Коя е най-голямата военновъздушна операция в историята?

Втората световна война е последният въоръжен конфликт в световен мащаб с най-голям брой военни жертви до момента. По време на тази война се провежда най-голямата военноморска въздушнодесантна операция в историята. Тази операция, ръководена от американския генерал Дуайт Айзенхауер, е ключовото събитие на Втората световна война. Всъщност благодарение на тази прочута операция Франция започва да се освобождава от господството на германските въоръжени сили, като ги кара да се изтеглят постепенно. Открийте в тази статия подробности за тази колосална военновъздушна експедиция в историята.

Военно оборудване, което може да бъде полезно в ежедневието (камуфлажна мрежа, маска, ръкавица, чанта тип мусета …) се предлагат в military-shop.

Тактическа жилетка

Каква е най-голямата военноморска въздушнодесантна операция в историята?

Операция „Овърлорд“, или Suzerain, е най-голямата военновъздушна операция в историята. Тази военновъздушна операция се състоеше от армада от 4266 транспортни и 722 военни кораба. Тази армада, защитена от повече от 10 000 самолета, превозва 156 115 американски, канадски и британски войници. Задачата на тези войници е да пробият укрепленията на Атлантическата стена, построена от нацистката организация „Тодт“. Тази операция е забележителна както с човешките качества на хората, които са участвали в нея, така и с постиженията на логистичната организация и промишлените и техническите иновации.

Стартът на тази операция е даден през нощта на 5 срещу 6 юни 1944 г. на плажовете в Нормандия. Операция „Овърлорд“, обект на щателна подготовка от август 1943 г., има за цел да открие нов фронт в Западна Европа. За целта е необходимо да се създаде плажен преден пост на петте основни плажа в Нормандия и да се завземе дълбоководното пристанище Шербур.

Опитът от предишни амфибийни операции, ръководени от Съюзниците, от Диеп до Италия, до голяма степен е допринесъл за успеха на тази операция. Да не говорим
, че въздушната фотография и разузнавателните данни, събрани от съпротивата, са позволили да се определят точно вражеските отбранителни съоръжения и да се извършат 9000 въздушни удара през април и май.

Независимо дали става въпрос за
костюми или декорации или дори бижута във военен стил, military-shop е тук за вас! Елате и изберете това, от което се нуждаете!

Кой е
най-великият десант на всички времена ?

Десантът в Нормандия, с кодово име операция „Нептун“, е най-великият десант на всички времена.
Това поставя началото на операция „Овърлорд“. От момента, в който Айзенхауер става върховен главнокомандващ, той изисква операцията да бъде придружена от мощна въздушна подкрепа. Но мобилизацията на RAF и ВВС на САЩ с цел нападение на железопътната инфраструктура на север от Лоара и в Белгия се състоя през март, през пролетта на 1944 г.

Тази мобилизация имаше две цели. От една страна, това позволява да се наруши достъпът до бъдещите плажове за кацане. От друга страна, за да накара германците да повярват, че секторът Па дьо Кале ще бъде мястото на инвазията. След това, през април-май, мостовете над Сена и Лоара са станали обект на нападение. След това, през юни, идва ред на Атлантическия вал и от 6-и същия месец целта са пътните преходи.      

Защо 6 юни 1944 г. се нарича най-дългият ден ?

Най-дългият ден е израз, заимстван от фразата, изречена от маршал Ервин Ромел, когато инспектира Атлантическия вал на 22 април 1944 г. По-късно фразата става име на 6 юни 1944 г., защото това е денят, който променя хода на Втората световна война в полза на Съюзниците.

На този ден хиляди войници се приземяват на плажовете в Нормандия – място, което германците не са очаквали. Американските войници се приземяват за първи път на преименуваните плажове Юта и Омаха на 6 юни 1944 г. в 6,30 ч. сутринта. Час по-късно канадски и британски войници се спускат последователно. Това се прави, за да им се даде време да се приспособят към времето на прилива.

И все пак хвърлянето на хилядите британски и американски десантчици на плажовете в Нормандия става през нощта на 5 юни 1944 г. Същата нощ повече от 150 000 съюзници се приземяват на френска земя. Тези войници създават пет плацдарма на фронт от 50 мили. От тях 11 000 души са убити, ранени или изчезнали.

Какъв е балансът на операция „Овърлорд“?

Балансът на Операция „Овърлорд“ тежи. Загубите и от двете страни са значителни. До края на юли 1944 г. те наброяват повече от 40&nbsp000 войници в съюзническите войски, 20&nbsp000 цивилни от френското население и 54&nbsp000 войници от германска страна.

Съюзнически жертви

От 156&nbsp000 войници, стъпили на плажовете в Нормандия, 10&nbsp300 души са жертви на войната, като една трета от тях са убити. Имаше 17 000 парашутисти, 56 000 се приземиха на плажовете Юта и Омаха, а 83 000 се приземиха в англо-канадския сектор. Материалните загуби са значителни. Те се състоят от 2 бойни кораба, 131 LCT, 117 LCA, 43 LCI, 27 изгубени и 63 повредени самолета.

Загуби по оста

Германските войски губят 200&nbsp000 души, 1&nbsp500 танка, 2000 оръдия и 20&nbsp000 превозни средства. Освен това те имат големи загуби на генерали. Въпреки че някои офицери успяват да се измъкнат от джоба с няколкостотин души, броят на германските военни жертви е огромен. От германска страна близо 20 командири на армии са убити или взети в плен, 3-ма командири са ранени, а повече от 35 дивизии са извадени от строя. Сред ранените командири е и генерал Ромел.

what-most-greatest-aircraft-operations-in-history

Какво всъщност представлява операция „Овърлорд“ ?

Операция „Овърлорд“ е кодовото име на Битката при Нормандия. Това е една от големите битки на Европейския военен театър през Втората световна война. Тя се провежда между юни и август 1944 г. в Нормандия. Това позволява на съюзническите сили да открият нов фронт в Западна Европа срещу войските на Третия райх. Тя започва във вторник, 6 юни 1944 г., с пускането на първите войници с парашут във вътрешността на страната, последвано от десант на големи пехотни сили на плажовете западно от Калвадос и източно от Котентен. Този десант е известният десант в Нормандия. Тази битка завършва между 19 август, когато е затворен джобът на Скалата, и 29 август 1944 г., когато приключват операциите на германската армия за преминаване на Сена. Последното е
извършено едновременно с освобождаването на Париж на 25 август.

Какви са целите на
операция „Овърлорд“
?

Създаването на още един фронт в Западна Европа е целта на операция „Овърлорд“. За тази цел е създаден втори плацдарм, който ще позволи бърз достъп до сърцето на Германия. Всъщност Италианската кампания, която напредваше твърде бавно, удължаваше изхода на войната.

Съюзниците планират битката при Нормандия на два етапа:

  • да осигури плацдарм за превземането на пътния възел Кан и пристанището Шербур ;
  • да разшири района, като освободи Бретан и пристанищата на френския атлантически фронт и напредне до линията Хавър-Ле Ман-Тур.

  Планираната целева продължителност от четиридесет дни е тази линия. Оптимистичната цел от три месеца е район, простиращ се на юг до Лоара и на североизток до Сена. Въпреки че десантът в Деня D е отчасти успешен, последствията от операцията се оказват по-трудни и по-дълги от очакваното, като интензивните боеве в Нормандия.

  Кой спечели десанта в
  Нормандия?

  Десантът в Нормандия с кодово име Операция „Нептун“ е десантно-амфибийна и въздушнодесантна военна операция на Съюзниците през Втората световна война. Започва битката за Нормандия под кодовото име операция „Овърлорд“. Операция „Нептун“ е успешна, тъй като съюзниците завладяват плажовете на Нормандия още в първия ден на атаките. По този начин това събитие ще насърчи освобождението на Франция. Всъщност германците са окупирали френската земя от 22 юни 1940 г. Освен това построяват Атлантическия вал по френското крайбрежие с 15 000 блокади и множество капани, за да предотвратят всякаква външна помощ. Целта на този десант е да се атакуват изненадващо германците, за да се освободи стратегическа зона за достъп до северното крайбрежие.

  Каква е датата на десанта в Нормандия?

  Десантът в Нормандия се провежда на 6 юни 1944 г. на плажовете в Нормандия между Шербур и Хавър. Всъщност първоначално той е планиран за 1er май 1944 г. Въпреки това операцията се отлага заради лошото време и поради това, че подготовката не е била готова. Изчистването на времето в следобеда на 5 юни ускорява началото на операцията от страна на генерал Айзенхауер. Тази операция е успешна благодарение на съюзническата измама, която убеждава германците да изчакат възможния десант в Нор-Па дьо Кале. В
  резултат на това по крайбрежието на
  Нормандия
  имаше само 50 000 германски войници
  .

  На кои плажове се проведе десантът в Нормандия?

  Поставянето на две британски подводници близо до петте основни плажа в Нормандия с кодови имена бележи началото на операция „Нептун“. С цел бързо превземане на пристанището на Шербур, първите десанти се извършват на плажа Юта в 6:30 ч. сутринта. След това американските войници се приземяват на плажа Омаха, където голям брой американски войници са убити. Британците се приземяват на Златния плаж, близо до Ароманш, където е построено огромно изкуствено пристанище за снабдяване на съюзническите войски на брега. Плажът, на който са хвърлили котва 14 000 млади канадци, се нарича Juno Beach. И накрая, десантът на плажа Sword Beach, който се извършва на фланга с цел незабавно освобождаване на Уйстрем.

  Кои са били бойците в десанта в Нормандия?

  Около156 000 войници, състоящи се основно от американци, британци, канадци и французи, се сражават за откриването на фронта на 6 юни 1944 г. Всички тези войници образуват истинска армада, състояща се от 5 пехотни дивизии, 3 въздушнодесантни дивизии и 200&nbsp000 превозни средства, включително около 10&nbsp000 самолета. В Деня на независимостта по море се приземяват 133 000 войници, включително 59 000 американци, 54 000 британци, 21 000 канадци и 177 французи, благодарение на 200 военни кораба. По въздух пристигат 23 000 войници, съставени от 13 000 американски парашутисти и 10 000 британци. Докато германците разполагат само с около 150 000 войници, от които само 50 000 души са в зоната на кацане и само една бронирана дивизия в близост до плажовете. Всъщност
  германската армия разполага с по-малко от 500 самолета, около 45 бойни кораба и 35 подводници.

  Какви са последствията от десанта в
  Нормандия
  ?

  Освобождаването на Байо, който е първият ключов град, е постигнато в деня след десанта в Нормандия. Битката за Нормандия започва с този десант и завършва с лОсвобождаването на Диеп на 1er септември 1944 г.За да бъдат отвоювани главните градове, през цялото лято в цяла Нормандия трябваше да се проведат множество битки. Париж е освободен на 25 август 1944 г.

  По данни на официални лица операция „Овърлорд“ е напълно успешна, тъй като съюзниците успяват да проникнат на френска територия, принуждавайки германските въоръжени сили да се оттеглят на изток. През следващите седмици съюзниците напредват във вътрешността на страната. В същото време активното участие на френската съпротива улеснява освобождението на Франция. След това настъплението от южната част на страната става възможно благодарение на втория десант, планиран в Прованс на 15 август 1944 г. И в Източна Европа руската армия напредва по същия начин. Така съюзниците постепенно навлизат в Германия. И накрая, на 8 май 1945 г. Райхът капитулира.

  Колко са
  загиналите по време на десанта в Нормандия ?

  При десанта в Нормандия загиват 10 470 души, ранени или изчезнали по данни на Мемориала в Кан. От белите гробища на скалите, създадени за жертвите на операция „Нептун“, само на гробището на плажа Омаха се падат 3/5 от съюзническите загуби. Този брой е свидетелство за цената на военните кланета. Американските загуби възлизат на 3400 загинали и изчезнали, британските – на 300, а канадските – на 335. Тези загуби са по-малко значителни от тези, оценени от официалните лица в края на операция „Нептун“. За разлика от тях германските загуби се оценяват на между 4000 и 9000 убити. Освен това в резултат на бомбардировките на градовете и комуникационните възли в Нормандия през този ден загиват 2500 цивилни.

  what-is-the-biggest-aeronautical-operation-in-history

  Къде можете да намерите военни сувенири в чест на героите от Втората световна война ?

  Колекционер ли сте, който
  търси военни предмети, вдъхновени от Втората световна война, или други ? Изберете магазина Military Surplus. Това е магазин, в който се продават всички видове артикули във военен стил. Предлагаме широка гама от аксесоари на достъпни цени, които отдават почит на войниците, загинали през Втората световна война. Нашите продукти са изработени от висококачествени материали, за да гарантират дълготрайност. В допълнение към доброто качество на нашите продукти, ние предлагаме и отлично обслужване на клиентите на нашите купувачи. Избирайки да направите покупката си при нас, тя ще бъде само успешна и сполучлива.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *