Как се взривява оръдейна топка?

Няма нищо по-вълнуващо от това да гледате как оръдейна топка се изхвърля от оръдие. Моментът на изстрела и шумът, който издава, са доста невероятни. Създаденият звук е достатъчен, за да изплаши всеки, който го чуе, дори и да не е твърде близо. Точно както и survivalfire, също така се отделя енергия, когато се удари в нещо или се взриви. Оръдейните топки се използват за изстрелване на снаряди, съдържащи твърди или течни вещества, далеч от оръдието. Когато бъде изстреляно, оръдейното кълбо се издига високо във въздуха. Когато се забави, то пада обратно надолу. Ако е твърдо кълбо и не можете да видите експлозията на веществото му, може да е ракета, падаща с голяма тежест отгоре. Силата ще бъде толкова по-голяма, колкото по-бавна е скоростта, защото силата на реакцията не действа в момента на удара, а след това, когато обектът започне да се движи отново. И така, за да разберем как се случва това, трябва да разгледаме как действа оръдейната топка. Когато се взривяват, те го правят, преминавайки през вода или въздух (подводен взрив). Ако четете това, има вероятност да сте любопитни да знаете какво представлява оръдейната топка по една или друга причина (нека не се спираме на очевидното). Но ако сте толкова любопитни, колкото съм и аз, съм сигурен, че искате да знаете и как се взривява.

аксесоари за оцеляване

Всичко, което трябва да знаете за оръдейната топка ?

Какво е оръдейна топка ?

            Първо и преди всичко трябва да знаете, че оръдейната топка е кръгъл снаряд, използван за изстрелване на изстрели, които се движат не по-бързо от скоростта на звука. Точно като някои Френско военно оборудване, оръдейните топки най-често се изработват от желязо или олово, въпреки че са използвани и стомана и други метали. Максималната енергийна плътност на оръдейната топка зависи от нейната маса и диаметър, както и от дължината на цевта ѝ. Произвеждат се оръдейни топки с диаметър от по-малко от един инч до няколко метра, в зависимост от употребата им и количеството енергия, което искате да им предадете. Обикновено оръдейните топки се изстрелват от оръжие, наречено канон, но могат да се хвърлят и с ръка или с катапулт. Често се използват като боеприпаси в оръдия, артилерия и огнестрелни оръжия. Използването на оръдейна топка датира от 14 век, но едва през 16 век тя се превръща във важно оръжие във военните действия. След това оръдейните топки се използват като баласт за корабите, но през 17 век те се използват и като ракети срещу вражески кораби. В тази си роля те са били проектирани да бъдат изстрелвани през канали или реки, а не в тях, тъй като не биха потопили или повредили корабите, които удрят. Освен това в края им имало желязна топка, така че можели да се изстрелват по-далеч от други видове боеприпаси като стрели или камъни.

Как се взривява оръдейна топка?

Различните видове оръдия са следните:

  • Балисти : това са големи оръдия, използвани за изстрелване на камъни по вражески кораби в морето.
  • Артилерийски оръдия : тези оръдия са много по-мощни от балистите или катапултите.
  • Мортари : минохвъргачките са като артилерията, с тази разлика, че са по-малки и имат по-малко мощни оръдия от по-големите оръдия, които се намират на бойните кораби.
  • Каменни оръдейни топки: Каменните оръдейни топки са най-старият вид оръдейни топки. Те са изработени от камъни, които са оформени в сфери чрез удряне с наковалня. Размерът на тези камъни зависи от това колко големи трябва да бъдат те – колкото по-голям е камъкът, толкова по-голяма ще бъде оръдейната топка, когато се приземи във водата след изстрелване от оръдие на морското равнище.
  • Железни оръдейни топки: Железните оръдейни топки са изобретени през 1500 г. от италианския инженер Джовани Фонтана (известен също като Джовани Фонтана деле Джинестре). Той създава железни оръдейни топки, като нагрява стоманени топки, докато те се стопят достатъчно, за да бъдат изсипани в калъпи, в които първо се излива разтопено олово, преди да бъдат оставени да се охладят.
Как се взривява оръдейна топка?

Механизмът на оръдейната топка, който я кара да се взриви

Какво се прави от нея?

             Преди всичко трябва да знаете, че първите оръдейни топки са били изработени от камък, но от 17 век нататък те са изработени от желязо. Това правело оръдейното кълбо взривоопасно и напълнено с пушек с оръдие или солидни железни снаряди, които можели да прорязват смъртоносно просеки през настъпващи сгради или войски. Освен че са били експлозивни и пълни с барут, оръдейните топки са били изработени и от желязо. Желязото е покрито със слой от мек метал, който улеснява боравенето с него. След това желязната топка е затворена във външна обвивка, изработена от много твърдо дърво. Тази външна обвивка не позволява на желязната топка да се счупи, когато се удари в твърд предмет, например друг предмет или човек. Външната обвивка предпазва вътрешността на желязната топка от повреда, когато тя се удари в твърд предмет, например друг предмет или човек. Когато си мислите за желязна топка, вероятно си представяте голям, твърд предмет, който ще разруши къщата или квартала ви, ако не се борави правилно с него. Но от какво е направена тя? Пушечните топки се изработват от масивно желязо – заготовки (готови продукти) или „сачми“ (изсушени и сортирани суровини). Те са пълни с пушек или други взривоопасни материали, което ги прави опасни за боравене.

Как се взривява оръдейна топка?

Как работи на практика?“

           Когато изстрелвате оръдейна топка, трябва да сте сигурни, че няма да нараните никого. И така, как да се уверите, че вашата пушка е функционална? Всъщност това е доста просто: Трябва да знаете всичко за механизма на действие на пушката.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че кръглите изстрели от твърд материал като камък или желязо се правят чрез компресиране на черен прах в компактна форма, след което се плъзга оръдейната топка на място, за да може да се взриви. Какво следва? Зареждане на черния прах в оръдието – но не се притеснявайте! Тук всичко е под контрол. Остава само да поставим малко вата около праха, за да спрем изтичането му, докато го плъзгаме на място. По
този начин, дори и да не е поставен предпазител, нашият изстрел ще избухне с гръм и трясък!

С други думи, механизмът, по който работи оръдейната топка, е много прост. Той се състои от две части : цев и оръдейна топка. Цевта е съставена от две части: камера и тапа. В камерата се поставя и компресира пушекът, за да може при изстрел да се зареди в оръдейната топка. Запушалката предпазва камерата от топлината на изстрела, която при неправилно боравене с праха може да доведе до преждевременното му избухване. Пушката се състои от сърцевина от желязо или камък, заобиколена от слоеве олово или бронз. То има няколко отвора, през които излиза въздухът, запален от праха, когато се изстрелва към целта. На този етап сте създали истински снаряд – кръгъл обект, който се движи в пространството със собствена сила!

                  Като цяло, основната функция на канон е да разрушава сградиили да убива хора. По-големите се използват за бомбардиране и обстрелване на вражески позиции. Тези оръдейни топки се използват и на корабите като боеприпаси за оръдията, монтирани на палубите. Трябва също така да знаете, че оръдейните топки са древна технология, която се използва от векове. Въпреки че много хора все още използват оръдия, те се използват предимно за украса. Не така обаче ще се сдобиете с оръдейно кълбо, което да използвате като военно оръжие. Не трябва да забравяте също, че оръдията се използват от дълго време и че все още има видове артилерия, наречени дулни оръдия, или други видове оръжия, които използват камъни или други малки ракети. Но в крайна сметка как се взривява оръдейната топка? Това зависи от вида на оръдието, което използвате, от начина, по който го хвърляте, и най-вече от мястото, от което го хвърляте. Но в крайна сметка това, което се случва, е, че когато оръдието стреля, зад топката се натрупва налягане, докато тя се движи по цевта, и когато излезе, това повишено налягане предизвиква експлозия.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *