Какво е военен легионер?

Френската армия е институция със световна репутация заради своята история, ефективност и специален състав. Една от най-забележителните особености на френската армия несъмнено е притежаването на чужд легион. Тя е уникална и още по-загадъчна и ефективна в своята област. Мнозина все още си задават този въпрос  “ какво е военният легионер ?“ както по отношение на неговата идентичност, така и по отношение на командването, ролята му и набирането му.

Влезте в нашия магазин, за да си купите военни продукти (армейски колан, соларно зарядно устройство за оцеляване, военна водоустойчива чанта….) и се възползвайте от нашите промоционални оферти!  

gant-militaire

Какво е военен легионер?

Военен легионер е офицер, който е член на Френския чуждестранен легион, елитна военна бойна сила, първоначално съставена от чуждестранни доброволци на заплата във Франция. Но сега включва войници-доброволци от всички нации, включително Франция, за служба във Франция и в чужбина.

Някои военни облекла се продават и в нашия онлайн магазин. Заповядайте и се убедете в това!

Историческа предистория на Френския легион

Създаден като временна мярка във френската армия, която иначе забранява на чужденци да служат в редиците ѝ, Френският чуждестранен легион в крайна сметка си спечелва репутацията на най-добрия наемнически корпус в света. През по-голямата част от историята си Легионът запазва и изключителния статут на доброволческа единица в наборна армия. Той губи това си предимство, когато Франция се отказва от наборната служба в началото на XXI век, но въпреки това запазва статута си на елитен батальон. Днес, с
численост от около 8000 души, Чуждестранният легион е един от предпочитаните корпуси на френската армия за операции в чужбина. Той участва във войната в Персийския залив през 1990-1991 г. и оттогава често е изпращан в страни от Африка, Югоизточна Азия, Балканите и Афганистан.

Щаб на Френския чуждестранен легион

Щабът на легиона се намира в Аубан, предградие на Марсилия, където е разположен предимно административният 1-ви чуждестранен полк. Потенциалните новобранци се изпращат от складовете за набиране на персонал в големите градове на Франция в Обан, където преминават през процеса на подбор. Невъзможно е да се постъпи на служба в чужбина. В Обан се намират също архивите на легиона и почетният музей.

Военният мемориал на френския легион

Военният мемориал на легиона в Обан първоначално е построен на Сиди-бел-Абес, в страната Алжир. По време на тържествата дървената протеза на ръката на капитана на ротата Жан Данжу излезе от криптата на Музея на честта и дефилира по свещената пътека пред колона от брадати сапьори, които вървяха бавно с брадви на раменете си. А описанието на битката е прочетено от старши подофицер. Да бъдеш избран да носиш ръката на Данжу е голяма чест. Гробището на легиона, което първоначално също се намира в Сиди Бел Абес, и неговият дом за възрастни и инвалиди се намират в Пюлюбие, близо до Екс-ан-Прованс.

Каква е разликата между легионер и войник?

Легионер и войник са длъжности, които се различават по няколко начина. Независимо дали по отношение на набирането, командването, договора, титлата, битката, отколкото по отношение на мисиите. Първото нещо, което трябва да знаете, е, че Чуждестранният легион е независим корпус в рамките на институцията Френска армия. Като такъв
той има свои собствени критерии за подбор на офицери и войници.

От друга страна, докато френската армия набира младежи с френско гражданство, Чуждестранният легион може да набира граждани на други държави, както и френски граждани. Друга разлика се крие в профила на кандидатите. В Чуждестранния легион възрастовата граница за постъпване на служба варира от 17,5 до 40 години, за разлика от френската армия, която е ограничена до 30 години към момента на подписване на договора.

От друга страна, Каква е ролята на легионера?

Всяка рота във френската армия има свои специфични мисии. Същото се отнася и за Френския чуждестранен легион. Всъщност последният извършва главно военни операции в съответствие с френските политически споразумения в международен мащаб. И в съответствие с отбранителната политика на Франция. Операциите му са предимно с характер на защита на населението и бойни действия в няколко държави.

Той може да изпълнява много роли, като например :

 • Откриване и подготовка за разузнаване, разгръщане, подпомагане и ангажиране на действия в случай на война.
 • Предвиждане на заплахи и рискове чрез наблюдение на рискови зони и прилагане на инструкции за защита и безопасност.
 • Принуждаването, неутрализирането или унищожаването в съответствие с възложените заповеди, цели и инструкции.
 • Обменът на информация на щабно, командно ниво относно действията, изискванията и развитието на ситуацията.
 • Спасяване и оказване на помощ на военнослужещи, население и граждани.
 • Подготовка, контрол и наблюдение на оборудване и материали.
 • Охрана на опасни райони, като например минирани терени.
 • Развитие на военни зони, тяхната защита и снабдяване.
 • Обучението на военнослужещите на бойни, спасителни, защитни и тактически техники.

Каква е заплатата на легионера?

Легионерските офицери се радват на значително заплащане, както и на всякакви облаги. Във Франция нетната стартова заплата за новобранци е 1380 евро на месец. Към нея се добавят бонуси и надбавки, свързани с обучение на терен, външни мисии, а за парашутния полк – и бонус за скок с парашут. Но като цяло, като основна заплата, легионерът печели средно 57 074 евро годишно във Франция.

В допълнение, легионерите получават безплатна помощ за облекло, настаняване и храна през първите години от живота си. Това може да продължи до четвъртатагодина от постъпването на служба. А всеки легионер се възползва от 45 работни дни отпуск всяка година.

qu-est-ce-qu'un-militaire-légionnaire

Кой може да бъде легионер?

Присъединяването към Френския чуждестранен легион има етап на подбор. По време на целия процес кандидатът трябва да присъства физически на пост за предварителен подбор. Те са разположени без изключение във френските метрополии : Обан, Винсен, Лил, Нант, Страсбург, Бордо, Лион, Марсилия, Ница, Перпинян и Тулуза. През този период на кандидатите ще бъдат осигурени настаняване и храна.

За да бъдат избрани, трябва да бъдат изпълнени определени условия и да преминат успешно тестовете.

Административни условия

Мъже на възраст от 17,5 до 39,5 години, от всякаква националност, могат да се присъединят към Френския чуждестранен легион. Ако имате гражданство на държава членка на зоната на ШЕНГЕН, трябва да се представите или с националната си лична карта, или с валиден паспорт. Ако обаче не сте член на Шенгенското пространство, трябва да се представите с валиден паспорт. Легионът не изисква някакви образователни квалификации от своите кандидати. Единствените
интелектуални способности, които се изискват, са минимално владеене на родния език за писане и четене.

За улесняване на административните процедури, свързани с постъпването в армията, можете да се снабдите с полезни административни документи. Следвайки примера на разрешение за пребиваване, удостоверение за брак, удостоверение за развод, удостоверение за раждане, всякакви удостоверителни документи или дори удостоверение за ЕСС и JAPD. Наличието на валидна виза е от жизненоважно значение за всеки чуждестранен кандидат. Защото легионът не само не извършва никакви административни процедури за получаване или подновяване на визите на кандидатите. Но освен това желанието да се присъедините към редиците му не е достатъчно, за да може френската държава да издаде ВИЗА.

Непълнолетните кандидати трябва задължително да представят родителско разрешение, написано собственоръчно и подписано от двамата родители или от настойника. Да притежават фотокопия на документите за самоличност на своите законни настойници. В случай на починали родители се изисква доказателство за смърт. Ако кандидатът е непълнолетен чужденец, горепосочените документи трябва да бъдат преведени на френски език от одобрен френски преводач. А ако непълнолетното лице е еманципирано, то трябва да представи заверен нотариален акт.

Физически условия

На първо място, кандидатите трябва да са медицински годни да преминат тестовете за физическа годност при кандидатстване за позицията за наемане на работа. Второ, трябва да сте физически способни да служите навсякъде и при всякакви метеорологични условия, без никакви ограничения. Задължително е да имате индекс на телесната маса между 20 и 30 кг/м². И преди всичко трябва да преминете успешно спортните тестове.

Способността да плувате минимум 25 м дължина без материална помощ е необходимост, която отива в основата на вашето оцеляване.

Медицински изисквания

Задължителни са медицинските предпоставки. Те се отнасят главно за стоматологията и хирургията.

Как да се присъедините към легиона?

На първо място трябва да преминете тестовете за набиране на персонал, които са разделени на 3 части :

 • Спортни тестове : те се състоят в изпълнението на 3 пълни набирания в пронация и тест за издръжливост с цел измерване на максималната аеробна скорост на кандидата.
 • Психотехнически тестове състоящи се от личностни и логически тестове.
 • И мотивационни интервюта.

Рекрутърите се записват под предполагаемо име – изискване, известно като анонимност. Но един легионер може да поиска да служи под истинското си име след една година служба. Въпреки че легионът защитава личния живот на всеки легионер, с всеки потенциален новобранец се провежда щателно интервю, за да се открие мотивацията му за присъединяване към легиона и да се установи дали има криминална история:

 • Тези, които са имали незначителни сблъсъци със закона, са приемливи, дори предпочитани. Предполага се, че те са по-склонни да обърнат гръб на стария си живот и да се интегрират напълно в живота на легиона.
 • Сериозните престъпници обаче не са добре дошли.

Избраните лица подписват петгодишен договор за постъпване на служба и се изпращат за основно обучение в 4-ти чуждестранен полкr, базиран в Кастелнауари, Франция. По време на основното обучение новите легионери получават традиционната бяла шапка – képi blanc, на впечатляваща церемония с факли. Това се случва въпреки факта, че зелената барета остава бойното украшение на легиона.

Легионерите, избрани за 2-ри чуждестранен парашутен полк, базиран в Калви, Корсика, се изпращат на парашутно обучение във френското въздушнодесантно училище в Пау. Или са командировани в :

 • За 2-ри чуждестранен пехотен десантен полк в Ним (Франция)
 • За 3-ти чуждестранен пехотен десантен полк в Гвиана
 • За 13-та демилитаризирана бригада в Джибути
 • Към 1-ви ефрейторски кавалерийски полк в Оранж (Франция)
 • Към 1-ви и 2-ри ефрейторски жандармерийски полк, базирани съответно в Лодън и Сен-Кристол (Франция)
 • На малкия отряд на Чуждестранния легион на остров Майот.

Легионерът може да стане ефрейтор след две години служба. Ефрейтор с тригодишна служба може да стане сержант – най-ниското сержантско звание. Званието старши сержант е запазено за пререгистрирани легионери.

what-is-a-legionnaire-1

Какви са алтернативите на живота като легионер ?

Животът на военния легионер е изпълнен с опасности и рискове. Мисиите са опасни, а военните правила много често са твърде рестриктивни. Въпреки предимствата, които професията предлага, недостатъците все пак са значителни. Така че отказът от постъпване на служба е напълно оправдан, а неуспешното набиране може би не е толкова лошо нещо. Защото, имате възможност да водите също толкова вълнуващ и вълнуващ живот, без непременно да сте член на Френския чуждестранен легион.

Ефективно, има няколко дейности, отворени за обществеността и цивилните граждани, които предлагат също толкова адреналин, колкото и военните мисии. Такъв е случаят с лесния лов, алпинизма или дори пейнтбола и еърсофта. Но
чувствате
ли
се непълноценни без прочутата военна артилерия, която ви кара да изглеждате толкова добре? Ние имаме решение на този проблем ! Нашият магазин SURPLUS-MILITAIRE предоставя на широката общественост голяма и първокласна наличност от всяко възможно военно оборудване и материали. Независимо дали става въпрос за камуфлажни или ловни екипи, мрежи, палатки, брезенти,комплекти за оцеляване и дори комплекти за къмпинг. Дори рейнджърски ботуши и запалки за буря. При
нас не само можете да сте сигурни, че ще намерите това, което търсите, но и ще останете повече от доволни от напълно разумните ни цени и абсолютно очарователното обслужване на клиентите.

За да поръчате, нищо не би могло да бъде по-лесно, като се има предвид, че са необходими само няколко кликвания. И
не се притеснявайте, вашият артикул ще ви бъде доставен в уговорения ден и в перфектно състояние.

Не се колебайте повече, а елате и открийте нашите прекрасни продукти в Surplus-militaire !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *