Как да изберете фенерче?

Вижте мощно фенерче има регулиране на интензивността. За най-добра видимост разберете обхвата на лъча. Светлината се прожектира в обратна посока. Това правило е особено важно за външната среда. Оттук и
интересът към избор на мощно фенерче.

Широчината на лъча позволява лампи за факли да покриват по-големи или по-малки площи. Степента на покритие е особено необходима в сградите. Не забравяйте да правите разлика между ширината на централната зона и външната страна на мощна лампа. За да се постигне задоволително покритие, светлината трябва да е достатъчно мощна и да се регулира лесно. Различните режими на регулиране гарантират, че светлината на фенерчето може да се използва прецизно. Що се отнася до захранването, можете да изберете батерията или да използвате батерията, предоставена с акумулаторно фенерче. За
да се
запази корелацията, сравнението на независимостта трябва да се извърши в същия ред.

Компоненти на
фенерчето

 • Контакт: метална медна лента, разположена върху лампата. Тези ленти ви позволяват да свързвате крушки, прожектори и ключове.
 • Превключвател: можете да имате превключвател или плъзгач. Можете също така да използвате копчето, за да регулирате яркостта.
 • Рефлектор: Това е пластмасовото парче, което обгражда лампата.
  Тя ще има формата на конус или цилиндър. Горният слой е изработен от алуминий.
  Моделите могат да се използват
  като тактически фенери.
 • Лампата: е източникът на светлина. По-долу ще намерите подробна информация за различните лампи на пазара. Но когато става въпрос за избор на фенерче, най-добре е да използвате LED. Това е зряла технология. Светодиодът има малък диод, покрит с епоксидна смола. Той е светлинна съставка. Светодиодните крушки са почти неразрушими и не могат да бъдат заменени. Една от причините за това е, че в повечето случаи тези крушки имат доживотна гаранция.
 • Лещи: това е стъклото в предната част на фенера. Тъй като лампата е изработена от стъкло, тя трябва да е неразрушима. Съществуват модели с подвижни лещи. Това ви позволява да имате различни цветове, например бял, жълт или червен.
 • Батерия или акумулатор: в зависимост от модела ще имате батерия за еднократна употреба или акумулаторна батерия. Можете да го заредите чрез USB кабел, слънчев панел или на пазарна цена
  .

Типове фенерчета

Лампа с нажежаема жичка: Традиционен модел, който е на път да изчезне от магазините поради лошите си характеристики и постепенната забрана от страна на Европейския съюз.

Халогенно фенерче: може да покрие стотици метри осветление и има по-дълъг живот от лампите с нажежаема жичка.

LED фенерче: тази най-нова технология предлага по-голяма енергийна ефективност и по-мощно осветление (до 1 км) в сравнение с другите две решения, като същевременно има по-дълъг живот на батерията (10 часа).

Lanterns

&nbsp
;

Функционалността на фенерчето

Когато ключът на крушката се включи, между двете метални ленти се създава връзка. Батерията или акумулаторът ще пестят енергия. Свържете тези батерии по такъв начин, че през положителните и отрицателните електроди да протича ток. Единият контакт на батерията ще достигне до превключвателя, а другият – до светлината. Последният също ще бъде свързан към положителния полюс на акумулатора. Когато протича ток, светодиодната крушка започва да излъчва светлина. Определяйки светлинния поток, светлината ще се отрази обратно в рефлектора. Когато крушката е изключена, първите два контакта са физически разединени. Токът е спрял да тече и крушката е изключена. Целият процес отнема няколко наносекунди.

Източник на енергия на фенера

Фенера се захранва от батерии или фотоволтаични клетки. Въпреки че соларните лампи са проектирани така, че да увеличат максимално процента на успеваемост, най-често срещаните са захранвани с батерии, а соларните лампи изглежда са много редки. Батериите или акумулаторните батерии имат по-добра автономност и са по-подходящи за използване в отдалечени райони.

 • Батерии за еднократна употреба: по дефиниция са конвенционален източник на енергия. Например батериите АА или ААА могат да ви осигурят няколко часа живот на батерията. Ако използвате батерии за еднократна употреба, избягвайте да използвате режима на ярка светлина. В противен случай
  фенерчето ще се изхаби за по-малко от 30 минути.
 • Акумулаторната батерия е добър вариант. От друга страна, вече не е необходимо да купувате батерии. Може да се зарежда от USB или от електрическата мрежа. Имате и соларни лампи. Недостатъкът е, че не е необходимо да изваждате батерията. Но очевидно е добър компромис между качество и цена.

Познаване на
светлинния поток на
фенерчето

Когато избирате фенерче, често ви продаваме светлинната мощност в лумени. Луменът не е нещо ново, тъй като това е мащабът на свещта. В референтна свещ с възпроизводима яркост. Накратко, луменът е количеството светлина, излъчвано от крушка на фар на разстояние един квадратен метър. Можем да го опростим, т.е. количеството светлина показва количеството на осветената повърхност. Но светлината е основният метод за измерване, тъй като не цялата светлина може да достигне до очите ви.

Така че не си мислете, че трябва да имате много мощна крушка, за да получите челник с 500 лумена. В допълнение към светлината трябва да използвате и устройството Candela, за да проверите интензивността на лъча. В едно фенерче трябва да погледнете подобна мярка: 20 cd/ lm, която описва съотношението на канделата към лумена.

В едно фенерче трябва да погледнете подобна мярка: 20 cd/ lm, която описва съотношението на канделата към лумена.

За да разберете защо трябва да изберете LED фенерче, ето сравнение на лумените на всяка лампа:

 • Халогенни – от 25 до 140 лумена
 • Модел HID

  от 250 до 25
  лумена
 • Ксенонова лампа – от 15 до 45 лумена
 • LED крушка – от 100 до 1000
  лумена

LED е най-разпространеният стандарт. Тези фенерчета ви позволяват да изберете най-подходящата яркост. Освен това е по-издръжлива от другите фенерчета. 

Как да изберем правилното фенерче?

Издръжливост на батерията на фенерчето 

След като фенерът се използва, животът на батерията по стандарт ANSI FL1 е 10%. Икономията зависи от вида на избраната храна. Най-ефективният модел обаче ще ви осигури между 15 и 30 часа автономна работа. Има два начина за управление на независимостта. В първия (и най-често срещан) случай интензитетът и светлинният поток постепенно се намаляват. Това е модел, който се среща при повечето крушки. Вторият режим означава, че ще получите максималната възможна сила. След това пламъкът внезапно ще угасне. Това звучи неприятно. Но то е идеалният избор за тактическо фенерче. Ако търсите в гората, най-добре е да получите възможно най-много светлина.

Водоустойчивост на фенерчето

Водоустойчивостта на фенерчето се измерва чрез: 

 • IPX4-просто водоустойчив. Този стандарт може да издържа на пръски или дъжд. То
  не е предназначено за гмуркане.
 • Разрязващото фенерче IPX7 може да бъде потопено във вода с дълбочина 1 метър в продължение на половин час.
  Ефектът на водоустойчивост не е идеален, тъй като водата прониква в частта на лампата. Но светлината все още работи.
 • Фонер за гмуркане IPX8. Може да се потопи във вода за 4 часа, но дълбочината зависи от модела. Например лампа с глава IPX8 може да бъде потопена на дълбочина 15 метра в продължение на 4 часа. Моля, обърнете внимание, че максималната яркост е тествана, тъй като трябва да може да осветява в дълбочина. Изберете минималната яркост на фенерчето от 300 лумена.

Устойчивост на удар 

Това е устойчивостта на свободно падане и удар в метри. Следователно вашето фенерче показва съпротивление от 5 метра. Това означава, че може да бъде изпуснат от височина 5 метра, без да бъде надраскан или одраскан. Например,
устойчивостта на тактическия изстрел може да достигне 10 метра без никакви проблеми.

Разстояние на светлинната струя

Това е максималното разстояние на лампата. Но това зависи и от ситуацията с осветлението. Ако изберете прожектор, можете да осветявате по права линия от 100 метра. В режим на околна среда или дифузен режим обхватът е по-тесен, но средата е по-широка. Можете да изчислите разстоянието до лампата, като получите максималната светлинна мощност. След това го разделете на 0,25 и извлечете квадратния му корен. Стойността 0,25 е разстоянието, което светлината изминава в метри. Ако откриете стойността от 1700 cd (кандела) върху хартията на фенерчето. Следователно получавате 1700 x 0,25, което е приблизително 6800. Квадратният корен от нея е около 82 метра. Това означава, че максималният обхват на вашата крушка е 82 метра.

Избор на фенер според употребата му 

 • Фанерче с общо предназначение

Това е моделът, който можете да купите за по-малко от 5 евро. Това е и фенерчето, което можете да намерите на бълхата. Той е много полезен и достъпен, но не е толкова мощен. Този модел съдържа две големи батерии, лампа с нажежаема жичка и пластмасов калъф. Той има много слаба светлинна мощност, което може да доведе до раздразнения, които често се появяват в аварийни ситуации. А контактите могат да ръждясат. Всъщност този тип светлина никога няма да светне, когато имате най-голяма нужда от нея.

 • Факла за
  майстори

В някакъв момент ще потърсим по-добър модел от базовото фенерче. Единствената разлика е, че пластмасовото покритие е по-плътно. Това остави солидно впечатление. Но тези фенерчета не са устойчиви на силни удари и не са водоустойчиви. Те все още използват крушки с нажежаема жичка. Последният е много по-ярък. Но възрастта им не е най-подходящата. Преди няколко години те се използваха предимно на строителни обекти. Благодарение на големите батерии тяхната независимост е приемлива. Те имат гумен ключ, който ги прави лесни за разпознаване. По-големите модели са оборудвани с криптонова крушка.

 • Факла за професионална употреба
 • .

Това все пак е подобрение в сравнение с предишния модел.
Но тя е много подобна на светодиодното фенерче. Корпусът му е изработен от сплав от найлон и пластмаса. Предната и задната част на фенерчето се държат на място с помощта на ластици. Те могат да бъдат водоустойчиви, но избягвайте да се гмуркате в басейна. Предимството е, че тези светлини съдържат газови или ксенонови крушки, които могат да осигурят яркост до 40 лумена. Тъй като
крушката свети, животът на батерията е кратък.

Тактически фенерчета

Тактическото фенерче е предназначено за професионалисти. Това включва полицейски служители, служители по сигурността, охранители, туристи и др. Проектиран за устойчивост на удар. Имате модел, подходящ за гмуркане. Освен това тактическите фенерчета включват и аксесоари, като например резачки за прозорци или ремъци за рамо. Можете също така да прикрепите магнити към каската. В тактическата светлина можете да замените армията. Изключително устойчиво на корозия сплавно покритие. Може да се прикрепи и към пистолета. И непробиваемото
му стъкло. Те са много скъпи фенери и могат да включват няколко режима на осветление. Могат да работят и с батерии за еднократна употреба или с акумулаторни батерии.

Нашите фенерчета

Намерете в Surplus Military широка гама от качествени фенерчета, подходящи за всяка употреба и за вашия бюджет.
 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *