Кой е най-бързият военен самолет?

Военните самолети се разработват от Първата световна война насам, а след Втората световна война се превръщат в съществена част от военната стратегия. Поради това при изпълнението на важни въздушни мисии на въоръжените сили един боен самолет е заинтересован да има възможно най-добри характеристики. При това положение той трябва да притежава необходимата скорост и мощност, за да изпълни мисията си. Попаднали сте на правилното място, ако се интересувате от тази тема, защото тази статия ще ви даде възможност да научите повече за най-бързия боен самолет. И най-вече, не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин Военни излишъци, за да направите своята покупка или да получите съвети и препоръки, за да изживеете най-добрите си приключения и да ви съпътства по най-добрия начин по време на всичките ви мисии. Разполагаме с всички армейски артикули, военни аксесоари и бижута, като например военния пръстен на парашутиста, които ще Ви бъдат полезни.

 

casquette-armée-de-l-air

Характеристики на най-бързите военни самолети

За да разберем колко бърз е един изтребител, изглежда очевидно да знаем какви са неговите характеристики. Ето защо ще разгледаме
основните елементи за характеризиране на характеристиките на военните самолети.

военни дрехи са в продажба в нашия онлайн магазин. Елате и открийте! 

Каква е скоростта на Мах?

Може да се каже, че “ Мах“ или Ма е мерна единица за определяне на скоростта на борда на въздухоплавателно средство. Ето защо за по-добро разбиране по-долу ще развием какво означава това понятие. За целта
ще споменем два съществени момента като скорост и число на Мах.

 • Скоростта на Мах: което означава, че тя е относителна спрямо скоростта или V на звука. Така че звукът се движи със скорост V от 332 метра в секунда или 1195 километра в час, известна още като Mach 1,0. Това означава, че когато самолетът се движи със скорост, по-голяма от тази на звука, той преминава така наречената „звукова бариера“, което често води до звуков взрив. Въпреки това,
  когато самолетите успеят да надхвърлят тази стойност на звука, те се превръщат в невероятни военни
  машини, които прехващат други самолети и цели на големи разстояния и при висока стойност на звука.
 • Числото на Мах: от определена височина или височина става практично да се изрази V на самолетите по нов начин, като се използва това число на Мах, отбелязано като Ма, което е безразмерно число. Така че, за да определите числото на Мах от неговото V, първо трябва да знаете V на звука, т.е. Ma съответства на V на самолета в сравнение с V на звука във въздуха. Последното зависи само от един фактор, например от температурата.

Спецификата на най-бързия военен самолет

Преди да се обсъди спецификата на най-бързия боен самолет, първо е необходимо да се знае видът на авиационното гориво, което го кара да лети.

 • Тип на горивото, използвано за изтребителите: за това има J-1 до J-7, от които тези седем версии на горивото са произведени, за да отговарят на различните нужди на тези самолети, които могат да летят високо и бързо. Например, съществува и JP-8, което се използва от американските военни самолети и е подобно на JET A.
 • При все
  това някои военни самолети могат да разчитат на своя V, за да осигурят въздушно господство. Затова нека видим кой е най-бързият от изтребителите. При това спокойно може да се каже, че именно НАСА/USAF X-15 е много бързият прототип. Той е проектиран през 60-те години на миналия век от НАСА и Военновъздушните сили на САЩ. Това е най-мощният изтребител, конструиран някога, тъй като е способен да достигне Mach 5,9, с други думи 5,9 пъти V на звука и V от 7273 километра в час.

Квалифициране на най-бързия боен самолет

За да може да се квалифицира бързият боен самолет, е важно да се знае неговият скоростен рекорд и мощност. Така че, за да разберем по-добре това, ще развием тези два съществени момента по-долу.

what-is-the-best-fighter-plane-in-the-world

Какъв е рекордът за скорост на самолет?“

Със знанието, че някои бойни самолети са способни да достигат феноменални максимални скорости като Северноамериканския X-15.

 • Описание: това е американски експериментален хиперзвуков суборбитален ракетен самолет, проектиран като част от изследователска програма за полети с много висока скорост и на много голяма височина. Между 1960 и 1968 г. трите построени екземпляра извършват около 200 тестови полета за НАСА и ВВС на САЩ, като счупват рекорда за V и височина, държан от пилот и управляван с фиксирано крило. X-15 поставя окончателен рекорд от 7272,68 км/ч за V (на 3 октомври 1967 г.) и 107,96 км за alt. (на 23 август 1963 г.). Оттогава насам той дава възможност на американците да съберат много данни за управлението и стабилността на самолет с висока визия извън атмосферата, както и за техниките за връщане в атмосферата. Например катапултната му седалка може да се използва до V от 4 Ma и височина от 36600 метра.
 • Особености: Тъй като не може да излети самостоятелно, X-15 се закача под крилото на Boeing B-52 Stratofortress, след което се пуска на височина 15 000 метра. (45 000 фута). След това ракетният двигател се запалва, за да изстреля самолета в горните слоеве на атмосферата, след което X-15 следва балистична траектория, преди да се върне обратно надолу свободно като планер. Самолетите X-15 са конструирани с помощта на различни специални сплави, включително инконел, който е способен да издържа на температури от 800 °C. Повечето от фюзелажът съдържа резервоар с 5470 литра етанол или амоняк (гориво). На много голяма височина контролът на пилота се осигурява от 12 малки ракети с водороден пероксид, поставени в носа и върховете на крилата. Този самолет е снабден с измервателни уреди, предназначени да събират данни по време на полет, като например физиологичните параметри на пилота.

Кой е най-мощният боен самолет в света?“

Изтребителят F-22 Raptor на американските ВВС е широко считан за един  от много мощните изтребители и не се продава на други държави. В съвременната война държава, която разполага с въоръжението на напреднали военновъздушни сили, има предимство. Въпреки това, Въпреки че има много разрушителни оръжия, които могат да се използват за унищожаване на врагове, нито едно от тях не може да се сравни с V на изтребител.

 • Изтребител или реактивен самолет е самолет с фиксирани крила, предназначен за въздушен бой, и е една от формите на огнева мощ, използвана от дадена държава
 • Той се използва за доминиране на бойното поле и може да промени хода на войната.
 • Макар че много зависи от уменията на пилота, решаваща роля играе самолетът.
 • Един изтребител може да изпълнява функциите на бомбардировач, прехващач, разузнавателен самолет и нощен изтребител.
 • Италианският пилот на изтребител от Първата световна война, известен като Джовани де Бриганти, споменава, че определящите елементи на този изтребител от пето поколение са фурорности висока маневреност.

Списък на най-бързите самолети в историята

Справедливо е да се каже, че от 2021 г. нататък на въоръжение са само няколко усъвършенствани изтребителя от пето поколение, а ние съставихме списък на най-бързите и най-мощните от тези изтребители от цял свят.

Най-бързите бойни самолети в света, които са в експлоатация

Заслужава да се отбележи, че всички изброени по-долу самолети са способни и са в състояние да достигнат скорост надМах 2,0, което означава скорост над 2 124 км/ч. Което също така означава, че тези самолети са способни да летят с почти два пъти по-висока скорост от V на звука, ако не и много.

 • Сигналът
  NASA/ASAF X-15 с V= 6,72 Ма и 7,274 км/ч: този самолет е проектиран в САЩ. Той е експериментален изследователски самолет с висока V, задвижван от ракета. X-15 е съвместна операция на НАСА и Военновъздушните сили на САЩ. Осем от дванадесетте пилоти, летели на Х-15, са достигнали височина над 80 km. Това отговаря на критериите за космически полет на Военновъздушните сили. Тези пилоти отговарят на изискванията за астронавтско крило.
 • Старбъстърът Bell X-2 с V= 3,3 Ma и 3,369 km/h: това е самолет с ракетно крило, подобен на X-15. Целта му е била да се изследват неговите летателни характеристики. Той е бил проектиран да лети бързо и на големи височини.
 • Това е F-111 Aardvark с V= 2,5 Ma и 2,655 Km/h: използва се за множество роли, но основно като изтребител-бомбардировач или стратегически бомбардировач. Това е първият реактивен самолет, в който са използвани редица технологии, включително крила с променлива стреловидност и турбовентилаторни двигатели.
 • Ниеупорт II N, световният рекорд за скорост е счупен с V, равен на 119,680 км/ч на 21 май 1911 г. Така че с двигател IG с мощност 50 к.с. рекордът е поставен на 133 км/ч по-малко от месец по-късно. След това са построени нови самолети, които да отговарят на специфичните нужди на изтребителите.
 • The Rafale Dassault Aviation with a maximum V of 1912 km/h (1,8 Ma in altitude): това е многоцелеви изтребител и е разработен за френските военноморски и военновъздушни сили, управляван от френски пилот. Dassault Rafale влиза на въоръжение през 2002 г. При това първоначално Франция е планирала да поръча 286 самолета.

Най-бързият самолет сред изтребителите

Ето петте най-бързи изтребителя в света :

 • На Lockheed SR-71 Blackbird с максимална V два пъти по-малка от тази на X-15: Lockheed SR-71 Blackbird остава един от само петте самолета, произвеждани някога, способни да надхвърлят 0 Ma. Това е един от самолетите с най-високи показатели за всички времена. Освен това, благодарение на способността си да лети бързо, Blackbird е в състояние да лети на големи височини за продължителни периоди от време. Макар че някои самолети могат да се издигат на големи височини, много от тях не могат да летят на големи височини като този, който можеше лесно да лети на 25 000 метра.
 • Миг -25 Foxbat: това е руски самолет, построен от Микоян-Гуревич в близо 1200 екземпляра. Въпреки че прави първия си полет през март 1964 г., Миг-25 е на въоръжение във военновъздушните сили и до днес. Миг е проектиран за съветските военновъздушни сили, за да противодейства на американския Х-70. Той може да достигне V= 3492 km/h или 3,2 Ma.
 • XB-70 Valkyrie е по-скоро прототип, отколкото самолет, който действително е използван във войната, построен от North American Aviation само в два екземпляра. Целта му е била да се създаде бомбардировач, съчетаващ автономност, V и голяма височина. Той е можел да достигне 3275 km/h или 3,08 Ma. Първият му полет е осъществен през септември 1964 г.
 • Миг -31 Лисичар: това е руски боен самолет, произлязъл от Миг -25. Произведени са около 500 броя. Първият му полет е извършен през септември 1975 г., а на въоръжение влиза през 1981 г. Този Миг-31 изпълнява задачи по прехващане благодарение на въоръжението си, състоящо се от 23-милиметрово оръдие и ракети. Понастоящем Миг-31 са единствените самолети във военновъздушните сили на Русия и Казахстан. Този самолет може да лети със скорост V= 3200 km/h или 3,01 Ma.
 • F-15 Eagle: това е самолет, построен от американската компания McDonnell Douglas в 1600 екземпляра. Първият му полет датира от юли 1972 г., а самолетът остава на въоръжение от 1976 г., по-специално в армията на САЩ, Саудитска Арабия, Южна Корея, Израел, Япония и Сингапур. Той може да лети със Максимална скорост V = 2660 km/h или 2,5 млн. 

Не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин за военни излишъци, за да направите своята покупка на военен аксесоар или просто да получите съвети и трикове, за да изживеете най-добрите си приключения и да Ви съпътстват най-добре по време на всичките Ви мисии.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *