Колко струва един изтребител?

С оглед на скоростта, мощността и възможностите на самолети като френския Dassault Rafale, който е многоцелеви изтребител, пазарът на тези самолети за въздушна отбрана не е смешен. Един изтребител се купува за милиони, ако не и за милиарди долари и евро.

В тази статия ви разказваме подробно за цената на стандартен или специфичен изтребител, в зависимост от неговата версия. За целта
ще започнем с преглед на най-важното, което трябва да знаете за изтребителите.

Няколко артикула облекло и аксесоари, като например одежди за лов“>армейски шорти, тактически ръкавици, военни огърлици се предлагат на нашия сайт. Направете своя избор!

 

tenue-de-chasse

Table of Contents

Историята на изтребителите

За да си припомним мощта на тези самолети, нека вземем за пример а Rafale, френски изтребител серийно производство. Ето и неговите характеристики:

 • Дължина: 15,30 м
 • Крило: 10,90 м
 • Височина: 5,30 м
 • Тегло на двигателя: около 10 тона (Версия С: 9350 кг; Версия В: 9550 кг; Версия М:
 • Максимална маса: 24,5 тона
 • Вътрешно гориво: 4,7 тона (с 400 кг по-малко специално за Rafale)
 • Външно гориво: 6,7 тона
 • Точки за теглене: 14 тона (13 при морската версия поради големия размер на носовия колесник)
 • Точки за пренасяне на тежки товари или гориво: 5 тона
 • Приземяване: 13,5 тона (максимум)

Защо армията на САЩ или дори френската национална армия решават през междувоенните години да инвестират в проект за разработка на военна авиация? Това е преди всичко въпрос на национална отбрана за всяка нация, която е имала възможност да разполага с такава.

Подари на близките си или на себе си бижута във военен стил (пръстени, колиета,….) в нашия онлайн магазин. 

Първата световна война

По време на Първата световна война се появяват изтребители, за да атакуват вражеските разузнавателни самолети и балони, а след това и първите бомбардировачи. От самото начало на конфликта въздушното разузнаване придобива голямо значение при провеждането на операциите, като за първи път дава възможност за пряко наблюдение на вражеските укрепления, складове и придвижване на войските, както и за регулиране на артилерийския огън. Поради това самолетите, изпълняващи тези мисии, се превръщат в приоритетни цели.

Поради ниската мощност на двигателите по онова време полезният товар, който може да се носи от изтребител, е изключително ограничен. Самолетите са били конструирани от дърво с платнени крила. Този примитивен материал и липсата на опит на авиоинженерите означавали, че този тип самолети били структурно крехки. Поради това нерядко те се разпадали във въздуха, отнасяйки пилота със себе си, особено по време на жестоки бойни маневри. Ето списъка на самолетите на Франция по времето на ПГМ, с годините на експлоатация:

 • Blériot от 1909 г. (многоцелеви самолет)
 • Breguet от 1916 г. до 1918 г. (бомбардировач, ескортиращ изтребител)
 • Caudron от 1914 г. до 1918 г. (изтребител, бомбардировач, разузнавателен самолет)
 • /li>
 • Dorand от 1918 г. (разузнавателен самолет)
 • FBA от 1915 до 1916 г. (морски патрулен хидроплан)
 • /li>
 • Пол Шмит 7 от 1917 г. (бомбардировач)
 • Салмсон 2 от 1915 г. (разузнавателен самолет)
 • SPAD от 1915 до 1918 г. (разузнавателен самолет, изтребител)
 • Voisin от 1914 до 1916 г. (бомбардировач)
quel-est-le-prix-d-un-avion-de-chasse

Втора световна война

По време на МГС изтребителите трябваше да играят важна роля : контролът над небето и въздушното превъзходство станаха важна част от военната доктрина. Изтребителят е част от сложна организация. Техниките за въздушен бой се развиват. Обърнете внимание на използването на брак: наземен радар, бордово радио, с цел насочване на прехващанията, както и на груповите маневри, при които крилото прикрива своя лидер.

Списъкът на френските самолети, намиращи се на въоръжение по време на ПСВ, включва множество модерни самолети, сравними с тези на германците (повечето от които остават на етап изпитания), както и няколко остарели самолета, често произхождащи от прототипи с добри характеристики (състезателни самолети и др.), но чиято серийна версия е доста различна с въоръжението :

 • Изтребители (Arsenal, Hanriot, Loire)
 • Бомбардировачи (Amiot, Bloch, Levasseur)
 • Разузнавателни самолети (CAMS, Dewoitine, Potez)
 • Щурмови самолети (Breguet Br.690
  до 700, Loire-Nieuport LN 401/410/411, Potez 25)
 • Транспортни самолети (Bloch, Potez, SNCASE)
 • Разузнавателни самолети (Lioré-et-Olivier, ANF Les Mureaux, Bloch)
 • Всичко е свързано с учебните самолети.
  li>Учебни самолети или самолети за връзка (Loire, Maillet, Morane Saulnier)
 • Северни самолети (Gourdou-Leseurre, Latécoère, Breguet)

Колко струва един изтребител?

Това е цената на самия самолет без програмите за развитие, разходите за поддръжка и други елементи, които сами по себе си струват цяло състояние. Цената на „билета“ на самолета никога не е определена на камък, тъй като често е предмет на преговори. Самолет, произведен на местно ниво на цена, която е значително по-ниска от експортната му цена, се купува от много държави. Други успяват да създадат пълно или частично производство.

Ще говорим за самолети, които се произвеждат в момента, така че не за F-117 Nighthawk, F-22 Raptor или други самолети, които са били много скъпи за времето си, но вече не се произвеждат. Освен това е посочен само най-скъпият вариант на даден модел, с едно изключение, което ще бъде обяснено по-подробно, в този списък на 10-те най-скъпи изтребителя :

 • Lockheed Martin F-16 Block 70/72
 • Boeing F/A-18E/F Super Hornet
 • Lockheed Martin F-35A
 • Saab JAS 39E/F Gripen
 • Sukhoi Su-35 Flanker E
 • li>McDonnell Douglas F-15EX Strike Eagle
 • Chengdu J-20
 • Dassault Rafale
 • Eurofighter Typhoon
 • Lockheed Martin F-35B и F-35C

Lockheed Martin F-16 Block 70/72: 64 милиона

F-16 е проектиран като лек, маневрен боен самолет с цел да предложи достъпна алтернатива на F-15. Неговите по-стари варианти струват около 30 млн. долара за брой, което е по-евтино от по-голямата част от съвременните изтребители, докато най-съвременните модели са наистина много скъпи.

Конфигурациите Block 70 и 72 включват много от подобренията, планирани за F-16V, и е много вероятно да бъдат много сходни с F-21. Въпреки че цената на F-21 или на модерния F-16V никога не е била споменавана публично, цената на един F-16 Block 70 дава представа за това колко би могъл да струва един самолет от висок клас, базиран на мастития планер на F-16.

Boeing F/A-18E/F Super Hornet: 67,4 милиона 

В края на 90-те години на миналия век се появи транспортният самолет F/A-18 Super Hornet, който замени по-старите Hornet-и от вариантите A, B, C и D. Въпреки че първоначално и основно е базиран на самолетоносач, той предизвика интерес от страна на държави, възнамеряващи да го използват единствено като самолет за наземно базиране.

Последната модернизация на F/A-18, конфигурацията Block III, внася значителни подобрения в авиониката и оръжейните системи. То привежда Super Hornet в съответствие с най-новите изтребители от поколение 4.5 и очевидно повишава цената му.

Най-скъпият вариант на този самолет е EA-18G Growler, специализиран самолет за радиоелектронна борба с цена до 100 млн. долара. Въпреки че може да бъде оборудван с боеприпаси „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, той е прекалено специализиран, за да се счита за обикновен боен самолет.

Lockheed Martin F-35A:
F-35 е останал в историята като най-скъпата оръжейна система на всички времена и макар че Lockheed Martin успя да намали цената на един готов F-35A до под 80 милиона долара, тази цена е само върхът на айсберга.

Експлоатационните разходи на най-новите американски самолети са едни от най-високите в света. Следователно самолетът е относително евтин за закупуване, но много скъп за поддръжка. Освен това F-35A е един от трите много различни варианта на F-35, който е най-евтин.

what-is-the-price-of-a-fighter-aircraft

Saab JAS 39E/F Gripen: 85 млн. щатски долара

Шведският JAS 39 Gripen, от варианти C и D, е известен с това, че е един от най-евтините нови изтребители от поколение 4 или 4.5. Той би могъл да се сдобие с 30 млн. долара за бройка, което е изгодна цена за такъв усъвършенстван самолет.

Най-новите му варианти, E и F, промениха играта. Въпреки че оперативните им разходи все още са доста по-ниски от тези на изтребителите от 5-то поколение, цената на такъв самолет се е увеличила повече от два пъти. Това отчасти се дължи на разликите между самолетите. Почти всичко, с изключение на планера, е модернизирано. Нов радар, двигател, авионика, модернизирани оръжейни системи. От стария „Грипен“ е останало много малко.

През 2012 г. се очакваше новото поколение JAS 39 да струва над 100 млн. долара. Едва през последните няколко години Сааб успя да намали цената и с това намаление Gripen отново се превърна в търсен самолет на международния пазар.

Сухой Су-35 Flanker E: 85 млн. евро

Су-35 е скъп, но руските изтребители имат репутацията на изгодни сделки. Всъщност експортната му цена е по-висока от тази на Су-57, най-новия руски изтребител от 5-то поколение. Разбира се, все още не е подписан договор за Су-57 и цената му е неофициална и спекулативна. Така че, поне до момента, Су-35 остава най-скъпият руски самолет.

Цената му също може да бъде объркваща, тъй като е модернизация на Су-27 от съветската епоха, Су-35 е в същото семейство като Су-30, Су-33, Су-34 и Су-37. Въпреки че Су-33 и Су-37 не се продават, Су-34 и Су-30 (заедно с многото им варианти) струват повече от два пъти по-малко от Су-35.

Това обяснява защо Русия се бори да намери клиент за самолета и въпреки че някои страни очевидно проявяват интерес, освен Китай и Египет, които вече са ги купили. В
сравнение със Су-30, Фланкер Е изглежда почти като дюшек!

McDonnell Douglas F-15EX Strike Eagle: 87,7 милиона 

F-15 не трябваше да бъде евтин и последният му вариант, F-15EX, демонстрира това. Предполага се, че той ще замени по-старите модели C и D, като същевременно ще бъде по-достъпен от най-модерните самолети от 5-то поколение. Тази достъпност се дължи на оперативните разходи, тъй като самият самолет е по-скъп от F-35A.

Предполага се обаче, че оперативните му разходи ще бъдат само 29 000 долара на час, а правителството на САЩ се надява да увеличи оперативните разходи на F-35A до 36 000 долара само до 2024 г. Това, заедно със сходството с предишните модели F-15, прави F-15EX привлекателен самолет за много държави.

Ченгду J-20: 100 млн.щ.д.

За този Китайският самолет 5-ти ген. Дори и неговата цена от 100 млн. долара също е само спекулация, макар и повече или по-малко реалистична. В края на краищата, Китай преди това не е имал никаква аерокосмическа индустрия, за която да се говори, а разходите за труд постоянно нарастват, да не говорим, че доскоро Китай трябваше да купува всички самолетни двигатели от Русия.

Dassault Rafale: 115 милиона

Като един от най-модерните самолети и произведен в един от най-скъпите региони в света, Rafale е скъп! В най-базовата конфигурационна бройка цената на Rafale варира между 100 и 120 млн. долара според докладите. Френските военновъздушни сили със сигурност са закупили самолета за много по-малко.

Eurofighter Typhoon: около 124 млн. долара 

Купувачите в рамките на ЕС могат да придобият Eurofighter Typhoon дори на цена от 50 млн. долара. Въпреки това експортната цена е много по-висока. През 2018 г. Airbus съобщи, че е предложил Eurofighter на Индия за до 138 млн. евро за брой, което все още е по-евтино от платеното за френските Rafales.

Lockheed Martin F-35B и F-35C: 135,8 и 117,3 милиона 

F-35B е най-скъпият изтребител, който може да бъде придобит през 2021 г.. Докато цената на един F-35A рязко спадна през последните години, по-сложните варианти не следват толкова много същата тенденция, особено F-35B, който е оборудван за късо излитане и вертикално кацане (STOVL), а F-35C е вариантът за самолетоносач. Всички тези самолети имат не повече от 30 % общи части, което означава, че оптимизирането на производството на единия едва ли ще се отрази на другия.

quel-est-le-prix-d'-un-avion-de-chasse

Падат ли ви военните теми? Всичко, което е свързано с летателни апарати, военни процедури и военни оръжия? Насочете
се към https://surplus-militaires.fr/, за да прочетете всички наши разнообразни статии по темата в нашия блог с разнообразно съдържание.

По-специално, харесвате ли изтребители? Посетете нашия онлайн магазин и само с няколко кликвания купете нужните облекла, екипировка, чанта, аксесоар или униформа, за да можете да бъдете на мястото на истински пилот на изтребител!

Предлагаме нашите артикули и услуги за доставка на ниски цени.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *