Къде е изобретен щиковете?

Мачът или острието е чудесен инструмент, който може да се използва за много неща, включително за създаване на оръжия. Именно с този предмет е създадено страхотно изобретение около 17 век. Въпросното изобретение е оръжие, известно като щит. Изобретен през 1660 г., той получава широко разпространение и се утвърждава във Франция. Широко използван за всяване на ужас у враговете по време на Първата световна война, мнозина знаят историята му. Искате ли и вие да научите историята на щиковете и най-вече откъде идва това изобретение? Прочитайки тази статия, вие ще го направите. Открийте на нашия сайт няколко военни продукта, които могат да ви бъдат полезни (факли, пътна чанта, военно яке,…)

Kit-de-survie

Откриване на
изобретението на щиковете

Известно е, че са част от оръжията на френските армейски корпуси, но самият той води началото си от конкретен град във Франция. На този град се приписва рождението на щиковете около 1600 г. Подобни оръжия обаче са съществували много преди това. 

Използвайте се
от промоционалните ни оферти за нашите военни аксесоари (военна шапка, сгъваеми остриета, хамак… )

Байон: градът, в който е изобретен щиковете

Байон се намира в
югозападната част на Франция и е известен с богатата си история и култура. И сред цялата му история има една, която е известна на мнозина и за която френските войници знаят повече от другите. Това е градът, в който се заражда концепцията за острието на оръжието. Всъщност в този град през 1660 г. е изобретен първият щит. Именно на този град се приписва бащинството на това изобретение, като се твърди, че от самото име на града произлиза името на артилерията. Артилерията се ражда там по много щастливо стечение на обстоятелствата около средата на 17 век. Освен това това е по време на спорадичните конфликти, които се случват във френската провинция по това време. Селяните от въстанието, след като им свършил пушекът и снарядите, решили да използват своя ловен нож

Подобна съществуваща преди това артилерия на Байонския байонет

Въпреки че терминът е фиксиран от името на града, където се е случило това събитие, и от името на самия град. Подобна артилерия е съществувала още в началото на XVII век. Когато се върнем към този период, разбираме, че френските пеши мускетари вече са имали подобна версия. В цевите на мускетите си те вече вкарваха фини мечи или свински четини. Но именно събитието в Байон му дава името, което всички знаят.

Първите военни употреби на щиковете

Самият щит, след като е приет, е въведен в пехотата на тогавашните армии.
Първите употреби датират от 1671 г. и 1703 г.

  • Първа употреба през 1671 г.: благодарение на инициативата на Лувоа, държавен секретар по военните въпроси при Луи XIV, войниците са оборудвани с тази артилерия. Така, благодарение на тази инициатива, стрелците от Кралския артилерийски полк за първи път са оборудвани с него. Оттогава използването му от стрелците на Кралския полк става много разпространено. По онова време това са били само запалки с дължина около 30 см, закрепени с цилиндрична дръжка върху цевта на мускета. По-късно, около 1703 г., тази версия е усъвършенствана.
  • Употреба през 1703 г.: по това време по препоръка на маршал Вобан Луи XIV решава да замени мускетите с пушки. Така е създаден първият кобурен байонет. Това е
    нова версия, състояща се от система, която не пречи на цевта.
Къде е изобретен байонетът

Шайонът в Първата световна война   

Всеки знае, че Първата световна война се е водила предимно в окопи. Въпреки това все още имаше щурмови платформи. И по време на тези ескалации войниците най-често са използвали щиковете. Всъщност Шарл дьо Гол, тогава млад капитан, е ранен в бедрото от един от тях. По време на Голямата война стрелбите са били снабдени с щикове с дължина 1,83 см. Това за съжаление го прави неудобен, а веднъж забит в тялото на врага, той трудно се изважда.

Различните видове изобретени щикове

След първия са създадени различни версии, всички със свои характеристики и особености. Но много преди да се запознаете с видовете, е добре да сте наясно какво представлява това оръжие.

Какво представлява щиковете?

Това е острие, предназначено да се монтира към цевта на пушка или друго подобно оръжие. Той е специално предназначен за близък бой. Той е едно от
основните оръжия на армията.

Различни видове щикове

Всъщност от
създаването на това оръжие досега са каталогизирани различни видове. Най-известни са тапицерските щикове, тапицерските щикове и съвременните щикове.

    Плътен байонет: тази версия има дървена дръжка, която се поставя върху цевта. Спецификата на острието му е, че е двуостро. Използва се като щука, но благодарение на дръжката си може да се използва и като кинжал. Първоначално е бил широко използван за лов. В периода 1640-1647 г. той има военно предназначение.
  • Байонетът с бушон: тази версия се състои от право острие с ъглова основа, прикрепено към цилиндричен бушон. Когато през 1703 г. пушката е включена в състава на кралския полк, тя е снабдена с коляно, което позволява по-лесното ѝ презареждане. Това било огромно подобрение, което го направило по-ефективен.
  • Съвременният байонет: повечето съвременни версии имат канавка. Това е декомпресия с вдлъбната форма, която намалява теглото и увеличава твърдостта на острието. Тази версия е лесна за употреба, особено в близък бой, тъй като може да се отстрани по-лесно. Някои от съвременните версии са забранени от Женевската конвенция поради това, че са твърде нехуманни, като например триъгълните, назъбените или кръстовидните щикове.

Шайонът: опасно или изгодно оръжие?

Мненията и впечатленията за това бяло оръжие са разнообразни. Някои, като Волтер, имат отрицателно мнение за него, а други виждат в него предимство от гледна точка на военната тактика.

Опасно оръжие за някои

Преди няколко епохи, още когато е въведено в пехотата, някои го смятат за напаст. За Волтер например той е „достойният плод на ада, измислен от демона на войната“. По-късно, при модернизираните версии, някои отрицателни мнения виждат в някои инструменти по-скоро нечовешки качества. Ето
защо някои от съвременните версии са забранени от Женевската конвенция, като например триъгълните, назъбените или кръстосаните щикове.

Предимство по отношение
на военната тактика

.

Въпреки че има повече или по-малко отрицателни мнения, истината е, че това изобретение има много предимства. От една страна, това спестява боеприпаси. От друга страна, той е поливалентен, защото е хибрид между огнестрелно оръжие и това на бързина. Така че това не е шев или безполезно изобретение, особено за военните.

Къде е изобретен байонетът

Как да разберете
за други военни оръжия или предмети

След като прочетохте това, имате ли желание да научите повече за военните оръжия? Или може би искате да си купите военен предмет? Тогава не се колебайте да посетите уебсайта Military Surplus. Ще намерите голям брой интересни статии за четене и купуване. Уверете се, че няма да останете разочаровани.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *