Какво е нападателна граната?

Офанзивната граната е преди всичко конфликт на войната като пушката. Тя е малко взривно устройство, което може лесно да се държи в ръка. Тази граната е лесна за използване, но нанася големи щети – просто я задействайте и тя ще се взриви след кратко време. Името му идва от френската дума за плод със същото име и размер. В тази статия ще ви представим различни факти за нападателните гранати. Ще видите и други видове гранати, както отбранителни, така и нападателни. Открийте различни статии от мъжки дрехи във военен стил на нашия сайт. 

Chaleco táctico

Въведение в офанзивната граната:

Офанзивните гранати са били изработени от ламарина и обикновено са били зелени на цвят, но все още съществуват и други. Те съдържат взривно вещество, в случая тротил, което е много опасно за всичко наоколо и в обхвата му. Противно на общоприетото схващане, не всички гранати се хвърлят с ръка. Съществуват някои видове гранати, като например стрелкови гранати, които се изстрелват от пушка, и гранатомети. Тази граната може да бъде много опасна. Неговите взривяващи се снаряди могат да убият, ако се взривят в пряк контакт с жизненоважна част на тялото. Това е
лек снаряд, който може да се хвърли от близко разстояние с ръка или с пушка, в зависимост от вида на гранатата. Винаги е препоръчително да носите със себе си необходимото облекло и оборудване в случай на непредвидено събитие.

Характеристики на нападателната граната:

Заплашителната граната има само много малък обсег на използване, който е максимум около 45 метра. Но това зависи и от уменията и физическата сила на този, който хвърля гранатата. Радиусът му на действие е много малък и достига максимум около 20 метра за нападателни гранати и по-дълъг максимум от около 200 метра за отбранителни гранати. Забавянето, което тази граната налага при изстрелването си, дава достатъчно време за хвърляне на гранатата без опасност за хвърлящия. Твърдата обвивка, в комбинация със забавянето на детонацията, позволява на гранатата да отскочи от твърди повърхности, преди да се взриви.

Ръчните гранати или дори гранатите със заплаха съдържат тяло, съдържащо или в състав химикал. Именно този химикал представлява активното вещество и определя класификацията на неговата сила. Той също така се получава от запалител, който позволява активирането и функционирането му във времето. Това позволява той да бъде активиран по всяко време и да не застрашава постоянно всички, които се намират в негово присъствие. Важно е да се отбележи, че той изисква активиране преди изстрелването и се взривява веднага след това. Тези гранати могат да нанесат тежки поражения в радиуса на задействане и дори да причинят смъртта на няколко намиращи се наблизо хора.

c-what-is-an-offensive-grenade

Конструкция на нападателна граната:

Този вид граната се състои от метален корпус и е напълнена с взривна смес, която я прави заплашителна. За разлика от тях, пусковата граната с форма на минометен снаряд има тяло и опашка. В продължение на векове тези гранати са били хвърляни изключително с ръка. Нападателният тип граната има тънка алуминиева стена и предизвиква повече психологически, отколкото практически ефект, т.е. не е много нападателна. От дълго време с взривател, следователно с не много прецизно време, съвременната граната е получила запалител, който дава по-голяма ефективност по време на експлозиите.

История на нападателната граната:

Те се появяват заедно с взривните вещества, но трудните условия за използването им ги запазват за определени ситуации.
При окопните и позиционните войни използването им е често срещано дотолкова, че се създават подразделения, специализирани в използването на ръчни гранати, които включват и гранати за заплаха.

Ръчната граната е малко ръчно взривно устройство, предназначено за хвърляне, което се взривява малко след това.
Първоначално гранатохвъргачките са войници, специализирани в хвърлянето на гранати. Но не всички гранати се хвърлят с ръка. Има пушечни гранати и гранатомети.
Както и при
мините, има и дълбочинни заряди.

Различни видове гранати:

Сред всички видове гранати, които могат да бъдат открити ежедневно, те се класифицират в два вида. От една страна, имаме отбранителна граната, която се използва само за защита и не убива. От друга страна, имаме застрашаваща граната, която се използва при военни действия. И
двете са военни оръжия, които се използват в различни области.

Безвредните или дори безвредните гранати често се използват за учения или тренировки. Те се използват и срещу цивилни граждани по време на бунтове, стачки или други демонстрации от тази категория. От друга страна, заплашителните гранати се използват по време на война срещу враговете. Защитната граната е предназначена за защита или дори за отвличане на вниманието на заплахите.

Обранителна граната:

 • Димна граната: Димните гранати обикновено са с цилиндрична форма и стоманен корпус с отвор в горната и долната част, който позволява на дима да излезе навън. Този тип гранати се използват както за наблюдение от въздуха, така и за замъгляване на зрението на хората, с които военните си имат работа.
 • Грана със сълзотворен газ: Гранатите със сълзотворен газ, наричани още зашеметяващи гранати, рядко се използват дори за разпръскване на бунт поради риска от страничния им ефект, който може да предизвика обща паника. Тези гранати се произвеждат предимно за създаване на газови бариери за защита на силите на реда, които са на път да бъдат смазани от враговете си.
 • Инкапитаторна граната: инкапитаторни гранати, известни също като гранати за насищане на сетивата. Тези бойни гранати се използват за объркване, дезориентация или разсейване на заплахата за до 5 секунди.

Офанзивна граната:

 • Фрагментираща граната: Фрагментиращата граната е разрушително оръжие, което е създадено, за да повреди или унищожи целта с проекция от метални шрапнели. Ако попадне в целта, тя
  може да ѝ нанесе сериозни щети.
 • Граната за свръхналягане: Гранатата за свръхналягане е разрушително оръжие, което е създадено, за да нанесе щети на целта чрез простата си експлозия или да сплаши противниците. Тази граната е с по-голяма мощност от фрагментарната.
 • Грана за
  свръхналягане.
  Ударна граната: Ударната граната се взривява при попадане в целта, независимо от ъгъла, под който се приземява. Това е граната, която може да бъде както нападателна, така и просто отбранителна
 • Запалителна граната: Запалителните гранати произвеждат силна топлина, като използват изключително екзотермична химическа реакция. Термитът е запалително химическо съединение, широко използвано от Втората световна война насам.
 • Антитанкова граната: Примитивната противотанкова граната или АТ е военно пехотно оръжие, което включва няколко вида офанзивни гранати в една и съща торбичка или като ги завържете заедно.
c-better-than-offensive-grenade

Различни употреби на нападателна граната:

Гранатата за заплаха се използва от военните. Обикновено те се използват за поддържане на сигурността на собствената страна, т.е. за война срещу заплахи. В случая с протестиращите и всички останали не е необходимо да се използва безобидна граната. В гражданската сфера, за да се поддържа редът в страната в условията на различни демонстранти, отбранителните гранати се използват предимно само за разпръскване на бунт или демонстранти. Когато силите на реда нямат друг начин да защитят териториите си, те прибягват до използването на граната със заплаха. Ако се интересувате от военни предмети, горещо ви препоръчваме да посетите нашата колекция.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *