Какво е значението на военния парад на 14 юли?

Военният парад на 14 юли е военен парад, който е декорация на дадена държава, организиран всяка година от 1880 г. насам в Париж по случай френските празници, за Франция. Военният губернатор на Париж отговаря за цялостната организация на парада. На това военно събитие понякога се канят части на чуждестранни въоръжени сили, които да дефилират заедно с френските армии. Военният парад на 14 юли е израз на усилията на страната да поддържа своята сигурност и стабилност пред лицето на сериозни заплахи, включително и такива, които дебнат от другата страна на границата на страната ни. Той също така олицетворяваше увереността в напредъка към национално обединение, опазването на регионалния мир и стабилност и гарантирането на световния мир и сигурност. Това е  демонстрация на сила и гордост от страна на президента на републиката и френските въоръжени сили.

Военният парад на 14 юли с военна насоченост се организира от френските въоръжени сили и се провежда всяка година на 14 юли от 11 часа. Той е едно от главните събития в календара на националните празници. Парадът се провежда на тази дата, защото е създаден през 1515 г., когато Франция е била заплашена от германско нашествие. Ето
защо правителството решава да повтаря традицията на всеки пет години, за да създаде знак на чест, уважение и доверие между френските граждани.

Военният парад е символ на френската нация. Той е и празник на демокрацията, която е съществен елемент на републиката.  И накрая, той празнува свободата. За да си спомним: Парадът на 14 юли е важно събитие, с което се празнува френската нация и нейните ценности.

Влезте в нашия магазин, за да си купите военни продукти (армейски колан, соларно зарядно за оцеляване, литни пиколи….) и се възползвайте от нашите промоционални оферти! 

Veste-militaire

Военният парад на 14 юли е символ на френската нация :

Военният парад на 14 юли е символ на френската нация. Той е символ на френската идентичност, по-точно на републиканската идентичност. Той също така чества демокрацията, която е съществен елемент на републиката.

Този военен парад се организира от 1871 г. и за първи път се провежда на площад Конкорд в Париж на тази дата всяка година по време на Втората световна война (1940-1945 г.). След като е преустановен след поражението на Франция при Диен Биен Фу през 1954 г., а след това и след независимостта на Алжир през 1962 г., той е възобновен под председателството на Шарл дьо Гол от 1958 г. до днес, когато ще се провежда само в един ден, защото той почина преди две години!

Военни облекла и бижута се продават в нашия онлайн магазин. Елате и открийте!

Сигнификацията на парада :

  • Сигнификат на френската идентичност :

Френската република е символ на френската идентичност и по-конкретно на републиканската идентичност. Важно е да се разбере, че във Франция съществуват две различни концепции за гражданство: едната се основава на териториалност (държава), която има своите корени в римското право; другата се основава на граждански права (гражданство), която има своите корени в Революцията. Първата концепция води началото си от римско време, когато се е смятало, че всички имат еднакви права, независимо от тяхната националност или религия, защото са част от самия Рим. Това схващане се е променило с течение на времето, като монархиите са станали по-могъщи от републиките в страната и чужбина; днес гражданите имат много по-малко власт над живота си, отколкото преди!

quel-est-le-sens-du-défilé-militaire-du-14-juillet

  • Празник на демокрацията :

C’est aussi празнуване на демокрацията, основен елемент на републиката. Френската република, известна и с пълното си име „République française“ (Френска република), е една от най- старите демокрации в света. Тя е основана през 1792 г. след падането на империята на Наполеон. Първият президент е Луи XVI (1773-1794), който става крал по време на Царството на терора, след като е екзекутиран от гилотината; той обаче е оправдан по всички обвинения и се връща на власт като Луи XVIII (1815-1824).

  • Празници на свободата :

Военният парад на 14 юли е ден за празнуване на свободата. Думата „свобода“ се споменава по различни начини вече повече от два века, но какво означава тя?

Свободата е важна ценност за всяка държава или народ. Тя не се отнася само до това да можеш да правиш това, което искаш; свободата включва и това да имаш контрол над живота си и да можеш да правиш избори за себе си, а не тези решения да се вземат от някой друг (например от родителите ти). Свободата означава да имаме контрол върху начина, по който живеем живота си и прекарваме времето си – независимо дали става дума за избора на място, където искаме да отидем на почивка всяка година, или за решението дали искаме или не искаме да имаме деца един ден!“

Френската република е основана на тези принципи свобода, равенство пред закона, зачитане на човешките права и т.н.…. Така че, когато празнуват 14 юли като ден, изцяло посветен на почитането на тези ценности (което се случва всяка година), е съвсем логично хората да се гордеят!

Парадът на 14 юли е важно събитие в чест на френската нация и нейните ценности :

Парадът на 14 юли е важно събитие за честване на френската нация и нейните ценности. Това е възможност да покажем колко много обичаме нашата страна, нашия флаг и нашата история, а също и възможност да напомним на хората, че въпреки всичките си проблеми Франция остава една от най-големите демокрации в света.

  • Същественото значение на парада :

Парадът на 14 юли е едно от най-важните събития във Франция. Той се провежда всяка година в Деня на Бастилията, който отбелязва началото на Френската революция. На този ден през 1789 г. се отбелязва моментът, в който гражданите щурмуват затвора на Бастилията и поемат контрола над Париж от хората на краля. По онова време затворът Бастилията е символ на потисничество и тирания. Затова е било съвсем естествено тя да бъде щурмувана от онези, които са искали да се освободят от потисничеството. Това е
и денят, в който много хора умират при изтезания и екзекуции от страна на революционното правителство.

quel-est-le-sens-du-défilé-militaire-du-14-juillet

  • Ролята на парада :

Парадът на 14 юли играе важна роля в поддържането на Франция единна като нация вече повече от 200 години. Имало е няколко опита за разделяне на Франция, но тези опити винаги са се проваляли поради натиска на хората, които все още толкова много обичат своята страна и искат тя да остане обединена като нация под един флаг!

Това е възможност за нас да покажем нашето признание за всички жертви, направени от нашите предци, както и нашата постоянна отдаденост на идеалите, които са ни водили през цялата история.

А също така Френската република символично запазва военния парад, за да покаже военната мощ на Франция, а също така да отдаде почит на жените и мъжете от нашите армии в служба на Франция.

Важно е също така да се знае, че именно по времето на Третата република чрез депутата Бенжамен Распал със закон от 6 юли 1880 г. се приема 14 юли като ежегоден национален празник. Единственият член на този закон не дава никакви подробности, банковите празници на 14 юли отбелязват както 14 юли, щурмуването на Бастилията през 1789 г., така и първия Fête de la Fédération de 1790.

 Веднага след като 14 юли е приет за годишен празничен ден, на армията е отредено централно място в тържествата. Така през1880 г. в програмата бил включенвоенният парад на хиподрума на Лонгшамп. Изборът на 14 юли е направен, тъй като тази дата представлява събитие и граждански празник, обединяващ народа и армията. Всяка година се организирал военен парад като част от националните празненства.

quel-est-le-sens-du-défilé-militaire-du-14-juillet

В заключение военният парад на 14 юли е символ на френската нация. Символ на републиканската идентичност, той също така чества демокрацията, свободата и зачитането на човешките права. Военният парад на 14 юли се провежда всяка година от 1955 г. насам. Френският военен парад на 14 юли се провежда всяка година в Париж, Франция. Този парад е прекрасно събитие, което чества наследството и историята на Франция. На него се отбелязва и годишнината от щурма на Бастилията. Това историческо събитие се е случило на 14 юли 1789 г. Името на тези военни паради е 14 юли. Това име е избрано неслучайно, тъй като отбелязва важен ден от френската история. Така че за повече информация или ако искате да получите информация за армията или ви трябва оборудване и аксесоари за военни, не се колебайте и посетете нашия сайт Surplus-militaires.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *