Какъв е произходът на думата „военен“?

Всички държави разполагат с военни сили, за да подсигурят бастиона на своята територия/ На практика военният постъпва в армията, за да осигури защитата на територията. Става въпрос за гарантиране на целостта на територията. Но също така и за сигурността на всички в рамките на територията. След създаването и институционализирането на въоръжените сили броят на войниците продължава да расте. Всъщност много млади хора сега се записват за войници. Освен това самата армия се е превърнала в най-добрата отбранителна сила както във Франция, така и в света. Всъщност за въоръжените сили говорим навсякъде, но въпреки това много малко хора знаят произхода им. Вие сте един от тези, които не знаят произхода на термина „военни“? Ние ви казваме, че това е произходът. 

Стъпете в нашия магазин, за да си купите военни продукти (военен колан, соларно зарядно за оцеляване, мъжко колие с военна значка….) и се възползвайте от нашите специални оферти.    

T-shirt-military

Table of Contents

Откъде идва думата „военен“?

Въоръжените сили също имат своята история. Именно чрез тяхната история можем да разберем откъде идва думата военни. Тъй като се отнася предимно за френската армия, тази дума произлиза от два периода на военната епоха. Те включват периода на Средновековието, както и Ренесанса. Историята на френската армия започва след Стогодишната война със създаването на първите ѝ постоянни части. Значението му бързо нараства и през следващите векове редовно заема първото място в Европа.

Някои военни дрехи се продават в нашия онлайн магазин. Елате и разберете!

Средновековие

Най-ранните форми на това, което наричаме военно облекло, започват през Средновековието.
По онова време това е била най-обикновена военна служба, която по-късно се е превърнала в армия, организирана като кавалерия. След това през 1439 г. се превръща в същинска армия.  

  • Феодалната система и военните институции:Военната служба, осигурявана от селяните  по това време, доведена до крайност, става йерархична. През този дълъг период на Седемгодишната война градовете, образувани като комуни, създават буржоазни милиции, за да се защитават. Това се правело, за да могат да се защитават, без да се налага да прибягват до помощта на местните господари. Парадоксално е, че именно на тези градски войски, съставени от непрофесионални доброволци, кралската власт ще има навика да разчита да се бори срещу големите феодали или поне да се противопоставя на техните искания и заплахи. Това ще доведе до раждането на нова войнствена аристокрация  т.е. рицарството.
  • Първите кралски армии: През 1124 г. Луи VI Дебелия за първи път събира ост, като свиква всички свои васални благородници в Реймс. Но през 1439 г. Генералните естати решават да създадат постоянна армия за борба с англичаните. След като отблъсква англичаните, Шарл VII създава роти от въоръжени мъже, наречени „Compagnies d’ordonnance“. Това са първите опити за създаване на истински постоянни въоръжени сили. Освен това той се опитва да създаде национална пехота, като създава „роти на френските аркери“. По време на неговото управление е разработено и ново оръжие, което ще промени хода на бъдещите конфликти – артилерията.

  Ренесансовият период

  Армията, каквато я познаваме днес, с това наименование, води началото си от периода на Ренесанса.

  • След като Хенри IV в Лувоа:Режиментите като военни единици на практика датират от времето на АнриIV. Военната еволюция продължава по времето на Ришельо, който регулира това органично нововъведение в армията, като засилва дисциплината. По това време армията и нейните войници стават малко по-демократични при набирането си. По този начин се наблюдава облагородяване на заслужили обикновени хора, които по този начин могат да достигнат високи звания. Поради някои слабости тук се развила кралска армия на две скорости: от една страна, имало нещо като постоянен елитен военен корпус, състоящ се от няколко солидни полка. Но също и роти от санитари и от домакинството на краля. От другата страна – масив от маневри, многоброен, но гангренясал поради недисциплинираност и пълна липса на мотивация, освен парична.
 • Организацията при Лувоа :При управлението на Луи XIV именно в Лувоа, достоен продължител на предприетата работа по военното обновяване, продължава военното обновяване. Преди него баща му е бил този, на когото се е приписвало, че е създал първата армия за по-голяма слава на Краля Слънце. Войските са съставени от достойни за това име военни, каквито Франция никога не е имала преди, както по отношение на броя и качеството на офицерите и техните разпоредби, така и по отношение на широката им професионализация. Тя
  може да се смята за първата истинска кралска военна сила във Франция.

Как постъпва Лувоа?

На първо място Лувоа превръща кралския военен дом в своеобразно училище за обучение на бъдещи кадри, офицери и подофицери.
Той въвежда задължително носене на униформи и налага административно еднакво оборудване за всички части по отношение на въоръжението. Въпреки че офицерите запазват собствеността върху ротите си, от тях се изисква да поддържат строга дисциплина и редовност на заплащането. Той е отговорен за други важни нововъведения, като системата за повишение по табличен ред. Остава обаче фактът, че продажността на службите все още и винаги се е противопоставяла на абсолютната власт на краля. Армиите на Луи XIV достигнаха до непознати дотогава в Европа мащаби; те наброяваха 200 000 и дори повече от 300 000 души, което доведе до засилване на пороците и недостатъците на системата на военната повинност както за хората, така и за техните офицери. В края на живота си Лувоа се опитва да поправи този проблем с въвеждането на провинциални милиции, първо временни през 1688 г., после постоянни през 1726 г., преди да се превърнат в провинциални полкове през 1771 г.

Какво още трябва да се знае за армията?

Regiments
de cavalerie des troupes de Louis XIV?

Определение       

Военният е член на въоръжените сили. Военната професия е част от професията на отбраната. Това означава, че тя е институция за защита на стратегическите интереси на държавата. Терминът „войник“ се използва и за обозначаване на участник в бойни действия. От друга страна, терминът „наемник“ е по-скоро запазен за нередовни бойци, наети без особен статут за времето на даден конфликт или дори операция. Една от характеристиките на войника епослушанието му към военната дисциплина и получените заповеди. Това е особено вярно по време на война – обстоятелства, при които личните му права обикновено са силно ограничени.
Отказът от подчинение или дезертьорството се наказват строго, независимо дали са в професионална или наборна армия.

what-is-the-origin-of-the-military-word

Мисии за
военния 

Във всички професионални дейности има мисии, които представляват работното натоварване. И както всички обикновени хора в дадена професия, военните също имат мисии за изпълнение. Въпросните мисии в по-голямата си част се въртят около три основни оси, които са:

 • Да защитава
  и осигурява отбраната на националната територия и на своите граждани, по-специално чрез военно положение;
 • Да участва в системата за сигурност и информационно предупреждение;
 • Поддържане и възстановяване на мира на територията на страната и в чужбина
 • Ралята на армията е преди всичко да гарантира защитата на френските граждани. Когато са в чужбина, военните могат да бъдат призовани да извършат евакуация на френски граждани. Те могат също така да бъдат призовани да възстановят мира в зони на конфликт или криза. В този смисъл войникът може да бъде натоварен със задачата да се бори с терористични заплахи с всякакви средства. Важно е обаче да се отбележи, че не е задължително войникът винаги да е на земята. Има
  и такива, които
  могат просто да поемат съдебни или административни задачи в офис.

  Важове на военните професии

  Френската армия има 4 вида или области, в които един член на въоръжените сили може да направи кариера. Като офицер офицерите могат да работят в една от армиите, военновъздушните сили, военноморския флот или дори в жандармерията.

   • Армията: военнослужещите от тази категория съставляват сухопътните сили на френската армия. Те работят на цялата територия на Франция. Може да се наложи да работят в чужбина. Например френски военен персонал участва във военна операция в Афганистан. Там има много услуги. Например, има CFT или командване на сухопътните войски и бригадите. Отговаря за защитата на националната територия с предварително разположени войски. Или QG CRR-FR или Щаб на Корпуса за бързо реагиране – Франция, който се намесва на международно ниво.
   • Въздушните сили: военнослужещите, работещи в тази категория, са част от това, което се нарича още Въздушната армия. Тази категория се появява с началото на авиацията през 20-и век. Тя осигурява наблюдението и защитата на френското въздушно пространство. Във военновъздушните сили, можете да избирате между три служби. Офицерите от ФАЩ или стратегическите военновъздушни сили, отговорни за използването на ядрени оръжия. FAC или бойните въздушни сили, които включват всички бойни самолети за противовъздушна отбрана, щурмови и разузнавателни самолети. И накрая, FAP или проекционните военновъздушни сили. Последният
    отговаря за транспортирането на войски и военни или граждански материали в рамките на хуманитарни мисии.
    • Национален флот: войниците от флота са част от Морските сили. Те защитават френските интереси в морето. Те имат национален и международен обхват, тъй като флотите на френската армия са разположени в няколко океана по света. Във Военноморските сили можете да избирате между четири услуги. Офицерите могат да бъдат назначени във FAN или морските сили за действие, които работят в морето, на повърхността и изпълняват превантивни мисии. Във ФЩМ или в подводните сили – за работа на подводница, за мисии по възпиране (подводницата е ответна сила в случай на ядрена атака). В AVIA или военноморската авиация ще работите на самолетоносач, изпълнявайки задачи по патрулиране, наблюдение или транспорт и снабдяване. И накрая, във ForFusCo или Fusiliers marins et commandos, за сухопътни операции от морето. Но също така и за охрана или защита на чувствителни обекти (нападения, нападателни разрушения, спасяване на заложници и др.). И накрая, в морската жандармерия тя изпълнява общи или съдебни полицейски мисии в териториалните води.
   • Жандармерията: обикновено военният служител не е служител на правоприлагащите органи.
    Но понякога жандармерията има специален военен статут. Във френския контекст това е така, това е вътрешната сила. Тя отговаря за сигурността в селските и крайградските райони. Той изпълнява съдебни задачи (регистриране на престъпления, разследвания, арести и др.). Но тя изпълнява и административни мисии (поддържане на реда, пътно движение, помощ и спасяване), както и военни мисии.

   Конституция на военните сили

   Това е конституцията на личния състав на армията. Служители на армията, военновъздушните сили, военноморските сили и жандармерията.

     • Контрактуващ
      персонал
      ,
      доброволци, които са избрали да се запишат за определен период;
   • Кариерен персонал.(това обикновено са кадри, сержанти и офицери);
     • Кариерен персонал.
     • Стаф, зачислен от държавата за изпълнение на граждански дълг, като част от задължителната военна служба; той може да бъде повишен в офицерски или сержантски чин.

     Обучението за
     военен човек 

     За да се присъедините към армията, не е достатъчно просто да се появите и да играете. Във Франция и навсякъде другаде всички кандидати за военна служба преминават през обучение. Така че, независимо дали искате да бъдете сержант, офицер, подофицер или командир в армията, това е задължително. Например, за да станете офицер в армията, трябва да преминете през ESM. Или пък, за да станете един ден командир на офицерски екип в армията, трябва да се обучавате във военната академия „Свети Кир“.

     what-is-the-origin-of-the-military-word

     Изисква се завършено образование, за да се присъедините към въоръжените сили        ./span>

     Не се изисква специфична квалификация, за да се кандидатства за военна служба и за кариера в армията. Въпреки това може да се наложи да притежавате квалификация от ниво IV, за да кандидатствате за определени длъжности в армията. Например бакалавърската степен или еквивалентното образование е необходимо за желаещите да станат сержанти в армията. Центровете за информация и набиране на персонал във
     въоръжените сили
     (CIRFA) могат да консултират кандидата въз основа на неговите планове за кариера и квалификация.

     Качества, необходими за кариера

     За да станете член на въоръжените сили, добрата воля не е достатъчна. Трябва да притежавате определени качества, които правят възможен успеха като военен. Накратко:

      • изисква отлично физическо състояние 
      • бъдете строги, бдителни и уважаващи йерархията 
      • имайте чувство за работа в екип и взаимопомощ
      • .li>Военните са една от професиите, посветени на отбраната, така че трябва да сте смели и готови да излагате живота си на риск по време на мисии
      • Трябва да сте мобилни и достъпни

      Защо да се присъедините към въоръжените сили?

      Всъщност много млади хора днес се присъединяват към въоръжените сили.
      Може би се чудите защо толкова много. Събирането в армията има много предимства. За да  изброите тези предимства:

       • В армията е възможно да се направи кариера и да се развие сравнително бързо.
       • Това е професия, която благоприятства срещата и работата в екип.
       • Мисиите в чужбина
        ви позволяват да опознаете света и други култури.
       • Без обучение или опит е възможно да бъдете напълно обучени от армията.
       • В края на договора или в края на кариерата армията предлага подкрепа за връщане към цивилния живот

       Какво става с феминизацията на въоръжените сили?

       Феминизацията е епифеномен, който произтича от появата на феминистките движения. Това е феномен, който се разпространява най-вече в света на работата. Поради феминизацията на професиите все повече жени вече работят в професии, които преди са били смятани за мъжки. Военните не са избягали от тази тенденция. В миналото военните са били мъжки свят. Днес в армията има все повече жени. Освен това френската армия е една от най-феминизираните в света днес. Франция се нарежда на 4-то място сред най-феминизираните армии, след Израел, Унгария и Съединените щати. Освен това страната има и най-феминизираната армия в Европа, като средният процент на феминизация е 16%. По този начин тя отстъпва само на Унгария, където делът й е 20 %. От всички видове въоръжени сили на Франция военновъздушните сили са най-феминизирани, като делът на жените сред военнослужещите в тях е 23 %.

       Вече информация на уебсайта Surplus Militaire

       За повече информация посетете уебсайта Surplus Militaire

       .

       За всеки, който се интересува от света на военните, има място, където да задоволи любопитството си. Нарича се Surplus Militaire. Тъй като е онлайн магазин, специализиран в тази област, можете да научите много повече, като посетите уебсайта. Освен това, ако и вие искате да закупите артикули или аксесоари по тази тема, това също е възможно в Surplus Military. 

       .

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *