Каква е ролята на прапоршчика?

Светът на армията има своите особени, дори завладяващи характеристики. Колкото дейностите му са опасни, а мотивацията му – благородна, толкова и начинът му на функциониране е уникален. И е особено важно да се запознаете с последните, преди да постъпите в армията. Сред военните звания е това на прапоршчик. Бидейки трети в йерархията на сержантите, той изпълнява задачи и отговорности, които са уникални за него.

Използвайте се от промоционалните ни предложения за военно облекло и аксесоари (военна балаклава, сгъваема лопата, стрелкова жилетка … ). Те са налични в нашия онлайн магазин.

gant-military

Каква е ролята на прапоршчика?

Офицерският прапоршчик, специфично звание във френската армия и военновъздушните сили, има свой собствен статут и роля, която трябва да изпълнява. Най-общо казано, той изпълнява функцията на заместник-командир на взвод, ескадрон или войска. С други думи, прапоршчикът помага на командира. Последният обикновено заема степента на лейтенант.

Както подпомага командването на ротата, прапоршчикът помага и при прилагането на военните правила и дисциплина. Други задължения прапоршчикът изпълнява в оперативните зали и щаба.

Като помощник на друг офицер, той може по-специално да заема длъжността :

 • Майор-адютант : офицер, от когото се изисква да подпомага или замества старши офицер на ниво батальонно командване.
 • Капитан-адютант майор : офицерът, от когото се изисква да подпомага или замества старши офицер с ранг капитан при командването на батальон или на подразделение над батальона.
 • Adjudant de garnison ou adjudant de place : офицерът, отговорен за подпомагането на гарнизонния майор при изпълнение на службата му.

Защо казваме mon adjudant?

Прибавянето на суфикса „mon“ към ранга на началника е задължителна учтива формула в армията. Подчинените задължително се обръщат към началника по този начин. Затова сержантите и първите сержанти са тези, които се обръщат към прапоршчика с „Мон адюдант“.

И все пак употребата на “ mon “ не се отнася за звания, по-ниски от прапоршчик. Войниците се обръщат към сержантите и ефрейторите, без да добавят “ mon “ пред титлата си. Жените офицери също се обръщат директно към званието си без никаква добавка. И, разбира се, цивилните граждани не трябва да използват тази формула “ Mon + grade „, когато се обръщат към военнослужещите.

Трябва да се отбележи, че „Mon“, добавяно към военните звания, не идва от притежателното прилагателно „mon“.
Вместо това то е съкращение от „sir“.

Защо сой за прапоршчик?

Сой е специфично наименование за прапоршчик. То произлиза от военния жаргон. Всъщност
този социолект, който е най-добре познат и използван от войниците и военните историци, се състои от цял речник на технологични термини, жаргон, названия и съкращения, специфични за тази вселена.

И по-точно, “ сочен “ е производно на „сок“, където е свързан суфиксът “ -eux „. Т е епентетичен. В оригиналното си значение през XVI в. премиерният сок означава “ 1ère classe „, а дьойемен сок се отнася за “ 2nde classe „. С
течение на времето обаче употребата на термина е опростена до jus и се използва за обозначаване на прапоршчик.

Какво е званието Above warrant officer?

Всеки войник има звание, което го отличава от другите войници и го поставя в йерархична система на командване и подчинение. Освен войниците, званията могат да бъдат категоризирани между сержанти и офицери.

Подчиненията включват :

 • Сержант
 • Главен сержант
 • Адютант
 • Главен адютант
 • Майор – най-високото звание за сержантския корпус.

Що се отнася до армейските офицери, те са :

 • The second lieutenant
 • The lieutenant
 • The captain
 • The commander
 • The lieutenant-colonel
 • Полковникът
 • Бригадният генерал
 • Генерал-майорът, създаден през 1621 г., е най-високото звание в йерархията до 1914 г.
 • Генерал-адмирал.

Следвайки тази логика, званието, следващо това на прапоршчик, е званието главен прапоршчик. Обикновено той изпълнява функциите на началник на отдел и заместник на началник на секция.

quel-est-le-rôle-d'-un-adjudant

Как се става прапоршчик?“

Имате ли френско гражданство ? Имате диплома за висше образование с бакалавърска степен или еквивалентна на нея ? На възраст ли сте между 18 и 25 години ? Тогава можете да кандидатствате за длъжността прапоршчик. Но тъй като е важна длъжност във военния корпус, прапоршчикът трябва да има по-специфични квалификации и умения. Поради тази причина,
за да станете прапоршчик, се изискват няколко условия.

Квалификации

Командировката е основната задача, която се пада на прапоршчика. Поради тази причина кандидатът за длъжността трябва да умее да вдъхва респект, да взема правилни решения, да има силно чувство за дълг и да уважава авторитета. Ценностите, от които се нуждае, са дисциплина, зачитане на закона, чувство за заслуги и морална ангажираност. Те трябва да са на разположение по всяко време за изпълнение на непредвидени мисии.

Кариера

Развитието в званието е възможност, отворена за всички военнослужещи. Старши сержантът може да се надява да се издигне до длъжността прапоршчик, а прапоршчикът може да стане главен прапоршчик. За да получите достъп до това повишение, трябва да преминете вътрешен конкурс. Бъдете добри в ролята си и ще изпъкнете. Останалото ще се погрижи за себе си.

Необходимото обучение

Въпреки факта, че бакалавърската степен е достатъчно ниво за достъп до длъжността прапоршчик във Франция, обучението в école nationale des sous-officiers би увеличило шансовете ви за получаване на работата. Обучението продължава осем месеца и след завършването му ще получите военно свидетелство за 1er степен. След като се присъедините към армията и постъпите в полка, ще преминете допълнително обучение, което ще бъде чисто техническо. То ще се проведе в училище за кандидатстване, където ще можете да се специализирате.

Каква алтернатива имате, ако не успеете да се запишете ?

За да бъдете приети в армията, има строги изисквания, точно както и за ГИГН. Не е рядкост да се провалите по време на фазата на набиране. И в крайна сметка предпочитането да не се присъедините към армията е напълно разбираемо предвид мащаба на промяната и свързаните с нея рискове.

Не се страхувайте, защото дори и без да се присъедините към армията, можете да изживеете своя дял от приключенията и да носите военните аксесоари, които ви харесват. В центровете за игра вече се предлагат самостоятелни и групови занимания със стрелба и лов. А за екипировката можете да разчитате на Suplus-militaire.fr – магазин, специализиран в продажбата на военни аксесоари и екипировка от всякакъв вид. Независимо дали става въпрос за ловно снаряжение, умора, обувки за рейнджъри, комплекти за оцеляване и дори камуфлажни мрежи, няма да останете разочаровани както от разнообразието, така и от качеството.

Оборудвайте се и изживейте страстта си!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *