Какъв е обсегът на ракетната установка?

Ракетите са вид оръжие, което използва ракетни двигатели за задвижване на снаряда към целта. Подобно на комплект за оцеляване в горатаВ резултат на това те често се използват от военните, както и от шпиони, терористи и други престъпници за саботажи или нападения, до степен, в която понякога се налага да  kindle survival fire. Ракетите са с най-различни форми и размери, но повечето от тях използват експлозиви за изстрелване на снаряди с различна тежест на къси разстояния по земни или водни повърхности. Така че се чудите: какъв е обсегът на действие на една ракетна установка? Е, не сте сами. Много хора са ни задавали този въпрос. Ето защо подготвихме тази статия специално за вас. Това ръководство ще ви помогне да разберете по-добре този свят на огнестрелните оръжия. То ще обясни и обхвата на ракетния пистолет и различните му характеристики. Без повече приказки, приятели, последвайте ни през тази статия. А още по-добре, запишете си всеки елемент от тази статия, за да не го забравите.

gilets tactique

Далекобойността на ракетата или ракетоносеца

За разлика от обикновения брикетна темпета, ракетна установка е оръжие, което може да изстрелва малки експлозивни снаряди, обикновено наричани „ракети“. Те могат да бъдат направлявани от автопилот или управлявани ръчно от оператора. Ракетните установки могат да се носят на самолети и кораби, които се използват за изстрелването им по цели. Точно така, хора Ракета е управляема ракета. Тя може да бъде изстреляна от платформа, като например ракета земя-въздух (ЗРК) или крилата ракета. Ракетите се използват както за военни, така и за граждански цели. Те могат да се използват за наблюдение, разузнаване и насочване. Обсегът на ракетите варира в зависимост от вида на ракетата, но общият обсег на една средна ракета е около 300 км (186 мили).

Ракетни установки за изстрелване на ракети

Ракетните установки са вид оръжие. Те могат да се използват за изстрелване на ракети по цели от разстояние, поради което ракетните установки са ефективен начин за атакуване на врагове, когато те са невъоръжени или се намират в превозно средство. MRL, или Multiple Launch Rocket System, е тактическа оръжейна система, използвана от армията на САЩ. Тя се състои от множество ракетни установки, монтирани на превозни средства като камиони и ремаркета. МЛРС може да изстрелва до 72 снаряда в минута на разстояние между 10 и 40 km, като повечето оръжия могат да поразяват цели на разстояние 60 km (на теория). Първите РСЗО са разработени от Съветския съюз през 1957 г. в опит да се противопоставят на ядреното превъзходство на САЩ по време на Студената война; те обаче са въведени в експлоатация едва след края на Втората световна война, с капитулацията на Германия през 1945 г.

 • Разстояние е разстоянието, което ракетата изминава в километри. Колкото
  по-голямо е числото, толкова по-далеч можете да поразите целта си.
 • Уврежданията, нанесени от ракетите, варират в зависимост от техния обсег и количеството на поразената броня, но като цяло те се увеличават, колкото по-близо сте до целта.
 • Стойността на изстрелването на ракетата се определя от нейния вид и качество. По-висококачествените ракетни установки струват повече от по-нискокачествените, но те също така имат по-добра точност и по-голям обсег (оттук и високата цена на артилерийските единици). 
quelle-est-portee-lance-roquette

Използване на ракетна установка

За тази цел не можете просто да си купите всяко оръжие: всяко оръжие има определени характеристики, които го правят ефективно при поразяване на цели на различни разстояния или срещу различни видове врагове. Колко ракети са необходими, за да се унищожи един танк? Зависи! Танковете са големи цели, които могат да бъдат унищожени само с два или три изстрела от повечето оръжия, но други танкове (или сгради) изискват поне четири или пет изстрела, преди да бъдат унищожени. Колко ракети са необходими за унищожаване на сграда? Това също зависи! Сградите обикновено не са толкова здрави, колкото танковете, когато са поразени от мощни експлозиви като минохвъргачки или Law – те често се срутват сами, вместо да експлодират, както би направил изстрел от РПГ. Колко ракети са необходими? Ракетните установки се използват по много начини:

 • като противотанково оръжие; те са ефективни срещу повечето бронирани превозни средства, тъй като имат високо съдържание на експлозив (HE), което ги прави по-ефективни от конвенционалната артилерия при пробиване на бронята на превозното средство. Това ги прави полезни и срещу пехотните части, които често носят слаба или никаква бронезащита.
 • Като противопехотни мини, мините могат да се разполагат от почти всякакъв вид платформи (покриви на сгради и др.), когато се поставят в райони, където има вероятност редовно да преминават вражески войски, като например крайпътни или селски улички, водещи в провинцията отвъд границите на града, където войниците могат да преминат по време на патрулирането си около вражеските линии в търсене на знаци/доказателства, показващи активност в близките села.“
quelle-est-portee-lance-roquette

Изстрелване на ракетна установка

Изстрелването е процес на запалване на снаряд чрез действието на взривно вещество. Действието се задейства, когато запалителният щифт се задейства, предизвиквайки експлозия на капсулата за заряда и изтласкване на горивото от корпуса през отвор пред него (или понякога около него). След това налягането на газа се повишава в затворена камера, изтласквайки газа с висока скорост в задната камера, където той се задвижва напред срещу енергията, съхранена в специално проектирани камери, които съдържат детонатори; те се свързват електрически или механично според нуждите в зависимост от употребата им.

Когато тези събития се случат едновременно, те създават достатъчно сила, за да изхвърлят навън всичко, което е прикрепено към повече от една крайна капачка, към която е било прикрепено, така че не само да го изхвърлят, но и да издърпат назад всички части, различни от самите две крайни капачки!

 • Добрият обсег на ракетната установка зависи от полезния товар, ракетата и траекторията. Например, ако изстрелвате голям предмет, който тежи колкото вашата ракета, и ракетата ви е достатъчно мощна, за да удари целта си на морското равнище (това е известно като „далечина на действие“), можете да изчислите разстоянието, изминато от вашия снаряд, като използвате следното уравнение: разстояние = маса * ускорение * време на падане. Колкото по-голям е полезният товар в сравнение с масата му и следователно с ускорението му – а оттам и със скоростта на падане по време на изстрелването – толкова по-дълго време ще отнеме на снаряда да достигне целта си.
 • Апарат, по-лек от въздуха, може да се нуждае само от въздушна възглавница между него и земната повърхност; ако това е така, при равни други фактори (като например скорост на вятъра), можем да очакваме, че той не само ще може, но и ще иска да пътува по-далеч от по-тежки обекти като автомобили или самолети!
 • Химарс е ракетна установка, монтирана на камион. Тя може да достигне до 70 км, което я прави едно от артилерийските оръдия с най-дълъг обсег в света. Използва се от армията на САЩ и съществува от 2010 г.
 • Оръдието HIMARS изстрелва управляеми ракети с максимален обсег над 70 км (около 43 мили). Това му позволява да поразява цели на много по-големи разстояния от конвенционална артилерия, която обикновено
  изстрелва снаряди, които изминават не повече от 30 км, преди да попаднат на територията на противника.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *