Коя държава има най-много ядрени бомби?

Разпространението на ядрени оръжия продължава да расте, а броят на страните, които желаят да се сдобият с ядрени оръжия, се увеличава всяка година. Кои държави се борят да притежават най-много ядрени бомби? Ще направим равносметка в тази статия.

Военно оборудване, което може да ви бъде полезно в ежедневието (маскировъчна мрежа, маска, ръкавица, ключодържател на въздушните сили …), се предлага в Surplus-Militaire. Елате и открийте!

military-helmet

Представяне на ядрена бомба

Ядрените бомби са удивителни взривни оръжия, използващи енергии, осигурени от сплавяването на тежки атомни ядра или от комбинацията на това явление с това на синтеза на леки ядра. Обикновено е известна и като атомна бомба или бомба с термоядрен синтез Тя е възпиращо оръжие, предназначено да възпира всякакви заплахи или атаки срещу интересите на дадена нация. 

Носете военни бижута за ежедневния си военен стил!

Източници на енергия

Ядрените бомби се произвеждат предимно от:

 • Уран: той е делящ се изотоп, който се разпада под въздействието на топлинен неутрон по време на спонтанно делене и на свой ред отделя продукти от деленето. Уранът е основното гориво в повечето ядрени реактори.
 • Плутоний: е радиоактивен изотоп, който също се разпада чрез делене. Той има по-висока вероятност за делене от урана и остава радиоактивен за период от 24110 години.

Кои са държавите, притежаващи ядрени бомби

Притежаването на ядрени оръжия е разпределено между девет големи световни сили. Начело на списъка са Съединените щати и Русия, които все още притежават повече от 90% от ядрените оръжия в света. Броят на ядрените оръжия в света през 2015 г. се оценява на 16300. Списъкът на държавите, притежаващи ядрени оръжия, включва:

 • Франция

 • Китай
 • Обединеното
  кралство
 • Израел
 • Индия
 • Пакистан
 • Северна Корея с, разбира се, Съединените щати и Русия

От тези девет държави само пет са подписали и са законно признати от ДНЯОкато държави с ядрени оръжия, включително Франция, Обединеното кралство, Съединените щати, Китай и Русия. Израел, Индия и Пакистан не са подписали споразумението. Корея, от своя страна, подписа, но денонсира договора през 2003 г. Страните, които са членки на НАТО, като Турция и Германия, разполагат с ядрени оръжия на своя територия, но не ги контролират пряко. В случая с Канада, въпреки многобройните си декларации в полза на световния мир и пълното отхвърляне на всяко разполагане на ядрени оръжия на своя територия, тя все още не е подписала нпт.

 • ДНЯО или Договор за неразпространение на ядрените оръжия: инструмент на международната общност за предотвратяване на множеството и контрол на гражданските употреби на манипулации с материали и технологии за разработване на ядрени оръжия.

Коя държава има най-много ядрени бомби

Всички ще сме забелязали, че от няколко месеца президентът на Русия Владимир Путин не спира да разпространява ядрена заплаха към всички онези, които биха искали да се наложат в конфликтите, които му се противопоставят на войната с Украйна. Тази заплаха не бива да се приема с лека ръка, тъй като Русия притежава повече от 6000 ядрени бомби в сравнение с 5500 за Съединените щати.

Страхът от ядрена война

Русия е première puissance nucléaire de la planète mais les états unis sont toujours dans la course et les talonnes de prêt et peuvent être une des forces de dissuasion face aux menaces du président Russe. Русия винаги е превръщала ядрените програми в един от своите приоритети, с фараонски бюджет за тяхното развитие. Въпреки че Русия никога не е съобщавала точния брой на своите оръжия, ядрена война е немислима и би била истинско бедствие и глобално клане.

Двигателите на разпространението на ядрени оръжия

Развитието ядрената война е скъпо начинание, което може би е причината толкова малко държави да ги притежават. Но за някои хора оръжията сами по себе си са гаранция за оцеляване пред лицето на възможни заплахи. Въпреки това образът, който най-големите световни сили създават, притежавайки тази артилерия, изпраща послание на по-малките държави, че е жизненоважно да ги притежават, ако искат да имат някаква стойност на международната сцена. Историческите фактори също натежават в баланса, притежаването на ядрено оръжие означава също така защита и възможност да не се преживеят ужасите, преживени от Хирошима.

what-is-the-country-with-the-most-nuclear-bombs

Дисбалансът в разпространението на ядрени оръжия

Другите западни държави, които също притежават ядрени оръжия, не разполагат със същите бюджети, които да отделят за своите програми за разработване и производство на ядрени оръжия, както Съединените щати и Русия.

 • Китай разполага с 350
  бойни глави
 • Франция има
  290
  бойни глави
 • Обединеното кралство има 225
  бойни глави

Това увеличава разликата с двете най-големи ядрени сили. И именно заизправяне на този дисбалансмежду законното и незаконното разпространение Международната кампания за премахване на ядреното оръжие настоява за договор за пълна забрана на ядрените оръжия.

Борбата срещу разпространението на ядрени бомби

Кампаниите за контрол и пълно премахване на ядрените оръжия в света се провеждат от организации, обединяващи няколкостотин държави в света. От 192-те държави – членки на ООН, 122 са се присъединили към проекта, но петте най-големи сили не пожелаха да последват примера им и самите те са признати от ДНЯО за държави, притежаващи ядрено оръжие. През 1953 г. президентът Айзенхауер предлага контрол върху делящите се материали за производство на ядрени бомби. <...> Ограничаването на ядрените оръжия е основната цел на тази организация. Въпреки това Съединените щати и Русия осъзнаха кризите в Куба и Берлин, които едва не доведоха света до ядрена война и до неговата гибел. Тогава беше взето решение за разоръжаване чрез ограничаване и намаляване на разрешеното производство. След няколко преговори, които имаха за цел да накарат големите сили да си сътрудничат в ядрената област, ДНЯО успя да получи подписа на петте държави, които се ангажираха да не доставят или прехвърлят ядрени оръжия на страни, които не притежават ядрено оръжие, и да не им помагат да се сдобият с такова. Споразумението също така задължава държавите, които не притежават ядрено оръжие, да подлагат на контрол целия си делящ се материал, за да се гарантира, че той няма да бъде пренасочен за военни цели.

Ядрено разоръжаване

Въпреки че ДНЯО не беше гласуван от петте постоянни членки на ООН, той беше приет от Общото събрание. Политическото въздействие на тази организация не е пренебрежимо малко, тъй като тя засилва убежденията и действията на неправителствените организации за борба с ядреното оръжие. Следователно действията за разоръжаване биха били истинско дългосрочно решение за сигурността на страните, които не притежават ядрени оръжия, пред заплахата от използването им. За да научите повече за армията и за повече съдържание и военни аксесоари, елате и посетете surplus-military.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *