Какво оборудване за оцеляване ви е необходимо?

Походите, преходите или други дейности на открито могат да бъдатпривлекателен начин да прекарате уикенда във Франция, например ако искате да избягате от Париж или други страни. Лесно е обаче да се озовете в ситуация, в която да се загубите или да се нараните. И в която нямате представа как да запалите огън, да приготвите храна или да се предпазите от насекоми и други диви животни. За да оцелеете, ще имате нужда от някои специфични инструменти при следващото си приключение. В следващата статия са описани някои от важните принадлежности, с които ще трябва да разполагате, преди да тръгнете на поход, къмпинг или друга дейност.

За да сте добре екипирани и да се справите със ситуация на оцеляване, трябва да подготвите всичко предварително.
В този случай събирането на подходящо оборудване за оцеляване е задължително. Използването на контролен списък е задължително. Има четири основни параметъра, които трябва да се вземат предвид.

Първо, гъвкавост: при оцеляването е важно да знаете как да запалите огън, да ядете и пиете, както и как да спите и да се подслоните. Второ, теглото на оборудването ви: то трябва да е леко, за да пестите енергията си. На трето място, размер: изберете оборудване за оцеляване, което заема възможно най-малко място. Четвърто, издръжливост: изберете надеждно оборудване за оцеляване, което ще издържи проверката на времето. Открийте нашия контролен списък, посветен на оборудването за оцеляване, с други думи, основното оборудване в ситуация на оцеляване като kit de survie foret.

Запалка за оцеляване

Какви са материалите за оцеляване ?

Практикувате оцеляване или просто дейности на открито като туризъм,лов, риболов или други. Тези материали са от съществено значение за вас:

Есенциални материали:

 • Комплект за оцеляване:

За да се справите със ситуация на оцеляване, уверете се, че разполагате с подходящото оборудване за първа помощ: комплект за оцеляване, комплект за оцеляване или пакет за оцеляване е жизненоважна помощ. Важно е да знаете, че вашият комплект трябва да бъде компактен, лек и многофункционален. В идеалния случай включете в комплекта си за оцеляване предмети за първа помощ. Независимо дали сте любител на оцеляването или не, от съществено значение е да разполагате с аптечка за първа помощ у дома, дори голяма част от хората да не го правят.

Аптечката за първа помощ е основно оборудване за оцеляване на открито. Тя трябва да бъде компактна, лека и съставена от всички елементи, необходими при нараняване или спешен случай. В
чантата за евакуация няма да имате достатъчно място да носите целия комплект, така че вземете поне бинтове и компреси, както и дезинфекциращ спирт за обработка на рани.

В ситуация на оцеляване една необработена и дезинфекцирана рана бързо ще се влоши и ще ви попречи да продължите напред. Ето защо аптечката е задължителна част от оборудването за оцеляване, с която можете да се сдобиете сравнително лесно.

quel-matériel-pour-la-survie

Предоставянето на екипировка за оцеляване остава силата на носенето на екипировката на гърба ви. Запазването на максимална мобилност е много по-идеално. Оттук и значението на избора на добра раница за оцеляване, която със сигурност е най-важната част от оборудването за оцеляване в дивата природа. Преди всичко изберете здрав модел (не бива да ви подвежда) и с обем, който е добре съобразен с това, което планирате да опаковате. 

Защото тя е от съществено значение за пренасянето на цялото ви останало оборудване и аксесоари, както и за предпазването им от дъжд или сняг. Независимо дали става въпрос за
оцеляване, туризъм или къмпинг, качествената чанта е съществена част от оборудването.

 • Нож за оцеляване:

Абсолютно необходим в една ситуация на оцеляване, а оказва много услуги. Той трябва да е здрав, ефикасен и универсален. В зависимост от нуждите си и за да спечелите от гъвкавостта си, можете да включите сред вашето оборудване за оцеляване и швейцарски армейски нож или многофункционален инструмент от типа на Leatherman.

Припомняме ви няколко критерия, които трябва да вземете предвид при избора: ножът трябва да емежду 15 и 25 см или по-малък, защото няма да е достатъчно гъвкав в употребите си, а ако е прекалено голям, няма да е практичен за носене; трябва да е с фиксирано острие, ако практикувате бушкрафт. За оцеляване в градски условия сгъваемият нож ще свърши работа, А ножът трябва да има солидна дръжка, която да ви позволява да го хванете добре. Напримерпопулярен материал за дръжката на ножовете за оцеляване.

Важно е да се отбележи, чене трябва да ходите на обществени места с вашиянож за оцеляване. Носенето на оръжие с остриета е забранено във Франция, въпреки че е разрешено да се снабдите с ножове.

 • Многофункционални клещи:

Многофункционалните клещи наистина са част отосновното оборудване за оцеляване, независимо дали сте в провинцията или в града. Най-добрият многофункционален клещи за оцеляване е с минипила, този клещи е особено остър, със своите18 функции,които са идеални за рязане на клони, за да си направите подслон например.

 • Бутилка за вода и филтър:

Водата, един от най-важните елементи в ситуация на оцеляване след кислорода, водата е жизненоважна. Ако ви свърши водата, шансовете ви за оцеляване са много ограничени. И за съжаление, водата, която можете да намерите в реките, езерата или други естествени водоизточници, обикновено не е директно годна за пиене (с риск от стомашно разстройство в най-добрия случай или смърт в най-лошия!)

Всъщност, една тиква е съществен елемент сред вашето оборудване за оцеляване. В ситуация на оцеляване може да ви се наложи да се съмнявате в качеството на водата.  А тя е един от елементите, които в най-голяма степен ограничават оцеляването в дивата природа, защото очевидно е необходима, но не можем да вземем със себе си достатъчно количество, за да издържим няколко дни при интензивна дейност. Така че ще трябва да намерите малко вода по време на пътуването си. В никакъв случай не пийте директно събраната вода, а първо я преварете, за да се опитате да отстраните възможно най-много микроорганизми. Дори дъждовната вода, калта и ледът трябва да се преваряват преди консумация.

 Помислете и за компактна система за пречистване на водата: таблетки Micropur,филтър за вода илифилтър тумблер. Водният филтър е част от основното оборудване за оцеляване в дивата природа. Той ви позволява да филтрирате прясна вода от реки, езера или водоизточници и да елиминирате огромното мнозинство от бактериите или паразитите, които могат да присъстват.  Водният филтър еосновно оборудване за оцеляване.

 • Компас :

Компасът трябва да влезе във вашия
списък с екипировка за оцеляване
още от
самото начало.
Той си остава един от най-добрите начини да намерите пътя си, особено в лошо време или в гъста гора. Компасът е единствената част от екипировката за оцеляване, която никога няма да ви подведе. Разбира се, той не може да ви каже дали наблизо има град, но може да ви попречи да се лутате безцелно в кръг.

Но може и да замени вашия GPS, което е чудесно. Но ще трябва да възникне проблемът и въпросът: какво ще се случи, когато батерията ви се изтощи, а нямате под ръка преносима батерия? Точно тук се появява компасът, както току-що казах, компасът е единствената част от екипировката за оцеляване, която никога няма да ви подведе.

 • Свирка за оцеляване:

Свирката за оцеляване илиаварийната свирка е особено ефективен начин да покажете присъствието си, да алармирате, да се чуете, без да изразходвате цялата си енергия. Свирката за оцеляване може да ви измъкне от много опасни ситуации. Представете си, че стена края на въжето си (свършва ви водата, енергията и т.н.) или стенеспособни да се движите (заклещени сте под дърво, паднали сте в пропаст и т.н.). В такива ситуации няма да имате сили да крещите с пълен глас, за да предупредите хората, които виждате в далечината, за присъствието си.

 Често предимство е, че тежи само няколко грама и заема много малко място воборудването ви за оцеляване. Така че,с помощта на оборудване за оцеляване, като например свирка за оцеляване, можете да вдигате шум без много усилия, за да оповестите присъствието си в далечината. Можете да стоите неподвижно и просто да доближите свирката до устата си, за да издавате шум.

 • Тайки за оцеляване:

Това оборудване може да си струва да добавите към списъка си соборудване за оцеляване, особено в случай, че принадлежите към общност за оцеляване или групова разходка. Всъщност
в кризисна ситуация уоки-токитата са ефективно средство за бърза комуникация и информиране за това какво правят всички.

При добро качество на уоки-токитата обикновено ще можете да говорите дооколо 5 до 10 км в ненаселена местност с няколко дървета. От друга страна, ако оцелявате в града и сте заобиколени от сгради, уоки-токитата могат да ви позволят да комуникирате до около1 км максимум.

 • Одеяло за оцеляване:

Одеяло за оцеляване е от съществено значение в случай на хипотермия или слънчев удар. Такова одеяло може да се използва и като подслон или защита, особено при неблагоприятни метеорологични условия. Предимството му е също, че е водоустойчиво, изолиращо и ветроустойчиво. Ултракомпактен формат, свръхлеко тегло.

Двете метализирани страни позволяват на одеялото за оцеляване да има 2 функции:сребърната повърхност позволява да се отрази 90% от инфрачервеното излъчване, азлатната повърхност позволява да се абсорбира 50% от падащата топлина.

 • Спален чувал:

Спалният чувал, който трябва да включите в списъка си с екипировка за оцеляване, трябва да пести място, да е водоустойчив и възможно най-изотермичен. Най-добре е да изберете спален чувал, който има пристягаща качулка, така че главата ви също да е защитена, което ще е много полезно, особено в условията на оцеляване, когато е студено.

Накрая, идеално е да можете да изберете спален чувал с максимално тегло 2 кг. Много спални чували предлагат много добър комфорт при тегло под 2 кг.

quel-matériel-pour-la-survie
 • Хамак :

По мнението на много специалисти най-доброто решение за спане всъстоянието на оцеляване ехамакът. Хамакът за оцеляване е компактно и леко решение. Нещо повече,хамакът означава, че не влизате в контакт със земната влага и оставате извън обсега на пълзящи животни: вие сте нависоко. Ако се намирате в район, изложен на риск от насекоми, помислете за подходяща мрежа против комари.

 • Огън:

Огънят е жизненоважен елемент в ситуация на оцеляване: той е полезен за топлина, осветление и защита от евентуални нападения на животни, но също така и за приготвяне на храна и за морал. Поради тази причина добрата запалка за огън е от съществено значение. Всевъзможните запалки иогнеупорни камъни, съчетани с добра разпалка, са основни елементи сред вашето оборудване за оцеляване.

Важно е да запомните, че запалването на огън в условията на оцеляване ще ви осигури топлина, светлина, топла храна и комфорт. Затова запалките, кибритите и огненият камъкса&nbspнеобходимо оборудване за оцеляване, ако искате да оцелеете на открито за дълъг период от време. Можете да включите в списъка си с екипировка за оцеляване, по ваш избор: запалка за оцеляване, запалки, огнеупорен камък или както току-що казахме, запалки или кремъци.

Тогава се постарайте да поставите запалките и кибритите почти навсякъде, където може да ви бъдат необходими: в  колата си за оцеляване, в чантата за евакуация, в саковете си, в къщата си за оцеляване и т.н….

 • Тарп:

Наличието на покрив илиподслон е истинско предимство вситуация на оцеляване. Всъщносттръпката илибашът дебивуак е елемент, който не бива да изключвате сред вашето оборудване за оцеляване. Това е водоустойчив брезент, който е едновременно лек и компактен, лесен за поставяне и водоустойчив. Практичен, брезентът за оцеляване може да бъде поставен навсякъде: той предпазва от дъжд, предпазва от студ и предпазва от слънце.

 • Мачете:

Мачетето е инструментът par excellence за развитие и оцеляване в гората. По-мощен и по-дълъг инструмент от ножа, мачетето за оцеляване служи за три цели: разчистване на района, изграждане на подслон и ловуване или държане на врага на разстояние. Освен това мачетето за оцеляване може да изпълнява същите задачи като ножа (приготвяне на храна и други основни дейности).

 • Пила:

Не е абсолютно необходима, ако вече сте оборудвани с нож и мачете, но въпреки това добрата пила за оцеляване има 3 основни предимства, които не бива да се пренебрегват при оцеляване: точност на рязане, лекота и компактност, ако изберете сгъваем трион или верижен трион. Такъв е случаят с трионите на Гербер, трионите Highlander и трионите BCB.

 • Секира или брадва:

Това е същото като при триона: секира илисекира не е напълно необходима за оцеляването и, но все пак е силно препоръчителна. Брадвата обаче не трябва да се слага в чантата за евакуация, но е важно да имате такава в дома или колата си за оцеляване. Всъщност брадвата за оцеляване може да бъде много ценно помощно средство при изграждането на здрав лагер и по-специално при бързото натрупване на значителен запас от дърва за огъня.

Секирата е идеалният инструмент за рязане на дебели стволове на дървета, чието разрязване с трион би отнело часове. Най-добре е да разполагате с лесна за носене брадва с режеща глава от поне 15 см,и по възможност с чук или шип на гърба.

 • Многофункционална лопата за оцеляване:

Лопатите за оцеляване могат да бъдат полезни, за да ги включите в колата си за оцеляване или в дома си. Можете също така да вземете лопатата със себе си на вашите излети за оцеляване в дивата природа. Не е необходимо обаче да ги включвате в комплекта си за оцеляване или в чантата за евакуация. Предимството на лопатите за оцеляване е, че те заемат много малко място и обикновено имат множество функции: копаене на дупки, опция, трансформиране в кирка, трион, брадва и компас или чук в края на дръжката.

 • Водоустойчива чанта:

Не е достатъчно да съберете добро оборудване за оцеляване. Все още е необходимо да защитите предметите, които се нуждаят от защита, и по-специално от замърсяване, лошо време или случайно падане във вода (река, езеро или океан, например). Безспорно водоустойчивата чанта е най-доброто решение за защита (и методично съхранение) на вашето чувствително оборудване за оцеляване.

 • Паракорд:

Паракордът се предлага или под формата на руло, или на дължина откорда (Paracord), или под формата на гривна за оцеляване или гривнаParacord. Абсолютно необходим,паракордът помага при риболов (може да се използва като въдица) и лов (може да се използва като капан за примки) или за укрепване на подслон, изработване на различни предмети или спасяване (здравина: 250 кг).

какъв материал за оцеляване
 • Найлонов конец :

Няколко метранайлонов конец, са необходими при оцеляване, той заема много малко място и броят на приложенията, които можете да направите от него, е много голям : като улов на риба, шиене на дрехи, изработване на капани, изработване на инструменти и много други.

 • Сигнално огледало:

неговите тегло и обем са незначителни във вашата чанта за оцеляване. Въпреки товасигналното огледало илиогледалото за оцеляване има тройна полза:огледалото ви позволява да проверите състоянието си по всяко време (например зъбите, очите или лицето), позволява да бъдете забелязани от разстояние (за да предупредите за помощ) и ви позволява да разпалвате огън, като отразява слънчевите лъчи. Разбира се, то трябва да е практически нечупливо.

 • Факла:

В списъка на екипировката за оцеляване е много важно да имате и фенерче, за да можете да се движите на открито вечер и през нощта.
В случай на срив на нормалността съществува риск да няма електричество и следователно да няма светлина. Не е от съществено значение, но е силно препоръчително, една лампа може да бъде от голяма полза. Най-добре е да се спрете на челна лампа: компактна и удобна за ползване от ръцете. Но можете да изберете и малко, мощно фенерче или лампа с динамо или слънчево захранване. Вероятно ще бъдете в ситуация на оцеляване в продължение на няколко седмици, но като цяло обикновеното фенерче ще е достатъчно.

 • Слънчева и номадска енергия:

Въпреки че не е абсолютно необходима при оцеляването, една (лека и компактна) система за захранване или зареждане на вашите устройства (лампа, телефон, радио, GPS или други) може да се окаже от голяма полза. Един добър слънчев панел, добра слънчева батерия или добро зарядно устройство динамично ще ви осигурят неограничена енергия. Така че никога няма да ви липсва светлина, средства за комуникация или средства за предупреждение.

 • USB ключ:

В цифровата епоха, наличието на USB ключ с цялата ви информация в списъка на екипировката ви за оцеляване: фотокопия на лична карта, шофьорска книжка, паспорт, акт за раждане и др…. е чудесна идея и предимство.

По този начин, ако всичките ви документи поемат вода или ако ги изгубите, винаги ще имате начин да докажете самоличността си благодарение на тази USB памет, в случай, на неприятности. А водоустойчивата USB памет е отличен избор, в случай че ви се налага да оцелявате във влажни условия.

 • Тефтер и химикалка за оцеляване:

Може да е тривиално, но наличието на тефтер и химикалка е задължително във вашия списък с принадлежности за оцеляване. Писалката и тефтерът могат да имат съществени приложения: така тефтерът ви може да бъде истинско помощно средство за запаметяване, в ситуация на оцеляване, особено ако ви липсват храна и вода, мозъкът ви няма да е със 100% капацитет на паметта. Така че може да се наложи да запомните важни неща:

Значителен обект, който сте видели по маршрута си, името на селото, до което трябва да стигнете, телефонния номер на човек, с когото се разминавате, и т.н.

; да ви позволи да запазитеморалното си здраве, ако сте сами. Да сте сами, без да разговаряте с никого в продължение на няколко дни или дори няколко седмици, може да се отрази на моралния ви дух, дори ако сте самотник. Благодарение на тефтера си ще можете да записвате мислите си и да ги подреждате, за да не се връщат постоянно в главата ви.

 • Читало за оцеляване:

В трудни условия е най-добре в списъка ви с екипировка за оцеляване да има часовник, подходящ за оцеляващи.
  Има&nbspима много специализирани часовници за оцеляващи: като например часовници, при които каишката на часовника обикновено е изработена от паракорд; часовниците за оцеляване обикновено са много водоустойчиви; часовник, в който са вградени компас и/или свирка, а каишката на часовника за оцеляване се затваря с пристягаща катарама, което я прави много лесна за затваряне.

 • Водоустойчиво пончо:

Пончото е нещо много полезно, което трябва да включите в списъка си с екипировка за оцеляване. Всъщност пончото ще бъде изключително полезно при влажни условия, за да предпазва дрехите ви от влага. Особеност на пончото е, че е т много леко и напълно непромокаемо.

От друга страна, можете да използвате пончото си, за да си cсъздадете подслон и да се запазите сухи в случай на силен дъжд през нощта, ако нямате палатка, в която да се подслоните. Нещо
повече, пончото за оцеляване може да бъде опаковано в малка торбичка, точно както спалните чували, което ви позволява да го съхранявате бързо и дори да го прикрепите директно към чантата си за оцеляване.

quel-matériel- pour-la-survie
 • Палатката за оцеляване :

Даже ако имате възможност да си направите подслон в дивата природа,особено ако сте в ситуация на оцеляване в гората, идеалният вариант си остава да разполагате с tente de survie avec vous pour son étanchéité et sa rapide de mise en place.

Критериите, които трябва да имате предвид, когато избирате вашата палатка за оцеляване: лекота, водоустойчивост, бърза настройка и малък размер. Ако живеете в особено студени региони, изберете

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *