Защо да носите одеяло за оцеляване?

За да ви е топло, без да ви е прекалено горещо или студено, одеялото за оцеляване е инструмент, който трябва да ви е под ръка всеки ден. Никога не се знае кога може да ви потрябват тези двустранни одеяла, за да помогнете на някого или да се покриете във вашия удобно легло за къмпинг.

Защо одеялото за оцеляване остава топло?

Въпреки това, което много от нас все още си мислят,одеялото за оцеляване, за разлика от Френски армейски спален чувал, той нито затопля, нито охлажда човека. Всъщност той служи за поддържане на стабилна телесна температура. Освен това е водоустойчив, така че предпазва от вятър и влага.

Оборудване за оцеляване

Кога да използваме одеялото за оцеляване?

Одеялата за оцеляване често се използват за предотвратяване на хипотермия или за справяне с вятъра и дъжда. Това е материал за оцеляване, който е водоустойчив и изотермичен. Поради това е водоустойчив и поддържа правилната температура на тялото. Когато се отправяте на поход, можете да носите одеялото си за оцеляване в комплекта за първа помощ, за да можете да реагирате ефективно в случай на проблеми. Въпреки това не използвайте одеялото за оцеляване по време на гръмотевична буря или когато използвате дефибрилатор. Тези одеяла са запалими и затова трябва да се използват внимателно, затова избягвайте да ги използвате в близост до материали с нажежаема жичка.

Използвайте одеяла за оцеляване

Практични, лесни за употреба и много достъпни, одеялата за оцеляване са ефективни инструменти за поддържанена телесната температурав извънредни ситуации, когато чакате помощ, например. Това изолационно одеяло се използва главно заради изолационните си свойства и определено трябва да присъства в комплекта за първа помощ.Одеялото за оцеляване предпазваот хипотермия, студ, вятър и дъжд. Той е ефективен дори при екстремни условия.

Използвайте одеялото за оцеляване, за да помогнете на ранения

Използване на 
одеяло за 
оцеляване

Използването на одеяло за оцеляване не изисква няколко сложни техники, запазени само за специалисти. Въпреки това тя изисква прилагане и грижа за правилното справяне с извънредни ситуации. За да помогнете на пострадал човек, първо го сложете на земята и го поставете в удобно положение. Преценете състоянието на раната, за да видите дали можете да я превържете, преди да пристигне помощ, и окажете първа помощ, ако знаете това. След това извадете спасителното одеяло и го поставете, без да докосвате раната, за да поддържате правилната температура на тялото на пострадалия и да избегнете хипотермия. Накарайте пострадалия да пие редовно вода, докато пристигне помощ, в случай на спешност вижте дали имате обезболяващи или болкоуспокояващи в аптечката си.

Как работи одеялото за оцеляване?

Одеялото за оцеляване е изработено от тънък филм отметализиран полиетилен терефталаткоято отразява 90% от инфрачервената радиация, която получава. Благодарение на това одеялото за оцеляване е в състояние да ни предпази от студ, жега и дъжд. Обикновено има златна и сребърна лъскава страна. Тези два цвята не се използват с чисто естетическа цел, а за да укажат посоката, в която трябва да се постави одеялото. Като поставите сребърната страна навътре, излъчването на телесната топлина се отразява обратно към вас, за да се предотврати загубата на топлина. Следователно сребърната страна предотвратява хипотермията. От друга страна, когато златната страна е обърната навътре, топлината на човешкото тяло се абсорбира, а слънчевите лъчи се отразяват от сребърната страна, която е обърната навън. По този начин можете да се предпазите от изолация или топлинен удар (хипертермия).
Следователно
одеялото за
оцеляване
трябва да се използва интелигентно според желания ефект и в зависимост от ситуацията.

Как да изберем одеяло за оцеляване?

Ако искате да използвате одеялото за оцеляване, за да предотвратите хипотермия, изберете модел, изработен от милар. Алуминиевото му покритие е доста ефективно срещу хипотермия. Този модел обаче не е практичен за туристически походи, тъй като е особено тежък.
Одеялата за оцеляване, изработени
от полиетилен терефталатмогат да се използват и за поддържане на телесната температура, когато е необходимо.

Одеяло за оцеляване

Открийте Одеяло за оцеляване

Откъде идва одеялото за оцеляване?

Първоначално предназначено за космоса, одеялото за оцеляване е разработено от НАСА през 60-те години на миналия век. Изотермичното
одеяло
за първи път е използвано от космическата агенция, за да предотврати охлаждането или прегряването на многобройните си космически кораби. Това е проблем, с който американската агенция се е сблъсквала неведнъж и който се е оказал изключително опасен. Понастоящем тя оборудва своите спътници, космически совалки и дори костюмите на астронавтите с покритие от изолационни материали като полиетилен терефталат (PET), за да предотврати проблеми с отоплението и охлаждането. Одеялото за оцеляване е въведено в употреба едва няколко години по-късно, благодарение на бивш служител на НАСА, който го използва в края на маратон, за да предотврати хипотермия. Този ден поставя началото на използването на одеялото за оцеляване от широката общественост. Днес това е част от оборудването, което се използва от служители на службите за спешна помощ, военнослужещи, а също и от къмпингуващи при спешни случаи, за да помогнат на пострадал човек. Той осигурява оптимална защита срещу студ и топлина. Това е важна част от пълната чанта за оцеляване и всички са съгласни с това. Всъщност едно добро ръководство за оцеляване ще ви посъветва винаги да имате под ръка изолирано одеяло за оцеляване, тъй като винаги може да ви е необходимо, независимо дали сте на поход, на къмпинг или дори на работа.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *