Каква е разликата между базука и ракетен гранатомет?

За армията е страст да побеждава в битка на терен. Защото войниците са натоварени не само с осигуряването на целостта на своите държави. Войниците също така отиват в чужбина, за да водят битки срещу противникови войници или заплахи (например терористи). Поради тази причина всички армии по света са разработили съответните оръжия. В света са разработени голям брой оръжия.

Между тези оръжия са разработени базуката, както и ракетната установка. Независимо дали става въпрос за войници или за цивилни граждани, всеки ги познава. Що се отнася по-специално до цивилните граждани, те понякога не знаят каква е разликата между двете оръжия. Такъв ли е вашият случай? Вече не, защото благодарение на тази статия ще знаете каква е разликата между базука и ракетен гранатомет.

Използвайте се от промоционалните ни предложения за военно облекло и аксесоари (военна балаклава, сгъваема лопата, Френска военна чанта с мускал.…. ). Те са налични в нашия онлайн магазин : Surplus-Militaires.

tableau-militaire

Каква е разликата между базука и ракетна установка?

Въпреки че и базуката, и ракетната установка са част от военното въоръжение, и те понякога се бъркат. Те не са идентични оръжия. Всъщност между тях има елемент на различие. Този елемент на различие освен това е донякъде парадоксален. Но за да познаете този елемент, трябва да знаете какво е базука, от една страна, и ракетен гранатомет, от друга.

За повече облекла и военни аксесоари, не се колебайте да посетите Surplus-Militaires.

Какво е базука?“

Думата базука е просто прозвище на Rocket-propelled-grenade на английски език или RPG. Използвана през Втората световна война, тя се отнася до първото противотанково оръжие,&nbspдостъпно за пехотните войници.Американската армия произвежда базуката.Терминът базука“ е вдъхновен от джаз инструмент, изобретен през 1920 г. от комика Боб Бърнс. Когато оръжието било завършено ,то имало известна прилика отбелязана през 1942 г. от бригаден генерал Глейдън М. Барнс.

 

Какво е ракетна установка

Като се отнася до ракетната установка,тя е пехотно оръжие с възможност за изстрелване на ракети.
Те се наричат още гранатомети с ракетно задвижване. Военното наименование на ракетния гранатомет е Rocket-propelled-grenade на английски език. Освен това терминът RPG обикновено се използва като съкращение на rocket launcher.  

Елемент на различие между базука и гранатомет

Елементът на различие между двете оръжия е наистина парадоксален. Защо е парадоксален? Защото, когато се стигне до него, това е разлика в класификацията. Базуката е прякор на РПГ, а ракетният гранатомет е РПГ.Осъзнаваме, че в крайна сметка това е повече или по-малко едно и също оръжие. С изключение на това, че базуката всъщност е вид ракетна установка. Ето защо може да е трудно да се направи разлика между двете.

Научете повече за ракетния гранатомет

Особености

За да различавате още по-добре, си струва да знаете няколко от характеристиките на ракетния гранатомет.

 • Колко е тежка:Ракетната установка е оръжие, чието тегло варира от около 3,5 кг за най-леките. Като американската M72 LAW, и до малко под 12 кг за най-инвазивните модели. То може да атакува неподвижни танкове на разстояние до 500 метра за най-мощните.
 • Мунициите му: много от ракетните установки се използват като противотанкови, като боеприпасите са снабдени с оформен заряд. Съществуват обаче и други видове боеприпаси, като например запалителни, осколочни или термобарични боеприпаси за атакуване по-специално на укрепления. Понякога тези оръжия са за еднократна употреба, тъй като по същество се състоят от боеприпаси.

 • Тези техни предимства: Ракетните установки остават лесни и евтини оръжия, които отстъпват място на управляемите ракети за стрелба на по-големи разстояния. В неотдавнашните войни, като например в Ирак, или при операции на свободни корпуси в градски условия, РПГ-7 успешно се използват срещу хеликоптери в бавен полет или висящи на малка височина. Въпреки че оръжието не е предназначено за такава употреба, то се оказа доста опасно в този контекст.
  Каква е-разликата-между-базука-и-ракета-носител

  Примери за ракетни носители?“

  В света съществуват няколко вида РПГ. Очевидно е, че не съществува само базука. Най-известните са:

  В света има няколко вида РПГ. Съществува именно не само базуката. Най-известните са:

   • М72 LAW (армия на САЩ): това е леко противотанково оръжие. Нарича се още: леко противотанково оръжие или LAW, на френски „arme anti-blindage légère“. Това е 66-милиметрова преносима противотанкова ракетна установка за еднократна употреба, създадена в САЩ. Използва се от армията на САЩ.
   • Панцершрек (Вермахт): с прякор Панцершрек или„ужасът на танка“, това е немска противотанкова ракетна установка. Произведена е по време на Втората световна война, когато германската армия разполага само с Panzerfaust 30 за еднократна употреба с обсег на действие 30 метра. Панцерфауст 60 все още е в процес на проучване. Те решават да се снабдят с гранатомет, който да може да се използва няколко пъти, подобно на американската базука.
   • РПГ-7 (СССР): това е руски гранатомет, задвижван от неуправляема ракета. Също така противотанково оръжие, това е едновременно преносимо и за многократна употреба. Създадено от Съветския съюз през 1961 г., то е използвано директно от Виетмин по време на Виетнамската война. Механизмът му е вдъхновен от този на Panzerfaust от Втората световна война и пряко произлиза от RPG-2.
   • АТ4 (Швеция): това е 84-милиметрова противотанкова ракетна установка за еднократна употреба. Разработва се от шведската компания Bofors от самото начало на 80-те години на миналия век. Но тя се произвежда и в САЩ, в леко модифициран вид M136AT-4. Тази версия е запазена за използване от армията на САЩ. Използва се от много армии, включително и от френската армия.
   • Многократна ракетна установка: от умалителното си наименование LRM, наричана също многократна ракетна установка. При него става дума за оръжейна система, монтирана на шаси на танк или камион, или дори на кораб, състояща се от батарея ракетни установки. Те, за разлика от напречно изстрелваните противотанкови оръжия, са снабдени с балистичен полет и са интегрирани в артилерията.

    Научете малко повече за базуката

    Всъщност базука е

    тип ролеви играч. Тя е най-известното противотанково оръжие днес. От войниците от армията до обикновените хора, всеки е чувал за базуката. Но извън армията не всеки знае нещо за нея.

    Защо е изобретена базуката?

    По време на Втората световна война базуката е изобретена, за да реши проблемите, с които се сблъсква американската пехота.По онова време пехотата разполага с малко средства за борба с танкове. Противотанковите пушки са били тежки и ефективни само срещу слабо бронирани цели. Противотанковите гранати и други подобни оръжия изискваха опасно приближаване до вражеския танк. И накрая, противотанковите мини бяха чисто статични. Така че трябваше да се намери друг вариант. Така се
    ражда базуката.

    Някои технически данни за базуката

    Както всяко друго армейско оръжие, базуката включва технически данни. Данни, които ни позволяват да разберем малко повече за нея и нейните възможности.

    • Дължина:1370 мм (M1) – 1550 мм (M9A1) ; 
    • Режим на стрелба :изстрел по изстрел
    • Скорост на стрелба :2 изстрела/мин
    • Практически обхват:140 м (M1-M9A1) 270 м (M20)
    • Муниции : 60-милиметрова ракета M6 (M1-M9A1) и 89-милиметрова ракета M28A2 (M20)

    Няколко примера за базука

    С течение на времето, откакто тя е била изложена за първи път, са направени много базуки. Сред най-известните са: 

    • М1 и М1А1
    • М9 „Базука“
    • .

    • на M9A1 „Bazooka“
     what-is-the-difference-between-a-bazooka-and-a-rocket-launcher

      Какво е ракета?

      Ракета е а управляем или неуправляем снаряд, задвижван от ракетен двигател. На военен език ракетата се отличава от ракетата главно по своята траектория. Защо? Защото, докато ракетата се задвижва директно по цялото си протежение. От друга страна, ракетата първоначално се задвижва, след което завършва полета си по подобие на снаряд. Някои от тях първоначално се проектират като неуправляеми снаряди, преди да се добави система за насочване. Такъв е случаят с GMLRS, например. Първите ракети вероятно са били използвани от китайците около XII век, по време на големите варварски нашествия. Днес ракетите все още се използват от повечето армии. Например 277-милиметровите ракети, използвани в многоцелевата ракетна установка M270, могат да изравнят със земята хектар на разстояние 30 км. Ако в началото се забиваше в една под крилата на самолетите.

      По-късно ракетите се предлагат в кошници, което позволява да се изстрелват поотделно или в залп.От самото начало те се използват почти изключително за атакуване на наземни цели. Те са твърде неточни за летящи цели. Разработени са различни видове ракети, носени от самолети, за различни приложения. Например за атакуване на бункери и взривяване срещу сухопътни войски, артилерийски позиции и леко бронирани превозни средства. Съществуват и ракети, чийто заряд е съставен от стрелички, които се разпръскват след определено разстояние на полета. Това е единственият тип, който позволява на един самолет да поразява друг, дори това да не е първоначалната му функция. За повече армейско съдържание, военно облекло и аксесоари посетете Surplus-Militaires.

      Leave a Reply

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *