Какви хеликоптери използва френската армия?

Френската армия разполага с няколко различни хеликоптера. Хеликоптерите се използват за много различни задачи, като напримермедицинска евакуация,наблюдение на бойното полеиразузнавателни мисии. Те са по-бързи от наземния транспорт и могат да се използват бързо за мисии, които иначе биха били невъзможни. Днес не по-малко от 500 хеликоптера се използват за всички компоненти на френската армия.

Използвайте се от нашите промоционални оферти за нашите дамски и мъжки военни облекла, както и за нашите военни аксесоари като армейска балаклава, сгъваема лопата, хамак и др … Те са налични в нашия онлайн магазин.

Fire-lighter

Хеликоптерите са основни летателни апарати за армията

Френските хеликоптери :

 • Eurocopter EC665 Tigre

Eurocopter EC665 Tigre е двумоторен хеликоптер, придружен от многоцелеви. Той се използва за превоз на войски и товари, медицинска евакуация и разузнаване. Използван е и като платформа за търсене и спасяване в бойни действия, както и за мисии на специалните сили, като въвеждане/извличане на агенти или командоси на вражеска територия.

 • Aerospace Fennec

Fennec на Eurocopter е лек хеликоптер за операции и проучване, разработен от Airbus Helicopters. Той е представен през 2008 г. и извършва първия си полет през септември 2008 г. Fennec са разработени по време на бойни действия в Мали, където са използвани за разузнавателни и наблюдателни мисии в негостоприемни терени като скалисти пустини. Те могат да бъдат въоръжени и с оръжия като ракети или снаряди за целите на самозащитата. Fennecs могат да се използват и като хеликоптери за медицинска евакуация, като превозват до петима ранени войници наведнъж на носилки, които се разгъват от фюзелажа при необходимост.

 • Eurocopter AS332 Super Puma

As332 Super Puma е средно голям двумоторен хеликоптер. Създаден е от компанията European Helicopters (сега Eurocopter) и е в експлоатация от 1992 г. AS332 Super Puma се използва от френската армия, както и от други военни сили по света, включително Канада, Австралия и Германия. Френската армия използва и двете щурмови версии на този самолет, известни като AS332 L1 RAS. Тяхната мисия е да провеждат щурмове на близки разстояния с леки оръжия или прецизно управляеми боеприпаси по малки групи вражески войски в градски райони. Там, където близката въздушна поддръжка не може да бъде осигурена от артилерийски батареи поради ограниченията на терена.

quels-sont-les-hélicoptères-de-l'armée-française
 • Eurocopter AS532 Cougar

As532 Cougar е основният транспортен хеликоптер на френската армия и военноморските сили. Той е на въоръжение от 1998 г., като наследява своя предшественик AS332L Super Puma. AS532 Cougar се използва за превоз на войски, медицинска евакуация и търсене и спасяване.

 • Eurocopter Dauphin

Dauphin е усъвършенстван хеликоптер, който се използва от френската армия от 2003 г. насам. Оборудван е със стъклена пилотска кабина и може да се управлява от един или двама души.

Деуфин развива максимална скорост от 220 км/ч (137 мили в час), има обсег от 400 км (248 мили) и оперативен таван от 6000 метра над морското равнище.
Той е оборудван и с устройства за предотвратяване на ротацията на роторите си. За да се предотврати тяхното завъртане, ако бъдат ударени от вражески огън или отломки по време на летателни операции в горещ климат, като например в Афганистан или Ирак.

Този тип самолет първоначално е разработен за гражданска употреба, но сега може да бъде закупен от военни организации само ако те желаят да го използват във враждебна среда, където въздушното движение може да бъде ограничено поради възможни терористични атаки в близост.“

quels-sont-les-hélicopteres-de-l'armée-française
 • Gazelle е лек хеликоптер за комунални цели, произведен във Франция. Той е проектиран като въздушнопреносима версия на SA 330 Puma, но е трябвало да отговаря и на определени военни изисквания. За първи път Gazelle лети през 1994 г., а през 1997 г. влиза на въоръжение във френските военновъздушни сили. Той може да се използва за леки комунални, наблюдателни, електронни бойни и противотанкови мисии. Gazelle е доставен на голям брой държави, включително Чили (2006 г.), Индия (2007 г.), Индонезия (2013 г.) и Мароко (2014 г.). 


  • Aérospatiale Alouette III

  Aérospatiale Alouette III е еднодвигателен хеликоптер за комунални цели с ниска плътност. Той е разработен от Sud Aviation, Aérospatiale и Helibras. Alouette III е хеликоптерът от трето поколение на френската армия. Първият му полет е на 7 ноември 1967 г. Оттогава
  той се експлоатира от френската армия, военноморските и военновъздушните сили.

  quels-sont-les-hélicoptères-de-l'armée-française
  • EC120 colibri

  Eurocopter EC120 colibri е лек ма турбинен хеликоптер, внедрен през 1998 г. Тези самолети не се използват оперативно. Използват се само за обучение на пилоти от EALAT, училището за лека авиация на френската армия, базирано в Дакс. Тези хеликоптери обаче не са неразделна част от френската армия. Те принадлежат в действителност на гражданската компания Helidax, с която Министерството на въоръжените сили е подписало споразумение за партньорство с продължителност 22 години, подкрепящо лизинга на 36 Colibri.

  • The Lynx

  Френските военноморски сили произвеждат най-променливия флот от хеликоптери във въоръжените сили на Франция.
  Lynx, разработен от британската Westland, е хеликоптер за борба с подводници и транспорт. Преди да изстреля едно от двете торпеда, екипажът извършва сондиране с помощта на сонарна система, прикрепена към лебедка, способна да локализира подводница на разстояние няколко километра. На въоръжение от 80-те години на миналия век, Lynx се присъедини към френските военноморски сили едва наскоро. Официално е изведен от експлоатация на 4 септември 2020 г. Неговият заместник е обозначен: NH90.

  • EC145

  Жандармерията експлоатира към днешна дата EC145 

  (обслужвани и от Sécurité Civile), Écureuils и EC135. Понякога през лятото над магистралите могат да се видят хеликоптери на жандармерията, които следят за рисково поведение на пътя. Жандармерията обаче ги използва главно за издирвателни, спасителни, наблюдателни или полицейски мисии.

  • H160

  Новият хеликоптер H160 трябва да влезе в състава на флота на жандармерията до 2023 г., за да замени остарелите Ecureuils. Въпреки това, макар че летателният апарат може да очарова обществеността със своята модерност и красота, реалността изглежда съвсем различна: твърде голям, твърде скъп на летателен час и безполезен за своите видове мисии. Тази поръчка от Airbus Hélicoptères, взета от Министерството на въоръжените сили разполага с 10 самолета оценени на стойност 200 млн. евро.

  quels-sont-les-hélicoptères-de-l-armée-française
  • Великоптерите на френската армия

  Двата основни самолета в voilure фиксирани се отнасят за Газелата и Пумата. Основните им роли са въздушен транспорт, разузнаване и артилерийска огнева поддръжка. Вертолетът с въртящо се крило също така играе поддържаща роля за сухопътните войски, като транспортира войски, както и оборудване и доставки. При
  необходимост той може да се използва и за изпълнение на мисии за медицинска евакуация.

       Френската армия разполага с голям флот от хеликоптери, като военните използват много различни модели. Хеликоптерите се използват за транспортни и бойни операции. За повече информация и военни аксесоари и украшения, моля, посетете нашия уебсайт.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *