Как се нарича военният самолет?

Военният самолет е въздухоплавателно средство, предназначено за нуждите на въоръжените сили на дадена страна. В зависимост от мисията има две основни категории. Атакуващи самолети с нападателно оръжие и поддържащи самолети, които не са въоръжени или са оборудвани със защитно оръжие. От средата на Първата световна война, десет години след първите полети, военната авиация се колебае, преди да стане неразделна част от военната стратегия от Втората световна война нататък. Въоръжените сили на много държави имат въздушен компонент (ВВС), предназначен за военновъздушни мисии, а военни въздухоплавателни средства могат да бъдат назначени в други компоненти на въоръжените сили. Ако се интересувате от военни продукти (военни комплекти за оцеляване, военно облекло, военно оборудване,..) разгледайте Military Surplus Tenue-de-chasse

Table of Contents

Кога се появяват военните самолети ?

Самолетите се появяват само няколко години преди Първата световна война и бързо са възприети от военните. Военната авиация започва да функционира във Франция през 1909 г. като част от армията. Първата му задача беше същата като тази на балоните, използвани по-рано. Това означава, че е открил артилерийски огън, спрял го е и след това е започнал лек артилерийски огън. Първите изтребители се появяват, за да предотвратят и отблъснат вражески мисии.

Някои военни дрехи се продават в нашия онлайн магазин.

Какво е основното предназначение на военните самолети?

В Итало-турската война авиацията е използвана за първи път във военни цели. На 23 октомври 1911 г. италиански летец (капитан Карло Пиаца) прелита над турските линии с разузнавателна мисия, а на 1 ноември изстрелва първите бомби от въздуха. Той пада от самолета и попада в турската армия в Либия. На 10 септември 1912 г. моноплан Nieuport става първият свален в битка самолет, който е свален от батарея картечници. На
5 октомври 1914 г. край Реймс е регистриран първият въздушен бой между френски и германски самолети.

Военни аксесоари като военни ръкавици, балаклави се предлагат в нашия онлайн магазин Surplus Militaires.
 

Еволюцията на военните самолети

Във всички следващи конфликти (Корейската война, Виетнамската война и др.) военната авиация играе още по-важна роля, тъй като характеристиките на самолетите значително се подобряват.
Всъщност нуждата от превъзходство над вражеските военновъздушни сили е мощна движеща сила за различните нововъведения, въведени от началото на Втората световна война.

Как се наричат големите военни самолети?

Еърбъс А400М Атлас е многоцелеви военнотранспортен самолет, разработен от Айрбъс Милитари, който влезе в експлоатация през 2013 г. Към 28 февруари 2021 г. са получени общо 174 поръчки, а 100 са изпратени. Предназначен за стратегически и тактически транспортни мисии, A400M може да превозва до 37 тона товари на разстояние 4500 км. Задвижваното управление на полета го прави маневрен като двумоторен самолет.

Капацитет на товарния отсек на Airbus A400M Atlas

Транспортният отсек на A400M е дълъг 17,71 м, широк 4 м и висок 3,85 м. С подова площ от 92 m2 и товароподемност от 340 m3 той може да побере 9 стандартни военни палета, 116 войници с оборудване или 66 носилки и 25 медицински екипа. В традиционната си конфигурация A400M може да превозва 37 тона товари (особено в традиционната палетна конфигурация). Рампите за самолети са проектирани да издържат тегло от 32 тона126 . С полезен товар от 30 тона той може да прелети 4535 км. При намаляване на полезния товар до 20 тона обаче обсегът се увеличава до 6 390 км. За да добиете представа, ето какво може да носи по време на военна мисия :

  • Два 5 тонни камиона и две 105 мм оръдия
  • Или един транспортен хеликоптер nh9
  • Или
   един транспортен хеликоптер nh9
  • Или три бойни хеликоптера „Тигър“, от главата до петите
  • Или три бронетранспортьора от този тип
  • Една бойна машина на пехотата
  • Една бойна машина на пехотата
  • Или многоцелеви брониран автомобил (24,5 тона)
  • Или ракета земя-въздух patriot или ракета за изстрелване
  Airbus A400M Atlas в култови филми

  Във филмаМисияНевъзможно: Rogue Nation (2015), героят е извън самолета, когато A400M излита.На 17 юли военната компания Airbus пуснаофициален видеоклип по темата. Снимкитеса завършенина 31 октомври2014 г.,остатъкъте завършен вБританскатабаза.span>Британската база в Уитеринг, Кембриджшир,използвайки прототип F-WWMZ MSN006171.Сесията използваше дефлектори, монтирани пред вратите, за да помогне на парашутистите да избегнат турбуленцията.Предоставен от Paramount Picturesпрез септември2013 г., проектът изисква многонаизследванияиподготовка предизаснемането на филма.Актьорите трябваше да се защитятпри скорост от 240км/ч,при1.000 метра надморска височина и при студ от 3°C. Междувременно MSN006 регистрира17 кацания,включителноосемс Том Круз.Следвайкикомерсиалния успех на филма, Airbus представидруго видео насептември 8174.

  ВфилмКриминале: Шпионин в главата (2016 г.), самолетът се използва за транспортиране на затворници и подготовката имдаимат спомените на агентитена ЦРУимплантиранивтелата им.

  how-call-a-military-aircraft

  Как се наричат френските изтребители?

  На 23 септември Индия и Франция подписаха сделка за продажбата на 36 изтребителя Rafale многоцелеви Rafale, произведени от Dassault Aviation в Ню Делхи, за около 8 млрд. евро. Рекорден договор за френски военни самолети след деветгодишни преговори. Откакто влезе в експлоатация през 2001 г., самолетът дълго време страдаше от неуспехи при износа, но през 2015 г. най-накрая намери купувачи в Катар и Египет, които получиха по 24 броя. В рамките на
  своята отбранителна политика Франция е поръчала 180 самолета за военноморските и военновъздушните си сили, от които 142 вече са доставени.

  Какви са различните видове самолети ?

  Двете основни категории въздухоплавателни средства са граждански въздухоплавателни средства и военни въздухоплавателни средства.

  Граждански въздухоплавателни средства :

  • Леки ;
  • Леки самолети ;
  • Бизнес самолети ;
  • Линейни самолети.

  Военни самолети :

   • Изтребител, предназначен да прехваща и унищожава други самолети (Dassault Mirage III, Lockheed F-22 Raptor).
   • Бомбардировъчен самолет (тактически, стратегически или ядрен), чиято задача е да хвърли една или повече бомби (Boeing B-17 Flying Fortress, Boeing B-52 Stratofortress).
   • Самолет-прехващач или самолет-прехващач, предназначен за сбиване на вражески бомбардировачи преди да достигнат територията на дадена страна (F-106 Delta Dart, Mig-31 Foxhund).
   • Транспортни въздухоплавателни средства, натоварени с превоз на товари и/или персонал (напр. въздушни сили) (A400M, Lockheed C-130 Hercules, C-160 Transall)./li>
   • Учебни самолети, самолети, предназначени за начално обучение (Fuga Magister) или напреднало обучение (Alpha Jet). Aero L-39 Albatros за бъдещи военни пилоти.
   • Съоръжения за разузнаване или наблюдение (U2, Lockheed SR-71 Blackbird), които имат задачата да донасят или предават информация в реално време.
   • Целеви самолети (напр. Rafale) съчетават няколко от тези мисии
   • Дронове, безпилотни летателни апарати (Dassault nEUROn).

   Класификация на военните въздухоплавателни средства

   Военните въздухоплавателни средства обикновено се класифицират в зависимост от тяхната мисия:

   Военни въздухоплавателни средства :
   nbsp;;

  • Електронна война ;
  • Тактическо или стратегическо бомбардиране.

  Поддръжка самолети:

   • Рекогносцировка, разузнаване, наблюдение, морско патрулиране ;
   • Въоръжение, оборудване транспорт 
   • Въоръжение, оборудване 
   • Въздухоплавателни средства.
    nbsp;
   • Разтоварване на десант
   • Училище, обучение
   • Зареждане с гориво по време на полет.

   Военноморската аеронавтика изпълнява същите мисии с помощта на самолети, които могат да излитат със или без катапулт и да кацат на самолетоносачи или самолетоносачи. Много самолети са разработени в различни версии и са адаптирани за различни мисии. Например обикновен едноместен прехващач в двуместна версия за обучение и версия с колесник и сгъваеми крила за морската авиация.

   Изтребителите често са оборудвани с външно за планера въоръжение и са снабдени с многофункционални радари. В зависимост от
   полезния товар един и същ самолет може да се използва за различни мисии или да изпълнява няколко мисии по време на един и същи полет.

   Въздухоплавателните средства за поддръжка понякога са разработени от граждански версии, какъвто е случаят с много учебни и някои разузнавателни самолети и самолети-цистерни. За мисии от един и същи тип въздухоплавателните средства се класифицират според характеристиките на мисията или дизайна.

   how-do-you-call-a-military-aircraft

   Как се наричат американските изтребители?

   Понастоящем US F-16 Fighting Falcon е най-широко използваният изтребител в света, като към края на 2019 г. на въоръжение са 2282 самолета в близо 30 държави. F-16 Fighting Falcon е многоцелеви изтребител, разработен от General Dynamics (сега Lockheed Martin) за Съединените щати през 70-те години на миналия век. Той се появява в няколко филма и в ролята на Отмъстителите, както и в няколко видеоигри като Battlefield, Call Of Duty, Ace Combat и др.

   Какво е изтребител-бомбардировач ?

   ОтнаПървата световна война, изтребителите служат и като бомбардировачи смноголеки бомби, но слабите им двигатели значителнотехнитевъздушни бойниспособности.Бойцитепостроени презмеждувоенния период са ималитранспортни възможностина бомби, но тезисамолетине са били специалнопредназначениза товаприложение. За разлика от тяхниските двигателни умения на времетоиматза оптимизиране на всеки типоборудванезанеговатауникална функция.

   Почти след Втората световна война самолетите бяха специално проектирани, за да отговорят на необходимостта от скорост, маневреност, здравина и четири пъти по-голям капацитет на полезния товар за провеждане на наземни атаки. Един солиден основен дизайн може да бъде разбит на различни версии, които са по-подходящи за конкретната задача.

   Кой е най-добрият военен самолет ?

   Технологията, използвана в авиацията, става все по-сложна и впечатляваща. По-специално, изтребителите са експоненциално по-мощни и разполагат с някои наистина невероятни приспособления. Всеки от самолетите работи по различна специалност, което затруднява класирането им.

   На  е най-старият и най-усъвършенстван изтребител в света. Разработен от Lockheed Martin и Boeing за USAF, изтребителят не е бил предназначен за продажба на други държави и е приет на въоръжение от ВВС на САЩ през 2005 г. F-22 Raptor е тактически изтребител, известен също със своята незабележимост, интегрирана авионика, отлични характеристики и превъзходна маневреност. Първият полет на Raptor е през септември 1997 г. и може да се използва за различни мисии, включително наблюдение, разузнаване, нанасяне на удари, водене на електронна война и разузнаване на сигнали.

   Кой е най-бързият военен самолет ?

   Проектирано от НАСА и лВъздушните сили на САЩПрез 60-те години на миналия век НАСА/САВС X-15 е най-мощният изтребител, разработван някога. Какви са предимствата? Той достига Мах 5,9, или 5,9 пъти скоростта на звука, или 7,2731 км/ч. Създаден по време на Студената война, този самолет (приличащ повече на крилата ракета, отколкото на нещо друго) е прототип, който никога не е виждан на бойното поле.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *