Защо щит?

Шайонът е оръжие с острие, предназначено за поставяне в цевта на пушка или подобно оръжие, и подобно на копието е предназначен за ръкопашен бой. По този начин пушката с щит се превръща в универсално оръжие, хибрид между огнестрелно и постово оръжие. Тя се утвърждава в западните армии от ХѴІІІe век, като постепенно измества пиките, а след това и алебардите, които превръща в отживелица.

Влезте в нашия магазин, за да си купите военни продукти като най-добрият буревестник и се възползвайте от нашите промоционални оферти!  

 

Сгъваема лопата

Какъв е произходът на щиковете?

Наличието им се дължи наслучайни събития. По време на спорадичните конфликти, които опустошават френската провинция в средата на XVII век,селяните от Байон се оказват в недостиг на пушек и ракети. Те забивали дълги ловни ножове в цевите на мускетите, за да си направят импровизирани копия. Въпреки това, от една страна, наименованието е старо, а от друга, употребата на този вид оръжие е била известна още в началото на XVII в. сред пешите мускетари, които вкарвали дръжката на своя „soi de cochon“ (тънко острие на меч) в устието на мускета.

 Патроните на Кралския артилерийски полк са оборудвани за първи път през 1671 г. по инициатива на Лувоа. През 1703 г., по съвет на маршал Вобан, Луи XIV забранява на пехотинците да използват пики и ги заменя с пушки. Така при необходимост се появяват спомагателни оръжия, които оказват влияние върху европейската пехотна техника, оборудвайки цялата въоръжена пехота на империята, и се използват до началото на XX век. Военната тактика през XVIII и XIX в. включва различни щикови атаки и групова отбрана. Британската армия е известна с използването на щикове, но в началото на XIX в., с развитието на наполеоновите военни техники, превъзходството на бързите и равномерни залпове позволява на британците да изпреварят противниците си на фронтовата линия.

Някои военни облекла също са в продажба в нашия онлайн магазин. Елате и открийте! 

Кой е изобретил щиковете?

Шайонът води началото си от60-те години на XIX век, когато селските жители на Байон и окачвали ловни ножове на стълбове, когато им свършвали боеприпасите. Военният министър на крал Луи XIV приписва изобретението на Себастиан Льо Престре през 1687 г.

Къде е изобретен щиковете?

Името на думата „байонет“ произлиза от Байон – името на града, в който е изобретен. Нейният произход може да се проследи до случайни събития. По време на спорадичните конфликти , които изнервят френската провинция в средата на XVII в., фермерите в Байон изпитват недостиг на пушек и снаряди. Те забивали дълги ловни ножове в цевите на мускетите, за да си направят импровизирани копия.

Какви са били предимствата на използването на щиковете?

Предимствата на оръжието, което съчетавало и двете функции, били веднага очевидни. Първите мускети имали бавна скорост на стрелба (1 изстрел в минута с колба с прах и куршум) и били ненадеждни. Байонетите вече са полезно допълнение към оръжейната система когато враг, изстрелян в ефективния обсег на мускета (в най-добрия случай 100 метра), е изложен на единична експлозия, преди да бъде изстрелян. 30&nbspсм щит (някои регламентирани размери достигат до 43&nbspсм през Наполеоновата епоха), монтиран на мускет с дължина около 2&nbspм, съперничи на използваните по-рано пехотни копия, а по-късно дори на алебардата.

pourquoi-la-baïonnette

Какви видове щикове има?

Байонетът е следователно оръжие с острие, предназначено за поставяне в цевта на пушка или подобно оръжие. То е предназначено за близък бой. Съществуват няколко категории, като например :

  • Шайонна тапа: В цевта се поставя дървена дръжка. Първоначално се е използвала като ловно копие. Военната му употреба се появява в Европа около 1640-1647 г. То има двуостро острие. Използва се главно като лопата, но дръжката може да се използва и като кинжал. Основният недостатък на това оръжие е, че не може да стреля, когато е фиксирано.
  • Шайон с гнездо: датира от около 1695 г. Острието е прикрепено към тръба, която се поставя около цевта. Коланите се появяват около 1703 г. и позволяват презареждане на цевта. Обикновената връзка с L- или Z-образен жлеб не е била достатъчна, затова през 1770 г. са въведени накрайници, които подобряват връзката. През 1800 г. Англия въвежда саблен щит с право острие, последван от Франция през 1840 г. с острието ятаган.
  • Съвременният пилен байонет U.S M9 :официално въведен на въоръжение през 1984 г., той е снабден със специална ножница, имитираща това, което руснаците са направили по-рано с монтираните си модели AK-47. Бодлива тел. Някои издания на М9 се доставят със или без улеи, в зависимост от подизпълнителя, изработил партидата, и тогавашните спецификации
  • Съвременни щикове: често под формата на ножове с дръжка и тангентор или трайно прикрепени към пушката, както е при SKS.

Какъв е байонетът Lebel 1886?

Байонетът-шпагала Lebel е а модел 1886, като този модел е създаден специално за него. Тя често е наричана Розали и е увековечена от Теодор Ботрел. Квадратното острие е изработено от полирана стомана и е с дължина 52 см и кръстовидна форма. Първоначално дръжките са изработени от немско сребро, но през октомври 1914 г., когато започва войната, се появяват по-евтини месингови дръжки, а през февруари 1917 г. – чугунени дръжки, които се леят по-лесно, по-бързо и по-евтино. Появява се и нов модел. Той се държал на основа и имал ножница, за да връзва оръжието и да чупи вражеските щикове. Общата му дължина е 65,5 см, а теглото му е 475 г, като към него е добавен брониран калъф от бронзова ламарина с тегло 200 г.

Какъв е произходът на байонета Розали?

Байонетът Розали е неразделен космат аксесоар. Уникален модел, иновативен за времето си и широко приветстван от френската пропаганда, но значението му намалява с напредването на конфликта. Това страховито оръжие на терора и свирепия бой е една от големите икони на войната. Розали е революционен за времето си френски щит. През 1914 г. френската военна доктрина препоръчва, наред с други неща, ръкопашен бой. Със сигурност е бил убиец. Боят с байонети дори се е преподавал и практикувал като спорт в публични състезания по фехтовка. За разлика от британските и германските си аналози, байонетът „Розали“ не е проектиран като обикновено острие, а катомного остър кръстовиден шип, проектиран така, че да може да се завърти на четвърт оборот, за да предизвика вътрешно кървене.

Защо е Розали?“

За първи път с този ласкав прякор Розали се сблъсква авторът на песни и популярният изпълнител Теодор Ботрел„. Реалността е съвсем различна, когато текстът на песента брилянтно свързва тази броеница с красотата на жената. Включено е неразделно оръжие – пушка тип LEBEL, която може да стреля непрекъснато и има обсег от 450 метра. В началото на войната французите са разполагали с 2 800 000 пушки Лебел, всички снабдени с неразглобяеми капели. В тесните условия на окопите трудната за маневриране пушка Розали бързо осъзнава ограниченията си. С напредването на конфликта значението ѝ в бойните действия намаляло. Постепенно войниците го заменили с ножове, които се използвали и при така наречените операции по разчистване на окопи. Дървен пъзел, покрит с желязо, наречен „Клуб за окопи“.

Кой е бил прободен с щик по време на Първата световна война?

През февруари 1916 г. Първа армия на Капитан дьо Гол е изпратен в Вердюн. След смъртоносната бомбардировка на Дуамон на 2 март 1916 г. ротата му е почти изцяло унищожена. Дьо Гол е прободен в бедрото с щит, обгазен е смъртоносно и е изоставен на бойното поле.

pourquoi-la-baïonnette

Легенда за Байонетен окоп

Байонетен окоп е паметник на Битката при Вердюн през 1916 г.. Тя има за цел да обясни ужасите на войната. Но тя се основава на историческа фалшификация. След войната офицер, командирован в щаба на сектора през 1916 г., съобщава следната история като истинска. От 10 юни 1916 г. германската артилерия обстрелва френските линии в участъка Форт Дуамон с 280- и 305-милиметрови снаряди. На 11 юни 1916 г., недалеч от хълма Тиаумон, на върха на Равин дьо ла Дам, 57 души от 137-и пехотен полк пристигат от Вандея и Долна Лоара (сега Лоар-Атлантик), подготвяйки се да атакуват германските линии. Докато стояли в окопите, те били погребани живи от експлозия на снаряди, изстреляни от немската артилерия. Само прикладите на пушките излизат от окопите, пълни с утайки от земята, пометена от експлозията. След това мястото скоро е наречено „стрелкови окоп„, бързо преименуван на „щиков окоп“, след като към него са добавени забити в земята щикове, сочещи нагоре, за да бъде по-поразителен.

И преди всичко не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин Surplus militaires, за да направите своята покупка на аксесоари за военни, като например тактическа бойна ръкавица, или просто да получите съвети и трикове, за да изживеете най-добрите си приключения и да ви съпътстват най-добре по време на всички мисии.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *