Кои са най-добрите стрелци в света?

Най-вече се интересувате от военни предмети като тактическа шапкаженски военен бомбардировач и т.н. Искате да разберете повече за този свят? Разберете коя държава има най-добрите снайперисти в света. Дали това са САЩ, Канада, Франция или Русия по време на битката при Сталинград? Или пък е смесица от националности? Това ще установим в тази статия. 

military-plates

Снайперистът като цяло

За разлика от войниците на фронта, снайперистът не участва в преки бойни действия на фронта. Той извършва елиминации от разстояние от стратегическа позиция. Не съществува само един вид снайперист. Думата „снайперисти“ често се използва като синоним. Това са точни наименования. Когато обаче се задълбочите в значението им, те не означават точно 100% едно и също нещо. Снайперистът е стрелец, който е способен на прецизна стрелба, използвайки оръжия като прецизната пушка. Във френската армия има две категории:

 • Снайперисти: действат като помощни и принадлежат към подразделение на морската пехота, подразделение на въздушната пехота или пехотно подразделение
 • Снайперистите с голям обсег на действие : принадлежат към специалните части на специалните сили или към конвенционалните полкове.

Снайперистът

Той използва ефективна далекобойна пушка, която може да стреля на разстояние до 800 метра. Армейските операции, в които участва, често включват полицейски мисии, например по време на заложнически ситуации, при които се подготвя да се придвижи, ако е необходимо, за да стреля. Известен още като „снайперист“ или по-често „стрелец“, той принадлежи към пехотна част на армията.

Снайперистът

Той обикновено действа по двойки или по тройки. Екипът, към който принадлежи снайперистът, трябва да е съставен от малко членове с оглед на изолацията и скритостта, които той трябва да демонстрира. Като изключим операциите в армията, той е призован по време на убийства на защитени обществени или политически фигури. За да постигне максимален успех, той лагерува на дискретно място и е оборудван с оръжие с превъзходен калибър, което позволява прецизен изстрел, отиващ на повече от 800 метра, за да има най-голям шанс да елиминира целта си. 

qui-sont-meilleurs-tireurs-delite-monde

Най-добрите снайперисти в света 

Тази титла зависи от няколко фактора, включително от рекорда на хората, елиминирани по време на запомнящ се конфликт (Ирак, Сталинград, Афганистан и др.). Имената на следните войници са особено запомнени:

 • Chris Kyle
 • Wali
 • Carlos Hathcock
 • Vassili Grigorievitch Zaitsev
 • Симо Хайха
 • Чанг Таофанг
 • Уилям Синг
 • Йозеф Алербергер

Уилям Едуард Били Синг

Уилям Едуард Били Синг, роден през 1886 г., починал през 1943 г., е скотовъдец, градинар на пазара, а след това и състезател по крикет, преди по-късно да се присъедини към Австралийските имперски сили (AIF) в Боуен на 26 октомври 1914 г., когато избухва Първата световна война. По време на кампанията в Галиполи убива около 200 души, което му спечелва прозвището „Убиецът“. Умира по време на Втората световна война, но не от куршум на бойното поле, а поради крайна бедност и влошено здраве. „В историята винаги има още нещо„.

Йозеф Алербергер

За цялата си кариера този австрийски снайперист има общо 257 жертви на свое име.
Той е бил член на 2-ри батальон на 144-ти гебиргерски полк от 3-та планинска дивизия на Източния фронт. По време на Втората световна война Йозеф Алербергер служи във Вермахта през 1943 г. в подразделение в СССР, в което ще се сражава през цялата война.

Жанг Таофанг

214 потвърдени жертви за 32 дни: така Жанг Таофанг се отличава по време на Корейската война. Нещо повече, той успява да елиминира тези хора без помощта на бинокъл, шпионски очила или телескоп. Всъщност той е бил оборудван със старо оръжие (Мосин-Нагант) и дори не е носил ПУ очила. Този подвиг на оръжието в Корея прави този китайски снайперист един от най-смъртоносните за всички времена, ако не и най-добрият.

who-are-the-best-shooters-delite-world

Крис Кайл

Роден на 8 април 1974 г. в Одеса, окръг Ерат, щата Тексас, Крис Кайл е стрелец от САЩ и член на военноморските сили SEALs, където е старшина. Получавал е няколко отличия, сред които: 4 пъти Бронзова звезда, 2 пъти Сребърна звезда, 2 пъти Медал за постижения и веднъж Медал за препоръка на Военноморските сили и Корпуса на морската пехота на САЩ. Особено се отличава по време на войната в Ирак, където твърди, че е ликвидирал 255 души, включително 160 смъртоносни изстрела, потвърдени от Пентагона.

Това го прави снайперистът, взел най-много жертви в цялата военна история на САЩ. Той е смятан за най-добрия съвременен снайперист в допълнение към националния герой от много американски граждани. За съжаление, той умира убит от куршум на Еди Рей Рут, на стрелбище в Тексас. Наричан „Дяволът от Рамади „, Крис Кайл вероятно е един от най-добрите стрелци в света.

Карлос Хаткок

Роден през май 1942 г. и починал на 23 февруари 1999 г., Карлос Хаткок е снайперист, принадлежащ към морската пехота. Отличава се с изстрел от далечно разстояние по време на бой, който прави по вражески елиминиран на 2286 метра, по време на войната във Виетнам. Това е рекорд, който той държи в продължение на 35 години. Награждаван е с
няколко медала:

 • Пурпурно сърце: американски военен медал във формата на пурпурно сърце, присъждан на войници на служба в армията, които са били ранени или убити след 5 април 1917 г.
 • Сребърна звезда (1996 г.): печели този медал за това, че през 1969 г. спасява живота на 7 бойци от морската пехота. След като превозното им средство се взривило на мина, войникът се изправил пред пламъците, за да отиде и да прибере другарите си.

Неговият рекорд за стрелба от смъртоносно разстояние в крайна сметка е надминат от канадски, американски и британски изтребители. Те са съответно:

 • Сержант Брайън Кремер: с 2300 метра (Barrett M82A1)
 • Майстор ефрейтор Арън Пери: с 2310 метра (McMillan Tac-50)
 • Корпорал Роб Фърлонг: с 2430 метра (McMillan Tac-50)
 • Корпорал Грейг Харисън: С 2475 метра (далекобойна пушка L115A3)

На върха на списъка са двама неидентифицирани герои. първият от които е канадец, който държи световния рекорд със стрелба от 3540 метра, а вторият е австралиец със стрелба от 2815 метра. Въпреки това Карлос Хаткок е смятан за най-добрия от всички тях заради славата и влиянието си в областта на оръжията. Всъщност той е един от основните създатели на програмата за обучение на морските пехотинци за снайперисти. Също така, снайперската пушка M25 White Feather, вариант на снайперската пушка M21, е наречена от Springfield Armory в негова чест.

who-are-the-best-sniper-delite-world

Василий ГригориевичЗайцев

Роден на 23 март 1915 г. и починал на 15 декември 1991 г. в Киев, Василий ГригориевичЗайцев е съветски снайперист, който се отличава по време на Втората световна война, по-точно по време на Битката при Сталинград. Той участва в бой от разстояние и успява да убие 225 войници и офицери на Вермахта и съюзници между 10 ноември и 17 декември 1942 г.

Използвайки своя обикновен Мосин-Нагант, той вече е убил 32 войници на Оста преди 10 ноември. Междувременно обучените от него 28 чираци са убили над 3000 войници на противниковата страна. Герой на Съветския съюз, неговите отличия включват:

  .

 • Почетен гражданин на героичния град Сталинград
 • Орден на Ленин
 • Орден на Отечествената война(първа степен)
 • Орден на Червеното знаме (в който е цитиран два пъти)

Някои източници обаче възразяват срещу единичното представяне на Зайцев, като твърдят, че друг войник, идентифициран само като „Зикан“, е убил тези войници.

Вали

Истинското първо име на този снайперист канадец от Квебек е „Оливие„. Той обаче е известен с псевдонима си „Уали“. Оръжейните му подвизи са в Ирак (където се сражава с Пешмерга, кюрдски бойци), по време на Войната в Афганистан и в Украйна, където се сражава срещу руската инвазия. Понякога е описван като най-добрият снайперист на всички времена и се е превърнал в символ на подкрепата на чуждестранните бойци за украинската кауза. Във всеки случай той остава скромен, като казва: „Аз съм добър войник, но далеч не най-добрият„.

Симо Хайха

Симо Хайха, финландски военнослужещ, роден на 17 декември 1905 г. и починал на 1 април 2002 г., също е смятан от мнозина за най-добрия стрелец в света. По време на Зимната война от 1939 г. до 1940 г., в която се сблъскват Съветският съюз и Финландия, Симо е успял да вземе между 500 и 700 руски жертви. Този военен подвиг му спечелва прозвището „Бялата смърт„.

Както се вижда накратко, няма официална, единодушна титла за най-добър снайперист в света. Просто има снайперисти, които са се отличили не само с уменията си, но и с подвизите си. Някои от тях се отличават с броя на жертвите си, с изключителната си точност или дори с рекордната си стрелба на големи разстояния. Посетете
https://surplus-militaires.fr/, за повече теми, свързани с военното дело.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *