Коя е най-голямата военна операция?

Повече от всякога светът е изправен пред най-голямата заплаха от тотална война между големите ядрени сили. Военнитестратегии понякога се подготвят предварително. Ядрените оръжия се използват катосредство за политическо възпиране. В противен случай понякога се налага провеждането на военна операция. Още през 1939 г. американците въвеждат стратегия за нападение в случай на война с Германия и Япония. Те изпратили своите войници, облечени в cagoule camouflage. Приоритетното поражение беше Германия. След това британците са вдигнати на крак на тайната англо-американска конференция във Вашингтон през март 1941 г.

 

military caps

 

Каква е най-голямата военна операция на всички времена ?

Операцията „Овърлорд“ („Overlord“) се обявява за най-голямата военна операция на всички времена, като нейните войници са на helmet gallet militaire. След&nbspразгрома на Франция в края на 1941 г. Великобритания предава на командващия си лорд Луис Маунтбатън разработването на комбинирани операции и мисията да проучи план за нападение на Европа през Ламанша за Деня „Д“.

През пролетта на 1942 г. британците приемат плана на Съединените щати за обкръжаване. Той включва десант на един милион американци в Европа. Изправен пред продължаващата битка със Съюзите, сред които е и Германия, планът Round-up изисква извънреден труд.

През декември 1943 г. върховният главнокомандващ Айзенхауер нарежда значителна въздушна подкрепа за успеха на операцията. След това се налага операцията да бъде отложена за пролетта на 1944 г. След това на комбиниран щаб, известен като C.O.S.S.A.C. (Началник на щаба на Върховното съюзническо командване), е възложено да осъществи „Овърлорд“.

Поради бурята, бушуваща над Ламанша, Айзенхауер вече е отложил десанта от 4 на 6 юни.

На 5 юни най-сетне метеорологичната служба му съобщава, че ще има 36-часово затишие и той решава да започне операция „Овърлорд“ без отлагане. Вечерта на 6 юни 1944 г., вторник, 160 000 души, 22 000 превозни средства и различно друго оборудване са готови да се бият. Началото е поставено с американски въздушни десанти в департамента Манш, в сектора Сен Мер-Еглиз и Карентан на запад, и на изток, в департамента Калвадос, в района на Беноувил-Ранвил.Три от тях ще останат във военната история. Щурмът на Пойнт дю Хок, между Юта и Омаха, от американските рейнджъри, превземането на мостовете над река Орн в непокътнато състояние и превземането на батареята Мервил от британските десантчици.

В края на 2003 г. Марк Лорансо посвещава сайт на съюзническите ветерани от Втората световна война. Това е „първият френскоезичен сайт, посветен на битката за Нормандия“. Той съдържа военни раздели, достъпни на три езика, включващи свидетелства на ветерани, карти, снимки и различни листове, свързани с оръжия и униформи.

Какви са известните военни операции?

Военните операции понякога се провеждат от въоръжените сили с цел да се гарантира мирът и сигурността на населението на дадена територия. От своя страна, чрез своите външни военни операции Франция се бори главно срещу тероризма в света. Те са известни като OPEX. Френските военни операции в чужбина демонстрират ангажимента на Франция за опазване на международния мир и сигурност.

Либия е изправена пред гражданска война.Операция „Харматан“ стартира на територията на Либия от 19 март 2011 г. до 31 октомври 2011 г., малко след смъртта на полковник Кадафи на 20 октомври 2011 г. Тя беше стартирана по заповед на президента Никола Саркози срещу бунтовническите сили на полковник Муамар Кадафи. Основните настъпателни мисии се изпълняват от самолети на военновъздушните сили и военноморските сили.

Тероризмът е широко разпространен в региона на Сахел. Засегнати са пет държави, сред които основно Мали, Чад, Нигер, Буркина Фасо и Мавритания. Операция Barkhane стартира на 1 август 2014 г. след операциите Épervier и Serval в Чад и Мали с цел противодействие на джихадистите. Тя е прекратена на 3 юни 2021 г. поради новия преврат в Мали.

По заповед на президента Франсоа Оланд Операция Sangaris в Централноафриканската република стартира през декември 2013 г. и приключва на 13 май 2016 г. Причината за операцията е междуобщностната криза, засегнала Централноафриканската република. Разходите за операцията се оценяват на 200 млн. евро, като в нея са изпратени няколкостотин френски войници, хеликоптери „Газела“ и бронирани машини.

През август 2021 г. талибаните превземат Кабул.Операция „Апаган“ в Афганистан следователно е френска интервенция, насочена към евакуация на граждани. Повече от 3000 души, предимно афганистанци, включително 142 френски граждани и 62 европейци, са евакуирани по въздух от 15 август до 27 август 2021 г. Извършени са 26 полета на военни товарни самолети и самолети „Еърбъс“. На 29 август 2021 г. се отбелязва датата на последния полет от летището в Кабул до Париж.

quelle-est-plus-grande-operation-militaire

Каква е най-голямата военновъздушна операция в историята?

Военноморската въздушна операция „Оверлорд“ остава най-голямата в историята. Тя се откроява благодарение на човешките качества на времето илогистичните, техническите и промишлените умения на съюзниците. Върховният главнокомандващ Дуайт Айзенхауер, британският фелдмаршал Бърнард Монтгомъри и американските генерали Омар Брадли и Джордж Патън решават да се приземят в Нормандия, южно от Сена. Германия вече е нахлула във Франция през 1941 г. Германските сили наброяват 300 000 души под върховното командване на престижния фелдмаршал Ервин Ромел.

Нацистката окупация се разпространява все по-надалеч в Европа. Те нахлуват в Румъния и България и пресичат Днепър. От години Европа с нетърпение очакваше настъпването на Деня „Д“. За французите целта на десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г. беше да си върнат страната от германците. Десантът най-накрая се осъществи на 5 юни 1944 г. поради бурята в Ламанша.

На разсъмване на 6 юни 1944 г. 4266 транспортни и 722 военни кораба се адаптираха от брега на Нормандия, като взеха на борда си повече от 130 000 съюзници. Повече от 10 000 самолета ги наблюдаваха от въздуха. Операцията е отбелязана като решаващо събитие във войната. Тя компрометира и десантните войски, които наброяват общо 23 500 парашутисти от три въздушнодесантни дивизии, включително 2395 самолета и 867 планера.

Парашутистите са хвърлени зад германските линии. Тяхната мисия е да прочистят плажа Юта и да прекъснат националния път, свързващ Кан с Шербург. Някои от тях от 101-ва въздушнодесантна дивизия, които по погрешка се приземили в центъра на селото, били обстрелвани от германците с картечници още преди да са паднали на земята. Германците са били предупредени за десанта. Те разполагали с мрежи във вътрешността на страната, които им позволявали да разкодират кодови съобщения от британското радио BBC. До края на деня във
Франция са пристигнали 135 000 съюзнически войници.

quelle-est-grande-operation-militaire

What are OPEX?

ОПЕКС или външни операции са действия на френските военни сили извън националната територия на страната със средна продължителност от 4 до 6 месеца. Министърът на въоръжените сили взема решение относно квалификацията на тези операции. Поради статута си на военна сила и членството си в многобройни международни организации, най-често се наблюдава участие на Франция вмеждународни операции за поддържане или възстановяване на мира.

Тези ОПЕК могат да се провеждат и всъдействие с членовете наНАТО илиПСОР от рамката на Европейския съюз. С OPEX са свързани две правомощия. От една страна, съществува изпълнителната власт под ръководството на президента на републиката. Съгласно член 15 от Конституцията от 4 октомври 1958 г. Решението за ангажиране на въоръжените сили се взема от президента на републиката в Съвета по отбрана. От друга страна, законодателните правомощия на парламента подлежат на парламентарен контрол съгласно член 35 от Конституцията. Конституционната реформа от 23 юли 2008 г. засили парламентарния контрол. Правителството трябва да информира парламента в рамките на три дни, ако възнамерява да се намеси.

Впоследствие трябва да се проведе дебат без гласуване. След четири месеца намеса правителството трябва да представи на парламента удължаване на срока за разрешение. В краен случай може да се поиска становището на Народното събрание.За бюджетирането и финансирането на ОПЕК отговаря Сметната палата. Той посочва, че допълнителните разходи за OPEX са се удвоили през последното десетилетие, като през последните три финансови години всяка година са изразходвани над 1,1 млрд. евро, което е на стойност над 100 000 евро на войник. През 2021 г. те ще бъдат близо 1,5 млрд. евро за OPEX и вътрешни мисии (MISSINT).

quelle-est-plus-grande-operation-militaire

Колко мощна е френската армия?

Мощта на френската армия има много имена: Френски въоръжени сили или Френска армия. Тя е отговорна за защитата на населението, територията и националните интереси. Официално до 2006 г. не е съществувала класация на силата на въоръжените сили. Оттогава насам организацията Global Firepower проучва и оценява различните държави според различни фактори. Тези фактори са: човешка сила, авиационна мощ, артилерийска мощ, логистична инфраструктура и география, както и способност за водене на конвенционална война.

Франция е на7 място от общо 142 в класацията за тази година през 2022 г. Тя изостава от големи сили като Съединените щати, Русия, Китай, Индия, Япония и Южна Корея. Именно ударните хеликоптери и самолетите за специални мисии я открояват от тълпата. Страната изразходва за отбрана повече от своя БВП, отколкото другите държави от НАТО. Тя планира да похарчи стойност от 41 млрд. евро до 2022 г.

По отношение на милиардите, инвестирани в отбрана през 2021 г., Франция ечетвъртият най-голям харчещ след САЩ, Великобритания и Германия, по данни на НАТО. Германия има по-голям бюджет, но не разполага със същите ядрени оръжия за възпиране, каза Рош. Той също така добави, че външната политика на страната й позволява да се намесва на различни места. Тя е единствената страна в Западна Европа с независима ядрена възпираща сила, самолетоносач с катапултно излитане и хоризонтално кацане.

Къде Франция участва в ОПЕКС?

Сблъсквайки се с кризата в Украйна от февруари насам, войници и пилоти на изтребители бяха изпратени в други източноевропейски страни (Полша, Румъния и Естония). През март 2022 г. Франция дори изпрати свои 800 войници, включително 300 белгийци, за укрепване на военната позиция на НАТО в базата „Михаил Когълничану“ в Румъния.

Мисията е представена като възпираща и отбранителна позиция на НАТО спрямо руската агресия. „В момента френската армия разполага с общо 36 623 души, от които 9 796 за многонационални ОПЕК, 3 503 за двустранни ОПЕК, 6 293 за сили за присъствие и 17 031 за сили за суверенитет. 

А повече от 80% от операциите са в Африка и Азия, като на всяка от тези области се падат по около 42% от външните интервенции. Броят на разгърнатите войски е равномерно балансиран, като във всяка от тези две зони има по 5400 войници.

На Европа се падат 16% (2091 войници), а на Америка – 0,20%, като в MINUSTAH участват 26 френски войници, разположени в Хаити. Според съобщенията Франция все още носи дежурство вЗападна Африка под ръководството на операция „Бархан“. Тя включва антитерористични операции в региона на Сахел.

На юг се извършва обучение на антипиратски сили вГвинейския залив. В рамките на операция „Чамал“ от 2014 г. насам в Близкия изток се намират 600 войници, 11 изтребителя и една фрегата. Операция „Даман“ все още продължава, като 700 войници са разположени в Ливан.

quelle-est-plus-grande-operation-militaire

Какво е OPEX?“

Не е дадено официално определение завъншна операция или OPEX. Въпреки това определението, което се съдържа в доклада на Торет за изграждането на паметника OPEX, е най-широко използваното. OPEX е дефинирана по следния начин: „външна операция, всяко използване на въоръжени сили извън националната територия (независимо дали са разположени на театъра на военните действия или действат от френска територия). В контекст, характеризиращ се с наличието на заплахи или рискове, които могат да засегнат физическата неприкосновеност на военния персонал.

От края на 90-те години на миналия век чрез междуведомствено постановление дадена операция се квалифицира като външна операция. Всъщност с междуведомствена заповед се определя съответният географски район и период. В резултат на това
не всички военни интервенции на Франция извън нейната територия са административно OPEX.

В допълнение, мисия, класифицирана като OPEX, има последици засоциалния план, по-специално за издаването на карта на боец, и закриминалния план. Що се отнася до
наказателното право, квалификацията OPEX осигурява правна защита на военнослужещите, които използват отбранителни сили.

Кой полк най-често отива на OPEX?

От началото на 2000 г. терористичните атаки станаха често срещано явление в Европа. Нашата сигурност е застрашена и извън границите ни. Даеш енай-голямата опасност, заяви Франсоа Оланд през 2015 г. Независимо от това, в периода 2002-2015 г. се наблюдава значително намаляване на броя на служителите, разположени в рамките на ОПЕК. Броят на намаления персонал е около 3000 души. По-голямата част от тях бяха от сухопътните сили. Това е армейският полк, който отива най-много на OPEX, особено чрез участието на Франция в лицето на мироопазването и борбата с тероризма в света.

По време на председателството на президента на републиката Еманюел Макрон, министъра на въоръжените сили Себастиан Лекорну, началника на Генералния щаб на въоръжените сили армейски генерал Тиери Буркар, активният персонал наброява 270 746 войници и цивилни. 61 287 ще бъдат цивилните и 206 317 войници (FTEs в края на 2018 г.),Минималната възраст, необходима за постъпване в армията, е 17,5 години. Малко над 35 000 войници  участват в OPEX, включително 13 000 на територията на страната и повече от 6 000 за външни операции (Barkhane и Chammal), през март 2020 г.

Резервистите наброяват 63 700 оперативни (включително жандармерията). „Barkhane е Франция, която се бори с тероризма при неговия източник“, обясни Еманюел Макрон. През 2019 г. 4500 войници ще бъдат разположени в Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер и Чад. В операция „Шамал“ участват почти 1000 френски войници, ангажирани в Сирия и Ирак. Това епредимно въздушна интервенция.

quelle-est-grande-operation-militaire

Кои ОПЕК са в процес на изпълнение или са наскоро завършени?

Много ОПЕК са в процес на изпълнение или са наскоро завършени. Личният състав на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили може да участва във външна операция. Научете повече за някои от тях, в които са участвали френски войници.

Операция Barkhane

Започнала на 1ᵉʳ август 2014 г.,операция Barkhane, наброяваща 4600 войници, е в сътрудничество с Г5 Сахел. Последната е съставена от Буркина Фасо, Мали, Мавритания, Нигер и Чад.

Тази операция подкрепя сахелските държави в борбата им срещу въоръжените терористични групировки чрез сътрудничество, партньорство и увереност. Тя ще приключи през февруари 2022 г. след изявление на президента на републиката.

Операция Чамал

Операция Чамал, която емеждународна операция, стартира на 19 септември 2014 г. В тази операция участват 600 военнослужещи. Тя включва сътрудничеството на 78 държави и пет международни организации. Нейната цел е да подкрепя и съветва иракските сили, които се борят срещу Даеч.

Операция Даман

С 700 души военен персонал тази френска операция допринася за ЮНИФИЛ и Ливан. Нейните военнослужещи доставят основно оръжия на Резерва на командващия силите (FCR). Целта на операция „Даман“ е да състави резервни сили, да изпълнява мисии за наблюдение и разузнаване заедно с ливанските въоръжени сили и да осигури военно обучение на ливанските войници.

Мисия Lynx

Целта на мисията Onyx е да успокои съюзниците в Централна и Източна Европа, които се чувстват застрашени от засиленото присъствие на НАТО на техните територии. Отрядът от 300 военнослужещи подсилва батальона за предно присъствие в Естония.

Мисия Aigle

С 800 военнослужещи, от които 300 белгийци, мисията Aigle има за цел да укрепи възпиращата и отбранителна позиция на НАТО в източния край на Европа и агресивната война в Украйна. За
тази цел през март 2022 г. френската армия ще разположи военнослужещи в базата „Михаил Когълничану“ и в Румъния.

Как се заплаща на военнослужещите в OPEX?

Според доклада на Сметната палата от ноември 2016 г. надбавката за трудностите на чуждата служба или ISSE е достигнала 291,3 млн. евро през 2015 г. и е наброявала 8 160 души. Средната годишна заплата за ISSE е 35 000 евро на войник.

Мисиите на ОПЕКС обикновено продължават четири месеца. От 1 октомври 2015 г. всички военнослужещи, които са служили четири месеца на чуждестранна служба, ще получат карта на ветеран. В резултат на това
от 1993 г. насам на военнослужещите са издадени 200 673 карти на ветерани от OPEX, включително близо 80 000 за четиримесечно присъствие.

Какви са ролите на военнослужещите в OPEX?

Извън френската територия армията има възможност да евакуира френски или съюзнически граждани, да стабилизира опасни райони, да помага на цивилното население. Решенията за OPEX се вземат от Франция с цел защита на нейните интереси. Това означава, че войниците, участващи в мисии OPEX, могат да бъдат водени към :

  • да участват в бойни действия;
  • да изпълняват мисии в опасни или несигурни райони;
  • да помагат на цивилно население в беда;
  • да живеят в село, засегнато от конфликт.

Това е и възможност да общувате с местното население и да му помагате. За
да бъде по-добре приет, войникът трябва да се държи образцово и да спазва обичаите на това население.

quelle-est-plus-grande-operation-militaire

Кой решава и контролира OPEX?“

Външните военни операции не трябва да се приемат с лека ръка, като се има предвид, че те засягат международните отношения на Франция.

Правилата, които регулират решението за участие

И точно затоварешението за военно участие се взема от президента на републиката в Съвета по отбрана. Това правомощие за вземане на решения му се полага с оглед на прерогативите, предоставени му от член 15 и член 5, параграф 2 от Конституцията от 4 октомври 1958 г. Те го превръщат в „гарант на националната независимост, териториалната цялост и спазването на договорите“.

Впоследствие Генералният щаб на въоръжените сили поема отговорността за заповедите за провеждане на операции, както и за административните и логистичните директиви. Географският обхват на операцията и мерките за нейната поддръжка са част от издадената директива. Това включва и финансова подкрепа, като например изплащане на надбавки за чуждестранна служба.

Парламентарен надзор на OPEX

След като член 35 от Конституцията беше изменен в рамките на конституционната реформа от 23 юли 2008 г., парламентарният надзор на OPEX бързо се засили. Това изменение означава, че правителството е длъжно да информира парламента за всяко решение за участие във въоръжена интервенция. Информиране в рамките на три дни. 

Според контекста, на 24 септември 2014 г. по време на намесата на Франция в Ирак с операция „Шамал“ се провежда парламентарен дебат без гласуване. Ако впоследствие външната интервенция продължи повече от четири месеца, правителството трябва да контролира това удължаване с разрешението на парламента. В
случай на спъване,Националното събрание взема решение като крайна мярка.

quelle-est-plus-grande-operation-militaire

Как се финансират и бюджетират OPEX?

В доклада си от ноември 2016 г. Сметната палата отчита промяна в характера и разходите за OPEX от 2012 г. до 2015 г. Все още според Cour des Comptes упражненията OPEX генерират допълнителни разходи в размер на 1,1 млрд. евро всяка година. Единичните разходи за външна военна операция са се увеличили повече от два пъти през последното десетилетие.

Общото увеличение за външни операции и вътрешни мисии (MISSINT) е 1,5 млрд. евро през 2021 г. Според оценката, направена от сенаторите Седрик Перин и Елен Конуей-Муре в доклада им от 24 ноември 2021 г., бюджетът за външни операции (OPEX) би бил 330 млн. евро. Разлика от 110 млн. евро в сравнение с предходната година.

Пред подобни несъответствия Сметната палата и Сенатът призоваха за по-добра информираност относно нарастващите допълнителни разходи за OPEX. Те също така предложиха в първоначалния финансов акт да бъде включено реалистично и искрено разпределение на средствата за OPEX. Освен това взакона за военното програмиране, действащ от 2019 г. до 2025 г., гласуван на 13 юли 2018 г., е записано увеличаването на усилията на Франция в областта на отбраната в съответствие с желанието на президента на републиката.

 Оправдана мярка предвид заплахите, описани в стратегическия преглед, публикуван през октомври 2017 г. и актуализиран през 2021 г. А в допълнение към планираното увеличение на общия бюджет, Законът за военното програмиране (LPM) изисква отМинистерството на въоръжените сили постепенно да поеме пълните разходи за външни операции. Досега тези разходи се финансираха от други министерства. В Закона за финансите за 2022 г. обаче се поема ангажимент за финансиране на OPEX и MISSINT с провизия в размер на 1,1 млрд. евро.

quelle-est-grande-operation-militaire

Колекции

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *