Кой носи черната барета във френската армия?

Войник, носещ вълнена барета с цвят на амарант, няма същите задължения и отговорности като войник, носещ черна или зелена барета. В тази статия ще разгледаме подробно черната барета, по-конкретно кой я носи във френската армия. 

Влезте в нашия магазин, за да закупите военни продукти (тактическа чанта, соларно зарядно за оцеляване,….) и се възползвайте от нашите промоционални оферти!

béret-casquette

Какво е барета?

За по-добро развитие на темата ще започнем с това да ви припомним или да ви позволим да откриете какво е барета. Това е
вид шапка без периферия, произхождаща от Беарн (древна френска провинция), която съществува от Средновековието. Представлява шапка с кръгла, плоска форма, обикновено осигурена с вътрешна кожена корона. Тя е изработена или от плетена и плъстена вълна, или от мек филц. 

Позната още като тарта, тази специфична шапка е била поставена за първи път от френските алпинисти. По онова време тя е била широка, докато по-ограничените модели не виждат бял свят. Понастоящем известни като „барети“, те са адаптирани после като покривало за глава за френските танкисти и в крайна сметка се носят от различни армейски корпуси, като цветът им зависи от частите и отразява специфична идентичност.

Истинска военна значка 

Всички военни барети са аксесоари, които изпълняват ролята на военни значки, като баретата. Съществуват детайли, които ги отличават от обикновените покривала за глава: Във Франция покривалото за глава на въоръжените сили е плетено в кръглата си форма. След това всеки командос (полк, батальон и т.н.) спортува със своите знаци отдясно на баретата си. Това е задължение!“

Различни видове военни барети във Франция

Беретите, носени от командосите в други държави като Белгия, САЩ, Германия или дори организациите на ООН, нямат точно същите задачи. Във Франция ето различните видове барети в зависимост от военната служба:

 • Червената барета на парашутистите : regiment parachutistes des troupes de marine и metropolitan parachutistes
 • Английската зелена барета на командосите на морската пехота
 • Боровата зелена барета на chantiers de jeunesse: по-късно носена от 7-и африкански полк
 • Зелената барета на легиона: по
  време на войната в Индокитай тя е носена от батальоните на муонгите
 • Кобалтовосинята барета на армейската лека авиация (ALAT)
 • Светлосинята барета на европейските жандармерийски сили (FGE)
 • Алпийската барета (tarte) на алпийците: Носи се и от алпийските пехотни полкове и всички части, които съставляват планинската пехотна бригада.
 • Тъмно синята барета за всички видове оръжия: тя е предназначена за бронираните полкове, пехотата, специалните кадри, артилерията, корпуса на експертните офицери, влаковете, инженерите, оборудването, сигналите, морската пехота, chasseur à pied, някои специализирани щабни групи, fusiliers marins, fusiliers commandos de l’air и commandos parachutistes de l’air. Също така, синята барета се носи от всички части, произлизащи от френско-германската бригада.
 • Черната барета на специалните сили: носи се от 1-ви шоков батальон, 4-ти, 5-ти, 16-ти и 17-ти шасистки батальони, 156-ти пехотен полк и всички бойни танкови полкове.

Френски войници, носещи черна барета 

Въпреки че се произвежда и носи редовно в няколко страни по света (Южна Америка, Япония, Испания, Централна Европа), черната барета се е превърнала в една от емблемите на Франция, повече или по-малко наравно с велосипеда, виното и багетата. По време на Втората световна война тя е един от символите на Съпротивата. В резултат на това носенето на този емблематичен френски знак се приписва на елитни части на френската армия, в следния списък.

Шасовите батальони

По-точно става дума за bataillons de chasseurs à pieds. Шасьорът на пиеде (Chasseur à pied) е пехотинец във френската армия, чиято първа съвременна форма датира от 1838 г., със създаването на първия батальон на шасовете на Орлеан. През 1840 г. броят на техните подразделения бързо се увеличава, докато достигне стойността от 10 батальона, след това 20 батальона през 1853 г., докато накрая 31 батальона през 1913 г. (всички специалности взети заедно).

Междувременно, след като се превръща в chasseur à pied, през 1888 г. се появява нова специалност: һаѕѕецг alpin. В резултат на това 12 батальона са трансформирани в алпийски chasseur à pied батальони. Едва през 1916 г. наименованието е опростено, като те са наречени просто и ясно „батальони на шаситата“. Сред тях има 4 батальона , които носят черната барета:

 • Четвърти батальон: военна част, която участва и в двете световни войни, както и в Алжирската война. Девизът му е „Qui s’y frotte s’y pique !„.
 • Le 5ème bataillon: подразделение, което е преживяло няколко разпускания, прехвърляния и създаване.
 • 16-ти батальон: последният от седемте механизирани батальона за шасита, който е включен в бойния ред през 1980 г. С роля на боец с висока и ниска интензивност, неговите девизи са: „А 16-ти е все още ? Of Steel„, а след това „16-ти пехотен изтребителен батальон, 16-ти стоманен батальон
 • Седемнадесети батальон: Наричан „Железният батальон„, девизът му е „Няма последно усилие„.

156-ти пехотен линеен полк

Създаден през 1809 г. по времето на Първата империя, 156-ти РИ или Корейски полк е пехотен полк във френската армия. Със същия девиз като този на 4-ти БДК (qui s’y frotte s’y pique!), той притежава два четирибагреника в цветовете на лентата на военния медал:

 • Един от тях е присъден по време на Първата световна война: 10 септември 1918 г.
 • и последният (включващ маслина от croix de guerre des théâtres d’opérations extérieures), присъден по време на Корейската война: 10 ноември 1955 г.

От 19 до 24 август 1914 г. веднага участва в битката при Морханж, след което е преместен в Северна Франция, където се отличава и откроява по време на битката при Фландрия в края на 1914 г., а след това и по време на битката при Артоа. По-късно участва във Втората битка при Шампан, през февруари 1916 г. в Битката при Вердюн, и в Сома в края на 1916 г. През пролетта на 1917 г. той участва и в битката при Chemin des Dames. Завършва конфликта отново във Фландрия по време на 3-та битка, наречена битката при Мон Кемъл. И накрая, той участва във 2-рата битка при Марна през май 1918 г. и в 3-тата битка при Аиса през юни-юли 1918 г.

1-ви парашутно-щурмови батальон

Обучен на парашутизъм през май 1943 г. в Стауели в Алжир, щурмовият батальон е елитна част на френската армия с методи на командос. Неговата цел е да подкрепя френските съпротивителни организации в техните действия с оглед на укрепването им. Всички участващи бойци са доброволци и са обединени около обща доктрина (сила на легиона, лекота на ловеца, шик на кавалериста), която напомня за разнообразния им произход. По време на Втората световна война подразделението участва последователно във Франция и Германия, след това в Индокитай и Алжир, преди да бъде окончателно разформировано в края на 1963 г.

Les régiments de chars de combat

Те представляват бронирана част на френската армия, която принадлежи към l’arme blindée cavalerie (ABC). Последната, създадена на 1 декември 1942 г. във френска Северна Африка, обединява кавалерийски и танкови части. Бронетанковата и кавалерийската армия поема мисиите и традициите на конната артилерия и кавалерията, като неин родоначалник е създадената през 1916 г. специална артилерия. Днес тя отговаря за разполагането на повечето от бронираните машини на Франция, въпреки че някои от тях все още зависят от пехотните полкове. Често я наричат „кавалерия“ или „бронирана кавалерия„.

По този начин танковите полкове са съставени от подразделения, в които всеки войник гордо носи черна барета.

qui-porte-le-béret-noir-dans-l'armée-française

Surplus militaire, вашият ориентир за военно облекло

Като всеки французин, верен на своята култура и традиции, вие не сте безчувствени към военния стил на френската армия? Surplus militaire предлага широка гама от облекла, аксесоари, чанти, екипировка, украшения и бижута във военен стил (командос, парашутист и др.). Благодарение на разнообразието на нашите продукти, на разумни цени и с възможност за доставка, ще разполагате с повече от достатъчно средства, за да направите отличен и добре обмислен избор.

Качествена военна екипировка

Искате ли тениска, панталон с решетка, обувки или дори ежедневно армейско яке? Ние предлагаме военно облекло, при което качеството и ефективността на материята (вълна, памук, кожа и др.) са гарантирани. Може би вместо обикновения ежедневен стил търсите по-скоро командосска визия като Специалните въздушни служби? Или пък предпочитате да възприемете стила на полковник Тугдуал Барбарин ? Така или иначе, попаднали сте на правилното място!

Военни барети в няколко разновидности

Нашият онлайн магазин ви дава възможност да се сдобиете с шапката, балаклавата, шапката с шапка, бонишона или мечтаната барета от голям избор. Ако сте човек, който харесва изглеждането на морски командос, препоръчваме ви военната барета с боне, за да се почувствате като истински морски пехотинец. Станете в обувките на истински войник от елитна френска част, като закупите черна барета от нашия магазин. За да го направите, посетете Surplus-Militaires.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *