Кой има най-много изтребители?

Изтребителите, оборудвани със своите горещи ръкавици за мъже, неизбежно са авангардът на съвременните армии, с техните изключителни бойни възможности и способност да пренасят ядрени бойни глави на стотици километри. Както и при военната тактическа жилетка за мъже,тя също е един от крайъгълните камъни на военната сила на една нация.  

Според Business Insider, по-голямата част от бойните аероплани, които са на въоръжение днес, подчертават десетилетията на геополитическо господство между американския и съветския блок. Първите пет бойни самолета, които днес са на въоръжение в света, са проектирани от Москва и Вашингтон. Само на най-популярния аеродинамичен самолет F-16 се падат 15 от самолетите в света, като на въоръжение са 2267. Според последния доклад на FlightGlobal, водещ авторитет в тази област.

военни отличия

Разпределение на държавите по брой на аеродинамичните изтребители

Уебсайтът Flight Global състави списък на 10-те държави с най-много аеродинамични изтребители в света, в който е включен и Египет – африканската държава.

 1. Съединените щати: 2 717 изтребителя с основен самолет F-16C с произход от САЩ
 2. Китай: 1 571 изтребителя с основен самолет J-7 с произход от Китай
 3. Russia:1,531 fighter aircraft built by the country with the main airplanes, the Su-27/30/35
 4. India: 672 изтребителя, като по-голямата част от тях са руски Су-30
 5. Северна Корея: 572 изтребителя, като основният самолет е китайският F-7 
 6. Южна Корея: 476 изтребителя, като основният самолет, доставен от САЩ, е F-5E
 7. Пакистан:447 изтребителя с китайски F-7 като самолет
 8. Саудитска Арабия: 360 изтребителя за основните   F-15C/S/SA на САЩ
 9. Египет : 338 изтребителя, като по-голямата част от самолетите са американските F-16A/C 
 10. Тайван : 288 изтребителя, като по-голямата част от самолетите са американски F-16A/V
Кой има най-много изтребители?

Разпределение на държавите по военновъздушни сили

Сила на самолетите/b>, създадена отGlobalFirePoxer, класира щурмовата техника на ВВС на страните от националните армии. Разглеждат се както типове самолети със стационарни, така и с въртящи се крила във всички области на обслужване. Данните за щурмовите самолети включват:

 • Изтребители, прехващачи, самолети за наземно нападение, самолети за радиоелектронна борба, тактически или стратегически бомбардировачи
 • Въздухоплавателни средства за поддръжка, включително аероплани за разузнаване, наблюдение, морско патрулиране, превоз на войски и оборудване, парашутизъм, летателно обучение и самолети за поддръжка, включително танкери
 • ./li>

 • Навигационни самолети, изпълняващи същите задачи като горепосочените, като самолетите могат да излитат със или без катапулт и да кацат на или от самолетоносач или самолетоносач.

Въпреки това тези данни трябва да се разглеждат с повишено внимание. Всъщност това е преди всичко количествена класификация, която дава представа за общия брой щурмови самолети, намиращи се на въоръжение в националните армии през дадена година. Въпреки това някои държави, въпреки че разполагат с голям брой аероплани, имат глобално остаряла или остаряла щурмова техника. Други държави пък може да разполагат с повече аеродинамични самолети за въздушно превъзходство, отколкото пилоти, които могат да управляват.

Ето и класацията на държавите по брой на оборудването за въздушно превъзходство (2022 г.)

 1. Съединените щати: 13 234
 2. Русия: 4 173
 3. Китай: 3 285
 4. Индия: 2 182
 5. Южна Корея: 1,595
 6. Япония: 1,449
 7. Пакистан: 1,387
 8. Египет: 1,062
 9. Турция: 1,057
 10. Франция: 1,055

Кой има най-много изтребители?

Кой е НАЙ-ДОБРИЯТ изтребител?

F-22 Raptor очевидно е най-добрият самолет за превъзходство във въздушния бой. Но Rafale е най-универсалният самолет. Изтребителите от 5-то поколение току-що влязоха на въоръжение, но вече са по-мощни от своите предшественици. Тези високотехнологични щурмови самолети могат да летят с невероятна скорост и прецизност за едно несравнимо изживяване!“

Силите за превъзходство във въздуха от пето поколение са дискретни и много маневрени, което ги прави трудни за прехващане от вражеските въздушни сили. Тези характеристики позволяват на изтребителите от пето поколение да бъдат изключително ефективни във въздушния бой, за да свалят други противници или да защитават родината си от външни нападения. Без тези усъвършенствани техники не можете да пробиете тези щитове, дори и да искате. Така че самолетите играят жизненоважна роля във военно време!

Кой е най-бързият военен самолет?

В резултат на сътрудничеството между НАСА и Военновъздушните сили на САЩ през 60-те години на миналия век, самолетът X-15 на НАСА/ВВС на САЩ е най-способният самолет за превъзходство във въздуха, конструиран някога. Какви са силните му страни? Достига скорост до 72 731 км/ч, или 5,9 Мах, или 5,9 пъти по-висока от скоростта на звука. Създаден по време на Студената война, този аеродинамичен самолет (основно крилати ракети) е прототип, който никога не е виждан на бойното поле.

Кой има най-много изтребители?

Топ 5 най-добре представящи се самолети

Този списък, който съставихме, съдържанай-добритесамолети щурмови самолетв света. Всички тези високотехнологични изтребители с най-съвременни технологии са достатъчно мощни във всяка бойна ситуация.

Дасо Рафал

Дасо Рафал е разработен в средата на 80-те години на миналия век от френския самолетостроител Дасо Авиейшън, за да замени аеропланите, намиращи се на въоръжение във френската армия – програма, която също така е и носът на проекта Еврофайтър. Rafale е многоцелеви аеродинамичен самолет, който може да изпълнява няколко мисии „въздух-въздух“ и „въздух-земя“ в рамките на един полет. Дълго време той беше смятан за твърде скъп и отбягван от отбранителните предприемачи, но ефективността му на терен, при която бяха пресечени усилията на САЩ да подбият френските производители на самолети, е впечатляваща.

F-22 Raptor

Създаден в САЩ в края на 80-те години на миналия век,Lockheed Martin F-22 Raptor е най-способният аеродинамичен самолет за превъзходство във въздуха в света. Смайващ аеродинамичен самолет за превъзходство във въздуха със свръхзвукова скорост и отлична маневреност. Така че защо да не сте първи? Ами, съвсем просто, това е програма, която далеч надхвърля разходите си. F22 е прехващач, подходящ за въздушни и кучешки боеве, но единственият проблем е, че кучешките боеве са много редки в наши дни. Скъпи бижута за малко пари. Освен това аеропланът продължава да се сблъсква с технически предизвикателства.

Еврофайтър Тайфун

Този аеродинамичен самолет за превъзходство във въздуха е проектиран от организациятаEurofighter GmbH,състояща се от Великобритания, Испания, Италия и Германия. Двудвигателен многоцелеви самолет, първата серия е пусната в експлоатация през 2004 г. Dassault Aviation първоначално възнамерява да си партнира с EADS, но френският производител на самолети решава да реализира амбициозния проект със собствено решение. Днешният Rafale изглежда като Rafale на бедняка. Многофункционален, но не и многоцелеви. Въпреки това той си остава отличен самолет.

Макдонъл Дъглас F/A-18 Хорнет

На четвърто място в класацията е Макдонъл Дъглас F/A-18 Хорнет, американски многофункционален аеродинамичен самолет за въздушно превъзходство. С около 1005 модела на въоръжение, той е един от най-широко използваните изтребителни аероплани в света. Предназначен да отстъпи място на F-35, F18 все още е оперативен аеродинамик.

Макдонъл Дъглас F-15 Игъл

Разработен от САЩ през 70-те години на ХХ век за „въздушно господство“, McDonnell Douglas F-15 Eagle се състои от F-15E Strike Eagles за мисии за наземно нападение. Моделът F-15C е едноместен, а F-15D е двуместен. Вариантите C и D са разработени през 80-те години на ХХ век, а практическият таван на F-15 е 65 000 фута (19 812 метра) и обхват над 2400 метра (1550 морски мили). Задвижва се от два двигателя Pratt & Whitney F100 с форсажно изгаряне. F-15 излита за първи път през юли 1972 г. и влиза на въоръжение във ВВС на САЩ през 1976 г. Експортиран е за Израел, Япония, Саудитска Арабия и Южна Корея. 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *