Кой е най-скъпият изтребител?

При изпълнение на различните си мисии като войници те често са призовавани да участват в конфликти. Конфронтации, които изискват от армиите да използват своята ударна сила, и то не каква да е ударна сила. Армията има шанс да спечели битката само ако използва ударната си сила, т.е. най-ефективните си и мощни оръжия. Едно от тези оръжия е изтребителят. Тези самолети са основната ударна сила в съвременните военни конфликти. Снабдени със своя военно-тактически колан, защитна тактическа жилетка и военни знаци. Те са описани като мощни и ефективни бойци от новото поколение. Изтребителите са не само един от най-смъртоносните видове оръжия, които съществуват. Само цената на един изтребител възлиза на милиони евро или дори милиарди. Често ли сте се питали кой от тези самолети струва най-много? Даваме ви отговора тук.

masque nrbc

Най-скъпият изтребител

Изтребителят несъмнено е един от най-скъпите съществуващи самолети. Цената на един от тях вече наближава милиони или милиарди евро/долари. И ако направим класация на всички тези самолети, ще установим кой от тях е с най-висока цена. Класацията тук е тази на най-скъпите изтребители в света, от една страна, и във Франция, от друга. Тази цифра включва покупната цена и разходите за проектиране.

Най-скъпите изтребители в света

От появата на военната авиация досега по света са проектирани множество изтребители. От Съединените щати до Европа производители на крилати машини като Lockheed Martin и Dassault създават бойни самолети, които отговарят на най-високите стандарти. А в света, най-скъпият изтребител, който несъмнено е американският F-22 Raptor. Той е изтребител от пето поколение със стелт технология. Разработен е в Съединените щати към края на 80-те години на миналия век, за да наследи F-15 на американските военновъздушни сили. Проектиран от Lockheed Martin, самолетът се счита за най-добрия наличен. Но той е и най-скъпият от всички. Независимо дали става въпрос за разходите за конструиране или за единичната му цена.

 • Стойността на конструирането: стойността на разходите, генерирани само за конструирането на F-22 Raptor, е много висока. Програмата за проектиране на този боен самолет се осъществява от неговия производител, както и от отбранителното подразделение на Boeing. Програмата ще струва около 53 милиарда евро. Все пак това е доста завишена производствена цена.

 

 • Единната цена: При такава сума само за конструкцията, без все още да се вземат предвид резервните части, боеприпасите и т.н. Единичната цена на изтребител F-22 възлиза на 310 млн. евро или 301 млн. долара и някои Най-скъпият изтребител във френското военно въоръжение.

В Европа, по-точно във Франция, също има производител на своите самолети. Това включва групата Dassault, основана от Марсел Дасо, който е специалист в областта на аеронавтиката. Сред многото машини, проектирани от него, е и най-скъпият изтребител в цяла Франция и дори в цяла Европа. Това е френският Rafale. Rafale на Dassault Aviation е многоцелеви изтребител, описван от производителя си като „многоцелеви“. Той се разработва за френските военноморски и военновъздушни сили. Първият му полет е извършен на 4 юли 1986 г. Независимо дали става въпрос отново за разходите за проектиране или след това за единичната покупна цена, цифрите излизат извън контрол.

 • Стойността на проектирането: Rafale често е смятан за проект, при който се задават въпроси за парите. Дизайнът на рафал се колебае между 53,4 и 60, 8 млн. евро. Това, доколкото става дума за самолет, съставен от около 300 000 части, 90% от които се произвеждат във Франция. Освен това включва участието на около 400 компании, които допринасят за неговото въоръжение.

 

 • Единичната цена: доколкото този изтребител ангажира инвестирането на доста значителна сума за производството си, единичната покупна цена не е чак толкова малка. Малко по-евтин от прекия си американски конкурент F-35, произведеният от Dassault Rafale струва 142 милиона евро. Доста висока сума все пак според Министерството на отбраната.  
quel-est-avion-de-chasse-plus-cher

Технически подробности за американския самолет F-22 Raptor

За да получите някаква подобие на представа за това как е съставен самолетът F-22 Raptor, познаването на неговите технически подробности е добра алтернатива.

Негови крила, артикулация и пилотска кабина

 • Самолетът е направен по интегрална схема, има трапецовидно крило, разположено високо. Наклонът на предния ръб на крилото е 42 градуса. В конструкцията на планера са използвани широко титанови сплави, алуминиеви сплави, композитни и радиопоглъщащи материали. Композитните материали не само са намалили нивото на радарната сигнатура на самолета. Но също така са намалили значително теглото му.

 

 • Вертикалната опашка има два обтекателя. Плавниците са разположени на голямо разстояние и са наклонени навън (28 градуса). Това е
  хоризонтална опашка всичко в движение.

 

 • Всички съединения, образувани при съединяването на различни части и детайли на самолета, имат формата на пила. По
  този начин се намалява отразяването на електромагнитните вълни.

 

 • Кабината е с поликарбонатен покрив. Той има специално покритие, което разсейва радиовълните. Самолетът е с триколесно шаси.

Горивна установка и двигатели

 • Гривната установка на F-22 Raptorсе състои от два турбовентилаторни двигателя Pratt & Whitney F119-PW-100. Те позволяват на самолета да достига свръхзвукови скорости без използване на форсаж. Това е
  едно от ключовите изисквания към самолетите от пето поколение.

 

 • Тези двигатели разполагат с контролиран вектор на тягата, което значително повишава маневреността на изтребителя. Дюзите са с фиксирани странични стени и горни и долни ръбове. Това позволява на машината да модифицира отклоненията на вектора на тягата и да регулира напречното сечение на дюзата. Да не говорим, че плоските дюзи намаляват инфрачервената сигнатура на самолета.

Въздухозаборници и авионика

 • Въздухозаборниците са нерегулируеми, с диамантена форма и имат S-образен канал за защита на компресорите на двигателя от радиация.

 

 • Самолетът е оборудван с бордова авионика, разработена от TRW, тя включва система за обработка на данни, система за комуникация, навигация и идентификация ICNIA и комплекс бойна електроника. Състои се на свой ред от: система за радиоелектронна борба AN/ALR-944 Sanders/General Electric“ и радар AN/APG 77.
quel-est-avion-de-chasse-plus-cher

Технически подробности за Rafale

Винаги е интересно да се знаят техническите подробности за самолетите. Що се отнася до
тези на Rafale, те дават представа за това как е съставен той.

Аеродинамиката му

Rafale е оборудван с две широки плоскости на канардите, четири ламели на предния ръб, четири елевона и кормило.
Това оптимизира подемната сила/разхода и намалява занасянето в различните фази на полета. Двете широки канарни плоскости компенсират традиционния недостатък на формулите с делта крило, който е скоростта на заход за кацане, Rafale се приземява само със 110 възела, докато Mirage III се приземява със 180 възела.

Крила

Рафал е оборудван с делтакрило с умерена стреловидност (48°). в сравнение с58° за Mirage 2000 и53° за Eurofighter). Делтакрилото предлага, чрез комбинацията от относително голяма площ на крилото и относително ниско натоварване на крилото. добър компромис между подемна сила и съпротивление; тази конфигурация позволява и голяма маневреност, особено при трансонична скорост (около 0,8 до 1 Мах). И висока ефективност при свръхзвукова скорост (до 1,8 Мах). Монтирано в средна позиция на фюзелажа, крилото е издължено с върхове 72°. Тъй като умерената стреловидност подобрява ефективността при ниски скорости, но, обратно, намалява подемната сила при падане, върховете увеличават подемната сила при висока подемна сила.

Канарната плоскост

Двата върха (неподвижна повърхност, удължаваща корена на крилото)на Rafale са удължени от подвижна част, известна като канарна плоскост. Тя е разположена близо една до друга и е издигната над крилото. Неподвижните плоскости на кантара вече са използвани от Dassault при Mirage 4000. Това устройство адаптира потока, падащ върху крилото, и намалява или дори забавя образуването на вихри в края на крилото (краен вихър), основен източник на съпротивление. Заедно с елевоните на крилото, плоскостите на канарчето увеличават ъгловата устойчивост на наклона и следователно маневреността на самолета.

Въздухозаборници

Двата въздухозаборника, предназначени за захранване на двигателите, са разположени странично под върховете, а не в коремна позиция, както при EurofighterTyphoon. Dassault счита, че това разположение осигурява по-добра структурна стабилност за носовия колесник. Освен това двата въздухозаборника позволяват на двата двигателя да бъдат напълно независими, което гарантира безопасността.По този начин се намалява рискът от засмукване на чужди тела и причиняване на повреда на двигателя. Освен това се подобрява скритостта по отношение на радарно излъчване, идващо отгоре (тип AWACS), тъй като въздухозаборниците са един от най-добрите радарни отражатели на самолета. Въздухозаборниците на Rafale не могат да се регулират (няма мишка). Това опростява конструкцията, намалява теглото и изискванията за техническо обслужване, но за сметка на оптималния въздушен поток за двигателите, а оттам и на загубата на мощност поради презареждане.

quel-est-avion-de-chasse-plus-cher

Кокпитът

На кокпита ду е монтирана катапултна седалка Martin-Baker Mk F16F zero/zero. Това означава, че той може да се управлява от място на височина нула метра над земята. Той се произвежда във Франция от SEM-MB, 50% съвместно предприятие между Safran и Martin-Baker. От 32°. При демонстрационния Rafale наклонът на седалката е 29° при серийния Rafale, за да се осигури на пилота, дори и на най-малкия, оптимален достъп до инструментите и видимостта. Такъв наклон намалява и вертикалното разстояние между сърцето и мозъка на пилота, което улеснява задържането му при силно ускорение. При максимален ъгъл на атака от около 31°, пилотът следователно се възползва от наклон от 59° и по този начин усеща само еквивалента на 8g или дори 7g благодарение на своя антиg костюм. Първата каска, разработена за него, е Gueneau 458, която оттогава е заменена от Gallet LA100, избрана от Военноморските и Военновъздушните сили за пилотите на Rafale и SEM.

Общите характеристики на двата изтребителя?

Всички отлични изтребители, достойни за това име, имат аеронавигационни характеристики, които правят неговата ефективност и мощ. Тези характеристики обикновено са общи за всички самолети от този тип.Макар че някои от тях може да не се срещат навсякъде. Сред тях са
стелт, многоцелеви критерии, свръхвисочина, свръхманевреност, както и полет на голяма височина.

Със стелт

Това е съществена характеристика на летателен апарат, какъвто е бойният самолет. Стелт е типично  военна технология. Тя направя всички въздухоплавателни средства, превозни средства или ракети почти невидими за радарно или друго електронно откриване. Това означава, че те не се забелязват лесно от противника.

 • Американският F-22 Raptor: Той наистина притежава тази способност. Той  е базиран на силна пасивна радарна стелт технология.Неговият СЕР се оценява на 1 квадратен сантиметър без външно носене.

                                                                                                    

 • Производството на Dassault Rafale: това е и да, и не. Защото този самолет единствено се възползва от няколко елемента на пасивна дискретност. Неговият СЕР се оценява на 0,06 квадратни метра без външен полезен товар. Към това може да се добави активна и тактическа скритост.

По отношение на критерия му за многофункционалност

Многофункционален самолет е боен самолет, предназначен да изпълнява различни роли в боя. Многоцелевият изтребител е самолет, който трябва да изпълнява няколко роли едновременно.С други думи, самолет, чиито различни роли включват, наред с другото, ролята на въздушен бой.

 • Американският F-22 Raptor: наличието на тази способност е да и не. Тъй като поначало е предназначен за въздушен бой,той също така може да изпълнява мисии по военна поддръжка на земята, електронна атака или дори електромагнитно разузнаване. Той обаче не може да използва ядрено възпиране.

 

 • Производството на Dassault Rafale: За превъзходство във въздуха използва ракети въздух-въздух и оръдие;при тактическо бомбардиране използва бомби с лазерно насочване, крилати ракети, противокорабни ракети, а при стратегическо бомбардиране – ядрена ракета.Всичките роли, които може да изпълнява, го правят мощен и ефективен.
quel-est-avion-de-chasse-plus-cher

За суперкруиза 

Това е способност, уникална за аеронавтичните творения. Това е способността на граждански или военен самолет да достига и поддържа свръхзвукова крейсерска скорост. За да могат изтребителите да изпълняват своите мисии, е много важно да имат вградена тази способност.

 • Американският F-22 Raptor: Той е способен да лети със скоростнад 1,5 Мах без форсаж
 • Производството на Dassault Rafale:Той е способен да лети със скоростнад 1,4 Мах без форсаж.

Суперманевреност

Суперманевреност е способността на въздухоплавателно средство, обикновено изтребител, да изпълнява фигури и маневри, надхвърлящи аеродинамичните възможности само на управляващите повърхности.

 • Американският самолет F-22 Raptor: Той разполага със система за свръхманевреност. Той има система за векторна тяга, която  му позволява да завива късо.

 

 • производството на Dassault Rafale:за него всичко е свързано със системата за патици. Нейните кандарди рекомбинират въздушните потоци върху делтакрилото по време на маневри с голям ъгъл на атака, което позволява по-добра маневреност при ниски скорости и висока честота на падане.

Полети на височина 

Всеки, който някога е летял, е чувал пилотът да говори за крейсерска височина по време на полет.Това е просто височината на полета, която пилотът заема по време на пътуването си. Един изтребител логично трябва да може да лети на много голяма височина на полета.

 • Американският F-22 Raptor: Оперативен таван: 19 812 м
 • Производството на Dassault Rafale:Оперативен таван: 1,5 млн:

  Концентрация на тактически данни 

  Тактическа връзка за предаване на данни (LDT) изпълнява стандартите за връзка за предаване на данни, с оглед осигуряване на средства за комуникация чрез вълнови или жични връзки. Всички информационни или бойни системи използват стандартизирани тактически връзки за данни, за да предават или получават тактически данни.

  • Американският самолет F-22 Raptor: стандарт чрез връзка 16
  • Производството на Dassault Rafale:Стандартно чрез Линк 16

  За сливането на данни

  Сливането на данни се отнася до набор от научни методи, насочени към създаване или усъвършенстване на показатели чрез обединяване на данни от разнородни източници. В широк смисъл сливането на данни се определя като процес на получаване на информация, която е възможно най-надеждна и точна при всички условия на наблюдение.

   

  • Производството на Rafale Dassault: Да.Това е така. Данните от Link 16, радара, OSF, блока за управление на навигацията и различните SPECTRA се обединяват, синтезират и показват на полетния дисплей.
  quel-est-avion-de-chasse-plus-cher

  За повече информация посетете уебсайта Military Surplus

  Искате да научите повече за света на военните? Няма по-добър сайт от “ Military Surplus“. На него не само ще намерите богата информация по темата. Но ще намерите и голям брой статии и аксесоари по тази тема. Затова не се колебайте да го посетите. 

                                &
  nbsp;                                                         

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *