Как да се оборудвате за туризъм ?

Няма значение кой сезон или дестинация ще изберете. Трябва да знаете, че пешеходният туризъм е спорт, който може да бъде труден. За да мине всичко добре, преди да тръгнете, трябва да вземете предвид някои важни подробности, като например терена, в който искате да се впуснете, както и времето, но преди всичко физическата си подготовка. От съществено значение е да изберете правилния пълен комплект за оцеляване и подходящото оборудване, за да изживеете приключението си във възможно най-добрите условия, защото преди всичко отивате там и за да си прекарате добре.

 За да откриете нови хоризонти или за просто проучване, за да смените въздуха след малко по-забързаната седмица, връзката с природата е много добър вариант. И имайте предвид, че оборудването, което ви придружава по време на тази пешеходна обиколка, трябва да направи преживяването по-приятно, а не обратното. В тази статия ще ви дадем няколко съвета за екипировката, която ще ви е необходима за похода.

comment-s-équiper-pour-la-randonnée-pédestre

Table of Contents

Основна екипировка за поход:

Въпреки че трябва да сте
добре екипирани, това не означава, че трябва да вземете всичко. Трябва да сте наясно, че ви предстои дълга разходка, така че вземете само това, което ви е необходимо, защото ако сте претоварени, няма да можете да се насладите на нея. Но преди да напълните куфара си, не забравяйте да вземете предвид сезона и времето, като се консултирате с IGN, например, за да разберете как трябва да се обличате и какви дрехи да вземете със себе си.

 Останалата част от оборудването ви също трябва да е съобразена с метеорологичните условия и средата, в която се движите.
Има няколко елемента от оборудването, които не бива да забравяте, за да можете да живеете добре, но и да оцелеете. Никога не сте защитени от непредвидени събития и инциденти, затова трябва да вземете още повече предпазни мерки, като се снабдите с това, което е необходимо за оцеляването ви.

Добре облечени и екипирани за зимен поход:

Предпазвайте внимателно дрехите си.

През зимата облеклото играе свръхважна роля за успеха на вашия поход. Навън винаги е студено, а през зимата е още по-студено, но не искате студът да се превърне в пречка, която да ви попречи да се насладите на похода си. Ето защо се препоръчва да се обличате с дрехи от материали, които ви предпазват от студа. И трябва да сте добре покрити от главата до петите. Но нека не забравяме и това, което пряко касае здравето ви – всички лекарства, които трябва да ви придружават.

how-to-equip-for-pedestrian-hiking

За звездно пътуване:

На първо място панталонът трябва да е изработен от водоотблъскваща материя, тъй като тя позволява на водата да се просмуква, без да попива материала. Този текстил е обработен с продукт, който не позволява на водата или снега да проникнат лесно в тъканта. Това обаче не означава, че панталоните са непромокаеми, така че все пак трябва да имате непромокаеми връхни панталони, за да сте сигурни, че сте защитени в случай на дъжд или силен снеговалеж. Не е задължително да имате зимни панталони, тъй като термалните чорапогащи с летни панталони са достатъчни.

 За горната част на тялото дишаща тениска с дълъг ръкав като дишаща дреха трябва да бъде първият слой от туристическото ви облекло, тъй като е директно върху тялото ви.
/Той е в пряк контакт с тялото и позволява на потта да се отделя, последван от тънък, но също така дишащ пуловер или яке, или полар и, разбира се, добро водоустойчиво яке. Не бива да забравяте и главата и ръцете си, така че ще ви е необходима шапка или топлина за врата, защото тя може да послужи
и като балаклава, ако е твърде студено и ветровито.

 И за да сте сигурни, че можете да използвате пръстите си, защото ако са замръзнали, няма да свършат много работа, носете ръкавици, за предпочитане водоустойчиви, защото бързо ще задържат влага.
За обувките е важно да имате дебел чифт. Тъй като говорим за туризъм, много важно е да защитите добре краката си с качествени обувки.

За еднодневен поход:

Ето някои неща, които трябва да имате в раницата си за еднодневен поход. Слънчевите очила могат да бъдат полезни, тъй като отражението на слънцето върху снега е много силно, така че трябва да защитете очите си. Полезно е също така да носите шапка, за да предпазите лицето си от слънцето, което може да причини слънчево изгаряне. И като стана дума за слънце, носенето на слънцезащитен крем ще ви донесе само полза. Дъждобран и евентуално панталони.

 И тъй като туризмът е физическо натоварване, не забравяйте да носите нещо за пиене, минимум един литър за деня. И термос с горещи напитки, за да ви е топло през цялото време. Би било чудесно да разполагате и с леки закуски. А за да защитите всички неща в раницата си, би било чудесно да имате защитно покритие за раницата си. Челник или малко фенерче могат да ви бъдат полезни, защото ако изпаднете в беда или ако стане късно и започне да се стъмва, ще ви е полезно да имате тези малки инструменти в раницата си. За спане може да сте избрали подслон за през нощта, което е често срещано в Европа, например във Франция, но имайте предвид, че понякога се случва в някои места за настаняване отоплението да не е достатъчно за вас.

 Така че, за да се подготвите ефективно за този случай, би било най-добре да си вземете спален чувал, за да избегнете разочарование и най-вече за да можете да спите удобно и топло през нощта. Спането в палатка през зимата не е обичайно, но е възможно. В този случай трябва да вземете със себе си много добра завивка, изолиращ матрак, непромокаема торба, ако ще нощувате в иглу, и, разбира се, добри топли дрехи за през нощта.

Винаги носете със себе си аптечка:

Не бъркайте аптечката за първа помощ с аптечката за първа помощ. Екскурзоводът винаги носи със себе си необходимото оборудване за оказване на първа помощ. Но той също така няма да може да предоставя лекарства за ежедневните проблеми. Така че, ако се подлагате на специфично лечение, което изисква да носите постоянно със себе си определено лекарство, уведомете за това придружителя си и му дайте възможност да знае какво да прави в случай на проблеми.

 Всичко, свързано с личното ви здраве, планирайте добре преди заминаването си. Ако планирате да прекарате известно време в чужбина, по време на което достъпът до здравни грижи е ограничен или дори невъзможен. Най-добре
е да говорите
с лекаря си преди да тръгнете и той ще може да ви посъветва, тъй като здравето ви е на първо място.

how-to-equip-yourself-for-pedestrian-hiking

Набавяне на подходяща екипировка за летен туризъм:

Наличието на подходяща екипировка е от решаващо значение, за да се насладите на пътуването си в планината. Неприятно е да отидете в планината с обувки, които са напълно неподходящи за средата, в която се намирате – това може да провали останалата част от прехода ви. Или пък неподходящ спален чувал, който може да провали съня ви. Много е важно да спите спокойно през нощта, за да можете да си починете и да възстановите силите си, за да продължите на следващия ден. Ето защо е важно да разполагате с подходящо основно оборудване за преходи в средата на сезона и през лятото. Но раницата ви не трябва да бъде и прекалено тежка, тъй като вече ще вървите много пеша и прекалено тежка чанта може да ви забави и затрудни много, а ние искаме да избегнем това.

Обличайте се с
идеалното облекло:

Идеалното облекло е преди всичко дреха, която ви кара да се чувствате комфортно в кожата си, и преди всичко не трябва да затруднява движенията ви. Това може да е туристическа дреха или просто спортно облекло, но просто наблегнете на дишащи дрехи, които отвеждат потта и предотвратяват протриването, защото то никога не е приятно. Изберете
семпла, лесна за носене и лека екипировка, като тениска или потник, съчетани с къси панталони или леки панталони, които ще могат да ви стоплят и същевременно да ви предпазят от дъждовете.

Водоустойчиво яке също може да бъде много полезно, както и пухено яке, защото, да, може да е лято, но времето в планината може да се промени внезапно, така че винаги бъдете подготвени за всичко. При избора на обувки преди всичко трябва да знаете какъв е теренът, в който искате да навлезете.  За разходка в планината и лесен терен е добре да изберете туристически обувки, които предпазват глезена ви и имат не много твърда подметка, което ще ви осигури повече комфорт при ходене.

 А ако отивате във високи планини, където теренът е стръмен и стъпалата са каменисти, би било по-разумно да изберете обувки, които могат да поддържат глезена. Това е много важна част от екипировката за вашия поход и ако например се разхлаби и изхлузи, това може да повлияе значително на останалата част от приключението ви. Затова не носете чифт, който е износен или не е бил използван дълго време.

Така че не носете чифт, който не е бил използван дълго време.

 

how-to-equip-for-pedestrian-hiking

Задължителните аксесоари:

Не е достатъчно да сте добре облечени, за да гарантирате успеха на вашия поход, вашето облекло не може да свърши всичко, трябва да се снабдите и с правилните аксесоари. Трябва да имате копринен чаршаф, спален чувал, за да прекарате една добра нощ, защото нощуването в планината може да бъде много трудно. Ето защо правилният избор на спален чувал ще бъде голямо предимство. Студът може да попречи на добрия ви сън, както и да доведе до появата на насекоми в зоната за спане.

 Синтетичните спални чували са отлични и несравними заради топлината, която осигуряват, и факта, че не тежат много, но също така и заради отличната им компресируемост. А за допълнителна хигиена и удължаване на живота на спалния чувал помислете дали да не си носите лек копринен чаршаф, който да поставите в чувала. По този начин ще трябва да изперете чаршафа след употреба, което е много по-лесно и удобно от прането на спалния чувал. Добра раница, в която да се поберат всички тези неща, и добър чифт обувки, които да поддържат краката ви, са основните елементи на туристическата екипировка.

 А за по-голяма безопасност носете със себе си челно фенерче и се уверете, че преносимата ви батерия също е прибрана в раницата. За по-голямо удобство носете слънчеви очила, за да предпазите очите си и да се чувствате по-удобно на слънце. Можете също така да се снабдите със сандали или джапанки, за да можете да проветрите малко краката си, когато отидете на къмпинг или когато пътеките не изискват обувки.

Оборудване за безопасност и оцеляване при походи

  • Оборудване за улесняване на ходенето: туристическите пръти могат да ви помогнат да се насладите на походите, като облекчат натоварването на коленните стави и намалят мускулната умора. Те ще ви бъдат от голяма полза при изкачване, тъй като разпределят усилието, и още повече при спускане, за да предпазят коленете ви. Туристическите тояги са допълнителни опори, които придават ритъм на ходенето и най-вече осигуряват повече сигурност и безопасност по време на похода.
  • Ориентировъчна екипировка: независимо дали сте начинаещ или опитен турист и дори ако маршрутът, по който се движите, е добре обозначен, винаги е необходимо да се снабдите с един или повече ориентировъчни материали. Компас, ако знаете как да го използвате, или GPS на мобилния си телефон, но карта на похода във физически или цифров формат ще ви бъде полезна, за да ви насочи в правилната посока, която може да ви е необходима.
  • Принадлежности за оцеляване: Швейцарско армейско ножче, одеяло за оцеляване, комплект за първа помощ и запалка или мачове. Тези аксесоари са леки и няма да заемат много място в раницата ви, но могат да се окажат спасителни в случай на сериозен проблем с оцеляването. Метеорологичните
    условия излизат извън контрол, загубили сте чувството си за ориентация и сте се изгубили или наранили, този аксесоар е точно това, от което се нуждаете.

how-to-equip-for-pedestrian-hiking

Получете най-добрата туристическа екипировка:

Ако търсите добре подбрана и висококачествена екипировка, която да ви придружава по време на преходите, попаднали сте на правилното място.
Качествени обувки, които са здрави и издръжливи, които обещават комфорт и защита. Дрехи или спални чували, които са на много достъпни цени. Те няма да ви разочароват, когато ги купите, и ще ви служат дълго време. Те не само ще могат да гарантират оцеляването ви по време на пътуването в случай на проблеми, но и ще направят преживяването ви още по-красиво. С нашата туристическа екипировка ще разполагате с всичко, от което бихте могли да се нуждаете, за да си осигурите безопасно преживяване. Така че, каквото и да искате, имайте качество със сигурност в опита си, дори и да е първият ви, няма да се притеснявате, че сте добре застраховани. Затова посетете нашата колекция сега и направете един от най-добрите избори в живота си.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *