Какви са ценностите на Военноморските сили?

Присъединяването към ескадрилите на националния флот помага да се гарантира защитата на националната територия в морските води. Всъщност записването на моряците, както и необходимостта да се носи beret homme militaire и известният tshirt armee, означава  интегриране на военноморските сили, независимо дали във Франция или другаде. Важно е да се отбележи, честатутът на моряк във френските въоръжени сили е свързан с ценности. Това са ценности, които членовете на френските военноморски сили трябва не само да познават. Но също така те трябва да ги усвояват през цялата си кариера. Чували ли сте някога за тези ценности, камо ли да ги познавате? Ако не, разберете чрез тази статия кои са ценностите на Военноморските сили.

 

sac marin

 

Marine nationale:
да бъдеш част от френските военноморски сили не е лесна задача. Не става въпрос просто да се ангажираш да се присъединиш към един от клоновете на армията.  Да се присъединиш към военноморските сили означава да се превърнеш в житейски ценности. Всички моряци трябва да ги познават, да ги уважават и буквално да ги живеят. Тези ценности са свързани с живота им като екипаж, надскачането на себе си и чувството за отговорност
.

 • Живот като екипаж: тази ценност е важна, доколкото всички моряци живеят заедно като екипаж. Всеки моряк трябва да съжителства със своите съотборници, като демонстрира солидарност, отборен дух, но и уважение. Важно е да се уточни, че всеки член на екипажа трябва да се държи така, сякаш е член на едно семейство. Те трябва да се подкрепят взаимно, за да се справят с всички ситуации.

 • Надхвърляне на себе си:тази ценност е свързана с различните изисквания, често физически, но също и психически, които поставя работата на моряка във военноморските сили. Съществуват много предизвикателства, както физически (атлетизъм, издръжливост и др.), така и човешки (умствена сила, мотивация, постоянство и др.), а също и технически (боравене с военния арсенал, овладяване на професията и др.) Морякът, както и всеки друг войник,е длъжен да даде най-доброто от себе си за родината и за своя екипаж.
 • Чувство за отговорност:това е не по-малката от ценностите на френските военноморски сили, а и на всички въоръжени сили.Такава професия предполага големи отговорности към родината (страната) на първо място, но и към колегите от екипажа. Моряците, както и всеки друг войник, трябва да са готови да направят всичко за своята страна. Същото важи и за членовете на екипажа: морякът трябва винаги да е готов да направи всичко, за да защити другите. Но да бъдеш моряк означава също така да споделиш своя опит с младите новобранци. Това помага за възпитаването на добра приемственост.
  what-are-marine-values

  Какви са мисиите на френските военноморски сили?

  За да се гарантира по най-добрия начин целостта на френската територия в океаните, моряците трябва да изпълняват специфични мисии.
  Мисиите на морските офицери са четири на брой. Те включват защита, възпиране, намеса и накрая превенция – познаване и предвиждане.  

  Мисията по защита

  Френските военноморски сили са постоянно активни по крайбрежието, в морето, под водата и във въздуха,за да наблюдават и защитават морските подстъпи. От своята постоянна позиция за морска сигурност (PPSM), която обединява мисиите им в рамките на морската защита на територията (DMT) и действията на държавата в морето (AEM).

  quelles-sont-valeurs-marine

  Мисия по възпиране

  Изпълнението на надеждността на функцията по възпиране изисква много високи стандарти. Както по отношение на проектирането, така и на изпълнението. Тя се основава на наличието на два елемента: океанският елемент и въздушният елемент.

  Първият, осигуряван от Стратегическите океански сили (SOF), се състои от четири подводници с ядрени балистични ракети (SNLE), поне една от които е постоянно в морето, разтворена в необятността на океаните.

    

   • Другият елемент са ядрените военновъздушни сили (ЯВС), които са приносът на ВМС към въздушния компонент. Тя се разполага от самолетоносача „Шарл дьо Гол“, който носи морските Rafale.

   Мисия за намеса

   Морето осигурява привилегирован достъп до кризисни зони и дава възможност за преодоляване на териториални и дипломатически бариери. Ето защоВоенноморските сили са призовани да се разгърнат надалеч, за да защитават интересите на Франция и нейните граждани по света. Със своите възможности за проектиране на сила и мощ ВМС се намесват възможно най-близо до заплахите, пред които са изправени. Той е готов да се намеси незабавно, ако ситуацията в морето или на сушата се влоши. Макар че е в състояние да действа самостоятелно, най-често действа като част от коалиции или многостранно сътрудничество.

   Мисията за превенция – познаване и предвиждане

   Дарение на многобройните ресурси, които разполага по целия свят, ВМС разполагат с множество сензори, които гарантират, че поддържат познанията си за потенциалните кризисни зони. Тези ресурси му позволяват също така да открива възможно най-рано всяка поява на ново напрежение. Всяко разгърнато подразделение допринася за това, независимо дали в електромагнитната, акустичната, „образната“ или човешката област. В районите, застрашени от пиратство или незаконен риболов, в допълнение към своите интервенции, Военноморските сили участват в предотвратяването на кризи. Той също така допринася за морската сигурност, като организира обучението и образованието на местните военноморски сили.

   Какви ресурси има на разположение Военноморските сили?

   За да изпълни всички поверени му мисии – от ядреното възпиране до проекцията на сили за разрешаване на криза, чрез спасяване в морето, френският флот разполага с множество ресурси, кораби и оборудване, разпределени между силите му.

   Повърхностни сили

   Повърхностните сили на военноморските сили трябва да изпълняват успешно всички възложени им мисии. Мисии като: от ядрено възпиране до проектиране на сили за реагиране при кризи и спасяване по море. И именно Навигационните сили за действие на ВМС (NAF) са тези, които отговарят за това. Тя се състои от надводни кораби, три групи за водолазно и минно разминиране и амфибийната флотилия. Освен това разполага с четири експертни центъра, военноморски бази в чужбина, като: Военноморските ядрени сили и Военновъздушните сили за бързо реагиране.

   quelles-sont-values-marine

   Подводните сили

   Подводните сили и стратегическите океански силисе състоят от около 4 000 моряци, както военни, така и цивилни. Всички те работят на четирите подводници с балистични ракети с ядрен двигател (SNLE), шест ядрени ударни подводници (ЯУП) и батальони за поддръжка.

   Въздушни или военновъздушни сили

   Въздушните сили са въздушният клон на френските военноморски сили. То разполага с богат експертен опит. Личният му състав владее в голяма степен морето. Той има голяма способност да се адаптира към различно оборудване, но също и към морската среда. Всичко това превръща военноморската авиация в оперативен инструмент, който не може да бъде отделен от надводните кораби и подводниците на Националните военноморски сили.

   Военноморска аеронавтика изпълнява широк спектър от мисии – от ядрено възпиране до наблюдение на море, въздушно превъзходство и разузнаване. Но също така осигурява подкрепа и прецизна атака (денем и нощем, във всичките ѝ форми, благодарение по-специално на проекцията на мощта на самолетоносача). Освен това има въздушно откриване, борба с кораби, борба с подводници, спасяване в морето, борба с трафика на наркотици, пиратството и незаконното преместване на хора, защита на морската територия и т.н. 200-те самолета на военноморската авиация са разпределени в 15 флотилии и 3 ескадрили, закотвени в 4 военновъздушни бази (три в Бретан: Лан-Бихуе, Ланвеок, Landivisiau.

   Заинтересовани ли сте да научите повече за света на военноморските сили или за някоя от другите въоръжени сили? Ако е така, не се колебайте да посетите блога на сайта  http://surplus-militaires.fr/

   Leave a Reply

   Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *