Как се спира изтребител?

Вероятно сте виждали самолет, който лежи в небето. Ако не сте го правили, наблюдавайте самолета, докато лети във въздуха, и ще се изумите как тези самолети могат да се приземяват на земята. Лесно ли е или невъзможно? Вероятно си мислите, че това е лесна задача. Но нека ви кажа, че това не е вярно; има няколко системи, които участват в забавянето на самолета, като елерони, колела, плъзгачи и др…… Но в тази статия ще разгледаме конкретно Как се спира изтребител? Но какво е изтребител на първо място ? Отговорът е прост. Изтребителят е бърз и опасен въздушен апарат, който може да носи оръжия и дори сам да определя целите си. Целта на тези самолети е да атакуват врага, да прихващат други въздушни превозни средства или да участват във въздушни битки. Затова трябва да знаете, че задействането на спирачките е магическо решение, което гарантира, че самолетът няма да се разбие. Спирачките са конструирани така, че ако колелата не докоснат земята, те могат да намалят скоростта на самолета, без да изразходват гориво. Това е отлична мярка за безопасност, тъй като ако пътнически самолет загуби контрол и изпадне в опашка, е възможно пътник да бъде засмукан в космоса! Така че, приятно четене и внимание.

Насладете се на френски военни аксесоари (Френски военни знаци, военни дрехи, …) на нашия уебсайт! 

military-badge

Comment fonctionne un avion de chasse ? 

          &nbsp
nbsp; Изтребител е военно въздухоплавателно средство, предназначено за атакуване на противникови въздухоплавателни средства.Това може да се използва, за да се попречи на бомбардировачите да достигнат целите си или за защита на бомбардировачите от вражески изтребители. Той може да се използва и срещу наземни цели, като противотанкови ракети и хеликоптери. Първият е с подпряни двуплощници, оборудвани с предно стрелящи фиксирани картечници и без защитно въоръжение. Изтребителите обикновено са по-тежки от бомбардировачите и се движат с по-голяма скорост, но на по-малка височина.
Ролята на изтребителите еволюира с времето, като включва прехващане на други изтребители и унищожаване на вражеската противовъздушна отбрана. По време на Първата световна война изтребителите се използват за разузнавателни мисии в подкрепа на сухопътните войски; през Втората световна война тези функции се поемат от самолети за наземно нападение като Hawker Hurricane и Messerschmitt Bf 109. В съвременната епоха, когато въздушната война премина от битки между отделни изтребители към формирования от взаимодействащи си изтребители и бомбардировачи, които се подкрепят взаимно в атаките си, изтребителите се превърнаха в многоцелеви самолети, способни да изпълняват множество видове мисии.

С други думи, изтребителят е боен самолет, предназначен за включване във въздушен бой. За да бъдат ефективни, изтребителите трябва да притежават висока степен на маневреност, ловкост и скорост. Те се използват за защита на националното въздушно пространство и за атакуване на вражески самолети на земята или във въздуха. Изтребителите
често са оборудвани с модерни оръжейни системи, като оръдия, ракети и картечници, които могат да свалят вражески самолети.

Основната цел на изтребителя е да елиминира вражеските самолети на бойното поле. Както ще видим, съществуват няколко вида изтребители, предназначени да доминират на въздушното бойно поле чрез използване на модерни технологии, като например стелт способност и двигатели с принудително пълнене. Освен това в бойни ситуации те могат да носят оръжия, които им позволяват да атакуват наземни цели, без да се излагат твърде много.

Различните видове изтребители :

 • Лекият изтребител
 • Тежкият изтребител
 • Разузнавателният изтребител
 • .Изтребителят-бомбардировач
 • Изтребителят-бомбардировач-прехващач
 • Изтребителят-бомбардировач с превъзходство
 • Нощният изтребител-бомбардировач
 • .Стратегическият изтребител

Полезността на
спирачката на самолета като цяло и тази на изтребителя в частност

&.
nbsp;На първо място, трябва да знаете, че спирачката на изтребителя се използва за спиране. Тя се състои от две основни части колесни спирачки и дискови спирачки. Както всяко колесно превозно средство, шасито е оборудвано с хидравлични и дискови спирачни системи. Спирачките на колелата се използват и за по-лесно завъртане на самолета на земята. Например, ако блокирате дясната спирачка, самолетът ще завива по-лесно около дясната ос на колесника, което е много полезно за извършване на тесни завои. Някои въздухоплавателни средства имат функция, наречена Автоматична спирачка, която позволява на въздухоплавателното средство да спира автоматично, щом колелата му докоснат земята.

 
how-a-combat-plane-brakes

Трябва да се отбележи също, че изтребителят може да се използва по различни начини. Например спирачките позволяват на пилота да запази контрола над самолета по време на приземяване и излитане. Всъщност, когато използвате спирачките, можете да приземите самолета бързо и безопасно. Без спирачки, ако самолетът ви се приземи на недостатъчно дълга писта, той ще се удари в земята с такава скорост, че ще е много трудно да се измъкне навреме. Спирачките също така позволяват плавно изкачване или излитане, особено когато наоколо има други самолети.

Конкретно, различните приложения на спирачката в изтребителя са следните :

  • Първото е
   да забави самолета, когато достигне максималната си скорост. Това дава на пилота повече време да реагира на проблеми, които могат да възникнат по време на полет, като например турбуленция или поривист вятър.
  • Вторият начин на използване на спирачката е да намали скоростта на самолета, когато той достигне максималната си скорост.
  • Вторият начин на използване на спирачката е да се предотврати прекалено бързото движение на самолета при кацане на самолетоносач. Това може да бъде много опасно, ако не се направи правилно, така че този процес трябва да се контролира от внимателен пилот, който знае какво прави.
  • Накрая, спирачката може да се използва и като оръжие срещу вражески самолети в бойни ситуации. Със спирането на газта създавате разстояние между вас и опонента ви, който се опитва да ви доближи.
  • Пазете се от газтаһттр://….
   За да разберете как се спира изтребител, е необходимо да разберете функцията и спирачния механизъм на изтребителя. Изтребителят има две основни характеристики: той е бърз и маневрен. Пилотът може да контролира посоката на полета, като регулира органите за управление на полета, разположени от двете страни на кабината. Основното предназначение на изтребителя е да атакува вражески самолети, да унищожава наземни цели или да защитава приятелски самолети от нападение. Следователно функцията на спирачките е да забавят или спират превозно средство или машина, като оказват натиск върху колелата или други повърхности, свързани с движението им. Принципът на действие на спирачките е, че при триене между две повърхности, които се движат една спрямо друга, енергията се предава от едната повърхност на другата под формата на топлина (топлинна енергия). С
   увеличаване на триенето се увеличава количеството генерирана топлинна енергия.

   На следващо място, имайте предвид,
   че като цяло има няколко вида спирачки:

    • Механичните спирачки използват триене между спирачните накладки на въртящите се колела.
    • Въздушните спирачки използват сгъстен въздух, който действа върху бутала в камери.
    • Хидравличните спирачки използват масло, което действа върху бутала в камери.
    • Електрическите спирачки използват електрически двигатели, които задвижват диференциали със скоростни кутии на всяка ос на колелото.
    comment-frein-a-fighter-aircraft

    По-долу е
    обяснено конкретно действието и спирачният механизъм на изтребител:

     • Операция : Спирачките работят чрез прилагане на налягане върху колелото (колелата), което контролира повдигането. Подемната сила се създава чрез натискане на крилото, което кара въздуха да преминава над крилото и да създава подемна сила. Колкото по-високо е налягането, толкова по-голяма е подемната сила на крилото. Това означава, че ако натискате достатъчно силно колелото/колелата си, налягането, необходимо за осигуряване на достатъчна подемна сила на крилата, ще намалее. Това означава, че ще е необходима по-малка сила, за да се движи самолетът ви по-бързо.
     • Механизъм : За да забавите изтребител, трябва да наложите натиск върху едно от двете му основни колела (наречено преден или заден край).
      Тези колела са разположени непосредствено зад всеки връх на крилото (или основното крило), където контролират количеството подемна сила, която крилото произвежда или отнема от останалата маса на самолета (като фюзелажа на самолета). Тези колела се наричат още клапи, защото помагат за затваряне на части от крилото на самолета, когато това е необходимо по време на излитане и кацане.

     Кога спира изтребител ? (Правилното време за спиране)

                         Както току-що видяхме, спирачките на изтребителя са предназначени да спират самолета по определен начин, за да се предотвратят повреди при кацане или излитане. Спирачките могат да се използват и като авариен режим на работа, като в този случай те се използват не само за спиране, но и за забавяне и безопасно завъртане на самолета. Като
     цяло има два вида спирачни системи: механични спирачки и електрически спирачки.

     • Механични спирачки: Механичните спирачки се състоят от бутала и цилиндри, свързани с маркучи, минаващи през фюзелажа. Когато пилотът отпусне ръката си от лоста на колоната за управление, тези бутала се движат назад и натискат гумените подложки, свързани с колелата под фюзелажа. Това позволява на тези колела да се отделят от земните си опори и да се търкалят заедно със самолета, докато спре. Механичните спирачки се използват от Втората световна война насам, но с течение на времето стават все по-редки, тъй като изискват повече поддръжка от електрическите системи.
     • Електрически спирачки :Електрическите спирачни системи обикновено използват така наречената дискова или роторна спирачна система (RBS).Те работят по подобен начин на механичните спирачки, но вместо бутала, които натискат гумени накладки, те са дискови спирачки.

     Знаете ли, че спирането на изтребител е едно от най-важните неща, които пилотът може да направи. Първото нещо, което трябва да знаете за спирането, е, че то е контролирано спускане: не скачате от самолета и не се удряте в земята с главата напред. Вместо това, когато спирате, носът ви се спуска надолу и след това падате. След като
     навлезете в това гмуркане,
     скоростта на въздуха
     може да се промени по три начина:

    • SiSiSiSi
     • Ако
      ъгълът на атака
      е твърде голям, скоростта на полета ще се увеличи
      поради съпротивлението
      и ще загубите височина.
     • Ако ъгълът на атака е твърде малък, скоростта на полета ще намалее поради съпротивлението и ще спечелите височина. 3.
     • Ако ъгълът на атака е някъде между тези две крайности, той ще остане на същото ниво, докато гравитацията не го издърпа надолу или докато не добавите мощност, за да го върнете обратно (което означава, че добавянето на мощност ще го направи по-бърз).
     comment-frein-a-fighter-aircraft

     Поддържане на спирачката на изтребител

               Едно е да знаеш как работят спирачките на самолетите, но друго е да ги поддържаш просто така. Трябва да знаете как да я поддържате добре, за да е дълготрайна, и да избягвате да я сменяте всеки път. Особено защото той струва много пари. Затова сега ще видим различните съвети и трикове за поддръжката му.

     Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали спирачката ви все още е в добро състояние или не. Ако искате, винаги можете да помолите механик, който знае как работят тези неща, да го провери и да ви каже дали има проблем, на който трябва да се обърне внимание, или не. Ако има проблем, който се нуждае от специално внимание, трябва да го отстраните бързо, преди да се е влошил, защото колкото по-дълго проблемът остане незабелязан, толкова по-скъп ще бъде ремонтът или подмяната му. Един от начините да направите това е да проверите налягането, при което спирачката работи правилно. Друг начин е да демонтирате части от спирачната система (напр. скоби) с отвертка или други подобни инструменти, докато те отново започнат да работят правилно (което изисква известни умения).

     Така че, на практика, ето няколко съвета за поддръжка на спирачките на вашия самолет:

      • Първо, проверявайте спирачките на всеки месец или два, за да се уверите, че нямат течове или проблеми. Ако не сте сигурни какъв е проблемът, можете да се обърнете към техник.
      • На следващо място, трябва да проверявате спирачното налягане всеки ден, поне веднъж по време на полет. Ако има проблем със спирачната система, най-добре е да съобщите за него незабавно, за да не повредите други компоненти.

                  Вярно е, че самолетът има различни спирачни системи, от които може да избира, в зависимост от необходимата скорост и условията на пистата. (Познаването на тези методи също така открива цял нов свят на сложна и интересна математика). Така или иначе
      ,
      когато сте на земята, се случват много неща и благодарение на тази статия вече знаем малко повече.

      Спирането е процес, през който трябва да преминат всички самолети. Процесът е сравнително прост, но изисква усилия и мисъл, за да се приземи самолетът успешно и безопасно на пистата. Сега, за да направим още една стъпка напред, погледнете https://military-bg.com/.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *