Как да изберем туристическа екипировка ?

Пътуването е природен спорт. Тя се състои в продължителна разходка и почивки по време на маршрута. Пешеходният туризъм е много популярен спорт и има много причини, поради които трябва да се занимавате с него. Тя ще ви даде възможност да се запознаете с красивата природа на Франция, Канада или планините Колумбия в САЩ, да се забавлявате и да подобрите физическата си форма. Този спорт се практикува в планините, горите, полята и най-вече на алпийските пасища. Важно е да сте наясно с опасностите, които могат да възникнат, когато тръгнете по грешен път или просто не сте изчислили разстоянието, което трябва да изминете, за да стигнете до целта възможно най-бързо и без да се бавите прекалено дълго, тъй като това може да доведе до инцидент, който може да бъде сериозен. Затова е много важно да изберете
разумно туристическата си
екипировка

Туристическата ви екипировка е много важна за вас. Намирането на подходяща туристическа екипировка е сложен процес. Трябва да сте готови да направите всичко необходимо, за да протече пътуването ви гладко. За целта трябва да подберете туристическата си екипировка с внимание и грижа. Изборът на туристическа екипировка, разбира се, е свързан с безопасността и комфорта. Но трябва да обърнете внимание и на логистичните аспекти, особено когато става въпрос за транспортиране на къмпинг оборудването. Затова изборът на туристическа екипировка е важно решение за следващото ви пътуване. Трябва да вземете множество решения и не знаете откъде да започнете. Но най-добрият избор ще бъде този, който ще ви даде най-много предимства по време на пътуването. Носете екипировката си в нашите военни раници, които ще са ви много полезни по време на поход !

military-shoes

Основна туристическа екипировка

Основната туристическа екипировка е следната :

 • Туристическа раница :

За поход, раницата е основното оборудване par excellence : тя ще ви позволи да носите цялото оборудване, което искате да вземете на борда. Изберете я внимателно: с удобен гръб, достатъчно джобове и обем между 15 и 35 литра за ежедневни пътувания. За няколко последователни дни планирайте от 35 до 70 литра.

 • Туристически обувки :

Туризмът е дейност, която изисква преди всичко използването на краката. Затова е важно да се погрижите за тях по време на пътуването. Туристическите обувки ви позволяват да защитете краката си от мехури и изкълчвания на глезените, така че да не повлияят на безпроблемното протичане на похода. А също и добри стелки за комфорт

 • Многофункционалната самобръсначка:

Когато сте в
поход, Швейцарският нож ви помага в различни ситуации: рязане, поправка, рязане на превръзка или пикник. Благодарение на скромните си размери и тегло, но най-вече на своята гъвкавост и безупречна надеждност, швейцарското армейско ножче е незаменимо сред вашето туристическо оборудване. В зависимост от нуждите ви и вида на похода можете да включите и нож Opinel – идеалното допълнение към швейцарското армейско ножче.

 • Бутилка за вода :

Тъй като водата е жизненоважен елемент, бутилка за вода е от съществено значение във вашата туристическа екипировка. За предпочитане е да изберете бутилка за вода, изработена от алуминий (бутилка за вода от алуминий) или неръждаема стомана (бутилка за вода от инокс).

 • Лампа :

Лампа е основен елемент от туристическото оборудване: да виждаш и да бъдеш видян е от изключителна важност. Освен това един поход може да продължи по-дълго от очакваното. Нощта не чака. Способността да се справите с тази възможност е от решаващо значение. Достатъчни са челна лампа или електрическо фенерче. Но когато правите походи, челната лампа е по-практична и ще се изтощите по-малко.

 • Компас :

За ефективно ориентиране, поддържане на правилния курс или намиране на пътя обратно, след като сте се изгубили, компаси често са от голяма полза. Освен това компасът често заема много малко място в туристическата ви екипировка.

 • Пар бинокъл:

Пар бинокъл ви позволява да наблюдавате фауната, флората и пейзажите около вас. Освен това бинокълът може да бъде полезен при избора на посоката на екскурзията, особено когато няколко маршрута изглеждат възможни.

 • Комплект за първа помощ :

Преди да тръгнете на
екскурзия, уверете се, че разполагате с подходящата аптечка: малък комплект за първа помощ може да бъде от голяма полза в случай на нараняване (например).

 • Пончо :

Тъй като метеорологичните условия могат да бъдат променливи, е добре да имате пончо сред походната си екипировка. Освен това добре подбраната трекинг гумена торба оказва малко влияние върху общия обем и тегло на вашата екипировка. А в случай на внезапен проливен дъжд е добре да сте добре подготвени. От това зависи успехът на вашата екскурзия.

 • Аварийна свирка :

При походи, аварийната свирка може да бъде жизненоважна: това е един от най-добрите начини да сигнализирате за присъствието си, да предупредите за помощ, да се чуете, без да оставяте всичките си сили, в краен случай. Нещо повече, аварийната свирка тежи малко (няколко грама) и заема малко място: няма нужда да се справяте без нея.

 • Одеяло за оцеляване :

Леко и компактно, одеялото за оцеляване се побира във всяка туристическа чанта. Незаменимо в случай на хипотермия (понижаване на температурата) или топлинен удар (топлинен удар, причинен от слънцето), одеялото за оцеляване може да служи и като авариен подслон в случай на дъжд, студ и/или вятър (водоустойчива и ветроустойчива защита).

 • Спален чувал :

Подобно на туристическата чанта, спалните чували са много важни за един турист. Всъщност след дълго пътуване и след като се стъмни, е важно да си починете и да възстановите силите си.
Спалният
чувал
представлява матракът на туриста.

Спалният чувал обаче не трябва да се избира на случаен принцип.
Ето защо, преди да направи своя избор, туристът трябва да разполага с информация за сезона и метеорологичните условия на своя поход. След като разполага с тази информация, той може да избере между синтетичен спален чувал спален чувал.

как-избираш-кинг-гиганта?

Как да изберем екипировката си за походи?

Каквито и да са мотивите и целите ви, екипировката ви трябва да ви придружава, а не да ви тежи. За да знаете какво оборудване да вземете със себе си, трябва вече да знаете какво ще правите. Трябва да охарактеризирате маршрута, който предлагате (продължителност, разстояние, наклон, техничност), и условията, при които ще трябва да вървите (климат, сезон, време). В
зависимост от специфичните характеристики на вашия поход и метеорологичните условия ще знаете какво оборудване да сложите в раницата си и какво да облечете.

Оборудването, необходимо според видовете походи :

 • Походи на дълги разстояния :

За походи на дълги разстояния трябва да изберете здрави и удобни ботуши: те трябва да са здрави, за да издържат на дълъг поход. Но внимавайте да не избирате прекалено дебели ботуши, защото ако са прекалено тежки, ще ви е трудно да ги обувате и събувате.

 Ботушите трябва да са съобразени с терена, по който ще ходите: ако ходите по каменисти пътеки или планински маршрути, изберете ботуши с нехлъзгащи се подметки. Ако сте на равен или сенчест терен, изберете

 • Дневния туризъм :

Туризмът не е безрисково занимание! Затова е важно да сте добре екипирани и да можете да се адаптирате към всички ситуации: внезапни промени във времето, насекоми или обикновен мехур на крака. Затова еднодневният поход изисква в туристическата ви чанта : многофункционален нож, бутилка за вода, аптечка, компас, бинокъл и най-вече пончо в случай на внезапна промяна на времето, например при внезапен дъжд. А туристическите ви обувки трябва да са в отлично състояние. И облеклото ви трябва да е съобразено с времето.

 • Нощен поход :

Походът може да продължи до ранните часове на сутринта, така че трябва да носите повече екипировка, отколкото по време на обикновен дневен поход. Така че в раницата си трябва да носите същото оборудване, както при дневните преходи, нож, бутилка за вода, аптечка, компас, бинокъл и най-вече пончо, но освен това трябва да вземете със себе си лампа, особено челна лампа, която е по-практична при преходи от фенерчето, спален чувал, в който да спите на топло в палатката си през нощта.

Туристическа екипировка :

За да изберете правилно туристическите материали, трябва да изберете основните туристически материали

 • Обувки :

И по време на походите, наизборът на туристически обувки е много важен, за да се избегнат мехури и наранявания. Има
3 дизайна туристически обувки, които са подходящи за всяка практика.

how-well-choose-your-hiking-gear
 • Походни обувки с нисък връх :

Те спират под глезена и предлагат по-голяма свобода на движенията. Те се препоръчват за активен туризъм по равен терен или в планините по мек терен. Леки и гъвкави, те се отличават и с добро сцепление.

 • Походни обувки със среден разрез :

Опората на глезена е по-сигурна, отколкото при предишните модели, но теглото не е обезсилващо. В комбинация с мека подметка те позволяват пътувания с продължителност няколко часа или дори един или два дни.

  • Високи туристически обувки :

Тези модели са предназначени да се справят с дълги часове ходене, значителни промени в надморската височина и неравен терен. Твърди, те предлагат подсилена опора, особено когато настъпи умора.

Туристическите обувки могат да бъдат изработени от два вида материали  кожа и синтетика, като всеки материал има своите предимства и недостатъци. Избирате я според мястото, където отивате на поход

 • Кожена туристическа обувка :

Тези предимства са устойчиви, водоустойчиви и гъвкави. А недостатъците са дишането, но то достига границите си през лятото, поддръжката и кожата е тежка, когато е мокра.

 • Синтетичен туристически ботуш :

Предимствата на синтетиката са гъвкава, лека и дишаща. А недостатъците им са крехки и не много водоустойчиви, освен ако нямат специална обработка.

В случай на дъжд, водоустойчиви туристически обувки не съществуват. Вместо това можете да намерите модели, изработени от водоустойчив и дишащ синтетичен материал. В
случай на лек дъжд може да е достатъчно да се използва водоотблъскващо
покритие. Кожата има добра водоустойчивост, но колкото повече е изложена на влага, толкова по-тежка става.

 • Подметка 
  :

За да направите правилния избор, трябва да се съсредоточите върху подметката, която тя ще осигури :

  • Захват :

  В зависимост от терена, по който ще се движите, ще ви трябват обувки с подходящ крампон. Дълбоките, изваяни ракли ще ви позволят да преодолявате мазни пътеки (пясък, кал и дори сняг). За излети по твърд терен (камъни, чакъл) предпочитайте плитки и по-широки ракли.

  • Добро омекотяване :

  За да се ограничи ударната вълна, причинена от всеки удар в земята, и по този начин да се предпазят ставите ви, подметката ви трябва да има омекотяване в хармония с вашата морфология и разстоянията, които изминавате. Колкото по-тежки сте или колкото по-дълго вървите, толкова повече омекотяване ви е необходимо.

  • Стабилност :

  Обувки за алпинизъм с
  широки подметки осигуряват най-добрата стабилност. От друга страна, те могат да бъдат неудобни на стръмен терен или на участъци, които изискват прецизен подход.

   • Адекватна твърдост :

  Колкото по-трудно ви става, толкова повече се нуждаете от твърда подметка за опора, която да стига докрай.
  Меките подметки са най-подходящи за бягане по пътеки или активно ходене.

  how-well-choose-your-hiking-gear
  • За вашите дрехи :

  За да ви е топло, когато сте на поход, особено по време на зимни преходи.
  Можете да възприемете правилото на 3-те слоя, където има основен слой, изолационен слой и защитен слой.

  • Основен слой :

  Това е този, който ще бъде в контакт с кожата ви. Трябва да е изработена от дишаща туристическа материя, която отвежда потта и съхне бързо, за да ви запази сухи. За пешеходни преходи мериносовата вълна ще бъде по-подходяща за защита от студа, ако правите почивка, след изкачването, но и по време на спускането или ако пътувате няколко дни.

  • Изолационен слой :

  Той трябва да ви позволи да запазите топлината на тялото си, като същевременно отвежда влагата от тялото ви и предлага бързо съхнене.
  За туризъм, преходи или активно ходене изберете дреха от полар. Тя ще ви топли ефективно и няма да заема много място, ако искате да я съхранявате в раницата си. Но пухът също може да бъде подходящ. Със
  сигурност ще изсъхне по-малко бързо, но при същото тегло ще изолира много повече от студа.

  • Защитна обвивка :

  Това всъщност е вашето туристическо яке. Тя трябва да ви защити от капризите на времето, от външни агресии (порязвания, протривания) и да отвежда потта. За да покриете всички възможни рискове, най-добре е да изберете водоустойчиво и ветроустойчиво туристическо яке. Дишането остава основен проблем  задължително е да се намери модел, който продължава да отвежда влагата, като същевременно предотвратява проникването на вода. Изберете яке, което е по-технично от яке за бягане на пътека. Тя трябва да има по-добра топлоизолация и същевременно да е водоустойчива, дишаща и ветроустойчива, за да се справя с променящите се метеорологични условия.

  За долната част на тялото трябва да работите по същия начин и да не се колебаете да комбинирате дишащи чорапогащи за допълнителна топлина с туристически панталони. Последните трябва да бъдат :

  • Облекчени : целта е да се справят със стъпала по камъни или в подраста, множество завои и многодневни преходи. Подсилванията на коленете или задните части също могат да удължат живота на туристическите панталони.
  • Транспалент:

  • С цел поддържане на подходяща температура, независимо от метеорологичните условия.
  • Разтегливи: за да ви съпътстват във всичките ви движения и да гарантират оптимален комфорт.
  • Прилепнали: За да избегнете неприятното триене на плата по кожата, без да възпрепятствате напредъка си.
  • Практичен: с джобове с цип, примки за колан или дори закопчалки за лесно обличане. Чифт туристически панталони, които могат да се превърнат в къси панталони, могат да бъдат истинско предимство за излизане сутрин през лятото и да не страдате от жегата, когато слънцето излезе.
  how-well-choose-your-hiking-gear

  Ако искате походът ви да премине добре, наистина е важно да изберете правилната екипировка в зависимост от местоположението, температурата, климата и разстоянието, което посещавате. За да изберете екипировката си за походи на дълги разстояния, е препоръчително първо да имате туристическа карта, за да определите дестинацията и разстоянието, което ще изминете. В противен случай с Карта за дневник на куршума, а след това с необходимите материали, особено с аптечката за първа помощ. Трябва да имате основните неща. Преди всичко трябва да сте наясно, че този спорт не е безобиден и че трябва да вземете много предпазни мерки. Наистина, не се играе на улицата. Бягате през гората и пустинята без ничия помощ и сте далеч от основното население. Следователно опасността е всепроникваща: диви животни в околността, лоши метеорологични условия или ежедневни непредвидени събития (кръвоизливи…), които много бързо правят престоя ви по-несигурен. Но с подходящото оборудване ще бъдете спокойни и екскурзията ви ще премине гладко. Затова не чакайте повече и поръчайте оборудването си на https://military-bg.com/

  .

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *