Кой е най-добрият френски танк?

          Френските танкове безспорно са сред най-смъртоносните оръжия на бойното поле. Независимо дали става дума за тяхната разрушителна сила или за способността на Leclerc да обръща вражеските сили с главата надолу, Франция е произвела някои от най-добрите танкове в историята. Французите може и да не са спечелили много победи през Втората световна война, но техните бронирани корпуси са били трудни за побеждаване.

За военно облекло и аксесоари (военни якета, ръкавици, военни кръпки) посетете military-shop.

accessoire-de-survie

Защо “
Леклерк“
ще остане един от най-добрите танкове в света

Министерството на въоръжените сили подписа споразумение на стойност над 1 млн.
1 милиард евро
за поддържане на Leclerc в работно състояние. И ще позволи на френския танк да достигне 70% наличност.

За покупката му от bolsas militares, не се колебайте да посетите military-bg.com

Причини, поради които резервоарът Leclerc е най-добрият

 • „Златен поздрав“ на
  Никола Шамуси.

В деня на пристигането му начело на Некстер на 1 април Министерството на въоръжените сили приветства подписването на основния договор за поддръжка в оперативно състояние (MCO) за бойните танкове Leclerc, известен като Договор за поддръжка на дивизията (MSS2). SIMMT (Structure Intégrée de Maintien en Opération des Equipements Terrestres) възлага на Nexter договор на стойност над 1 милиард евро за MCO Leclerc и неговите сервизи за период от 10 години. Договорът влезе в сила на 31 март, в деня, в който изтече срокът на предишния договор за SMS1. „Дълготрайността на танка Leclerc е гарантирана“, се казва в изявление на министерството.

Министерството смята, че договорът ще гарантира „наличността на танковете Leclerc“.По този начин значително ще се увеличи наличността на танковете Leclerc, която в момента е около 60% (58% през 2018 г. и 64% през 2017 г.). Наличността на годни за експлоатация бойни танкове в света също е около 60%. Според нашата информация договорът MCO постепенно ще увеличи наличността на Leclerc до 70%. Въпреки възрастта си (почти 30 години), Leclerc продължава да впечатлява и остава един от най-добрите танкове в света. През 2019 г., по време на военните маневри на НАТО „Желязно копие“, проведени в Латвия, той спечели първо място в това приятелско състезание, в което участват 44 танкера, представляващи 8 държави (Германия, Испания, САЩ, Италия, Норвегия и Полша).

 • Одобрено от Генералната дирекция на въоръжените сили

Преговорите между SIMMT, Генералната дирекция на въоръжените сили (DGA) и Nexter продължават от дълго време.
Дотолкова, че някои наблюдатели се питат дали преговарящите ще успеят да постигнат споразумение навреме, за да приключат договора за MSS1. Защо толкова дълго? Nexter трябва да преговаря паралелно със SIMMT, от една страна, и с DGA, от друга, за условията на двата договора (MCO и третиране на остаряването на цистерните). Армията трябва да въведе и важни нови изисквания за MSS1. В крайна сметка министърът на въоръжените сили Флоранс Парли успя да се съгласи с нотифицирането на този важен договор като армия по време на Министерския инвестиционен комитет (MIC) през февруари.

Както винаги, преговорите се препънаха в сумата на договора. Nexter и SIMMT изминаха дълъг, дълъг път. В началото на преговорите тя поиска от МО да удължи договора за MSS1 с 40 %, за да отговори на новите нужди на армията, твърдят съвпадащи източници. По-специално, тя подкрепя новата визия на началника на Генералния щаб на армията генерал Тиери Букар, който иска да подготви френската армия за интензивни бойни действия (обучение, учения и др.). По-специално става въпрос за увеличаване на запасите от резервни части. Въпреки това
нивото на първото търговско предложение на Nexter все още предстои да бъде претеглено, като се знае, че обхватът на двата договора за поддръжка не е напълно съпоставим.

Накрая, според нашата информация, това до голяма степен се основава на солидната обратна връзка от MSS1 (10 години), която позволява по-специално на армията почти да удвои броя на частите, обхванати от пакета за преговори. Така, ако дадена част се повреди 40 или 50 пъти, той е длъжен да я замени 40 или 50 пъти на същата цена, тъй като би доставил само една. Тази договореност води до завишени договорни разходи в сравнение с MSS1. В крайна сметка обаче MSS2 предлага много повече от MSS1. И накрая, военните ще продължат да купуват части от пакета.

 • .
  • Договори до 2025 г.

  В голяма степен тези сложни преговори произтичат от решаването на основните проблеми с остаряването (турбини, двигатели и прицели) на Leclerc. Танковете, проектирани през 80-те години на миналия век и въведени в експлоатация през 1993 г., все още не са унищожени от армиите. Защо лечението в края на живота се забавя толкова много? Бюджетните съкращения се дължат на предишния закон за военното програмиране (ЗВО).

  Срещу тогавашните
  бюджетни ограничения министърът на отбраната Жан-Ив Льо Дриан не включи остарялото третиране в договора за модернизация на танковете през 2015 г., кръщавайки го „Leclerc renewed“ (330 млн. евро). „Това действие за модернизация не решава определен брой проблеми, свързани с остаряването“, се подчертава в доклада. Целта на операцията е електронните системи на модернизираните танкове Leclerc да бъдат съвместими с програмата Scorpion в случай на координирани операции, и по-конкретно с разработената от Atos командно-информационна система Scorpion (Sics). Като част от
  тази модернизация се планира да бъдат модернизирани 200 единици, от които 122 ще бъдат модернизирани до 2025 г.

  Поради това Nexter трябва да си осигури цели за ефективност със Сухопътните войски като част от договора за MCO, много логично по време на преговорите за MSS2 да иска да се покрие финансово, без да се занимава с остаряването. Тъй като те могат да причинят повтарящи се повреди, а при този договор с еднократна сума на главния изпълнител може да се наложи да подменя частите на резервоара по-често.

  Накрая те постигнаха предварително съгласие за разумно увеличение на сумата на договора. Според нашата информация той е 13% между MSS1 и MSS2. Въпреки това, след като въпросът с остаряването на Leclerc бъде решен, министерството очаква да го преразгледа в посока надолу. „През 2025 г., след като основните основни рискове бъдат преодолени, ще предоговорим договора в посока намаляване. След това ще можем да направим промени, за да вземем предвид тази еволюция“, обясни източник, близък до документа.

   • Два основни инвестиционни пазара.

   В допълнение към поддръжката, танкът Leclerc, който е на път да навлезе в своя полуживот (след почти 30 години служба), ще бъде подложен на цялостен ремонт, известен във военната област като устойчиви операции. Това ще включва обработка на остарели дизелови двигатели на финландския производител Wärtsilä, както и на турбини (бивши газови турбини Turbomeca) и уреди от Safran. Wärtsilä знае точно какво е необходимо за възстановяването на двигателя на Leclerc, който е остарял след влизането си в експлоатация. В допълнение към тези три големи проекта, като главен изпълнител, Wärtsilä трябваше да се справи с редица по-малки, често срещани остарели елементи, включително оптоелектронни системи. В договора има и клауза за наблюдение на остаряването.

   В MCO SIMMT и Nexter ще могат да разчитат на минимална дейност, след като са договорили фиксирана цена за определен брой дейности по поддръжка. Така например екипът първоначално ще гарантира, че Army Leclerc Park може да осигури между 10 000 и 20 000 моточаса годишно. Последната ще определя всяка година броя на часовете, необходими за нейните дейности (10 000, 11 000, 12 000…), но може да реши да увеличи броя на часовете през годината, ако нуждите на армията са много бързи. Според източници, запознати с документа, от 2025 г. целта е да се достигне 30 000 моточаса. С други думи, маховик на двигател между 10 000 и 30 000 часа.

   Десетте най-добри бойни танка в света

   От Студената война насам основните бойни танкове MBT се развиват от прости и леки до тежки, модернизирани и високомобилни, с напредък във въоръжението и противодействието. Те се различават по въоръжение, мобилност и защита.

   Най-добрите бойни танкове в света

   • Leopard 2A7+, Германия

   Leopard 2A7+ е основен боен танк (MBT) от ново поколение, представен от Krauss-Maffei Wegmann (KMW) през 2010 г. Новата версия е базирана на технологията на танка Leopard 2 и е приета от Бундесвера (германската армия) за водене на бойни действия в градски условия, както и за традиционни военни мисии. В момента 2A7+ се използва и в Афганистан от Канада под командването на НАТО. Leopard 2A7+ е въоръжен със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие L55, което може да стреля със стандартни боеприпаси на НАТО и с новите 120-милиметрови програмируеми HE боеприпаси. Танкът разполага с дистанционно управляема станция за стрелково оръжие FLW 200, която позволява монтирането на 7,62/12,7 мм картечница или 40 мм гранатомет.

   Пасивните бронирани модули осигуряват пълна защита срещу противотанкови ракети, мини, импровизирани взривни устройства (ИВУ) и огън от РПГ. Димните гранатомети, разположени от двете страни на кулата, скриват танка от погледа на врага. Танкът може да бъде оборудван с допълнителни приспособления, като например минен плуг, минен валяк или булдозерна лопата за разминиране и отстраняване на препятствия. Този изключително мобилен танк развива максимална скорост от 72 км/ч и има пробег от 450 км.

   quel-est-le-meilleur-char-français
   • Абрамс
    M1A2, Съединени американски щати

   Абрамс M1A2 е доказан в бойни условия основен боен танк, разработен от General Dynamics Land Systems предимно за армията на Съединените щати. Танкът е проектиран въз основа на опита, натрупан с ефективността на M1A1, и включва нови технологии, които осигуряват превъзходна огнева мощ и мобилност, превръщайки го в един от най-добрите бойни танкове в света.

   Основното оръдие на танка е ръчно заредено 120-милиметрово гладкоцевно оръдие XM256, което може да стреля с широк спектър от боеприпаси на НАТО срещу бронирани превозни средства, пехота и ниско летящи самолети. Танкът е въоръжен и с две 7,62-милиметрови картечници М240 и една 50-милиметрова картечница М2, като може да съхранява 42 120-милиметрови боеприпаса, 11 400 7,62-милиметрови боеприпаса, 900 50-милиметрови боеприпаса, 32 снарядни гранати и 210 5,56-милиметрови боеприпаса. M1A2 Abrams включва тежка външна броня от композитни материали и стоманена броня с обеднен уран на предната част на корпуса и кулата, за да осигури високо ниво на защита на екипажа. Танкът има
   обсег от 426 км и може да се движи с максимална скорост от 67,5 км/ч.

   • Т-14 Армата, Русия

   Т-14 Арматае боен танк от ново поколение, произвеждан от Уралвагонзавод (УВЗ) за руската армия. В
   момента
   танкът е
   в процес на производство, а доставките са планирани за 2020 г.

   Основното оръдие, монтирано на танка, е 125-мм гладкоцевно оръдие 2A82-1M, захранвано от автомат.Второто въоръжение включва 12,7-мм картечница Kord и 7,62-мм картечница PKTM. Очаква се T-14 Armata MBT да осигурява защита на ниво 5 по STANAG 4569. Системата за активна защита Afghanit (APS) на борда на танка може да открива, проследява и поразява идващите противотанкови снаряди. Задвижван от турбодизелов двигател A-85-3A, танкът развива максимална скорост от 90 км/ч и има обсег от 500 км.

   • Чаленджър 2, Великобритания

   Чаленджър 2 (CR2) е основният боен танк на британската армия и Кралската армия на Оман. Този основен боен танк е проектиран и произведен от британската компания Vickers Defence Systems (сега BAE Systems) на базата на бойния танк Challenger 1.

   Оценен от производителите си като най-надеждния боен танк в света, възможностите на Challenger 2 бяха демонстрирани по време на бойни мисии в Босна, Косово и Ирак.
   120-милиметровото оръдие L30 CHARM (CHallenger main ARMament) на Challenger 2 осигурява основната огнева мощ, а 7,62-милиметровото верижно оръдие на ос С и 7,62-милиметровата картечница, монтирана на кулата, служат като вторични оръжия.

   Бойният танк може да носи 50 APFSDS (бронебойни, стабилизирани с перка, изтребими бронебойни снаряди), HESH (High-Explosive Squash Heads) и Soke боеприпаси, както и 4000 7,62-мм патрона.
   Бронята Chobham от второ поколение на Challenger 2 осигурява високо ниво на защита срещу директни огневи оръжия. Двигателят Perkins-Condor CV12 на танка осигурява максимална скорост от 59 км/ч на пътя и 40 км/ч извън него.

    • K2 Black Panther, Южна Корея

    K2 Black Panther (Нов корейски основен боен танк) е съвременен основен боен танк, разработен от Hyundai Rotem за армията на Република Корея (RoKA). Целта на основния боен танк е да осигури висока мобилност, огнева мощ и самозащита. Black Panther
    влезе на въоръжение в RoKA през 2014 г.

    Първото въоръжение на K2 Black Panther е 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, което може да стреля със съвременни снаряди с кинетична енергия и е оборудвано с автомат за зареждане на боеприпаси на място, дори и в пресечена местност. Вторичното въоръжение включва 7,62-мм и 12,7-мм картечници. Максималната му скорост от 70 км/ч и обхватът от 450 км правят K2 изключително мобилен на бойното поле. Танкът е оборудван с композитна броня и експлозивно-реактивна броня (ERA) за пълна защита срещу директен огън.

    • Merkava Mk.4, Израел

    Меркава Марк IV е най-новата версия от гамата основни бойни танкове Меркава, създадени от MANTAK (Merkava Tank Bureau). Mk.4 е въоръжен със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие MG253, способно да изстрелва противотанкови снаряди HEAT (с висока експлозивност) и саботи, както и противотанкови управляеми ракети LAHAT. Огневата мощ на танка се допълва от 7,62-мм и 12,7-мм коаксиални картечници и 60-мм гранатомет.

    Merkava Mk.4 е оборудван със специална броня с дистанционно разполагане, пружинни бронирани странични прагове, лазерна предупредителна система Elbit и интегрирани димни гранати IMI. Системата за активна защита Trophy на борда на танка предпазва екипажа от съвременни противотанкови ракети. Танкът развива максимална скорост от 64 км/ч.

    • Тип 10
     (TK-X), Япония

    Тип 10 (TK-X) е усъвършенстван основен боен танк от четвърто поколение, създаден от Mitsubishi Heavy Industries за Японските сухопътни сили за самоотбрана (JGSDF). Танкът влиза на въоръжение в JGSDF през 2012 г. и се отличава с изключителна мобилност. Огневата мощ на MBT Type 10 се допълва от 120-мм гладкоцевно оръдие, 12,7-мм тежка картечница и 7,62-мм оръдие Type 74.
    Усъвършенстваната система C4I осигурява оперативна съвместимост с пехотните войски в интегрирани бойни мисии.

    Корпусът на танка е оборудван с модулна броня от керамичен композит, която осигурява защита срещу огън от гранатомети (RPG), снаряди HEAT и противотанкови ракети. Удължаващите модули могат лесно
    да се демонтират и инсталират, за да се променят нивата на защита. Дизеловият двигател с водно охлаждане с мощност 1200 к.с. позволява максимална скорост от 70 км/ч.

    • Leclerc
     , Франция

    Leclerc е френски основен боен танк, разработен от GIAT Industries за френската армия. Той е на въоръжение и в армията на Обединените арабски емирства. Първият танк Leclerc е доставен на DGA (Direction Générale de l’Armement) през януари 1992 г. Leclerc е танк от трето поколение, въоръжен със 120-мм гладкоцевно оръдие CN120-26 по стандартите на НАТО, 12,7-мм коаксиално оръдие и 7,62-мм картечница, монтирана на покрива. Танкът може да носи 40 120-милиметрови боеприпаса и повече от 950 12,7-милиметрови боеприпаса.

    Усъвършенстваната модулна броня, съставена от стомана, керамика и кевлар, осигурява пълна защита на екипажа, която може да бъде повдигната, за да предпазва от импровизирани взривни устройства, мини и РПГ. Системата за самозащита Galix, монтирана на танка, допълнително повишава неговата оцеляемост. Танкът развива максимална скорост от 72 км/ч и може да поразява цели със скорост 50 км/ч по всякакъв терен.

    quel-est-le-meur-char-français
    • T-90MS, Русия

    Т-90MS, модернизирана версия на основния боен танк Т-90, построен от Уралвагонзавод, беше представен за първи път на руското изложение „Експо Армс“ през септември 2011 г. T-90MS е широко модернизиран, за да се подобрят неговите бойни характеристики в съвременните военни сценарии. 125-милиметровото оръдие 2A46M-5 на танка стреля с различни видове боеприпаси с висока точност. Танкът е въоръжен и със 7,62-милиметрова зенитна картечница 6P7K в дистанционно управляема станция за въоръжаване.

    Модулните панели ERA, монтирани в задната част и отстрани на танка, осигуряват защита срещу стрелково оръжие и шрапнели.
    Предният корпус и кулата могат да бъдат оборудвани с реактивна броня RELIKT за защита от противотанкови ракети.

    T-90MS разполага и с оптоелектронна защитна система и система за електромагнитна защита. Двигателят V-92S2F с мощност 1130 к.с. осигурява на танка максимална скорост от 60 км/ч.

    • VT4 (MBT-3000), Китай

    Танкът VT4 (преди MBT-3000) е танк от трето поколение, проектиран и произвеждан от China North Industries Corporation (Norinco) предимно за експортни пазари. Основният боен танк е въоръжен със 125-милиметрово гладкоцевно оръдие, което може да стреля със снаряди APFSDS, бойни глави HEAT, артилерийски и управляеми ракети. Вторичното въоръжение включва дистанционно управляема 12,7-милиметрова противовъздушна картечница и 7,62-милиметрова коаксиална картечница. Танкът е оборудван с композитна броня и експлозивна реактивна броня. Бордовата система за активна защита (APS) GL5 на автомобила защитава танкове, бронирани превозни средства, противотанкови управляеми ракети и противотанкови оръжия. Максималната скорост на VT4 MBT е 70 км/ч, а максималният му обсег – 500 км.

    В заключение, Leclerc е френски основен боен танк, построен от GIAT Industries. Той е проектиран така, че да използва съществуващи и планирани технологии за улесняване на поддръжката и управлението на проблемите. Надяваме се, че нашият преглед на най-добрите френски резервоари ви е харесал. Ако искате да сте в крак с всички други наши прегледи на военни превозни средства и да видите пълния ни каталог, моля, посетете нашия уебсайт.

 • Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *