго (MONUSCO)

   Обединените нации./span>

   Европейският съюз:мандатът на Европейската мисия за подпомагане на сигурността в Демократична република Конго (EUSEC) приключи през юни 2016 г.; операция „Аталанта“ (2008 г.) за борба с морското пиратство край Африканския рог

   .Многонационални сили, като например Многонационалните сили за наблюдение (MFO) в Синай

   И в национален контекст екипите за защита се качват на кораби за риба тон, собственост на френски частни корабособственици.

   Операции с

   външни

   полета

   .

   Няколко чуждестранни операции с участието на армията, военноморските и военновъздушните сили са в ход или пред приключване. По време на чуждестранни операции вече са загинали над 600 военнослужещи .

   Операция Бархан

   Тя стартира на 1 август 2014 г. в сътрудничество с G5 Sahel (Буркина Фасо, Мали, Мавритания, Нигер и Чад). Целта му беше да подкрепи държавите от Сахел в борбата им срещу въоръжените терористични групировки чрез :

    • сътрудничество, което представлява обучение и съвети за партньорските
     армии
    • .
     партньорство (Task Force Takuba, европейски отряд в подкрепа на африканските партньори
     )
    • .Партньорствоукрепване, въздушни интервенции в полза на съюзническите
     сили
    • Президентът на републиката обяви края на операция „Бархан“ през февруари 2022 г.

    Операция Шамал

    Тази операция, която започна на 19 септември 2014 г., е френският компонент на международна операция. В инициативата Inherent Resolve участват 78 държави и пет международни организации. Нейната цел е да съпровожда и съветва иракските сили в борбата им срещу Да’еш

    Операция
    Даман
    .
    span>Операция
    Даман

    От 1978 г. Франция участва в ЮНИФИЛ в Ливан като част от операция Даман. Неговите войници са основно от резерва на командира на силите (FCR). Неговите мисии са:

     • .съставяне на резервни сили (реакция, възпиране, принуда
      )
     • провеждане на мисии за наблюдение и разузнаване с ливанските въоръжени
      сили
     • за обучение на ливански войници (около 40 тренировки годишно).

     Мисия Lynx

     Тази операция стартира през 2017 г..Тя има за цел да успокои съюзниците от Централна и Източна Европа, които се чувстват застрашени от засиленото присъствие на НАТО. Контейнерът от 300 души подсилва батальона за предно присъствие в Естония.

     Мисия „Орел“

     Френските военни изпратиха войски в румънската база „Михаил Когълничану“ през март 2022 г. с цел укрепване на възпиращата и отбранителна позиция на НАТО на източния фланг на Европа и агресивната война на Русия в Украйна.

     Военният принос към световния мир в ООН

     Обединените нации предоставят на своите членове форум, на който те могат да изразяват своите възгледи в Общото събрание, Съвета за сигурност, Икономическия и социален съвет и други органи и комитети. Чрез ролята си на диалог и преговори Организацията на обединените нации се превърна в механизъм, чрез който правителствата намират общи позиции и решават проблеми заедно с цел поддържане на световния мир. Всички мироопазващи сили на терен в по-голямата си част са членове на собствените си национални въоръжени сили и са назначени единствено за работа с ООН.

     Ролите на армиите на ООН

     ООН разполага с повече от 100 000 военни и полицейски служители в полеви мисии в над 120 държави. Те идват от големи и малки държави, богати и бедни. Те носят всички свои културни различия и разнообразен опит, но са обединени в решимостта си да промотират мира. Понастоящем
     по-голямата част от войските идват от африкански и азиатски страни, докато приносът на западните страни се увеличава, тъй като те изпълняват мисии като:
     Разоръжаване и демобилизиране на бойците
     ;

    • Защита на цивилното население.

     /li>

    • Защита на бежанците
     ;
    • Осигуряване на спазването на правата на човека.
    • Защита на цивилното население и персонала на ООН;

    • Защита на цивилното население и персонала на ООН.
    • Изследване на спорна граница
     ;
    • Изследване на
     спорна граница.
     Изследване на
     спорна граница
     ;
    • Изследване на
     спорна граница.
     Мониторинг и наблюдение на мирните процеси в постконфликтните райони
     ;
    • Мониторинг и
     наблюдение на мирните процеси в постконфликтните райони.
     span>Осигуряване на сигурност в
     зона на конфликт
     ;
    • .

    • Сигурност в
     зона на конфликт.
     span>Осигуряване на сигурност по време на избори
     ;
    • Обучение и подпомагане на националните военни сили;

    Мобилизация на
    войници на ООН

    Обединените нации се състоят предимно от пехотни войници.
    Нараства обаче нуждата от специализиран военен персонал.

    Преди всяко изпращане на мисия на ООН се изисква високо ниво на обучение. Например войниците трябва да знаят какво да правят, ако попаднат в засада. Те трябва да могат да реагират адекватно и да отвърнат на удара, ако е необходимо. Въпреки това ООН може да разположи военен персонал на място само когато това е разрешено с резолюция на Съвета за сигурност. Постоянният резерв от войски би имал смисъл, но поддържането на постоянен резерв от няколко хиляди мъже и жени би било изключително скъпо. Макар и да отнема повече време, много по-практично е да се мобилизират войски, след като е дадена зелена светлина.

    Това позволява набирането на персонал с обучение и езикови умения, подходящи за мястото на разполагане. Преди всяко разгръщане секретариатът на ООН ще извърши оценка на готовността на персонала, обучението и оборудването на тези части. Единиците ще могат да се обучават и на ниво бързо разгръщане в рамките на системата за готовност за поддържане на мира и ще бъдат на разположение в рамките на 60 дни. По искане на генералния секретар. Когато системата започне да функционира пълноценно, тя трябва да помогне за намаляване на времето, необходимо за разгръщане на военните сили за бъдещи мисии.

    Мисии, в които
    действат
    мироопазващи
    сили

    ООН е създала доктрини за споделяне на мироопазващи мисии:

    Мисиите от първо поколение са предимно в областта на поддържането на мира, което се осъществява, след като страните са се споразумели за прекратяване на огъня.

    Мисиите от второ поколение се провеждат
    главно в мирната зона, когато ООН се намесва по време на активен конфликт, за да създаде условия за прекратяване на огъня.

    Мисиите от трето поколение по
    същество са мироизграждане, но в действителност те могат да излязат извън строгия кръг на мироизграждането.

    Мисии от първо поколение

    Създадени са по
    силата на глава VI от Устава на Организацията на обединените нации от Съвета за сигурност:

     • Те са въвлечени в конфликт между две международно признати държави, което забранява използването им в страна в гражданска война или
      революция

     • ./li>
     • Воюващите страни са подписали споразумение за прекратяване на огъня преди създаването на мисията и са съгласни с разполагането на миротворци на ООН

     • Воюващите страни са подписали споразумение за прекратяване на огъня преди създаването на мисията и са съгласни с разполагането на миротворци на ООН.
      /span>
     • .
      Миротворците на
      ООН са упълномощени да създадат буферна зона между държавите в конфликт, за да предотвратят подновяването на сраженията

     • Миротворците на ООН са неутрални и безпристрастни към конфликта.
     • Петте постоянни членки на Съвета за сигурност (САЩ, Франция, Великобритания, Китай и Русия) не участват в тези мисии, за да се избегнат конфликти между великите сили. Тази особеност е частично заменена с края на Студената
      война
     • Миротворците на ООН са предимно военни, леко въоръжени; техните правила за действие позволяват използването на сила само при самозащита.

     Мисии от второ поколение

     Основни характеристики на тези мисии:

     • Те са създадени под Глава VII от Устава на ООН от Съвета за сигурност, която разрешава използването на принуда в случаи на заплаха за мира или спокойствието или актове на агресия./astrong>мир или нарушаване на мира
     • Воюващите страни вече не е необходимо да бъдат признати държави. Това позволява силите да бъдат разположени в граждански войни
     • Мироопазващите сили на ООН могат да се намесват в конфликти вътре в държавите
     • Мироопазващите сили на ООН могат да се намесват в конфликти вътре в държавите
     • Мироопазващите сили на ООН могат да се намесват в конфликти вътре в държавите.
      /span>
     • Мироопазващите сили на ООН работят за създаване на условия за мир
      /span>
     • Миротворците на ООН вече не се считат за неутрални и безпристрастни.
     • Тъй като мироопазващите сили на ООН се намесват без съгласието на всички фракции, те понякога са възприемани като врагове и стават обект на
      нападения
     • .

     • Миротворците на ООН работят в често враждебна среда , където може да бъдат призовани да открият огън, за да изпълнят мандата си; техните правила за действие улесняват използването на
      сила
     • Великите сили могат да участват в мисиите.

     Мисии от трето поколение

     Мисии.
     Като цяло тези операции са по-разнообразни и по-сложни задачи от мисиите от първо и второ поколение и са сред задачите, които обикновено се включват в тези мисии:

      • Разполагане за предотвратяване на трансгранично разпространение на болестта;
      • Стабилизиране на конфликтни ситуации <
      • Наблюдение на спазването на правата на човека и международното хуманитарно
       право
      • .Осъществяване на връзка между приемащата страна, вътрешните и външните страни в конфликта, включително регионални организации и
       неправителствени организации
      • Наблюдение и докладване за развитието на ситуацията в района на операцията./span>
      • Защита на
       цивилните
      • .

      • .Насърчаване на сигурността на хората, мерките за изграждане на доверие и
       споразуменията за
       споделяне на
       властта
      • .span>Подкрепа за
       сключването на
       мирни
       договори
      • .Подпомагане на прехода на държавите или териториите, в които се провежда операцията, към стабилно управление, основано на демократични принципи, добро управление и икономическо
       развитие

     .Ролята на интегрираните въоръжени сили

     Всички държави, които решат да се интегрират във военната структура на НАТО , предоставят сили, които съставляват интегрираната военна структура на НАТО. В съответствие с основните принципи, залегнали в отношенията между политическите и военните институции в демократичните държави, интегрираната военна структура винаги остава под контрола на най-високото политическо ниво, което определя насоките, които трябва да се следват.

     Кога се намесват военните сили на НАТО

     Кога се
     намесва НАТО

     Кога се намесва
     НАТО
     Основната и неизменна цел на НАТО е да гарантира свободата и сигурността на всички свои членове с политически и военни средства.
     Мисията за колективна отбрана, която е в основата на Алианса, създава дух на солидарност и сплотеност сред неговите членове

      • Военните сили работят за траен мир в Европа, основан на общите ценности на индивидуалната свобода, демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.
      • Военните сили се справят с широк спектър от заплахи, като укрепват своите способности за възпиране и отбрана, което е стълб на ангажимента за колективна отбрана, допринасят за предотвратяването и управлението на кризи; и насърчават съвместната сигурност, както е посочено в Стратегическата концепция 2022 .
      • Интегрираната армия играе важна роля в борбата срещу тероризма, като в нея участват повече от 13.
       000 военнослужещи в обучението на местните сили в
       Афганистан
      • С нарастването
       на честотата, сложността и разрушителността на кибератаките, киберзащитата вече е един от основните приоритети на НАТО. Всъщност сега киберпространството получава статут на оперативен домейн, наред с въздушния, сухопътния и морския домейн.

      Ролята на армията в областта на околната среда

      Практически навсякъде по
      света армията е призната политическа, социална и дори икономическа сила. Много хора смятат, че тя е полезна само за унищожаване на дивата природа. За разлика от тях никой не говори за потенциалната му роля в опазването на и възстановяването на нашата деградирала и обикновено пренебрегвана околна среда.

      Околната среда като театър на военни конфликти

      Околната среда и войната имат доста сложна връзка. Войната използва околната среда като своя територия, използва я като оръжие и й нанася сериозни щети. По този начин околната среда има двойния статус на оръжие и жертва на войната. Въздействието на войната върху околната среда не оставя съмнение относно необходимостта от нейното опазване. Макар че е невъзможно да се предотврати всякаква деградация на околната среда по време на конфликт, военните могат да я запазят.

      Необратими последици

      Понякога разрушаването води до необратима деградация на екосистемите. Това се случва, когато видовете изчезнат или крехките екосистеми са необратимо разрушени от войници, или ресурсите са унищожени или необратимо замърсени от радиационни оръжия. Всички системи за институционална защита, като например защитените територии или националните паркове, се превръщат в зони за прием на разселени лица или бойци, което има незабавни и често необратими последици за качеството на тези екосистеми.

      Околната среда като източник на военни конфликти

      Околната среда вече е източник на глобални конфликти. Промените в околната среда и изчерпването на ресурсите са основен фактор за възникването на въоръжени конфликти. Но недостигът на възобновяеми ресурси, като прясна вода, земя или гори, не е само източник на конфликти, а трябва да се вземат предвид и социални фактори като движението на населението, социалното разделение, слабите институции и политическите и икономическите напрежения, които създават и засилват бедността и несигурността.

      quand-l-armee-intervient

      Как военните могат да действат, за да гарантират опазването на околната среда

      .

      Околната среда не може да бъде първостепенна грижа, когато човешкият живот е изложен на риск или когато трябва да се защитават основни човешки ценности.
      Ето защо ООН създаде ENMOD, която представлява конвенция, забраняваща всякаква промяна на околната среда за военни или други враждебни цели. Този проект беше приет от 65 държави и подписан от 48 държави, като всяка държава – страна по тази конвенция, се задължава да не използва за военни или други враждебни цели техники за модифициране на околната среда с широко разпространени, дълготрайни или тежки последици като средство за причиняване на разрушения, щети или вреди на която и да е друга държава – страна по конвенцията.

      Необходимостта от използване на техники за модифициране на околната среда за мирни цели, за да се подобрят отношенията между човека и природата и да се допринесе за устойчивото управление на околната среда. Забрана на интервенциите за модифициране на околната среда за военни цели и всякакви други цели, враждебни на човешкия прогрес.

      Участие на всеки орган в опазването на околната среда

      .p>Проблемите на околната среда са утежняващ фактор за несигурността и като такъв представляват нова заплаха, с която военните трябва да се борят.

      Военните

      • .Въоръжените сили не само адаптираха дейностите си към проблемите на околната среда, но и ги превърнаха в нова дейност с нарастващ обхват.

      • Преглед на потреблението на енергия чрез инсталиране на полета със слънчеви панели за обновяване на потреблението на енергия. Полкът е инвестирал и в ефективни системи за вентилация и възстановяване на енергията, за да регулира и контролира по-добре потреблението.
      • За да се запази богатата дива природа на лагера, част от която е много рядка, използването на химикали е намалено.
      • За да осигури поддръжката на своите тренировъчни зони, по-специално на окопите, компанията оптимизира материалните и природните си ресурси за по-добра оперативна ефективност. Поддръжката на всички тези зони се извършва от група пионери. Техните специализирани ресурси са посветени на многобройните мисии за поддръжка и развитие на зоната за маневриране и по-специално на напоителното оборудване
       .

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *